• Etusivu
  • Piha

Tiesithän, että kotitalousvähennystä saa myös pihatöistä?

Tiina Painokallio
Päivitetty 25.11.2024
202310_79697.jpg

Viherrakentajaan kannattaa olla yhteydessä ajoissa. Etenkin jos haluaa saada pihansa kuntoon esimerkiksi kevään ylioppilas- tai rippijuhliin mennessä, pitää asiasta sopia jo edellisenä kesänä. (Kuva: Adobe Stock)

Omakotitalon ja vapaa-ajanasunnon pihan kunnostamisen ja rakentamisen työkustannukset kuuluvat kotitalousvähennyksen piiriin. Piha-alueen peruskunnostamisen lisäksi myös vesijohtotyöt, viemäröinnit ja sähköistykset hyväksytään vähennykseen mukaan. Työn osuuden voi vähentää myös "ulkoistaessaan" pihan hoitamisen yritykselle.

Vähennys ei koske piha-alueen ulkopuolisia töitä, kuten johtojen, kaapeleiden tai putkien vetämistä piha-alueen ulkopuolelle eikä rannan ruoppausta. Myöskään piha-alueen ulkopuolelle ulottuvan yksityistien kustannukset eivät oikeuta vähennykseen. Vähennystä ei saa työhön liittyvistä laitteista, tarvikkeista tai matkakuluista, eikä uudisrakentaminen ja siihen verrattava työ oikeuta vähennykseen. Uudisrakentamisena ei pidetä kattamattomien rakennelmien kuten esimerkiksi pation, laiturin tai aidan rakentamista, korjaamista tai uusimista ennestään rakennetun omakotitalon tai vapaa-ajan asunnon pihalle.

Työt tekevän yrityksen pitää kuulua ennakkoperintärekisteriin ja harjoittaa tuloveronalaista toimintaa.

Säästä laskut ja kuitit

Kotitalousvähennystä haetaan itse: Esitäytettyyn veroilmoitukseen täytetään teetetyt työt ja maksetut työkorvaukset tai palkat sekä palkan sivukulut. Verottaja tekee vähennyksen suoraan verosta, ja vähennyksen hakija saa hyödyn veronpalautuksena. Hän voi myös hakea etukäteen muutosta ennakonpidätysprosenttiinsa.

Vuonna 2024 kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 2 250 € / henkilö. Kumpikin puoliso voi saada vähennyksinä 2 250 euroa, eli perheessä kotitalousvähennystä voi saada yhteensä 4 500 euroa. Omavastuu on 100 euroa (per henkilö). Vähennys myönnetään sinä vuonna, jona työkorvaus tai palkka ja palkan sivukulut on maksettu. Kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä sekä öljylämmityksestä luopumisesta kotitalousvähennys on enintään 3 500 euroa henkilöltä vuodessa.

Ohje

Ohje

Vuonna 2024 kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 2 250 € / henkilö. Kumpikin puoliso voi saada vähennyksinä 2 250 euroa, eli perheessä kotitalousvähennystä voi saada yhteensä 4 500 euroa. Omavastuu on 100 euroa (per henkilö).

Vähennys myönnetään sinä vuonna, jona työkorvaus tai palkka ja palkan sivukulut on maksettu. Kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä sekä öljylämmityksestä luopumisesta kotitalousvähennys on enintään 3 500 euroa henkilöltä vuodessa.

HUOM! Vuonna 2025 kotitalousvähennys muuttuu.

Kotitalousvähennykseen on tulossa merkittäviä muutoksia: enimmäismäärä laskee 1 600 euroon, ja kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä myönnettävä korotettu vähennys poistuu. Muutokset koskevat töitä, jotka tehdään vuoden 2025 alusta alkaen.

Tarkista Verohallinnon laatimasta taulukosta, voitko saada vähennystä

Alla oleviin taulukoihin on koottu asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa tehtäviä tavanomaisia töitä: 

Lue lisää Verohallinnon sivuilta ja kokeile kotitalousvähennyslaskuria.

Lähde: Verohallinto

Piha
aikataulut
pihasuunnittelu
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Pikkukrookukset
Näin valmistat puutarhan jo syksyllä ensi kevääseen
Syksyyn valmistautuvan puutarhan tuoksussa on jotain maagista. Ilman kosteus ja kesän kypsyttämät kasvit luovat ympärilleen uudenlaiset tuoksut, jotka viestivät sään viilenemisestä ja kasvukauden hiipumisesta. Aavistus syksyä on ilmassa, vaikka lämpöäkin vielä riittää.
Puutarha.net Kasvikortistosta löytyy yli 1 400 kasvikorttia
Niksit kauniiseen ja helppoon puutarhaan
Vaikka omaisimmekin viherpeukalon ja nauttisimme puutarhanhoidosta, niin usein pihan hoitoon käytettävissä oleva aika on rajallinen. Olisi siis mukavaa, jos puutarhamme pysyisi suhteellisen vähällä vaivalla aina hyvinvoivana ja rehevän runsaana.Miten se onnistuu?
20223_77321.jpg
Kehitä pihaa – hyvin suunniteltu ympäristö ilahduttaa kaikkia
Asukkaiden tarpeisiin vastaava, toimiva piha on parhaimmillaan olohuoneen jatke, jossa viihtyvät muutkin kuin intohimoiset puutarhaharrastajat. Asukkaiden kiinnostuksen kohteet määrittelevät paljon tilankäyttöä – satsataanko oleskeluun, harrastuksiin, kasvillisuuteen, helppohoitoisuuteen. Suunnitelmallisuuden avulla piha saadaan kestämään aikaa ja myös pakolliset toiminnot sujuvat.
Piha ja puutarha lasten ehdoilla
Tällainen on lasten puutarha
Muistatko lapsuudestasi, missä leikit parhaat leikkisi ‒ millainen ympäristö tarjosi parhaimmat eväät mielikuvitukselle? Kuiskiko tuuli korvissasi, kun keinuit puun latvassa ‒ rakensitko majasi luonnon helmassa?Pienimmät lapset kaipaavat isompien valvontaa, opastusta ja ohjausta, valmista ympäristöä leikkiä varten. Kun ikää tulee muutama vuosi lisää, niin se ei useinkaan enää riitä. Leikkeihin tulee mukaan mielikuvitus. Hiekkakasaan rakentuu lapsen koko maailma, metsästä tulee viidakko ja pihakivestä vuori! Kepit muuttuvat miekoiksi ja hevostallin seiniksi, kasvit ruuan aineksiksi. Lapset tarvitsevat itselleen ja mielikuvitukselleen tilaa toimia. Leikki-ikäiselle ei enää riitä parin neliön hiekkalaatikko ja pihakeinu.
20176_49619.jpg
Portti pihalle ja puutarhaan
Puuportti tai veräjä ottaa saapujan vastaan sekä luo ensivaikutelman pihasta ja talosta. Se myös täydentää olemassa olevaa aitaa sekä suojaa pihapiiriä. Portti suunnitellaan aidan, rakennuksen ja piha-alueen tyyliin ja mittasuhteisiin sopivaksi. Näin se istuu ympäristöönsä luonnollisesti ja antaa talolle luonnetta. Porttimalleja löytyy monenlaisia. Myös leveys vaihtelee käyttötarkoituksen mukaan. Pihaportin pystyy rakentamaan ilman suuria nikkarointitaitoja ja erikoistyökaluja.
Katse puihin, piha kuntoon, mitä istutetaan?
Piha kuntoon OSA 2/6: Ovatko pensaat pusikoita? Miltä pihan pensaat näyttävät?
Puiden jälkeen laskemme katsetta hieman alemmas ja keskitymme tontilla kasvavien pensaiden ulkoasuun, hyvinvointiin ja sijaintiin. Pihassa voi kasvaa lukuisia eri kokoisia ja näköisiä koristepensaita, marjapensaita sekä alueelle itsestään kasvaneita puskia (mm. paju).

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton