• Etusivu
  • Hoitotyöt

Onko pihavierailulle tullut käärme vaarallinen?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.09.2023
20236_78996.jpg

Rantakäärme on löytänyt mieluisan paikan terassin kaiteen raosta. (Kuva: Puutarha.net)

Käärmeen kohtaaminen on aina vähän säikäyttävä tilanne. Etenkin, jos sellainen ilmaantuu aivan pihapiiriin. Tärkeintä olisi osata tunnistaa mikä käärme on kyseessä vai onko kyseessä edes käärme. Ainoa Suomessa tavattava myrkyllinen käärme on kyy.

Käärme vai ei?

Kyyn (Vipera berus) voi tavata lähes koko Suomessa, yleensä laikuittain joko runsaasti tai harvakseltaan. Keväisin se hakeutuu lämpimille paikoille auringonottoon ja kallioille voi säännöllisesti kokoontua useitakin kyitä lämmittelemään.

Kyyn lisäksi Suomessa tavataan kahta tarhakäärmeiden heimoon kuuluvaa lajia, rantakäärme (Natrix natrix) ja kangaskäärme. Kangaskäärmettä kutsutaan myös kanervakäärmeeksi ja sitä tavataan oikeastaan vain Ahvenanmaalla. Rantakäärme on yleinen se on vain eteläisessä Suomessa. Se liikkuu yhtä sulavasti niin maalla kuin vedessä ja on ketterä kiipeämään. Se viihtyy kaikenlaisten rehevien vesien lähellä, myös merenrannalla.

Näiden lisäksi käärmettä muistuttaa vaskitsa, joka todellisuudessa on jalaton lisko. Vaskitsa ei ole myrkyllinen. Vaskitsa on käärmeitä kömpelömpi ja hidasliikkeisempi. Reilun 30 cm mittaiseksi kasvavan vaskitsan paras tuntomerkki on liikkuva pupilli. Käärmeillä pupilli ei liiku.

Kaunis kellanruskea vaskitsa on jalaton lisko. (Kuva: Adobe Stock)
Kaunis kellanruskea vaskitsa on jalaton lisko. (Kuva: Adobe Stock)

Käärmeen tunnistaminen

Käärmelajien tunnistaminen on oikeastaan aika helppoa. Tunnistamista vaikeuttaa se, että värejä on useita ja etenkin kun käärme on musta, osa tunnusmerkeistä häipyy.

Kyyn tyypillinen tunnusmerkki on selässä oleva sahanteräkuvio. Vastaavasti rantakäärmeen selkeä tunnusmerkki on niskatäplät, jotka ovat keltaiset. Ne voivat olla myös valkeat tai oranssit. Kummankin käärmeen tunnusmerkit häipyvät, jos kyseessä on musta yksilö. Tällöin on havainnoitava muita seikkoja.

Rantakäärmeellä on päälaella, silmien takana suuria kilpimäisiä suomuja. Kyyllä vastaavia ei ole. Kyyn silmät ovat punaiset ja silmäterä on viivamaisen kapea soikio, kun rantakäärmeen silmäterä on pyöreä. Rantakäärme on pitkä ja varsin ohut. Sen ruumista luonnehditaan "ruoskamaiseksi". Tyypillinen pituus on 75–90 cm. Kyy taas täysikasvuisenakin hieman lyhyempi ja paksumpi. Kyyn tyypillinen pituus on noin 60 cm. Molemmista lajeista on kuitenkin löydetty myös pidempiä yksilöitä.

Rantakäärmeellä on päälaella ja silmien takana suuria kilpimäisiä suomuja ja sillä on niskatäplät. (Kuva: Adobe Stock)
Rantakäärmeellä on päälaella ja silmien takana suuria kilpimäisiä suomuja ja sillä on niskatäplät. (Kuva: Adobe Stock)
Kyyn katse on pistävä, mikä johtuu silmäterästä. (Kuva: Adobe Stock)
Kyyn katse on pistävä, mikä johtuu silmäterästä. (Kuva: Adobe Stock)

Kyy on nykyään rauhoitettu

Kesäkuun alussa 2023 astui voimaan laki, jolla kyy rauhoitettiin eikä sitä saa enää perusteettomasti tappaa tai häiritä. Kyystä voi olla ihmisille hyötyä, sillä se syö jyrsijöitä, jotka puolestaan voivat levittää punkkeja. Suomessa kyitä elää melkein koko maassa. Ne eivät ole aggressiivisia, vaan pyrkivät väistämään ja pakenemaan ihmistä. Jos kyy puree, se tekee sen viimeisenä keinonaan. Vaikka Suomessa todetaan vuosittain noin 50–150 kyyn puremaa, on puremaan kuollut ihminen edellisen kerran viime vuosituhannella.

Rantakäärme on vaaraton hyötyeläin, joka on rauhoitettu eikä sitä saa tappaa. Se käytännössä luikkii liukkaasti karkuun ihmistä tai vaikkapa uteliasta lemmikkikoiraa.

Kuten kyy ja rantakäärme myös vaskitsa on rauhoitettu. Sisiliskon tapaan se pudottaa helposti häntänsä, jos kokee olevansa vaarassa.

Rantakäärme. (Kuva: Tero Ylikoski)
Rantakäärme. (Kuva: Tero Ylikoski)
Ohje

Ohje

Tyypilliset tuntomerkit

Kyy: Selässä sahalaitakuvio, joka ei mustassa yksilössä erotu. Punainen silmä. Viivamaisen ovaali musta pupilli.

Rantakäärme: Päälaella ja silmien takana suuria kilpimäisiä suomuja ja niskatäplät. Pyöreä musta pupilli, jota ympäröi kullankeltainen rengas.

On hyvä muistaa, että väristä ja kuvioista ei käärmettä aina voi tunnistaa. Luonnosta kun löytyy myös harvinaisia poikkeuksia. Oikeastaan silmä on käärmeen paras tuntomerkki. Käärmeen silmä on luometon ja nahan peitossa. Nahanluontivaiheessa silmien värissäkin saattaa olla poikkeuksia. Kannattaa siis aina olla vähän varuillaan kun kohtaa käärmeen.

Lähteet:
Luontoliiton Kevätseuranta
Suomen eläimet: 3. Kalat, sammakkoeläimet ja matelijat.
WWF Suomi wwf.fi

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

201911_61530.jpg
Ruokahävikki verottaa kukkaroasi!
Ruokahävikki verottaa jokaisen ihmisen kukkaroa noin 125 euroa vuodessa Luonnonvarakeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan. Koko Suomen mittakaavassa tämä tarkoittaa 120 – 160 kiloa syömäkelpoista ruokaa vuodessa, joka on vuositasolla 23-26 kiloa henkeä kohti jaettuna. Kotitalouksien hävikki on vieläpä kaikkein suurin 30 % osuudella kaikesta ruokahävikistä. Tasaisena kakkosparina tulevat teollisuus 20% ja ravitsemuspalvelut 20 %. Perää pitävät kauppa 18 % ja alkutuotanto 12%. Jos siis pystyisimme nipistämään jokainen edes kilon hävikistä vuodessa, olisivat hyödyt jo ilmastollisestikin merkittäviä.
202110_73190.jpg
Maistuvat joulumuistamiset veikeässä paketissa
Kuinka moni tunnustaa tuskailevansa joka ikinen joulu joulumuistamisten kanssa? Varsinkin, jos muistettavia ihmisiä on paljon. Lasten opettajia koulussa sekä päiväkodin aikuisia olisi mukava kiittää kuluneesta lukukaudesta. Kukaan ei halua viedä "turhaa tilpehööriä", koska niitä lahjoja tulee muutenkin kymmenittäin. Mitäpä jos tällä kertaa veisit muistamiset veikeässä paketissa, jäljelle (pitäisi) jäädä vain lahjapaperit ja syöjälle äärimmäisen hyvä mieli.
20223_77328.jpg
Kodin tulipalo saa usein alkunsa keittiöstä: liesivahti tuo turvaa ja mielenrauhaa
Päälle unohtuneesta liedestä tai vahingossa päälle pyörähtäneestä keittolevystä aiheutuu Suomessa vuosittain satoja tulipaloja. Helppokäyttöinen liesivahti on tehokas ja edullinen keino vähentää tulipalon riskiä kotona merkittävästi.
20237_44566.jpg
Komposti sopii maanparannukseen
Puutarha- ja talousjätekomposti on erinomaista maanparannusainetta. Perinteisesti kompostimulta katsotaan valmiiksi, kun kaikki jätteet ovat maatuneet tummanruskeaksi, tuoksuvaksi humukseksi. Tähän kuluu 1–3 vuotta kompostoinnin aloittamisesta.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Rajaus
Nurmikko voidaan rajata muovisella reunanauhalla, puulla tai betonireunuksella.Muovinen reunanauhaMuovinen reunanauha on helppo asentaa. Reunanauhaa varten kaivetaan vako ja nauha upotetaan maahan. Jos kukkapenkki halutaan pitää vähän koholla, valitaan leveämpi reunanauha jolloin sitä jää enemmän näkyviin ja tukemaan mullan pysymistä kukkapenkissä. Jos kukkapenkki ja nurmikko ovat samassa tasossa ja reunanauhaa tarvitaan vain estämään nurmikon leviäminen kukkapenkkiin, voidaan reunanauhaa upottaa maahan enemmän.Reunanauhan rikkoontumisen estämiseksi vaihtoehtoina ovat, että reunanauha upotetaan leikattavan nurmikon tasolle tai että leikkurin teräkorkeutta nostetaan niin, etteivät terät silppua nauhaa päältäajettaessa. Jos reunanauha asennetaan huomattavasti koholle, pitää sen vierestä ruoho leikata nurmikoiden viimeistelijällä eli siimaleikkurilla tai nurmikon viiimeistelyyn tarkoitetuilla saksilla.PuuKäsittelemätön puinen lauta kestää kostean mullan kanssa kosketuksissa muutaman vuoden, mutta painekyllästetty lauta on huomattavasti kestävämpi. Lauta voidaan upottaa reunanauhan tavoin maahan tai siitä voidaan tehdä kehikko kukkapenkin ympärille.BetonikivetBetonikivet ovat yksi, joskin kallis vaihtoehto. Kivet pitää asentaa huolella asennushiekan tai kivituhkan päälle, jotta ne pysyvät paikallaan. Yksityiskohtaisempia asennusohjeita saa kivien myyjiltä.Lue lisää nurmikon hoidosta
20186_53634.jpg
Tuhkapensas on kestävä ja syksyllä värikäs
(Cotoneaster)Tuhkapensaat kuuluvat ruusukasvien sukuun ja sen lajivalikoimasta löytyy useita luonnonvaraisia ja koristepensaanakin kasvatettavia lajeja. Tuhkapensaat ovat tavallisesti kesävihantia, piikittömiä pensaita. Lehdet kierteisesti, kukat kaksineuvoisia. Hedelmä syömäkelvoton, punainen tai musta luumarja. Tuhkapensaalla on usein laaja juuristo - ja upean näyttävä syysväritys!Tuhkapensasta lisätään yleensä pistokkaista, taivukkaista tai vesoista, mutta siemenlisäyskin onnistuu. Uloskylvettäessä siemen kuitenkin itää vasta toisena kasvukautenaan (tarvitsee sekä lämpö- että kylmäkäsittelyn).Suomessa tavataan noin 15 eri tuhkapensaslajia. Puutarhoissamme tutuimmat niistä ovat euroopan-, kiilto-, suikero- ja sulkatuhkapensas. Alla lyhyesti tietoa näistä lajeista.Lue lisää Puutarha.netin Kasvikortistosta. Kasvikorteissa näet myös kuvia!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton