• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kodin tuholaiset ja inhat ötökät

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.02.2024
20132_33953.jpg

Lude

Omasta kodista ei ole kiva löytää ötököitä

Vaikka ne eivät mitään vaaraa aiheuttaisikaan, niin epämiellyttäviltä kohtaamiset niiden kanssa kuitenkin tuntuvat. Kodin yleisimpiä tuholaisia ovat sokeritoukat, turkiskuoriaiset, muurahaiset sekä elintarvikkeista tavattavat jauhokoisat ja riisihäröt. Viime vuosina suomalaisten vaivoiksi ovat palanneet myös torakat ja luteet, jotka ovat tuhohyönteisistä vaarallisimpia. Ne lisääntyvät ja leviävät nopeasti.

Ryömivien hyönteisten, kuten torakoiden mukana kulkee useita vakavia tauteja mukaan lukien salmonella, punatauti, suolistotulehdus ja lavantauti. Riski on erityisen suuri perheissä, joissa on lapsia, vanhuksia tai sairauksista toipuvia. Riski on erityisen suuri perheissä, joissa on lapsia, vanhuksia tai sairauksista toipuvia. Kirppujen ja luteiden puremat aiheuttavat myös paljon ärsytystä ja ahdistusta.

Näin torjut kodin lentävät ja ryömivät tuholaiset

Tuholaisten ja tautien torjunta puutarhassa

Tunnista tuholaiset!

Lude:
Noin 5 mm pitkä, alaruumis litteän soikea ja vaaleanruskea - syötyään pyöreämpi ja ruskeampi. Ne lähtevät liikkeelle yöllä ruumiinlämmön ja hengityksestä vapautuvan hiilidioksidin houkuttelemina. Luteita löytyy yleensä makuuhuoneista, mutta piileskelevät päivisin patjojen saumoissa, sängyn koloissa, sänkyä ympäröivissä kalusteissa (ja erityisesti sängyn päätylevyissä) sekä lattian reunoissa.

Kirppu:
Kirppuja on useita lajeja, mutta useimmat ovat 2-3 mm pitkiä ja väriltään punaisia tai ruskeita. Kirput ovat yleisiä ongelmia kodeissa, erityisesti niissä joissa on kissoja tai koiria. Niitä löytyy myös usein muutettaessa kotiin jossa on aiemmin ollut lemmikkejä. Vaikka kirput voivat levittää tauteja, tässä maassa se on hyvin harvinaista. Jos lemmikilläsi on kirppuja niin kirppukamman ja/tai -hoitoaineen avulla niistä voi päästä eroon. Mikäli ihoärsytystä esiintyy, niin kannattaa käydä eläinlääkärissä. Jos taloudessa on lemmikkejä, on erittäin tärkeää estää kirppuja pesiytymästä matoille ja vuodevaatteisiin.

Sokeritoukka:
Noin 12 mm pitkä, torpedon muotoinen ja takaruumiin päässä on 3 pitkää harjasta. Siivetön ja pitkät tuntosarvet. Hopeinen, pieni ja nopeasti liikkuva hyönteinen kylpyhuoneessa on todennäköisesti juuri sokeritoukka. Se viihtyy lämpimässä ja kosteassa; livahtaen sisään kosteiden tilojen läpivientien kautta. Jos otuksia vilisee kylpyhuoneessa paljon, kannattaa selvittää, onko tiloissa kosteusongelmaa.

Kirppu
Kirppu
Sokeritoukka
Sokeritoukka

Myös tekstiili- ja elintarviketuholaiset ovat melko yleisiä - ja vaikka ne eivät kovin viehättäviä olekaan, niihin ei kannata myöskään ylireagoida. Tauteja tuholaiset eivät yleensä levitä. Rohmukuoriaisen pahanmakuinen ja -hajuinen erite tekee saastuneet elintarvikkeet kuitenkin ravinnoksi kelpaamattomiksi.

Tekstiili- tai elintarviketuholaisten esiintymisestä ei voi myöskään syyttää ketään, sillä niiden ilmaantuminen ei riipu asunnon siisteydestä. Toki helpommin ne elävät ja lisääntyvät tietysti epäsiistissä asunnossa. Myös huippusiisti asunto voi silti saada yllätysvieraita – tarvitaan vain yksi epäonninen pakkaus tai matkalaukku. Ensimmäiset asuntoon päässeet ötökät saattavat jäädä aluksi huomaamatta, jolloin erityisesti pitkään käyttämättä olevat vaatevarastot tarjoavat tekstiilituholaisille rauhallisen elinympäristön.

Vaatekoi
Vaatekoi
Russakka
Russakka

Vaatekoi:
Aikuinen: Noin 6-8 mm pitkä. Päällisiivet kiiltävän vaalean/ruskeankeltaiset. Siipien jättöreunat vahvasti hapsottavat. Aikuiset eivät syö eivätkä lennä; juoksevat ja välttävät valoa. Toukka: enintään 10 mm pitkä. Kermanvalkoinen vaaleankeltaisella päällä. Elää usein 10-15 kertaa ruumiin pituisessa silkkiputkessa. Kotelo noin 6 mm pitkä. Nämä näyttävät pieniltä ja harmittomilta, mutta ne kykenevät aiheuttamaan yllättävän paljon tuhoa tekstiileille ja varastotavaroille.

Russakka:
Noin 12 - 15 mm pitkä. Väriltään ruskea. Keskiruumiissa 2 tummaa raitaa. Siivet ovat kummallakin sukupuolella koko ruumiin mittaiset tai hieman pitemmät. Juoksee tai kiipeää. Kaikkiruokainen yökulkija, joka pitää korkeista lämpötiloista ja kosteudesta. Vanhaa kotimaista russakkakantaa ei Siltalan mukaan enää ole jäljellä, vaan nykyiset torakat ovat kaikki ulkomaan tuliaisia. Valitettavasti ne ovat onnistuneet kotiutumaan ja luomaan suomalaisia sukupolvia.

Huomio

Huomio

Yleisimpiä tekstiilituholaisia: Vyöturkiskuoriainen, pilkkuturkiskuoriainen, vyöihrakuoriainen, museokuoriainen, vaatekoi.
Yleisimpiä elintarviketuholaisia:
Riisihärö, keittiökoisa, leipäkuoriainen, hinkalokuoriainen, riesakuoriainen, jauhopukki, russakka.
Muita sisätiloissa esiintyviä hyönteisiä:
sokeritoukka, faaraomuurahainen, sokerimuurahainen eli mauriainen.

Torjunta-aineita käytettävä tarvittaessa

Jos asunnossa esiintyy elintarviketuholaisia, on syytä tarkistaa kaikki elintarvikkeet, joissa niitä saattaa esiintyä ja heittää saastuneet elintarvikkeet pois. Jos saastuneiden elintarvikkeiden ja ötökät alun perin taloon tuoneiden pakkausten poisheittäminen ei kuitenkaan riitä, on syytä käyttää torjunta-aineita. Ruokakaapit ja mielellään myös muut keittiön kaapit tyhjennetään. Sen jälkeen on hyvä imuroida kaikki hyllyt ja sitten vaihtaa pölynimurin pölypussi. Samalla kannattaa puhdistaa lieden tausta ja muut sellaiset paikat, joihin kertyy likaa ja leivänmuruja tai joita muuten tulee harvoin siivotuksi. Torjunta-aine laitetaan kaappien sisälle seinäpinnoille ja hyllytasoille. Torjunta-aineen käytössä tulee noudattaa valmistajan ja maahantuojan ohjeita.

Sekä tekstiili- että elintarviketuholaisten torjunnan voi suorittaa itse. Täytyy vain muistaa, että ei laita liikaa torjunta-ainetta, koska teho ei siitä parane ja jotkut aineet saattavat jättää kellertäviä jälkiä. Osa torjunta-aineista on pitkävaikutteisia, joten niiden kannattaa antaa olla pinnoilla niin pitkään kuin teho kestää.

Huomio

Huomio

Vinkkejä ötököiden torjuntaan:

  • Kanna matkalaukku saunaan. Torakat tulevat Suomeen useimmiten matkalaukun kyydissä. Torakoista ja luteista pääsee eroon, kun vie avaamattoman matkalaukun saunaan 60–80 asteen lämpöön. Vartin kuluttua laukun voi avata ja jatkaa lämpökäsittelyä.
  • Älä säilytä jauhoja vuosikausia. Monissa jauhoissa on nimittäin elintarviketuholaisten munia. Paras tapa pitää elintarvikkeita pilaavat tuholaiset poissa on siivota keittiön komerot säännöllisesti. Heitä vanhoiksi menneet jauhot, leseet ja myslit pois.
  • Jos ostat ulkomailta mausteita, pane ne kotiin palattuasi muutamaksi päiväksi pakastimeen.
  • Tuuleta tekstiilejä. Tekstiilien kimppuun käyvät erilaisten kuoriaisten ja koiperhosten toukat. Koiperhosen toukkien kimppuun voi käydä aerosolien ja koitablettien kanssa. Kuoriaisista pääsee eroon yksinkertaisesti nostamalla ne ulos talosta. Jos niitä kuitenkin tulee runsaasti sisään, niin kannattaa tarkistaa ettei lähellä ole linnunpesiä tai raatoja.
  • Kylmällä ullakolla on hyvä säilyttää tekstiilejä.
  • Älä istuta kiinni talon seinään. Vähentää mm. muurahaisten sisään tulemista.

Lyhyesti sanottuna tuholaistorjunnassa on 4 vaihetta:

estä, rajoita, hävitä ja seuraa.

Kotiin voi siis tulla kutsumattomia vieraita esimerkiksi pakkausten, matkalaukkujen tai käytettynä ostettujen vaatteiden ja huonekalujen mukana. Kerros- ja rivitaloissa tuholaisongelma saattaa ilmetessään olla koko kiinteistön laajuinen, minkä vuoksi asukkaan velvollisuus on kertoa tuholaisia asunnossa havaitessaan asiasta aina välittömästi isännöitsijälle.

Opi tunnistamaan kotonasi mönkivät hyönteiset ja opettele torjumaan ne oikealla tavalla.
Apua tuholaisten torjuntaan saat osoitteesta www.rentokil.fi

Jos esimerkiksi aamulla huomaat raapivasi pieniä paukamia ihollasi, niin tutki sänkysi. Pienet punaiset tai mustat pisteet sängynjalan tai sängyn yhtymäkohdassa ovat merkkejä luteiden vierailuista. Luteista on vaikea päästä eroon ilman ammattilaisten apua...
Huomio

Huomio

Puutarha.net auttaa pihassa ja puutarhassa

Tiedäthän, että Rakentaja.fi:n sisarporttaali Puutarha.net on täynnä asiaa pihan suunnittelusta ja rakentamisesta kasveihin ja puutarhan hoitoon saakka? Puutarha.netin Jäsenpalvelut, kuten esimerkiksi Kysy, vastaamme -palsta, yli 1400 Suomessa menestyvän kasvilajin ja -lajikkeen Kasvikortisto sekä erittäin aktiivinen Keskustelupalsta ovat käytössäsi yksillä ja samoilla Rakentaja.fi -tunnuksilla. Puutarha.net auttaa kaikessa pihaan ja puutarhaan liittyvässä!

Puutarhaoppaasi netissä - Puutarha.net
Puutarhaoppaasi netissä - Puutarha.net
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20098_18068.jpg
Vuoden vihannesta nyt avomaalta
Tuoreen avomaankurkun käyttö on monille vierasta. Sen sijaan teollisuuden säilömät etikkakurkut tunnetaan, ja ne ovatkin oiva, kirpeä täydentäjä moneen muutoin tasaisen makuiseen ruokaan. Enää säilykekurkut eivät maistu voimakkaan etikkahappoisilta, vaan reseptejä on jatkuvasti muunnettu ajanhenkisiksi. Liemen makeutta on lisätty.Avomaakurkkua kannattaa maistella toisinkin tavoin. Kokeile salaatteihin, voileiville ja perinteisiksi hölskytyskurkuiksi, mutta myös kuumennettaviin ruokiin: keittoihin, täytettynä ja gratinoituna uuniin sekä moussakan tapaan valmistettuna. Pieni määrä omatekoisia kurkkusäilykkeitä mahtuu tavalliseen jääkaappiin, ja kellarin tai kylmiön omistaja voi säilöä kurkkuja enemmänkin.Valitse napakoita, viidestä viiteentoista sentin mittaisia avomaankurkkuja, jotka ovat pinnaltaan rosoisia ja vihreitä. Ylikypsissä kurkuissa pinta sileytyy ja kellastuu eivätkä nämä kelpaa tuorekäyttöön tai säilöntään. Nestejännityksensä menettäneet kurkut ovat väärän säilytyksen tulosta. Sadonkorjuun jälkeen viilennetyt kurkut tulee suojata haihtumiselta ja auringolta. Kurkku pysyy laadukkaana, kun se säilytetään viileässä, +8 - +10 asteessa erillään etyleeniä tuottavista hedelmistä ja tomaateista.
20203_63387.jpg
Luo kestävät polut omaan upeaan unelmiesi puutarhaan
Vielä väriloistossaan kylpevä puutarha saa monet käynnistämään pihan ja puutarhan uudistustöiden suunnittelun. Mikä ilahduttaisi puutarhassa ensi kesänä? Keraamiset pihatiilet soveltuvat piha-alueiden moniin eri rakenteisiin ja käyttötarkoituksiin.
20_P_130659_1.jpg
Hunajamarjan lannoittaminen
Hunajamarja on oikein terveyspommi. Se on jopa mustikkaakin terveellisempi. Erittäin lämpimästi suosittelen, että näitä istutetaan omiin pihoihin ja nautitaan sadosta.Marjalannos on hunajamarjalle varmasti hyvä. Ja muuten, se on erittäin vaatimaton kasvi, eikä vaadi kauheasti maaperältä. Toki lämmin ja aurinkoinen paikka aina edistää marjomista. Ihanaa on se, että hunajamarja tuottaa satoa jo heinäkuussa. Eli jopa ennen mansikkaa. Todella suositeltava kasvi.
201512_45062.jpg
Joulukuusen
Joulukuusi on eräs tärkeimmistä joulun tunnelman tuojista kodeissamme. Mutta miten kuusi saadaan parhaiten kestämään joulunajan yli? Tämä artikkeli antaa vinkkejä joulukuusen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi!Sen oikean joulukuusen löytäminen:Mikäli et vielä ole hankkinut joulukuusta, niin kannattaa hetki miettiä mistä sen hakisit, millaisen valitsisit, kuinka kuljettaisit... Vaihtoehtoja ja valinnanvaraa löytyy, joten kannattaa lukea myös artikkeli joulukuusen vaikea valinta!
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Usein kysyttyjä kysymyksiä kasvihuoneen huollosta ja käytöstä
Mitä huoltoa kasvihuoneeni tarvitsee?Liukuoven laakerit kannattaa öljytä vuosittain. Syksyllä, kun olet tyhjentänyt kasvihuoneen kaikesta kasvijätteestä, pese kasvihuone sisältä kuumalla vedellä ja mäntynestesaippualla. Pese kasvihuone ulkopuolelta keväisin.Minulla on vihreärunkoinen kasvihuone, tarvitseeko sitä maalata usein?Ei tarvitse, kasvihuoneesi runko on polttomaalattua alumiinia ja kestää vähintään kymmenen-viisitoista vuotta ilman huollon tarvetta.Kestävätkö muoviset kennolevyt pohjoista ilmastoa?Kestävät hyvin. Kennolevyjen materiaali on polykarbonaattia, joka on erittäin iskunkestävä ja sitkeä materiaali, ei naarmuunnu helposti ja on käytännössä särkymätön. Kennolevyn UV-suojaus kestää koko kasvihuoneen käyttöiän. Polykarbonaatti kestää lämpötiloja -100... +120°C . Liuottimia tai voimakkaita pesuaineita ei saa käyttää kennolevyjen pesuun. Kennolevyn hyvä lämmöneristyskyky tekee siitä erinomaisen materiaalin kasvihuoneisiin.Miten suojaan kasvihuoneeni talvella?Suosittelemme kasvihuoneen peittämistä esimerkiksi kevytpeitteellä. Tavallinen lumikuorma ei vahingoita kasvihuonetta, mutta puista tai räystäiltä tippuvat lumipaakut voivat niin tehdä. Kiristä kevytpeite huolellisesti, lepattava peite rikkoutuu helposti.
20146_39767.jpg
Tee kasveilla viherkatto piharakennukseen
Viherkaton tekeminen vaikkapa huussiin, roskakatokseen tai puuliiteriin on nopea tapa saada aikaan ihana, visuaalisesti näyttävä yksityiskohta elävöittämään koko pihan ilmettä! Viherkattoja on tehty ympäri maailmaa jo vuosisatoja ja yhtä sen perinteisimmistä muodoista, turvekattoa, on käytetty aikanaan Suomessakin saunojen, navettojen ja aittojen katteena.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton