• Etusivu
  • Kasvillisuus

Näin hoidat orkideoita oikein

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.08.2023
20231_51858.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Lähes joka kolmannella suomalaisella on kotonaan orkideoita. Orkidea on naisten suosikkikukka ja miehistäkin joka kolmas haluaisi itselleen orkidean. Kukinnan jälkeen joka kolmas kuitenkin heittää orkidean pois, vaikka sen voisi kukittaa kotona uudelleen. Tämä selviää kuluttajakyselystä, johon vastasi 1000 suomalaista.

Orkideat ostetaan kotiin yleensä kukkivina ja kukinta kestää jopa kuukausia. Oikealla hoidolla orkidea kukkii kotona yhä uudelleen.

Orkideat eivät siedä vetoa ja etenkin talvella kannattaa olla tarkkana, ettei juuri ostettu orkidea saa kylmää matkalla kotiin. Vetoa ja kylmää saanut orkidea pudottaa helposti kukat ja nuput, vaikka säilyisikin muuten hengissä.

Aloita lannoitus kukinnan jälkeen

Yksi kolmesta orkidean hoitajasta heittää orkidean kukinnan jälkeen pois, mutta kaksi kolmesta jatkaa sen hoitoa lannoittamalla.

Suurin osa huonekasveina kasvatettavista orkideoista ei viihdy mullassa vaan ne kasvavat kaarnaseoksissa, joissa ei ole ravinteita. Siksi kasvaakseen ja kukkiakseen orkideat tarvitsevat säännöllistä lannoitusta. Lannoitus aloitetaan heti kukinnan jälkeen.

Orkideoille kannattaa antaa nimenomaan orkideoille kehitettyä lannoitetta. Orkidearavinnetta annetaan vuoden ympäri kasteluveteen sekoitettuna pakkauksen ohjeen mukaan. Ainoastaan kukinnan aikaan kannatta pitää lannoitustauko, jotta kukinta kestäisi pidempään.

Kastele kerran viikossa

Perhosorkidea kestää melko hyvin kuivuutta, sillä se kykenee varastoimaan vettä lehtiinsä ja juuriinsa. Normaali kasteluväli vaihtelee viikosta kahteen. On parempi kastella mieluummin liian harvoin kuin liian usein. Juuri kastellun orkidean juuri on pyöreähkö ja vihertävä. Ennen uutta kastelua juuren annettaan kuivahtaa. Kuiva juuri on hopean harmaa ja ryppyinen.

Kasteltaessa koko ruukku voidaan upottaa muutamaksi minuutiksi huoneenlämpöiseen veteen. Kun juuret ovat muuttuneet vihreiksi, on kasteluaika ollut riittävä.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Vaihda kasvualusta parin vuoden välein

Orkidean kasvattajista liki joka kolmas hoivaa samoja kasveja useita vuosia. Jotta orkidean saa viihtymään vuodesta toiseen, sen kasvualusta tulisi vaihtaa parin vuoden välein. Vanha kasvualusta maatuu ruukussa ilmattomaksi ja orkidean juuret voivat mädäntyä. Yleensä kaupasta ostetut orkideat ovat kasvaneet jo noin 2–3 vuotta ja siksi niiden kasvualusta kannattaa vaihtaa kotona melko pian. Paras hetki kasvualustan vaihtoon on heti kukinnan jälkeen.

Eri orkidealajit kaipaavat erilaista kasvualustaa. Paksujuuriset orkideat viihtyvät karkeassa kasvualustassa ja ohutjuuriset hienojakoisessa. Osa lajeista viihtyy, kun juuret kuivuvat nopeasti ja osa taas tykkää tasaisesta kosteudesta.

Orkideoita varten on kehitetty kasvualustapakkaus, jossa on erillispakattuna männyn kaarnaa, biohiiltä, kuitupitoista turvetta ja perliittiä. Näistä osasista on helppoa sekoittaa oikeanlainen kasvualusta kaikille orkideoille pakkauksessa olevan ohjeen mukaan.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)
  1. Kastele perhosorkidea kerran viikossa. Upota ruukku huoneenlämpöiseen veteen ja anna kostua noin 15 minuuttia.
  2. Lannoita säännöllisesti laimealla kasteluveteen lisättävällä orkidearavinteella.
  3. Kukinnan jälkeen vaihda tarvittaessa uusi kasvualusta: männynkaarnaa, hiiltä ja kuitupitoista turvetta. Kasvualusta vaihdetaan kahden vuoden välein.

Mitä orkideoista kysytään yleisimmin?

Lue vastaukset täältä.
Ohje

Ohje

3 vinkkiä perhosorkidean hoitoon:

  1. Kastele perhosorkidea kerran viikossa. Upota ruukku huoneenlämpöiseen veteen ja anna kostua noin 15 minuuttia.
  2. Lannoita säännöllisesti laimealla kasteluveteen lisättävällä orkidearavinteella.
  3. Kukinnan jälkeen vaihda tarvittaessa uusi kasvualusta: männynkaarnaa, hiiltä ja kuitupitoista turvetta. Kasvualusta vaihdetaan kahden vuoden välein.

Mitä orkideoista kysytään yleisimmin?

Lue vastaukset täältä.
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton