• Etusivu
  • Hoitotyöt

Eihän teillä roiku jääpuikkoja räystäistä?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.02.2023
20232_62492.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Pakkanen saapuu yön turvin ja päivällä aurinko pyrkii pääsemään siitä eroon. Taistelun jättämä sotatanner on ihmiselle hengenvaarallinen. Kyseessä ei siis ole katollasi odottava murhaaja, mutta kun katoilta pois pyrkivä vesi jäätyy teräviksi jäämiekoiksi ja sulava lumi muodostuu jäiseksi laataksi, ei pihakivetystä tai kännykän ruutua tutkiva tallaaja ole turvassa.

Oikeaoppinen vastaisku

Lumen ja jäiden katoilta pudottelu on vaarallista hommaa, johon ei kannata lähteä yksin tai huolimattomasti. Oikea tapa on kutsua apuun ammattilainen, sillä heillä on käytössään hyväksytyt turvavarusteet ja työkalut, joilla vesikate ei rikkoudu.

Jos lunta kaikesta huolimatta päättää lähteä pudottamaan itse, on syytä ottaa huomioon liukastumisriski. Tätä riskiä ei tule välttää pudottamalla lumi-/jäämassoja katolta maasta käsin, sillä kun massa lähtee liikkeelle, on jo liian myöhäistä ehtiä alta pois. Tämän sijasta tulisi mukaan katolle pakata valjaat, jotka voi kiinnittää lapetikkaisiin tai savupiippuun.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Äärimmäisen tärkeää on myös turvata alhaalla kulkevien turvallisuus. Katolta huutelu ei riitä tuomaan turvaa, sillä esimerkiksi kuulokkeet korvilla kulkevat ja huonokuuloiset eivät saa viestiä perille. Lisäksi jää ja lumi kulkee painovoiman mukana ääntä nopeammin, joten vaikka huutosi välittyisikin sivulliselle, ei se välttämättä riitä.

Lumi ja jää tulisi poistaa koko katolta, eikä vain räystäiltä ja sen välittömästä läheisyydestä. Muutoin riskinä on, että katoille jäänyt lumi jäätyy paksuksi jääpadoksi. Lumenpoistokuluissa tai siihen käytetyssä ajassa ei ole saumaa pihtailla, sillä säästön seurauksena syntyvät mahdolliset vesivahingot tuottavat takuuvarmasti enemmän rahahuolia ja vievät enemmän aikaa.

Komeat jääpuikot, komeat lämmityskulut

Jääpuikkojen muodostuminen saattaa myös kieliä rakennuksen huonovointisuudesta, jolloin pelkkä puikkojen pudottelu ei riitä.

Kattolumen sulaminen jääpuikoiksi ei aina ole ainoastaan ulkolämpötilaerojen aiheuttamaa. Yleisin syy puikkoihin on lämpövuoto. Myös esimerkiksi yläpohjan tuuletusongelmat ja talviajan korostunut sisätilojen lämmittäminen toimivat oleellisina syntipukkeina.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Lumi toimii loistavana eristeenä, vaikka sen kyvystä onkin enemmän haittaa kuin hyötyä. Lämmön karatessa huonosti eristetyn yläpohjan kautta ulos, sen matka tyssää nopeasti lumikerrokseen. Tällöin lämpö jää sulattamaan lumikerrosta alhaaltapäin, jolloin sulava lumi muodostuu hurjista lämmityslaskuista varoittaviksi jääpuikoksi.

Jää ja lumi saattavat myös tehdä tuhojaan itse katemateriaalille, sadevesijärjestelmille ja muille kattotarvikkeille.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20116_26734.jpg
Valokate
Fastlock Uni taipuu vaikka kaarelleFastlock Uni on tiivis ja kestävä valokate, joka suojaa sateelta, mutta päästää luonnonvalon läpi. Valokate sopii esimerkiksi terasseihin, parvekkeisiin, autokatoksiin sekä piha- ja varastorakennuksiin, joihin halutaan valoa ja tilan tuntua. Fastlock Uni soveltuu erinomaisesti suurtenkin alojen kattamiseen mm. julkisissa rakennuksissa. Kate taipuu myös kaareviin kattoihin ja laajan tarvikevalikoiman ansiosta vaihtoehtoja on rajattomasti.Fastlock Uni valmistetaan ympäristöystävällisestä, pitkäikäisestä ja kestävästä polykarbonaatista. Valokatetta on saatavana puhtaan kirkkaana sekä tilauksesta valkoisena. Materiaalin pinnalla on vahva UV-suoja, joten kate ei haurastu, harmaannu eikä tummu ajan myötä. Valokate kestää suuret lämpötilojen vaihtelut ja läpireiättömyys takaa katteen vesitiiviyden. Fastlock Unille myönnetäänkin kymmenen vuoden takuu. Ylösnostettujen saumojen ansiosta kate pysyy myös siistin näköisenä vuodesta toiseen.Valokateasennus tv-esityksenä
202211_80012.jpg
Tuijalajin valinta ja istutus? Asiantuntija vastaa
Millainen tuija voisi menestyä aurinkoisella pihalla? Nykyisissä istutuksissa on esim. tuomia, syreeneitä ja useita monivuotisia kukkia. Paikkakunta on Suomussalmi ja vyöhyke VI-VII.
20237_4260.jpg
Pensasaidan istuttaminen
Pensasaidan perustamiseen käytetään yleensä paljasjuurisia piiskataimia, jotka istutetaan lehdettöminä keväällä tai syksyllä. Astiassa tai paakussa kasvaneita, haaroittuneita aitataimia voi istuttaa vaikka keskellä kesää. Leikattavaan pensasaitaan taimia istutetaan 3–4 kappaletta metrille, lajista riippuen. Vapaasti kasvavaan aidanteeseen istutetaan 1–2 kpl/m.
20199_60208.jpg
Syksy on parasta istutusaikaa!
Syksy on hyvää istutusaikaa ja istuttamista voi jatkaa maan jäätymiseen saakka. Syksyllä istutetut taimet lähtevät keväällä aikaisemmin kasvuun kuin keväällä istutettavat, sillä ne pystyvät hyödyntämään kevätkosteuden heti roudan sulettua. Taimet eivät aina ehdi juurtua ennen talvea. Siitä ei kuitenkaan ole haittaa, sillä lehdetön, lepotilassa oleva taimi ei haihduta vettä.Kastelua ei sovi unohtaa syksylläkään niin kauan kuin taimissa on lehtiä. Syksyllä istutettaessa riittää yleensä kerran viikossa kunnollinen kastelu. Maan kosteutta täytyy tarkkailla, vaikka olisikin sateista. "Tarkistathan, ettei taimen juurelle jää talveksi kuoppaa, johon vesi voi jäätyä", muistuttaa Tarja LeinoRengon Taimitarhalta. Kastelua jatketaan sitten keväällä pari kertaa viikossa kunnes taimet ovat juurtuneet. Juurtuneen kasvin tunnistaa siitä, että sen lehdet ja oksat kasvavat.
20236_82369.jpg
Pikakompostorilla voit aloittaa kompostoinnin milloin tahansa, näin se toimii
Säästöä talouden jätemaksuihin saa helposti aloittamalla kompostoinnin. Pikakompostorin hyvä lämpöeristys ja patentoitu ilmanvaihtojärjestelmä pitää kompostoitumisen käynnissä myös talvella. Kompostoinnin voi siis aloittaa mihin vuodenaikaan tahansa. Säädettävän tuloilmaventtiilin ja lämpömittarin avulla voit helposti hallita kompostorin toimintaa jätemäärän ja olosuhteiden mukaan.
20067_340.jpg
Puutarhan sato säilöön
Elokuu on puutarhaviljelijälle kiireistä aikaa. Puutarhan satoa valmistuu ja sitä säilötään talven varalle. Mansikat on jo säilötty, mutta vielä odottavat vuoroaan muut marjat, omenat ja vihannekset.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton