• Etusivu
  • Kasvillisuus

Orkidea – usein kysytyt kysymykset

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.08.2023
20231_80725.jpg

Orkideat ovat kauniita, mutta hieman vaativia kukkia. (Kuva: Adobe Stock)

Mitä orkideoja Suomessa yleisimmin kasvatetaan?

Yleisimmin Suomessa myydään perhosorkideoita eli kotikasvatukseen jalostettuja, helppoja perhoskämmeköitä. Myös puikkokämmeköitä, venuksenkenkiä, ludisioita ja katleijoita löytyy kaupoista. Myös ulkomailta voivat orkideaharrastajat tilata kasveja. Kaikki kukkakaupoista ostettavat lajit on mahdollista saada viihtymään kotioloissa – osa harvinaisemmista lajeista vaativat puolestaan aivan erityiset kosteus- ja valo-olosuhteet.

Kuinka orkidealajit eroavat toisistaan?

Orkideat ovat hyvin moninainen kasvisuku. Osa niistä kasvaa luonnossa puiden oksiin kiinnittyneinä ja osa taas sammaleisten kivien päällä. Harva huonekasveiksi myytävä, trooppinen laji on selkeästi maaorkidea. Tästä syystä orkideoilla on omanlaisensa, muista huonekasveista poikkeava kasvualustansa. Harva orkidea sietää multaa juurillaan.

Miten perhosorkidean saa viihtymään?

Itä- tai länsi-ikkunan runsas hajavalo on perhosorkidealle parhain paikka kasvaa. Se vaatii hieman enemmän valoa kuin tavalliset viherkasvit, mutta eteläikkunan paahdetta tulee kuitenkin välttää. Perhosorkideaa ei myöskään kannata sijoittaa oven tai tuuletusikkunan viereen, sillä se ei siedä vetoa.

Kuinka orkidean saa kukoistamaan?

Orkidea tarvitsee viihtyäkseen oikeanlaisen kasvualustan sekä säännöllisen lannoituksen ja kastelun. Valoisalla paikalla kasvaessaan se kukkii helposti uudelleen. Talvella orkideat vaativat kukkiakseen lisävaloa; lisävalonlähteistä parhaimpia ovat oikeat kukkavalot. Vähäisessä valossa orkidean lehdistä tulee kapeita ja pitkiä.

Orkidean kukkinut kukkavarsi kuihtuu yleensä itsestään pois. Perimästä riippuen se saattaa toki jäädä myös vihreäksi ja kasvattaa uusia nuppuja. Jos uusia nuppuja ei näy, mutta kukkavarsi pysyy vihreänä, niin sen voi katkaista alimmaisen kukan alla olevan varsisilmun yläpuolelta.

Vinkki: Kun leikkauksen tekee ennen viimeisten kukkien kuihtumista, niin tuloksena on varmemmin uusi, kukkiva haara vanhaan varteen.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Millaisessa ruukussa orkideat viihtyvät?

Perhosorkidea viihtyy ahtaassa ruukussa. Ei ole väliä onko ruukku läpinäkyvä vai -näkymätön; kasteluntarpeen havainnointi on toki helpompaa läpinäkyvässä ruukussa. Lasiruukku on etenkin talvella orkidean juuristolle turhan kylmä materiaali ja lasiruukuissa on muutenkin turhan heikko ilmankierto.

Onko orkidea pitkäikäinen?

Oikein hoidettuina orkideat voivat elää kymmeniä vuosia! Perhoskämmekän kukkavarteen voi kukinnan jälkeen kasvaa keiki eli pieni orkidean alku. Sen voi irrottaa omaksi yksilökseen, kun siihen on kasvanut kunnon juuret.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Miten orkideat kestävät Suomen oloissa?

Suomen talvi on pimeä ja kesä valoisa. Talvella orkidea hyötyy kasvivalosta ja vedottomasta paikasta. Kesällä orkidean voi siirtää eteläikkunan paahteesta hieman sisemmäs huoneeseen. Ulkona orkidean lehdet palavat herkästi, mutta esimerkiksi pensaan varjossa se voisi viihtyä mainiosti.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Minkälaisia tuotteita orkideojen hoitoon löytyy?

Oikeanlainen kasvualusta ja oma lannoite ovat orkidean kukoistuksen tärkeimmät edellytykset. Vain harva orkidea viihtyy mullassa, joten tarvitaan niille kehitelty kasvualusta. Hyvä kasvualusta koostuu neljästä ainesosasta: kaarna antaa ilmavuutta, pitkäkuituinen turve sitoo kosteutta, maatumaton perliitti antaa ilmavuutta ja biohiili sitoo kosteutta sekä ehkäisee mm. sienikasvua. Näiden ainesosien avulla voidaan sekoittaa joka lajille optimaalinen kasvualusta.

Kasteluveteen lisättävä ja ympärivuotiseen käyttöön soveltuva Orkidearavinne on kehitetty kaikkien orkidealajien lannoitukseen. Se sisältää kaikki niiden tarvitsemat pää- ja hivenravinteet. Orkideat lannoitetaan kasvukaudella maalis-syyskuussa kaksi kertaa kuussa ja talvella kerran kuussa.

Kelpaako orkideoille muiden kasvien seura?

Yleisesti ottaen kaikki huonekasvit viihtyvät paremmin ryhmässä. Hedelmien etyleeni saa kukat nopeasti vanhenemaan, joten esimerkiksi omenien ja banaanien viereen orkideoita ei kannata sijoittaa. Myös joulukuusi saattaa olla kohtalokas kukinnalle.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Haluatko lukea lisää? Näin hoidat orkideoita oikein

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton