TAKAISIN

Makuelämyksiä sietokyvyn äärirajoilta

Julkaistu: 22.4.2015

Maista chiliä; kestä, kärsi ja nauti!

Tuhansien chililajikkeiden valikoimasta löytyy varmasti lajikkeita, jotka vievät nauttijansa kestokyvyn äärirajoille. Jollekin riittää miedon ja aromikkaan Lombardon tuottama makuelämys, mutta toiselle taas vasta Naga Morich tuo rajat vastaan.

Mitä Sinä pystyt maistamaan?

750 524 chili-3117498_1920

Polttaa!

Chilin tulisuuden tunteen saavat aikaan siinä olevat kapsaisinoidit. Ne eivät oikeasti "polta", vaan hämäävät hermostoa ja aiheuttavat poltteen tunteen. Harjoituksella saadaan omaa sietokykyä, eli toleranssia nostettua - ja saman tunteen aikaan saaminen vaatii aina vaan voimakkaampia lajikkeita. Poltteen tunne on siis aina yksilöstä riippuvaista.

Tulisuutta mitataan yleisesti Scovillen asteikolla (0-16 000 000). Esimerkiksi paprikan tulisuus on o, se ei aiheuta poltetta ollenkaan. Monille tuttu, maukas klassikko Jalapeño on tulisuudeltaan luokkaa 3, sitruunamainen Lemon Drop kipuaa jo arvoon 8 ja herkullisen hedelmäinen Naga Morich saa arvosanakseen 10++. Tällä hetkellä tulisimman luokituksen on saanut Trinidad Scorpion Moruga; se on ilkeän tulinen 10+++.

Mikä avuksi, jos polte tuntuu sietämättömältä?

Ensimmäinen sääntö: Älä panikoi (et ole oikeasti liekeissä). Poltteen tunnetta saat tasattua maitotaloustuotteilla, esimerkiksi jogurtti on mainio apu. Myös viileä helpottaa.

Ensi kerralla toleranssisi onkin taas entistä vahvempi!


Muutama mielenkiintoinen kasvatettava:

Bolivian Rainbow

(Capsicum annuum)

Kaunis, värikäs, satoisa ja helppohoitoinen lajike. Hyvä lajike aloittaa harrastusta. Mukava antaa vaikka lahjaksi kukkasten sijasta!
Hedelmät kypsyvät violetista, valkoisen, keltaisen ja oranssin kautta punaiseen. Lehdet ovat voimakkaassa valaistuksessa lähes mustia. Parasta kuivattuna, tuomaan tulisuutta ruokaan.

Pieni pensas, jonka hedelmät 0,5-1,5 cm pituisia ja värikkäitä.
Boliwian Rainbow on kaunis ihan koristekasvinakinBoliwian Rainbow on kaunis ihan koristekasvinakin

Lemon Drop, Hot lemon, Peru Yellow, Kellu Uchu

Lemon Drop kasvihuoneessaLemon Drop kasvihuoneessa
(Capsicum baccatum)

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Lemon Dropin nimitys Hot lemon on kuitenkin lähinnä kaupan keksimä nimitys tälle sitruunaiselle chilille. Joka tapauksessa suosittu, satoisa ja maukas kasvatettava!

Lemon drop kasvaa köynnösmäisesti ja vaatii paljon tukea. Vapaasti kasvaessaan se saavuttaa noin metrin korkeuden, mutta latvottuna ja haaroittuneena se on noin puolimetrinen pensas. Sitä voi kasvattaa myös amppelissa roikkuvana.

Kasvihuoneessa (erityisesti vesiviljelyssä) Lemon Drop voi kasvaa valtavaksi, kaksimetriseksi pensaaksi.

Lemon Drop kukkii runsaasti, on erittäin satoisa ja aikainen. Hedelmä kypsyy vihreän kautta keltaiseksi ja on ohutmaltoinen. Lajike on yleensä tulisempi kuin mm. Aji Cristal, mutta miedompi kuin esimerkiksi Habanero Orange. Lemon drop sopii hyvin tuoreena käytettäväksi, etikkasäilykkeeseen sekä kuivattavaksi. Hyvä valinta mm. kalaruokien ja muiden meren elävien maustamiseen.

Naga Morich

(Capsicum chinence)

Naga Morich on yksi maailman tulisimmista chililajikkeista (SHU yli miljoonan, erittäin tulinen). Se on myös helppo kasvatettava. Vaatii valoa ja lämpöä, mutta keskinkertaisellakin hoidolla tuottaa hyvin satoa. Sopii aloittelevallekin kasvattajalle. Kypsyy vihreästä punaiseksi.

Hedelmäisen herkullinen maku ja vielä ensijärkytyksen jälkeen infernaaliseksi nouseva polte ovat ikimuistoinen elämys!

Kiinnostuitko?

Chileistä saat lisää tietoa Chiliyhdistyksen sivuilta
- ja myös Keskustelupalstalla riittää juttua chilistä ja sen kasvattamisesta. Lue ja osallistu!

Lue lisää:

Chilit
Herkullinen, herkullisempi... CHILI!
Kasvata chili siemenistä

Kuinka chilisato säilötään?