Tomaatti – lämpöä rakastava herkku kotipuutarhaan
Vinkit tomaattien kasvatukseen kotipuutarhassa

Tomaatti nauttii auringosta ja runsaasta kastelusta – muista myös lannoitus! (Kuva: Puutarha.net)
Tomaatti (Solanum lycopersicum) on kotoisin Etelä-Amerikasta, ja niinpä niitä kasvatetaan yleisimmin kasvihuoneessa. Tomaattilajikkeita on useita, ja eräät sopivat mainiosti myös parvekkeella kasvatettaviksi (marjatomaatti eli minitomaatti ja amppelitomaatti). Osa soveltuu hyvin myös avomaalle ja seinustoille (pensastomaatti). Kasvihuoneessa kasvatetaan usean metrin korkuista runkotomaattia. Muutama taimi riittää yhdelle perheelle.
Kasvualustan on oltava kuohkea, multava ja voimakas. Kalium ja fosfori ovat tärkeitä ravinteita. Viileä kesä pienentää satoa oleellisesti. Pölyttäminen onnistuu helposti kukkaterttua kevyesti ravistamalla. Siitepöly itää korkeassa ilmankosteudessa.
Taimia saa taimistoilta, mutta kotikonsteinkin taimikasvatus onnistuu: tarvitaan tarpeeksi valoa, 15–18 asteen lämpötila, reilusti lannoitusta ja tarpeeksi suuri ruukku (halkaisija 5–7 cm). Liian vähän valoa saaneissa tomaateissa on vain vähän happoa ja sokeria. Siemenet kylvetään huhtikuun alussa, 10 cm:n ruukkuihin. Taimet kasvatetaan valoisassa ja lämpimässä (20–25 astetta) paikassa.
Runkotomaatti
Esikasvatus: Kylvä 10 cm turveruukkuihin 4–6 viikkoa ennen istutusaikaa. Tomaatti on voidaan istuttaa, kun ensimmäiset kukkanuput alkavat aueta. Taimet voidaan istuttaa hieman alkuperäistä istutussyvyyttä syvemmälle. Kasvihuoneeseen istutettaessa yölämpötilan pitäisi olla n. 10 astetta.
Kasvihuoneessa neliömetrille istutetaan 2,5 tainta. Maan pH 6,5–7,5. Ihanteellinen kasvihuoneen lämpötila on 23–25 astetta. Lannoitteeksi hyvin maatunutta lantaa 500 kg/100 m2.
Runkotomaatti tuetaan narulla, kepeillä tai säleikköön. Niistä poistetaan alimmat lehdet (terttujen alta) ja liiat sivuversot sekä varkaat (lehtihangasta kasvavat versot) heti niiden alkaessa kasvaa. Runkotomaatti voidaan latvoa 4 tomaattitertun yläpuolelta tai siinä vaiheessa, kun tarpeelliseksi katsotaan. Heinä-elokuussa voi runkotomaatin latvoa, jotta lopuilla tomaateilla jää riittävästi aikaa kypsyä. Lämpötilan pitäisi olla yölläkin vähintään 8 astetta, ja jäädä kuumimmallakin säällä alle 30 asteen.

Raaoissa vihreissä tomaateissa on myrkyllistä solaniinia, joka kyllä tuhoutuu keitettäessä. Raa’at tomaatit voi myös jälkikypsyttää lämpimässä paikassa.
Ohje
Meiltä kysyttyä: Kysymys, joka mietityttää edelleenkin monia: Kuinka saan tomaatinraakileeni punastumaan?
Tomaattini ovat vielä vihreitä, eivätkä ota enää kypsyäkseen - ja hallayötkin uhkaavat. Mitä minä teen niiden kanssa? Mummoni piti aina ikkunalaudalla ja katossa roikkumassa... Miten saan vihreät tomaattini kypsymään?
Punaposki
Vastaus kysymykseen:
Kaikki tomaatit eivät tosiaan ehdi millään punertua ulkona, joten leikkaa ne pienen varren kera irti ja jälkikypsytä ne sisällä. Kotona kypsyvät myös hieman raakoina ostetut tomaatit.
Kypsymisen aiheuttaa kaasumainen kasvihormoni, eteeni, jota vapautuu kypsyvistä tomaateista - ja muistakin hedelmistä. Suuret määrät raakileita on hyvä kypsyttää hitaasti 15–16 asteen lämmössä. Nopeinta kypsyminen on kuitenkin huoneenlämmössä. Peitä tomaatit silloin kevyesti vaikkapa sanomalehdellä, joka suojaa nahistumiselta ja estää eteenin karkaamista.
VINKKI: Kypsymistä voi nopeuttaa laittamalla omenan tomaattien seuraan. Myös omenat erittävät kypsyessään etyleeniä!
Kypsymiseen ei tarvita valoa eikä kasvustoa
Turun yliopiston kasvifysiologian ja -biofysiikan dosentti Esa Tyystjärven mukaan raaka tomaatti pärjää hyvin omillaankin (haastattelu yle.fi 8/2013).
Se on saanut tomaattikasvilta fotosynteesituotteita, jotka ovat kerääntyneet tomaattiin. Kypsyminen on ainoastaan fotosynteesituotteiden muuttumista toisenlaiseen muotoon. Siinä ei tarvita edes valosignaaleja, Tyystjärvi selventää.
Tomaatti kypsyy siis mainiosti myös irrallaan emokasvista - ja vaikka pimeässä keittiökaapin nurkassa!
Amppeli- ja parveketomaatti
Taimet istutetaan amppeleihin, laatikoihin tai ruukkuihin. Istutusmullaksi käy parhaiten turvemulta. Yhteen halkaisijaltaan noin 20 cm amppeliin voidaan istuttaa 1-3 tainta. Liian pitkät taimet voidaan istuttaa entistä syvempään (poista alimmat lehdet) sekä latvoa, jolloin syntyy nopeasti sivuversoja ja tomaatista tulee tuuhea.
Amppeleihin voi pohjalle laittaa varastolannoitteeksi vaikkapa kanankakkarakeita. Taimet voidaan siirtää lopullisesti ulos, kun lämpötila on noussut pysyvästi yli kymmenen asteen.
Tomaatti rakastaa lämpöä ja aurinkoa, eikä amppelitomaatti tee siinä asiassa poikkeusta. Taimia myös kastellaan runsaasti. Kasvustoa lannoitetaan kerran viikossa täyslannoksella tai miedolla liuoksella jokaisen kastelun yhteydessä (mieluiten siis yleislannoitteella, joka sisältää enemmän kaliumia suhteessa typpeen).

Amppelikasvatuksen etu on se, että kasvuston voi aina kääntää auringon suuntaan tai siirtää talon valoisammalle puolelle. Parhaimmillaan tomaattiamppeli kasvaa runsaaksi ja alas rönsyileväksi, punaiseksi pallomatoksi, josta lapsetkin tykkäävät poimia terveellistä välipalaa.

Ps. Paprikan kasvatus amppelissa onnistuu samoilla nikseillä kuin tomaatinkin.
Ohje
Lisää tietoa?
Puutarha.netistä löytyy runsaasti asiaa niin tomaateista kuin muistakin aiheista.
Lue myös kuinka paljon tomaatin ympärillä riittää juttua Keskustelupalstalla! Niiden lueskeluun kannattaakin sitten varata aikaa...
Aiheeseen liittyvää

Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen

Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista

Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua

Vadelma (Rubus idaeus) on luonnonvarainen herkku

Tiedätkö mitä kaikkea syötävää voi löytyä omasta pihasta?
