TAKAISIN

Orkidea - usein kysytyt kysymykset

Julkaistu: 28.10.2019

Mitä orkideoja Suomessa yleisimmin kasvatetaan?

Yleisimmin Suomessa myydään perhosorkideoita eli kotikasvatukseen jalostettuja, helppoja perhoskämmeköitä. Myös puikkokämmeköitä, venuksenkenkiä, ludisioita ja katleijoita löytyy kaupoista. Myös ulkomailta voivat orkideaharrastajat tilata kasveja. Kaikki kukkakaupoista ostettavat lajit on mahdollista saada viihtymään kotioloissa - osa harvinaisemmista lajeista vaativat puolestaan aivan erityiset kosteus- ja valo-olosuhteet.

Kuinka orkidealajit eroavat toisistaan?


Orkideat ovat hyvin moninainen kasvisuku. Osa niistä kasvaa luonnossa puiden oksdiin kiinnittyneinä ja osa taas sammaleisten kivien päällä. Harva huonekasveiksi myytävä, trooppinen laji on selkeästi maaorkidea. Tästä syystä orkideoilla on omanlaisensa, muista huonekasveista poikkeava kasvualustansa. Harva orkidea sietää multaa juurillaan.

Miten perhosorkidean saa viihtymään?

Itä- tai länsi-ikkunan runsas hajavalo on perhosorkidealle parhain paikka kasvaa. Se vaatii hieman enemmän valoa kuin tavalliset viherkasvit, mutta eteläikkunan paahdetta tulee kuitenkin välttää. Perhosorkideaa ei myöskään kannata sijoittaa oven tai tuuletusikkunan viereen, sillä se ei siedä vetoa.

Kuinka orkidean saa kukoistamaan?

Orkidea tarvitsee viihtyäkseen oikeanlaisen kasvualustan sekä säännöllisen lannoituksen ja kastelun. Valoisalla paikalla kasvaessaan se kukkii helposti uudelleen. Talvella orkideat vaativat kukkiakseen lisävaloa; lisävalonlähteistä parhaimpia ovat oikeat kukkavalot. Vähäisessä valossa orkidean lehdistä tulee kapeita ja pitkiä.

Orkidean kukkinut kukkavarsi kuihtuu yleensä itsestään pois. Perimästä riippuen se saattaa toki jäädä myös vihreäksi ja kasvattaa uusia nuppuja. Jos uusia nuppuja ei näy, mutta kukkavarsi pysyy vihreänä, niin sen voi katkaista alimmaisen kukan alla olevan varsisilmun yläpuolelta.

Vinkki: Kun leikkauksen tekee ennen viimeisten kukkien kuihtumista, niin tuloksena on varmemmin uusi, kukkiva haara vanhaan varteen!

Millaisessa ruukussa orkideat viihtyvät?

Perhosorkidea viihtyy ahtaassa ruukussa. Ei ole väliä onko ruukku läpinäkyvä vai -näkymätön; kasteluntarpeen havainnointi on toki helpompaa läpinäkyvässä ruukussa. Lasiruukku on etenkin talvella orkidean juuristolle turhan kylmä materiaali ja lasiruukuissa on muutenkin turhan heikko ilmankierto.

Onko orkidea pitkäikäinen?

Oikein hoidettuina orkideat voivat elää kymmeniä vuosia! Perhoskämmekän kukkavarteen voi kukinnan jälkeen kasvaa keiki eli pieni orkidean alku. Sen voi irrottaa omaksi yksilökseen, kun siihen on kasvanut kunnon juuret.

Miten orkideat kestävät Suomen oloissa?


Suomen talvi on pimeä ja kesä valoisa. Talvella orkidea hyötyy kasvivalosta ja vedottomasta paikasta. Kesällä orkidean voi siirtää eteläikkunan paahteesta hieman sisemmäs huoneeseen. Ulkona orkidean lehdet palavat herkästi, mutta esimerkiksi pensaan varjossa se voisi viihtyä mainiosti!

Minkälaisia tuotteita orkideojen hoitoon löytyy?

Oikeanlainen kasvualusta ja oma lannoite ovat orkidean kukoistuksen tärkeimmät edellytykset. Vain harva orkidea viihtyy mullassa, joten tarvitaan niille kehitelty kasvualusta. Biolan Orkideakasvualusta koostuu 4 erillispakatusta ainesosasta; kaarna antaa ilmavuutta, pitkäkuituinen turve sitoo kosteutta, maatumaton perliitti antaa ilmavuutta ja biohiili sitoo kosteutta sekä ehkäisee mm. sienikasvua. Näiden ainesosien avulla voidaan sekoittaa joka lajille optimaalinen kasvualusta. Pakkauksessa on yhteistyössä Suomen Orkideayhdistyksen asiantuntijoiden kanssa toteutetut ohjeet kaikille yleisimmille lajeille!

Kasteluveteen lisättävä ja ympärivuotiseen käyttöön soveltuva Biolan Orkidearavinne on kehitetty kaikkien orkidealajien lannoitukseen. Se sisältää kaikki niiden tarvitsemat pää- ja hivenravinteet. Tuote perustuu ammattilaistenkin luottamaan, Michigan State Universityn kehittämään MSU-orkidearavinteeseen. Suomen Orkideayhdistys ry suosittelee tätä lannoitetta. 

Kelpaako orkideoille muiden kasvien seura?

Yleisesti ottaen kaikki huonekasvit viihtyvät paremmin ryhmässä. Hedelmien etyleeni saa kukat nopeasti vanhenemaan, joten esimerkiksi omenien ja banaanien viereen orkideoita ei kannata sijoittaa. Myös joulukuusi saattaa olla kohtalokas kukinnalle.

Haluatko lukea lisää? Näin hoidat orkideoita oikein

Orkideat ovat kauniita, mutta hieman vaativia kukkia.Orkideat ovat kauniita, mutta hieman vaativia kukkia.