• Etusivu
  • Kasvillisuus

Nyt on herkkusienten herkkuaika

Rakentajan toimitus
Päivitetty 28.08.2018
20134_34664.jpg

Herkullisia herkkusieniä

SIENIVIIKKO 15.-21.4.

Kauppapuutarhaliiton tiedote

Ruokakaupasta voi poimia tuoreet sienet koriin milloin vain. Hyvää sienisatoa riittää kautta koko vuoden. Kevään edistyessä kaivetaan grillit esiin, ja vappuna herkutellaan ihanilla grilliherkuilla.

Suomen eniten viljelty sieni

Herkkusieni (Agaricus bisporus) on Suomen ja maailman eniten viljelty sienilaji. Meillä herkkusieniä tuotetaan vuosittain n. 2 miljoonaa kiloa. Herkkusieniä kasvaa villinä Etelä-Euroopan metsissä, ja sitä alettiin viljellä Ranskassa 1650-luvulla. Herkkusienten kaupallinen viljely alkoi Suomessa 1940-luvulla, mutta sai tuulta siipiensä alle vasta 1990-luvulla.

Kasvatus ja kerääminen vaativat tarkkuutta

Suomessa herkkusienet kasvatetaan hygieenisissä olosuhteissa. Ne kasvavat oljista ja turpeesta tehdyllä kasvualustalla. Sienirihmasto ympätään vehnän jyvään, ja siirretään kasvualustalle pimeisiin kasvatushuoneisiin. Noin kolmen viikon kuluttua ilmestyvät ensimmäiset lakit näkyviin tummasta kasvualustasta. Samasta alustasta saadaan kolme satoa. Sienet kerätään käsin suoraan myyntipakkauksiin, jäähdytetään ja toimitetaan kauppoihin.

Valkoinen ja ruskea herkkusieni

Tuore valkoinen herkkusieni on kiinteä ja väriltään vaalea. Leikkuupinta vivahtaa joskus hennosti vaaleanpunaiseen. Ruskea herkkusieni on väriltään ruskea ja maultaan vaaleaa voimakkaampi. Herkkusienten koko vaihtelee pienestä nappimaisesta keskikokoon ja jumboon, ja vieläkin isompaan. Isoja ruskeita herkkusieniä kutsutaan portobelloiksi. Koska ruskean herkkusienen kuiva-ainepitoisuus on valkoista suurempi, säilyttää se tilavuutensa ruuanlaitossa valkoista paremmin. Tuoreen herkkusienen maku on hento, pähkinämäinen.

Kohtele herkkusieniä hellävaraisesti

Ennen ruoaksi valmistamista herkkusienistä puhdistetaan turve kevyesti harjaamalla tai talouspaperilla pyyhkäisemällä. Tarvittaessa sienet voi nopeasti huuhdella kylmällä vedellä. Huuhdotut sienet kuivataan esimerkiksi talouspaperilla. Herkkusieni säilyy kylmässä, +2 - +5 asteessa, mielellään paperipussissa haihtumisen estämiseksi. Kun hankit kaupasta viljeltyjä sieniä, käytä ne mieluiten viikon sisällä.

Helposti hyvää sienistä

Tuoreet, viljellyt sienet ovat nykykokkaajan toiveruokaa. Ne ovat suoraan, kuorimatta ja pesemättä käyttövalmista, terveellistä ravintoa. Sienistä ruoka joutuu nopeasti. Niitä voi huoletta popsia - painonhallinta ja kolesteroliarvot pysyvät sienien puolesta kurissa. Koko sieni on syötävää. Sienet ovat maukasta ja keveää, todellista hyvän olon ruokaa.

Mutkatonta ja maukasta

Sienet sopivat hyvin monenlaisiin ruokiin. Maku sopii mm. aasialaiseen keittiöön, vokkeihin, riistaruokiin, munakkaisiin, lämpimiin voileipiin, piirakoiden täytteeksi ja pitsoihin. Sienet käyvät marinoimiseen ja paistamiseen, muhennoksiin, haudutettaviin patoihin, kastikkeisiin ja keittoihin. Herkkusieniä voi käyttää myös sellaisenaan, esimerkiksi salaateissa. Portobellon iso lakki kutsuu täytettäväksi ja grillaukseen. Sienet ovat vastustamattoman hyviä.

Grillien vakioherkku

Viljeltyjen sienten käyttö lisääntyy kesän grillauskauden lähestyessä. Varsinkin vappu ja juhannus ovat sienisesonkeja. Yksi tunnetuimpia kesäisiä grilliruokia ovat juustoilla täytetyt ja pekoniin käärityt herkkusienet.

Huomio

Huomio

Kysy lisätietoja sienistä suoraan viljelijältä:

Heidi Rapila-Mäyrä
Kyröntarhat Oy / Champ / VihreäKeiju
02 8387 7142 / 050 377 1886
heidi.rapila-mayra@vihreakeiju.com

Grillivartaat

Herkkusienet sopivat myös grillivartaaseen
Herkkusienet sopivat myös grillivartaaseen

1 punainen paprika
1 keltainen paprika
1 maissi
1 munakoiso
2 salottisipulia
10 herkkusientä
8 bambutikkua

Valmistusohje:
Laita tikut veteen, jotta ne eivät pala grillissä. Leikkaa kasvikset noin 3 x 3 cm paloiksi ja maissi viipaleiksi. Kiehauta sipulit vedessä ja leikkaa lohkoiksi. Pujota kaikki aineet vartaaseen vuorotellen, jotta saat värikkään lopputuloksen. Valele grillauksen aikana marinadilla, ja juuri ennen tarjoilua purista vartaiden pinnalle limemehua.

Marinadi grillivartaisiin:
1 dl rypsi- tai oliiviöljyä
1 rkl sambal oelek chilitahnaa
1 rkl soijaa
½ raastettu limen kuori
1 tl hunajaa
2 oksaa timjamia
Riivi timjamin lehdet ja sekoita kaikki aineet.

Herkuttele nyt herkkusienillä!
Herkuttele nyt herkkusienillä!
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20221_74377.jpg
Loppiaisena upotettiin taas joulukuusia - Helppo tapa parantaa kalakantaa
Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö kertoi tiedotteessaan 30.12.21, että veteen upotettu joulukuusi tarjoaa keväällä kuteville kaloille erinomaisen kutupaikan. Erityisesti ahvenet laskevat mätinauhansa mielellään kuusen oksille. Mädistä kehittyville poikasille kuusi tarjoaa suojaa ja ravintoa. Vaasassa turotapahtumia on järjestetty vuodesta 2016 lähtien.
20201_62146.jpg
Piharakentaminen alkaa N-Y-T nyt!
Kun kolme ensimmäistä takatalvea on käyty läpi, voidaan alkaa jo pikkuhiljaa uskoa, että kevät kolkuttelee ovella ja tällä kertaa on tullut ihan jäädäkseen. Oma piha saa taas lämpimien ilmojen rooliaan takaisin: puutarha, paratiisi, lukupaikka, ulko-olohuone, -ruokailutila tai -keittiö.Millaisessa pihassa sitä tänä vuonna viettäisi aikaansa?
202210_79864.jpg
Hopeakuusen leikkaaminen? Asiantuntija vastaa
Istutin hopeakuusen taimen viime kesänä ajatuksella, että en anna sen kasvaa monta metriä korkeaksi. Voinko siis napsia uudesta kasvusta vähän pois jo nyt puun ollessa pieni, ja latvan katkaisen, kun kuusi on mielestän sopivan korkuinen. Tarkoitus siis saada tuuhea ja matala puu. Onnistuuko tällä menetelmällä?
202211_80293.jpg
Luumupistiäinen pilaa hedelmän? Asiantuntija vastaa
Ovatko luumupistiäisen vioittamat luumut syötäviä?
20238_82861.jpg
Sinistä ja valkoista satavuotiaalle Suomelle!
Kesän iloisia väriläikkiä ovat avomaalle kylvettävät kesäkukat, joista suosituimpia ovat ruiskaunokki sekä kehäkukka, krassit ja tuoksuherne.
202211_80229.jpg
Kenen pesä? Asiantuntija vastaa
Mikä elukka tai lintu on rakentanut pesän korkealle mökin kurkihirren päälle? Pesä on erikoisen näköinen ja ilmeisesti tyypillinen jollekin elukalle tai linnulle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton