• Etusivu
  • Kasvillisuus

Onnistuuko vanhojen kuusien pelastaminen? Asiantuntija vastaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 22.01.2024
20228_79337.jpg

(Kuva: Puutarha.net)

Naapurissa rakennetaan. Maansiirtotöissä vaurioitui meidän puolemme kuusien juuria. Haluamme pelastaa komeat kuuset (vanha kuusiaita, noin 10 metriä korkea). Mitä voimme tehdä? Suurin osa juurista vaurioitumatta, joten toivomme, että peli ei ole menetetty. Laitammeko lannoitetta, havumultaa?

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Koska kuuset ovat ilmeisen hyväkuntoisia, ne luultavasti selviävät jäljelle jääneiden juurtensa avulla. Nyrkkisääntönä voisi pitää, että jos puolet juurista ovat vahingoittumatta, ei puilla ole suurta hätää. Hoitona suosittelen huolehtimaan aidan kastelusta niin, että se ei kärsi tulevana kasvukautena kuivuudesta. Kun maa kuivuu lumien sulamisen jälkeen, kertakastelun annoksen pitää olla riittävä, jotta maa kostuu koko juuriston syvyydeltä. Sen jälkeen pidetään taukoa. Pelkän pintamaan kastelusta ei ole hyötyä ja toisaalta liiallisesta kastelusta on myös haittaa. Lannoituksen kanssa kannattaa olla varovainen, sillä toipuva puu ei siitä aina hyödy ja vaikutus voi olla päinvastainen kuin on tarkoitettu. Humuslisäys havu-rodomullalla tai lehtikompostilla on toki aina paikallaan.

20224_77648.jpg
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje

Ohje

Ohje

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

20238_82910.jpg
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20228_79410.jpg
Voiko tuijia istuttaa kohopenkkiin? Asiantuntija vastaa
Tavoitteena on saada näkösuojaa pihan reunaan. Onko teoriassa mahdollista istuttaa tuijia pienistä muurikivistä rakennettuun kohopenkkiin onnistuneesti? Tonttimme reunassa kulkee valokuitukaapeli melko pinnassa (kaapelin tarkasta sijainnista ei valitettavasti ole merkittyä karttaa, joten sitä täytyy vain varoa) siinä, mihin olisi toiveissa istuttaa kaksi riviä tuijia näkösuojaa tuomaan.Alueet ovat kooltaan noin 1,6 x 1,7 m sekä 2,5 x 3,8 m – korkeuseroa pienemmällä alueella on 0,2 m ja isommalla alueella 0,5 m. Tämä on tontin raja-aidan ja talon välinen tila. Tuijat ovat ostohetkellä noin 1,8 m. Koska maata ei voi kaivaa auki, vaihtoehtona on vain pihamuurikivistä rakennetut istutuspenkit. Kuinka korkean "muurinreunan" tulee olla, jotta tuijat pärjäävät, ja olisiko istutuskehikko pohjaton / minkälaisella pohjalla? Ja onko tuijien toteutus näillä reunaehdoilla mahdollista ylipäänsä? Mikäli tuijat eivät pärjää näissä olosuhteissa, mikä olisi vaihtoehtoinen istutettava ratkaisu (mielellään ikivihreä)?
202211_80108.jpg
Pajuruoste? Asiantuntija vastaa
Olemme asuneet jokivarressa useita kymmeniä vuosia ja tänäkesänä kaikki rannan pajukot ovat ruskettuneet jo kesäkuun lopulla syksyn väreihin. Lähes kaikki lehdet ovat "ruosteessa". Mistä voisi johtua?
20239_83116.jpg
Viikon kysymys: Mikä päärynäpuuta vaivaa?
Mikä mahtaa vaivata päärynäpuuta, jossa lehdet ovat tummanpunaisia? Sellasia hieman purppuran värisiä. Tänä kesänä alkanut värjääntyä sellaiseksi ja vaikuttaa aika kuivuneelta, vaikka on saanut normaalisti vettä.
20238_82731.jpg
Mikä pensasruusu? Asiantuntija vastaa
Mikähän pensasruusulaji on sellainen, jolla on tummanvihreät, hopeansävyiset lehdet ja jonka kukat ovat yksinkertaiset sekä aniliininpunaiset? Pensas kasvaa noin 2 metrin korkuiseksi. Luulen, että kyseessä on joku vanha lajike. Hankkisin sen pihaani, kun saisin selvitettyä lajin.
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20238_82722.jpg
MIlloin havupuut istutetaan? Asiantuntija vastaa
Milloin on hyvä aika istuttaa havupuun taimia? Paikkana Etelä-Lappi, en tiedä tarkkaa vyöhykettä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton