TAKAISIN

Tomaatti

Päivitetty: 26.3.2013

(Solanum lycopersicum)


Tomaatti on kotoisin Etelä-Amerikasta, ja niinpä niitä kasvatetaan yleisimmin kasvihuoneessa. Tomaattilajikkeita on useita, ja eräät sopivat mainiosti myös parvekkeella kasvatettaviksi (marjatomaatti eli minitomaatti ja amppelitomaatti). Osa soveltuu hyvin myös avomaalle ja seinustoille (pensastomaatti). Kasvihuoneessa kasvatetaan usean metrin korkuista runkotomaattia. Muutama taimi riittää yhdelle perheelle.

Kasvualustan on oltava kuohkea, multava ja voimakas. Kalium ja fosfori ovat tärkeitä ravinteita. Viileä kesä pienentää satoa oleellisesti. Pölyttäminen onnistuu helposti kukkaterttua kevyesti ravistamalla. Siitepöly itää korkeassa ilmankosteudessa.

Taimia saa taimistoilta, mutta kotikonsteinkin taimikasvatus onnistuu: tarvitaan tarpeeksi valoa, 15 – 18 asteen lämpötila, reilusti lannoitusta ja tarpeeksi suuri ruukku (halkaisija 5 – 7 cm). Liian vähän valoa saaneissa tomaateissa on vain vähän happoa ja sokeria. Siemenet kylvetään huhtikuun alussa, 10 cm:n ruukkuihin. Taimet kasvatetaan valoisassa ja lämpimässä (20 - 25 astetta) paikassa. Ensimmäisen kukkatertun kehittymisen jälkeen taimet istutetaan ulos entistä kasvukorkeutta syvempään, puolen metrin välein.

Valmiina ostetut taimet istutetaan eteläseinustalle, lämpimään paikkaan. Peitä muovilla hallaa vastaan. Istutuksen yhteydessä laitetut havut maan pinnalla pitävät tomaatin varret kohollaan. Kastellaan viikoittain miedolla lannoiteliuoksella. Loppukesällä leikataan pois ne varret, joissa ei ole kukkaterttuja. Älä leikkaa kasvun aikana.

Runkotomaatti

Esikasvatus: Kylvä 10 cm turveruukkuihin 4 - 6 viikkoa ennen istutusaikaa. Tomaatti on voidaan istuttaa, kun ensimmäiset kukkanuput alkavat aueta. Kasvihuoneeseen istutettaessa yölämpötilan pitäisi olla n. 10 astetta.

Kasvihuoneessa neliömetrille istutetaan 2,5 tainta. Maan pH 6,5 - 7,5. Ihanteellinen kasvihuoneen lämpötila on 23 - 25 astetta. Lannoitteeksi hyvin maatunutta lantaa 500 kg/100 m2.

Runkotomaatti tuetaan narulla, kepeillä tai säleikköön. Niistä poistetaan alimmat lehdet ja liiat sivuversot sekä varkaat (lehtihangasta kasvavat versot) heti niiden alkaessa kasvaa. Taimet latvotaan, kun niissä on 4 terttua. Kun neljä kukkaterttua on kasvanut, tomaatti latvotaan. Lämpötilan pitäisi olla yölläkin vähintään 8 astetta, ja jäädä kuumimmallakin säällä alle 30 asteen.

Raaoissa vihreissä tomaateissa on myrkyllistä solaniinia, joka kyllä tuhoutuu keitettäessä. Raa’at tomaatit voi myös jälkikypsyttää lämpimässä paikassa.