• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tomaatti

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.04.2024
tomaatti2

© Puutarha.net

Tomaatti (Solanum lycopersicum) on kotoisin Etelä-Amerikasta, ja niinpä niitä kasvatetaan yleisimmin kasvihuoneessa. Tomaattilajikkeita on useita, ja eräät sopivat mainiosti myös parvekkeella kasvatettaviksi (marjatomaatti eli minitomaatti ja amppelitomaatti). Osa soveltuu hyvin myös avomaalle ja seinustoille (pensastomaatti). Kasvihuoneessa kasvatetaan usean metrin korkuista runkotomaattia. Muutama taimi riittää yhdelle perheelle.

Kasvualustan on oltava kuohkea, multava ja voimakas. Kalium ja fosfori ovat tärkeitä ravinteita. Viileä kesä pienentää satoa oleellisesti. Pölyttäminen onnistuu helposti kukkaterttua kevyesti ravistamalla. Siitepöly itää korkeassa ilmankosteudessa.

Taimia saa taimistoilta, mutta kotikonsteinkin taimikasvatus onnistuu: tarvitaan tarpeeksi valoa, 15–18 asteen lämpötila, reilusti lannoitusta ja tarpeeksi suuri ruukku (halkaisija 5–7 cm). Liian vähän valoa saaneissa tomaateissa on vain vähän happoa ja sokeria. Siemenet kylvetään huhtikuun alussa, 10 cm:n ruukkuihin. Taimet kasvatetaan valoisassa ja lämpimässä (20–25 astetta) paikassa.

Runkotomaatti

Runkotomaatit kasvihuoneessa

Esikasvatus: Kylvä 10 cm turveruukkuihin 4–6 viikkoa ennen istutusaikaa. Tomaatti on voidaan istuttaa, kun ensimmäiset kukkanuput alkavat aueta. Taimet voidaan istuttaa hieman alkuperäistä istutussyvyyttä syvemmälle. Kasvihuoneeseen istutettaessa yölämpötilan pitäisi olla n. 10 astetta.

Kasvihuoneessa neliömetrille istutetaan 2,5 tainta. Maan pH 6,5–7,5. Ihanteellinen kasvihuoneen lämpötila on 23–25 astetta. Lannoitteeksi hyvin maatunutta lantaa 500 kg/100 m2.

Runkotomaatti tuetaan narulla, kepeillä tai säleikköön. Niistä poistetaan alimmat lehdet (terttujen alta) ja liiat sivuversot sekä varkaat (lehtihangasta kasvavat versot) heti niiden alkaessa kasvaa. Runkotomaatti voidaan latvoa 4 tomaattitertun yläpuolelta tai siinä vaiheessa, kun tarpeelliseksi katsotaan. Heinä-elokuussa voi runkotomaatin latvoa, jotta lopuilla tomaateilla jää riittävästi aikaa kypsyä. Lämpötilan pitäisi olla yölläkin vähintään 8 astetta, ja jäädä kuumimmallakin säällä alle 30 asteen.

Raaoissa vihreissä tomaateissa on myrkyllistä solaniinia, joka kyllä tuhoutuu keitettäessä. Raa’at tomaatit voi myös jälkikypsyttää lämpimässä paikassa.

Raa´an tomaatin kypsyttäminen

Amppeli- ja parveketomaatti

Taimet istutetaan amppeleihin, laatikoihin tai ruukkuihin. Istutusmullaksi käy parhaiten turvemulta. Yhteen halkaisijaltaan noin 20 cm amppeliin voidaan istuttaa 1-3 tainta. Liian pitkät taimet voidaan istuttaa entistä syvempään (poista alimmat lehdet) sekä latvoa, jolloin syntyy nopeasti sivuversoja ja tomaatista tulee tuuhea. Amppeleihin voi pohjalle laittaa varastolannoitteeksi vaikkapa kanankakkarakeita. Taimet voidaan siirtää lopullisesti ulos, kun lämpötila on noussut pysyvästi yli kymmenen asteen.

Tomaatti rakastaa lämpöä ja aurinkoa, eikä amppelitomaatti tee siinä asiassa poikkeusta. Taimia myös kastellaan runsaasti. Kasvustoa lannoitetaan kerran viikossa täyslannoksella tai miedolla liuoksella jokaisen kastelun yhteydessä (mieluiten siis yleislannoitteella, joka sisältää enemmän kaliumia suhteessa typpeen). Kukintavaiheessa tomaatteja kannattaa varsinkin kasvihuoneessa ja lasitetulla parvekkeella ravistella hieman, jotta ne varmasti pölyttyisivät. Kun hedelmät alkavat painaa, verso saattaa tarvita tukemista. Varkaita ei tarvitse poistaa.

Tomaattiamppeli
© Puutarha.net

Amppelikasvatuksen etu on se, että kasvuston voi aina kääntää auringon suuntaan tai siirtää talon valoisammalle puolelle. Parhaimmillaan tomaattiamppeli kasvaa runsaaksi ja alas rönsyileväksi, punaiseksi pallomatoksi, josta lapsetkin tykkäävät poimia terveellistä välipalaa.

Ps. Paprikan kasvatus amppelissa onnistuu samoilla nikseillä kuin tomaatinkin.

Ohje

Ohje

Lisää tietoa?

Puutarha.netistä löytyy runsaasti asiaa niin tomaateista kuin muistakin aiheista.
Lue vaikka Tunnetko eri tomaattilajikkeet -artikkeli - ja katso, kuinka paljon tomaatin ympärillä riittää juttua Keskustelupalstalla! Niiden lueskeluun kannattaakin sitten varata aikaa...

Vastapoimittuja tomaatteja
Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi.
Omenapuun kukka
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
202312_83331.jpg
Viikon kysymys: Milloin vanhan syreenin voi jakaa?
Meillä on omakotitalon pihalla seinän vierustalla vanha syreeni, mikä on alkanut osittain kuolla ja uusia vesoja pukkaa ympärille.Osittain vanhaa syreenin kasvua tunkee katolle ja on seinässä kiinni, tämä pitäisi poistaa. Haluaisimme säilyttää tästä pensaasta osan, jotta isän istuttamasta syreenistä jäisi hieno pensas paikalleen (isäni oli ammattipuutarhuri). Ongelmana on myös, että syreenin juurelle on pesiytyny koiran- tai puistopökkösieni (en ole varma kumpi). Haluamme poistaa maan kokonaan pensaan alta ja varoalueelta. Sieni on inhottava ja leviää kovaa vauhtia. Miten ja missä vaiheessa voisimme ottaa talteen syreeniä ja saada uuden kasvun pensaalle, puhdistetussa maassa? Miten tässä pitäisi toimia?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton