TAKAISIN

Kuinka chilisato säilötään?

Päivitetty: 3.1.2022

Sadonkorjuun aika on parhaimmillaan myös chilien kasvattajilla. Tässä vinkkejä sadon säilöntään Suomen Chiliyhdistys ry:ltä!

Chilimme kantavat nyt satoa oksat notkuen punaisista, keltaisista ja vihreistä chilipaprikoista. Koko satoa emme ehdi millään nauttia tuoreeltaan, joten jollain keinolla kypsyneet herkut olisi saatava säilymään kauemmin. Suomen Chiliyhdistys ry:n edustaja ja Chilitarvike Oy:n omistaja Ali Hellsten kertoo meille, miten se onnistuu.

(Huom! Artikkeli on vuodelta 2012. Suomen Chilitarvike Oy:n toiminta on lakannut.)
Suomen Chiliyhdistys ry.Suomen Chiliyhdistys ry.

Miten tuore chili tulee säilyttää?

Tuoreita chilejä kannattaa säilyttää jää- tai viileäkaapissa. Ihanteellinen säilytyslämpötila on 7–12 °C. Älä kuitenkaan laita chilejä muovirasioihin; ne homehtuvat helposti ellei ilma pääse hyvin kiertämään. Paperipussi tai pahvinen laatikko ovat hyviä säilytyslaatikoita, sillä ne tasaavat myös kosteutta.

Entä pitkäaikaisempi säilöntä?

Chilin satokausi on lyhyt ja se kannattaa tosiaan säilöä talteen. Itse säilömällä voit myös kontrolloida tuotteen ravintoarvoa ja mm. sokerin tai lisäaineiden määrää.

Chilit voi pakastaa, kuivata, savustaa tai säilöä etikkaan. Pakastaminen esimerkiksi on helppo ja nykyaikainen säilöntämenetelmä. Pakastetuissa chileissä tulisuus, aromi ja maku säilyvät hyvin, vaikka niiden rakenne muuttuukin (chileistä tulee vetisiä jäätyvän veden hajoittaessa solukalvot).

Chilien pakastamisen perusohjeet:

 • Jos pakastat isomman määrän kerralla, niin muista kytkeä pakastimen pakastusteho päälle useita tunteja ennen uusien tuotteiden lisäämistä.
 • Huolehdi, että pakastettava astia on puhdas, vesi- ja ilmatiivis, kylmää kestävä, kätevä käytössä ja taloudellinen.
 • Pakasta vain tuoreita chilejä ja annostele ne sopiviin kerta-annoksiin.
 • Sulje pakkaus tiiviisti.
 • Merkitse pakkauksen sisältö ja pakkauspäivämäärä.

Chilit kiertoilmauunissa Kuva: Suomen ChiliyhdistysChilit kiertoilmauunissa Kuva: Suomen Chiliyhdistys

Kuivaaminen on puolestaan vanha ja hyväksi todettu säilöntämenetelmä. Kuivatuissa chileissä maut, aromit ja värit säilyvät kohtuullisesti, vaikka hedelmäisen raikas maku kärsiikin (erityisesti C. chinense:n kohdalla). 

Chilejä voidaan kuivata tavallisessa uunissa tai kasvikuivurissa. Lämpötilan on syytä olla matala, etteivät herkät aromit haihdu (max. 60 °C).

 

Kuivaamisen jälkeen chilit säilytetään ilmatiiviissä pakkauksessa niin, etteivät ne saa kosteutta. Paras varasto on kuiva, viileä ja pimeä kaappi. Paras säilytyslämpötila on 10–15 °C. Kuivatut chilit ovat kevyitä käsitellä ja säilytystilaa ei vaadita paljon.

Chilien kuivaaminen:

Uunissa kuivattavat chilit puolitetaan, levitellään ritilöille ja laitetaan korkeintaan 50 °C uuniin. Riittävän ilmankierron voi varmistaa vaikka laittamalla luukun väliin puulastan. Ritilöiden paikkaa on myös hyvä välillä vaihdella, jotta chilit kuivuvat tasaisesti. Kuivumisaika vaihtelee chilien koon ja kuoren paksuuden mukaan, 10–14 h välillä. Chili on tarpeeksi kuiva, kun se rapsahtaa poikki taitettaessa. Paksukuoriset chilit on paras kuivata kuivurissa.

VINKKI! Ohutkuorisia chilejä voi myös ilmakuivata; pujottele chilit parsinneulan avulla lankaan ja ripusta kuivumaan ilmavaan paikkaan.

Kuivatuista chileistä voi sitten helposti tehdä chilirouhetta tai -jauhetta. Jauhaminen onnistuu perinteisessä morttelissa tai kahvimyllyssä – myös erilaisia säiliöllisiä tehosekoittimia voi käyttää hienontamiseen.


Vielä varoituksen sana jauheiden teosta! Kun chilipölyä tai -jauhetta on paljon lähettyvillä, niin varovaisuus on paikallaan. Hengityssuojaimen käyttökään ei ole liioiteltua, sillä chilijauhe nenässä ei ole leikin asia!

Entä se chilin savustaminen?

Chilejä savustumassa vanhassa jääkaapissa. Savu tuotetaan pienen sähkövastuksen avulla käyttäen puusta sahattuja kiekkoja. Jääkaappi pitää lämpötilan tarpeeksi matalana. Kuva: Suomen Chiliyhdistys ryChilejä savustumassa vanhassa jääkaapissa. Savu tuotetaan pienen sähkövastuksen avulla käyttäen puusta sahattuja kiekkoja. Jääkaappi pitää lämpötilan tarpeeksi matalana.
Kuva: Suomen Chiliyhdistys ry

Savustus on erinomainen tapa säilöä chiliä. Kaikki tuoreet chilit sopivat savustettaviksi ja paprikastakin saadaan erinomaista maustetta savustamalla! Savustusmateriaaleja ja savususaikaa vaihtelemalla saadaan loihdittua eriomaisia maustamiseen sopivia ja hyvin säilyviä chilituotteita.

Sopivia savustusmateriaaleja ovat kovat lehtipuut: esimerkiksi leppä, pyökki, kirsikka-, omena- ja luumupuu sekä tammi. Myös turvetta voi käyttää savustukseen – parasta on tiivis myös viskin teossa käytettävä turve. Vanhat sherry- ja viskitynnyrit olisivat erinomaista savustusmateriaalia, jos sellaisia vain onnistuisi jostain haalimaan.

Jotta chilin omat hienot aromit säilyisivät on savustus suoritettava kylmäsavustuksena. Tyypilliset savustusajat ovat 1–2 vuorokautta. Savustuksen jälkeen chilit kuivataan ja haluttaessa jauhetaan.

Chilien säilöminen etikkaan?

Etikkasäilykkeiden valmistaminen on melko vaivatonta ja edullista. Etikan happamuus toimii etikkasäilykkeissä säilövänä tekijänä. Tavallisimmin etikkasäilykkeisiin käytetään väkiviinaetikkaa (etikkahappoväkevyys 10 %), joka laimennetaan vedellä 5–7 %:n vahvuiseksi:

 • 1–2 osaa väkiviinaetikkaa
 • 1 osa vettä

Etikkasäilykkeisiin käytetään usein myös sokeria, suolaa ja mausteita (valkosipulia, pippureita, sinapinsiemeniä, piparjuurta, tilliä ym.), jotka lisäävät säilyvyyttä ja antavat makua. Kaupan valmiita etikkasäilöntään tarkoitettuja mausteseoksiakin voi hyvin käyttää; niihin on usein lisätty myös betsoehappoa, joka parantaa säilyvyyttä.

Säilykkeen maku kehittyy vasta viikkojen kuluessa. Samaan tölkkiin voidaan säilöä useita erilaisia chilejä; niiden tulisuudet tasoittuvat pikkuhiljaa. Etikkasäilykkeet säilytetään viileässä. Avattu purkki aina jääkaapissa.

Itsetehtyjä etikkasäilykkeitä Kuva: Suomen Chiliyhdistys ryItsetehtyjä etikkasäilykkeitä Kuva: Suomen Chiliyhdistys ry

Chilin etikkasäilöminen:

Etikkasäilykkeitä valmistetaan kahdella perustavalla:
 1. Puhdistettu raaka-aine ladotaan sellaisenaan tai esikiehautettuna tölkkeihin, jotka on pesty ja kuumennettu huolellisesti. Kuuma mausteliemi kaadetaan päälle ja tölkit suljetaan.
 2. Raaka-aine keitetään etikkapitoisessa mausteliemessä ja tölkitetään liemineen kuumana hyvin pestyihin, kuumennettuihin tölkkeihin.

Käytännön vinkkejä etikkasäilöntään:
 • Valitse säilöntää varten vain ensiluokkaisia raaka-aineita.
 • Desinfioi purkit ja kannet huolellisesti esim. 120 asteisessa uunissa puolen tunnin ajan.
 • Etikka syövyttää alumiinia, joten käytä teräs- tai emalikattilaa.
 • Kun keität etikkaliemiä, laita kansi kattilan päälle ja huolehdi tuuletuksesta, sillä etikkahapon höyryt ärsyttävät silmiä ja limakalvoja.
 • Etikka ruostuttaa tölkkien metallikansia. Jos käytät metallikansia, tarkista, että kannen sisäpuoli on muovitettu tai peitä tölkki muovikelmulla ennen kuin kierrät kannen paikoilleen.

Voiko chiliä säilöä vielä jollain muulla tavalla?

Chileistä voi tehdä myös hilloja, hillokkeita ja marmeladeja. Chilin voi myös jauhaa pyreeksi (lisää joukkoon suolaa ja etikkaa säilyvyyden parantamiseksi). Tasalaatuisen tulisella, paksulla pyreellä on sitten helppo maustaa ruokia – tuoreet chilit ovat kuitenkin aina yksilöitä tulisuudenkin suhteen.


VINKKI! Tuoreita chilejä voi myös laittaa väkevään viinaan, jolloin saadaan varmasti vahvaa chiliviinaa.

Mistä saisi lisää tietoa chilin kasvatuksesta tai säilönnästä?

Lisää tietoa chilin kasvattamisesta saatte Suomen Chiliyhdistyksen sivuilta.

Kiitos Ali, vinkeistä!