TAKAISIN

Haravointi syksyllä

Julkaistu: 28.9.2022

Pihassa riittää neliöitä ja koko alueen haravointi on melkoinen urakka. Kuinka tärkeää on haravoida syksyn lehdet maasta? Olisiko vallan mahdoton ajatus jättää työ tekemättä?

Haravoinnin tarpeellisuus riippuu maassa olevan lehtimassan paksuudesta ja laadusta. Isojen lehtien, kuten vaahteranlehtien, alle jäävä kasvusto altistuu taudeille sekä tuholaisille ja irot lehdet maatuvatkin hitaasti haitaten kasvien juuriston ilmansaantia pitkään keväällä. Lehtien maatumista hidastavat myös kalkitus ja tuhkan levitys; ne tekevät kasvimassasta liian emäksistä lahottajabakteereille. Näistä syistä isompien lehtien haravointi pois on perusteltua. Haravoinnilla kertyvä kasvijäte kannattaa kompostoida tai käyttää maanparannusaineena kasvimaalla – lehdillä voi myös suojata arempien kasvien juurialueita.
rake-2876078_1920
Esimerkiksi melko pintajuuriset alppiruusut hyötyvät paksusta neulaspeitosta juurialueellaan; se lämmittää ja suojaa mukavasti talven pakkasissa. Paksu neulaskarike lisää kuitenkin maatuessaan maan happamuutta, joten se sopii vain happaman maan kasveille. Lehtikariketta voi lisätä kaikkien kasvien suojaksi. Keväällä maata suojaava kasvimassa kuitenkin hidastaa sen sulamista, mikä on otettava etenkin ikivihreiden kasvien kohdalla huomioon. Kastelu nopeuttaa maatumista, maan sulamista ja ikivihreiden kasvien kasvuunlähtöjä.

Pienemmistä puunlehdistä ei kuitenkaan kannata huolta kantaa, sillä syksyn viimeiset nurmikonleikkuut silppuavat ne mukavaksi maanparannusaineeksi . Pienen leikkuujätekerroksen lailla lehtisilpusta on vain hyötyä nurmikolle; se lisää kimmoisuutta ja kulutuksenkestävyyttä, luovuttaa ravinteita, tasoittaa maan lämpötilojen vaihteluita, estää rikkakasvien leviämistä ja parantaa kasvualustan rakennetta lisäämällä maan pieneliötoimintaa.

Lue lisää puutarhan hoitotöistä

Pihaa ei siis ole pakko haravoida syksyllä kokonaan, vaan työn voi tehdä oman harkinnan mukaan. Isommat lehdet voi haravoida ja hyödyntää kompostissa, kasvien suojana tai kasvimaan parannusaineena ja pienemmät voi silputa ruohonleikkurilla maanparannusaineeksi. Liian tiivis ja hieman huonokuntoinen nurmikko kuitenkin myös hyötyy haravoinnista, sillä se parantaa juuriston ilmankiertoa rikkomalla pintamaata.

Ainakin vaahteran lehdet kannattaa nurmikolta haravoida.Ainakin vaahteran lehdet kannattaa nurmikolta haravoida.