• Etusivu
  • Rakentaminen

Nurmikkokin kaipaa syyshuoltoa

Puutarha valmistautuu tulevaan kevääseen jo syksyllä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.09.2021
20219_72373.jpg

Huolella tehdyt syystyöt varmistavat puutarhan seuraavan kasvukauden onnistumisen ja helpottavat kevättöiden tekemistä. Syksy on puutarhanhoidon tärkeimpiä ajanjaksoja: nyt luodaan tulevan kevään kasvun onnistumisen edellytykset. Vaikka kesä ja syksyn sadonkorjuu olisivatkin vieneet kotipuutarhurilta jo suurimman innostuksen puutarhanhoitoon, kannattaa myös puutarhan syksyiset hoitotyöt tehdä huolellisesti. Kiitos tästä vaivannäöstä on taatusti nähtävissä seuraavana keväänä.

Huolellisesti hoidettu nurmikko talvehtii hyvin

Viimeistään syyskuun lopulla kannattaa nurmikolle suorittaa sen talvenkestävyyttä parantava ilmastointi. Käytännössä ilmastointi tapahtuu painamalla talikolla nurmikon pintaan reikiä. Ilmastointi on tärkeä varsinkin silloin, jos talveksi nurmikolle levitettävästä kompostistahalutaan ravinteiden imeytyvän maahan mahdollisimman tehokkaasti. Liian paksu nurmenpohja voi edistää myös hometautien leviämistä roudattomina talvina.

Nurmikon talvivalmisteluihin kuuluu myös huolellinen leikkaus, haravointi sekä lannoituskalkkipitoisella syyslannoitteella. Nurmikko saa jäädä syksyllä hieman kesän tasoa lyhyemmäksi. Se estää tautien, mm. lumihomeen muodostumista.

Lehdet haravoidaan, jotta nurmen kasvu ei häiriintyisi, eivätkä taudit pääsisi lehtien alla leviämään ja myyrät rauhassa kaivamaan kolojaan. Puhtaat lehdet ja ruohonjätteet voi levittää pensasalustoille katteeksi tai viedä kompostiin. Niitä voi myös kerätä talven varalle talteen kuivikeaineeksi talouskompostoriin.

Mutta...Onko aina pakko haravoida?

Muumiot pois puutarhasta

Kaikki muumiotautiset omenat kannattaa kerätä nurmikolta pois, koska maahan jääneet hedelmät levittävät itiöitä edelleen tuulen mukana. Muumiotaudin pilaamat omenat hävitetään joko polttamalla, kaivamalla maahan tai esimerkiksi Biolanin Pikakompostorissa, jossa lämpötila nousee riittävän korkeaksi itiöiden tuhoamiseksi, ja pilaantuneet omenat voidaan kompostoida muun jätteen seassa.

Muumiotautisen omenaan tulee ensin ruskea laikku, joka laajenee ja pintaan muodostuu vaaleita itiöpesäkkeitä. Vähitellen hedelmät ruskettuvat ja pilaantuvat kokonaan.
Muumiotautisen omenaan tulee ensin ruskea laikku, joka laajenee ja pintaan muodostuu vaaleita itiöpesäkkeitä. Vähitellen hedelmät ruskettuvat ja pilaantuvat kokonaan.

Jos keväällä on tarkoitus perustaa uusi nurmikko, on maanparannustyöt hyvä aloittaa jo syksyllä lannoituksella ja kalkitusmuokkauksella. Näin voidaan varmistaa aikainen kylvö ja tasainen itämistulos vielä kevätkosteuden ollessa maassa. Keväällä kylvettävä nurmikko voidaan lannoittaa jo syksyllä fosforia ja kaliumia sisältävällä PK-syyslannoitteella.

Nurmikon voi perustaa vielä myöhään syksylläkin siirtonurmella!

Rakentaminen
kesä
syksy
nurmikko
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Maittavat sieniruuat
Sienistä hyvinvointia – viljellyt vaihtoehdot lautaselle
Sienet ovat yhä melko harvinainen osa suomalaista ruokavaliota, vaikka niitä on saatavilla sekä luonnosta että viljeltyinä. Kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta tai osaamista sienestää, ja toisinaan myös sääolot, kuten viime kesänä, heikentävät luonnonsienten saatavuutta. Viljeltyjä sieniä sen sijaan on helposti saatavilla kaupoista ympäri vuoden.
202310_83271.jpg
Näin hoidat siirtonurmea – kaunis nurmikko vuodesta toiseen
Nurmikko muodostaa usein ympäristöviihtyvyyden kannalta kotipihan peruskasvillisuuden, jonka tulisi viheriöidä aina myöhäissyksyyn asti. Se muodostaa myös sen osan pihaa, jolla toimitaan ja oleskellaan. Jotta siirtonurmi pystyisi täyttämään sille asetetut toiveet, kannattaa sitä – huolellisen perustamistyön jälkeenkin – hoitaa säännöllisesti. Leikkaamisen ja kastelun lisäksi säännöllinen ilmastointi, kalkitus ja lannoitus auttavat nurmikkoa pysymään kauniina vuosikymmenien ajan.
20231_80736.jpg
Huonekasvien lepokausi alkaa
Huonekasvien valontarpeissa on eroja, mutta lähes kaikki kasvit kärsivät talvella valon puutteesta. Pimeimpään vuodenaikaan kasvit kannattaa siirtää valoisimmalle ikkunalle. Ikkunan edestä siirretään verhot ja kaihtimet päiväksi kokonaan sivuun kaiken mahdollisen luonnonvalon saamiseksi. Kasvien turhaa kääntelyä vältetään, koska kasvi kallistuu kohti valoa saadakseen kaiken mahdollisen valon lehdilleen. Kiiltävälehtisten kasvien valonsaantia voi parantaa pitämällä kasvit puhtaana pölystä kostealla sienellä tai talouspaperilla pyyhkimällä.
20203_63322.jpg
Rastaat, puutarhan jokavuotinen ongelma
Vaikka rastaista yleensä ajatellaan marjatarhurin jokavuotisena riesana, on niistä myös yllättävääkin hyötyä puutarhurille. Rastaat nimittäin syövät puutarhastasi lehtokotiloita, joita moni muu lintu ei suostu käyttämään ravinnokseen. Erityisesti mustarastaat ovat päässeet lehtokotiloiden makuun. Kaiken lisäksi voit nauttia aikaisesta keväästä pitkälle kesään mustarastaan kauniista laulusta.
20231_51858.jpg
Näin hoidat orkideoita oikein
Lähes joka kolmannella suomalaisella on kotonaan orkideoita. Orkidea on naisten suosikkikukka ja miehistäkin joka kolmas haluaisi itselleen orkidean. Kukinnan jälkeen joka kolmas kuitenkin heittää orkidean pois, vaikka sen voisi kukittaa kotona uudelleen. Tämä selviää kuluttajakyselystä, johon vastasi 1000 suomalaista.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton