• Etusivu
  • Kasvillisuus

Orkidea – usein kysytyt kysymykset

Mitä orkideoja Suomessa yleisimmin kasvatetaan?

Tiina Painokallio
Päivitetty 17.06.2025
20231_80725.jpg

Orkideat ovat kauniita, mutta hieman vaativia kukkia. (Kuva: Adobe Stock)

Yleisimmin Suomessa myydään perhosorkideoita eli kotikasvatukseen jalostettuja, helppoja perhoskämmeköitä. Myös puikkokämmeköitä, venuksenkenkiä, ludisioita ja katleijoita löytyy kaupoista. Myös ulkomailta voivat orkideaharrastajat tilata kasveja. Kaikki kukkakaupoista ostettavat lajit on mahdollista saada viihtymään kotioloissa – osa harvinaisemmista lajeista vaativat puolestaan aivan erityiset kosteus- ja valo-olosuhteet.

Kuinka orkidealajit eroavat toisistaan?

Orkideat ovat hyvin moninainen kasvisuku. Osa niistä kasvaa luonnossa puiden oksiin kiinnittyneinä ja osa taas sammaleisten kivien päällä. Harva huonekasveiksi myytävä, trooppinen laji on selkeästi maaorkidea. Tästä syystä orkideoilla on omanlaisensa, muista huonekasveista poikkeava kasvualustansa. Harva orkidea sietää multaa juurillaan.

Miten perhosorkidean saa viihtymään?

Itä- tai länsi-ikkunan runsas hajavalo on perhosorkidealle parhain paikka kasvaa. Se vaatii hieman enemmän valoa kuin tavalliset viherkasvit, mutta eteläikkunan paahdetta tulee kuitenkin välttää. Perhosorkideaa ei myöskään kannata sijoittaa oven tai tuuletusikkunan viereen, sillä se ei siedä vetoa.

Kuinka orkidean saa kukoistamaan?

<p data-block-key="59da5">Perhosorkidea on yleisin kotikasvatuksessa viihtyvä orkidealaji Suomessa. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Perhosorkidea on yleisin kotikasvatuksessa viihtyvä orkidealaji Suomessa. (Kuva: Adobe Stock)
<p data-block-key="zxdp0">Orkideat viihtyvät valoisassa paikassa, mutta eivät siedä suoraa paahdetta tai vetoa. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Orkideat viihtyvät valoisassa paikassa, mutta eivät siedä suoraa paahdetta tai vetoa. (Kuva: Adobe Stock)

Millaisessa ruukussa orkideat viihtyvät?

Perhosorkidea viihtyy ahtaassa ruukussa. Ei ole väliä onko ruukku läpinäkyvä vai -näkymätön; kasteluntarpeen havainnointi on toki helpompaa läpinäkyvässä ruukussa. Lasiruukku on etenkin talvella orkidean juuristolle turhan kylmä materiaali ja lasiruukuissa on muutenkin turhan heikko ilmankierto.

Kuinka orkidean saa kukoistamaan?

Orkidea tarvitsee viihtyäkseen oikeanlaisen kasvualustan sekä säännöllisen lannoituksen ja kastelun. Valoisalla paikalla kasvaessaan se kukkii helposti uudelleen. Talvella orkideat vaativat kukkiakseen lisävaloa; lisävalonlähteistä parhaimpia ovat oikeat kukkavalot. Vähäisessä valossa orkidean lehdistä tulee kapeita ja pitkiä.

Orkidean kukkinut kukkavarsi kuihtuu yleensä itsestään pois. Perimästä riippuen se saattaa toki jäädä myös vihreäksi ja kasvattaa uusia nuppuja. Jos uusia nuppuja ei näy, mutta kukkavarsi pysyy vihreänä, niin sen voi katkaista alimmaisen kukan alla olevan varsisilmun yläpuolelta.

Vinkki: Kun leikkauksen tekee ennen viimeisten kukkien kuihtumista, niin tuloksena on varmemmin uusi, kukkiva haara vanhaan varteen.

Onko orkidea pitkäikäinen?

<p data-block-key="fm7v0">Läpinäkyvä ruukku helpottaa orkidean kastelutarpeen seuraamista. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Läpinäkyvä ruukku helpottaa orkidean kastelutarpeen seuraamista. (Kuva: Adobe Stock)

Oikein hoidettuina orkideat voivat elää kymmeniä vuosia! Perhoskämmekän kukkavarteen voi kukinnan jälkeen kasvaa keiki eli pieni orkidean alku. Sen voi irrottaa omaksi yksilökseen, kun siihen on kasvanut kunnon juuret.

Miten orkideat kestävät Suomen oloissa?

Suomen talvi on pimeä ja kesä valoisa. Talvella orkidea hyötyy kasvivalosta ja vedottomasta paikasta. Kesällä orkidean voi siirtää eteläikkunan paahteesta hieman sisemmäs huoneeseen. Ulkona orkidean lehdet palavat herkästi, mutta esimerkiksi pensaan varjossa se voisi viihtyä mainiosti.

Minkälaisia tuotteita orkideojen hoitoon löytyy?

Oikeanlainen kasvualusta ja oma lannoite ovat orkidean kukoistuksen tärkeimmät edellytykset. Vain harva orkidea viihtyy mullassa, joten tarvitaan niille kehitelty kasvualusta. Hyvä kasvualusta koostuu neljästä ainesosasta: kaarna antaa ilmavuutta, pitkäkuituinen turve sitoo kosteutta, maatumaton perliitti antaa ilmavuutta ja biohiili sitoo kosteutta sekä ehkäisee mm. sienikasvua. Näiden ainesosien avulla voidaan sekoittaa joka lajille optimaalinen kasvualusta.

Kasteluveteen lisättävä ja ympärivuotiseen käyttöön soveltuva Orkidearavinne on kehitetty kaikkien orkidealajien lannoitukseen. Se sisältää kaikki niiden tarvitsemat pää- ja hivenravinteet. Orkideat lannoitetaan kasvukaudella maalis-syyskuussa kaksi kertaa kuussa ja talvella kerran kuussa.

Kelpaako orkideoille muiden kasvien seura?

Yleisesti ottaen kaikki huonekasvit viihtyvät paremmin ryhmässä. Hedelmien etyleeni saa kukat nopeasti vanhenemaan, joten esimerkiksi omenien ja banaanien viereen orkideoita ei kannata sijoittaa. Myös joulukuusi saattaa olla kohtalokas kukinnalle.

<p data-block-key="62a6x">Oikeanlainen kasvualusta ja säännöllinen lannoitus edistävät orkidean kukintaa ja hyvinvointia. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Oikeanlainen kasvualusta ja säännöllinen lannoitus edistävät orkidean kukintaa ja hyvinvointia. (Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
käsin piirretty pihasuunnitelma
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
20208_66096.jpg
Kaunista pihaasi - istutuskausi jatkuu astiataimilla
Astiataimi on ruukussa tai pussissa kasvatettu taimi. Juuripaakku pysyy kasassa, kun astia poistetaan. Taimia ei yleensä tarvitse leikata, koska ne ovat jo hyvin haarottuneita. Istutusaika on koko sulan maan ajan, roudan sulamisesta maan jäätymiseen. Astiataimilla saat heti vihreää ja kukkivaa ilmettä pihaasi.
20241_83391.jpg
Kevättyöt pihassa, puutarhassa - ja parvekkeella
Lisääntynyt auringonpaiste ja lämpenevät ilmat paljastavat usein talven jäljiltä karun näyn: sulamisvedet makaavat kulkureiteillä (jotka jäätyvät öisin luistinradoiksi), hiekoitussora on levinnyt nurmikoille, aurauslumi ja lumikasoilla kiipeilleet lapset ovat katkoneet istutuksia ja parvekkeen lasitkin ovat pesun tarpeessa. Kevään edistyessä paljastuvat myös pakkasvauriot ja nurmikon kunto.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton