TAKAISIN

Tomaatti

Julkaistu: 12.6.2017

(Solanum lycopersicum)


Tomaatti on kotoisin Etelä-Amerikasta, ja niinpä niitä kasvatetaan yleisimmin kasvihuoneessa. Tomaattilajikkeita on useita, ja eräät sopivat mainiosti myös parvekkeella kasvatettaviksi (marjatomaatti eli minitomaatti ja amppelitomaatti). Osa soveltuu hyvin myös avomaalle ja seinustoille (pensastomaatti). Kasvihuoneessa kasvatetaan usean metrin korkuista runkotomaattia. Muutama taimi riittää yhdelle perheelle.

atomsku

Kasvualustan on oltava kuohkea, multava ja voimakas. Kalium ja fosfori ovat tärkeitä ravinteita. Viileä kesä pienentää satoa oleellisesti. Pölyttäminen onnistuu helposti kukkaterttua kevyesti ravistamalla. Siitepöly itää korkeassa ilmankosteudessa.

Taimia saa taimistoilta, mutta kotikonsteinkin taimikasvatus onnistuu: tarvitaan tarpeeksi valoa, 15 – 18 asteen lämpötila, reilusti lannoitusta ja tarpeeksi suuri ruukku (halkaisija 5 – 7 cm). Liian vähän valoa saaneissa tomaateissa on vain vähän happoa ja sokeria. Siemenet kylvetään huhtikuun alussa, 10 cm:n ruukkuihin. Taimet kasvatetaan valoisassa ja lämpimässä (20 - 25 astetta) paikassa.


 

Runkotomaatti

atomskurunkot

Esikasvatus: Kylvä 10 cm turveruukkuihin 4 - 6 viikkoa ennen istutusaikaa. Tomaatti on voidaan istuttaa, kun ensimmäiset kukkanuput alkavat aueta.  Taimet voidaan istuttaa hieman alkuperäistä istutussyvyyttä syvemmälle. Kasvihuoneeseen istutettaessa yölämpötilan pitäisi olla n. 10 astetta.

Kasvihuoneessa neliömetrille istutetaan 2,5 tainta. Maan pH 6,5 - 7,5. Ihanteellinen kasvihuoneen lämpötila on 23 - 25 astetta. Lannoitteeksi hyvin maatunutta lantaa 500 kg/100 m2.

Runkotomaatti tuetaan narulla, kepeillä tai säleikköön. Niistä poistetaan alimmat lehdet (terttujen alta) ja liiat sivuversot sekä varkaat (lehtihangasta kasvavat versot) heti niiden alkaessa kasvaa. Runkotomaatti voidaan latvoa 4 tomaattitertun yläpuolelta tai siinä vaiheessa, kun tarpeelliseksi katsotaan. Heinä-/elokuussa voi runkotomaatin latvoa, jotta lopuilla tomaateilla jää riittävästi aikaa kypsyä. Lämpötilan pitäisi olla yölläkin vähintään 8 astetta, ja jäädä kuumimmallakin säällä alle 30 asteen.

Raaoissa vihreissä tomaateissa on myrkyllistä solaniinia, joka kyllä tuhoutuu keitettäessä. Raa’at tomaatit voi myös jälkikypsyttää lämpimässä paikassa.

Raa´an tomaatin kypsyttäminen

Ryhdy säkkiviljelijäksi

Amppeli- ja parveketomaatti

Taimet istutetaan amppeleihin, laatikoihin tai ruukkuihin. Istutusmullaksi käy parhaiten turvemulta. Yhteen halkaisijaltaan noin 20 cm amppeliin voidaan istuttaa 1-3 tainta. Liian pitkät taimet voidaan istuttaa entistä syvempään (poista alimmat lehdet) sekä latvoa, jolloin syntyy nopeasti sivuversoja ja tomaatista tulee tuuhea. Amppeleihin voi pohjalle laittaa varastolannoitteeksi vaikkapa kanankakkarakeita. Taimet voidaan siirtää lopullisesti ulos, kun lämpötila on noussut pysyvästi yli kymmenen asteen.

Tomaatti rakastaa lämpöä ja aurinkoa, eikä amppelitomaatti tee siinä asiassa poikkeusta!Taimia myös kastellaan runsaasti. Kasvustoa lannoitetaan kerran viikossa täyslannoksella tai miedolla liuoksella jokaisen kastelun yhteydessä (mieluiten siis yleislannoitteella, joka sisältää enemmän kaliumia suhteessa typpeen). Kukintavaiheessa tomaatteja kannattaa varsinkin kasvihuoneessa ja lasitetulla parvekkeella ravistella hieman, jotta ne varmasti pölyttyisivät. Kun hedelmät alkavat painaa, verso saattaa tarvita tukemista. Varkaita ei tarvitse poistaa!

amppelitomsku

Amppelikasvatuksen etu on se, että kasvuston voi aina kääntää auringon suuntaan tai siirtää talon valoisammalle puolelle. Parhaimmillaan tomaattiamppeli kasvaa runsaaksi ja alas rönsyileväksi, punaiseksi pallomatoksi, josta lapsetkin tykkäävät poimia terveellistä välipalaa.

Ps. Paprikan kasvatus amppelissa onnistuu samoilla nikseillä kuin tomaatinkin.

Lisää tietoa?

Puutarha.netistä löytyy runsaasti asiaa niin tomaateista kuin muistakin aiheista.
Lue vaikka Tunnetko eri tomaattilajikkeet -artikkeli - ja katso, kuinka paljon tomaatin ympärillä riittää juttua Keskustelupalstalla! Niiden lueskeluun kannattaakin sitten varata aikaa...


atomskuakka