• Etusivu
  • Kasvillisuus

Makuelämyksiä sietokyvyn äärirajoilta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.04.2015
202310_69332.jpg

Maista chiliä; kestä, kärsi ja nauti!

Tuhansien chililajikkeiden valikoimasta löytyy varmasti lajikkeita, jotka vievät nauttijansa kestokyvyn äärirajoille. Jollekin riittää miedon ja aromikkaan Lombardon tuottama makuelämys, mutta toiselle taas vasta Naga Morich tuo rajat vastaan.

Mitä Sinä pystyt maistamaan?

Polttaa!

Chilin tulisuuden tunteen saavat aikaan siinä olevat kapsaisinoidit. Ne eivät oikeasti "polta", vaan hämäävät hermostoa ja aiheuttavat poltteen tunteen. Harjoituksella saadaan omaa sietokykyä, eli toleranssia nostettua - ja saman tunteen aikaan saaminen vaatii aina vaan voimakkaampia lajikkeita. Poltteen tunne on siis aina yksilöstä riippuvaista.

Tulisuutta mitataan yleisesti Scovillen asteikolla (0-16 000 000). Esimerkiksi paprikan tulisuus on o, se ei aiheuta poltetta ollenkaan. Monille tuttu, maukas klassikko Jalapeño on tulisuudeltaan luokkaa 3, sitruunamainen Lemon Drop kipuaa jo arvoon 8 ja herkullisen hedelmäinen Naga Morich saa arvosanakseen 10++. Tällä hetkellä tulisimman luokituksen on saanut Trinidad Scorpion Moruga; se on ilkeän tulinen 10+++.
Ohje

Ohje

Mikä avuksi, jos polte tuntuu sietämättömältä?

Ensimmäinen sääntö: Älä panikoi (et ole oikeasti liekeissä). Poltteen tunnetta saat tasattua maitotaloustuotteilla, esimerkiksi jogurtti on mainio apu. Myös viileä helpottaa.

Ensi kerralla toleranssisi onkin taas entistä vahvempi!

Muutama mielenkiintoinen kasvatettava:

Bolivian Rainbow

(Capsicum annuum)

Kaunis, värikäs, satoisa ja helppohoitoinen lajike. Hyvä lajike aloittaa harrastusta. Mukava antaa vaikka lahjaksi kukkasten sijasta!
Hedelmät kypsyvät violetista, valkoisen, keltaisen ja oranssin kautta punaiseen. Lehdet ovat voimakkaassa valaistuksessa lähes mustia. Parasta kuivattuna, tuomaan tulisuutta ruokaan.

Pieni pensas, jonka hedelmät 0,5-1,5 cm pituisia ja värikkäitä.

Lemon Drop, Hot lemon, Peru Yellow, Kellu Uchu

(Capsicum baccatum)

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Lemon Dropin nimitys Hot lemon on kuitenkin lähinnä kaupan keksimä nimitys tälle sitruunaiselle chilille. Joka tapauksessa suosittu, satoisa ja maukas kasvatettava!

Lemon drop kasvaa köynnösmäisesti ja vaatii paljon tukea. Vapaasti kasvaessaan se saavuttaa noin metrin korkeuden, mutta latvottuna ja haaroittuneena se on noin puolimetrinen pensas. Sitä voi kasvattaa myös amppelissa roikkuvana.

Kasvihuoneessa (erityisesti vesiviljelyssä) Lemon Drop voi kasvaa valtavaksi, kaksimetriseksi pensaaksi.

Lemon Drop kukkii runsaasti, on erittäin satoisa ja aikainen. Hedelmä kypsyy vihreän kautta keltaiseksi ja on ohutmaltoinen. Lajike on yleensä tulisempi kuin mm. Aji Cristal, mutta miedompi kuin esimerkiksi Habanero Orange. Lemon drop sopii hyvin tuoreena käytettäväksi, etikkasäilykkeeseen sekä kuivattavaksi. Hyvä valinta mm. kalaruokien ja muiden meren elävien maustamiseen.

Naga Morich

(Capsicum chinence)

Naga Morich on yksi maailman tulisimmista chililajikkeista (SHU yli miljoonan, erittäin tulinen). Se on myös helppo kasvatettava. Vaatii valoa ja lämpöä, mutta keskinkertaisellakin hoidolla tuottaa hyvin satoa. Sopii aloittelevallekin kasvattajalle. Kypsyy vihreästä punaiseksi.

Hedelmäisen herkullinen maku ja vielä ensijärkytyksen jälkeen infernaaliseksi nouseva polte ovat ikimuistoinen elämys!

Huomio

Huomio

Kiinnostuitko?

Chileistä saat lisää tietoa Chiliyhdistyksen sivuilta
- ja myös Keskustelupalstalla riittää juttua chilistä ja sen kasvattamisesta. Lue ja osallistu!

Lue lisää:

Chilit
Herkullinen, herkullisempi... CHILI!
Kasvata chili siemenistä

Kuinka chilisato säilötään?

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20172_48338.jpg
Pyöreä kivipatio miellyttää silmää ja kestää kulutusta
Mieti ensin sopivan houkutteleva ja rauhaisa paikka, jossa haluat kahvihetkesi viettää. Sen jälkeen vain tartut tuumasta toimeen, niin ei aikaakaan kun saat hienoa jälkeä aikaiseksi. Pyöreän muotokielen Kehäkivi on suunniteltu juuri tähän tarkoitukseen.
20236_82340.jpg
Heinäkuun vinkit
Kesäkuukausista keskimmäinen, heinäkuu, on yleisesti vuoden lämpimin kuukausi pohjoisella pallonpuoliskollamme. Heinäkuussa Suomen luonto saavuttaa kesän kasvunsa huipun ja alkaa pian tämän jälkeen valmistautumaan syksyyn. Heinäkuussa on usein lämmintä ja kosteaa; kuurosateet ja ukkosmyrskyt ovat tavallisia Etelä- ja Keski-Suomessa – iltapäivisin lämpötilat kohoavat ainakin jossain päin Suomea hellelukemille. Lapin yöttömät yöt jatkuvat kuun lopulle saakka, mutta eteläisemmässä Suomessa huomaa jo öiden pimenemisen.
20239_83155.jpg
Huonekasvien lepokausi alkaa
Lauhkean ilmaston asukkaille luonnon ja puutarhan kasvien vuotuiset elintavat ovat tuttuja: ne kasvavat keväästä syksyyn ja lepäävät talvella. Varsinkin lehtipuilla kasvu- ja lepokauden ero on erityisen selkeä. Vastaavaa kasvun ja levon vuorottelua on myös huonekasveilla.
20216_71144.jpg
Tiedätkö mitä eroa on valkoisella ja ruskealla leivinpaperilla?
Jokainen on varmasti nähnyt ja ehkä käyttänytkin sekä valkoista että ruskeaa leivinpaperia, mutta oletko koskaan miettinyt, mitä eroa niillä on? Miksi juuri valkoinen ja ruskea, mitä eroa niillä on, muuta kuin väri? Onko jompikumpi kenties toista ympäristöystävällisempi vaihtoehto? Metsä Tissue kertoo meille syyn värierolle.
Neljän vuoden viljelykierto kalenteri
Viljelykierto auttaa kasvinsuojelussa
Viljelykierrolla eli kasvinvuorotuksella tarkoitetaan samalla kasvinvuorottelua samalla kasvupaikalla. Monet tuholaiset ja taudit kiusaavat vain tiettyä kasvilajia. Kun kasvin viljelypaikka muuttuu vuosittain, niin kasvit säilyvät terveempinä. Viljelykierto liittyy oleellisena osana luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon. Viljelykierron ansiosta kasvisuojelutoimenpiteet kasvimaalla ovat yleensä paljon helpompia, kun taudit ja tuholaiset eivät pääse pesiytymään tiettyyn palstan kohtaan.Viljelykierron avulla parannetaan myös maan rakennetta ja viljavuutta antamalla maalle eloperäistä ainesta, joka nostaa sen humuspitoisuutta. Syväjuuriset kasvit nostavat ravinteita muokkauskerrokseen ja kuohkeuttavat maata syvältä.Tiesitkö? Kasvimaan kasvien satoa ja hyvinvointia voit parantaa myös kumppanuuskasvien avulla!Lisää vinkkejä kasvimaan perustamiseen ja hoitoon
20237_82591.jpg
Kukkien kerääminen ja kuivaaminen
Leikkoruusuja tulee kuivattua ja säilytettyä ilman sen kummempia pohdiskeluita, mutta kukkapenkeissä kasvaa muitakin kuivattaviksi sopivia kukkia. Myös luonnonkasvit kelpaavat kuivakukiksi siinä missä kuivaamistarkoitukseen kasvatetut kasvitkin. Kuivattuja kukkia voi käyttää koristeena sellaisenaan, muistona menneestä tai kertomassa kuluneesta kesästä. Voipa niitä käyttää vaikkapa askartelumateriaalinakin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton