• Etusivu
  • Hoitotyöt

Hyötykasvien ravinnepuutoksen merkkejä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2023
20233_62728.jpg

Pensaat pysyvät paikoillaan vuodesta toiseen, joten niidenkin kasvualusta kaipaa säännöllistä lannoitusta. (Kuva: Pixabay)

Kun keväällä kotipuutarhoissa on käännetty tulevan kasvimaan pohjaa ja tutkittu, miten marjapensaat sekä hedelmäpuut ovat säilyneet talven jäljiltä, on aika lannoittaa maaperä. Ravinnepuutokset eivät vielä näy, koska kasvukausi on aluillaan, mutta jos viime kasvukaudesta jäi mieleen jotakin erityisen poikkeavaa puutarhan kasveissa, kyse voi olla ravinnepuutoksesta. Maa köyhtyy joka vuosi, kun siinä viljellään kasveja. Viljavuustutkimusolisi hyvä teettää omasta maasta ennen puutarhatöitä; kotipuutarhastakin.

Ravinnepuutosten oireet

Pääasiassa kasvit tarvitsevat kahtatoista eri kivennäisainetta kasvaakseen kunnolla ja tuottaakseen kunnon sadon. Osaa kivennäisistä maassa on tarpeeksi, toisia on lisättävä lannoitteena.

Typpi (N) on sadon suuruuteen vaikuttava alkuaine. Sen puutosoireita on vihreäksi tai keltaiseksi jäävät lehdet, vanhat lehdet ovat kellastuneita ja putoilevat pois. Lukumääräisesti on versoja vähän. Kasvien versot ovat lyhyitä, vaaleita sekä hentoja. Lehdistössä typen puute aiheuttaa lehden värin muuttumista vaaleanvihreäksi ja oranssihkoksi. Typen puute on suoraan verrannollinen sadon määrään.

Fosfori (P) on olennainen kasvukauden alussa. Jos siitä on puutetta, juurten kasvu on hidasta ja huonoa. Tietenkin myös sato on tällöin pieni. Jos kevät on kolea, on myös fosforista puutetta. Tällaisina keväinä lehdet ovat lilahtavia. Kasvukauden aikana lehdet muuttuvat tumman- tai sinertävänvihreiksi. Lehdet ovat myös pieniä, muuttuvat ruskeiksi ja repeävät helposti. Punertava sävy lehdessä paljastaa fosforin puutoksen. Hedelmät ja marjat eivät kasva isoiksi.

Kalium(K) on kylmänkestävyyteen vaikuttava ravinne ja sitä kautta vaikuttaa tietenkin sadon suuruuteen. Jos kasvi kärsii kaliumin puutteesta, sen nestejännitys on heikentynyt ja varsinkin kuumilla ilmoilla kasvi nuutuu nopeasti. Ensin puutos tulee esiin vanhoissa lehdissä keltaisina pilkkuina. Perunalla on kaliumin puutteen merkkinä sinertävän vihreät lehdet ja lehtisuonien väliin jäävien osien kohoutuneisuus. Lisäksi lehdet muuttuvat keltaisiksi reunoilta ja saattavat kuihtua kokonaan. Vihanneksilla lisäksi juuret muutuvat mustiksi. Hedelmäpuut ovat herkkiä talven vaurioille, kukat tulevat aikaisin. Hedelmiä puut eivät kuitenkaan kunnolla tuota, vaan ne jäävät pieniksi ja värittömiksi. Viinimarjoilla ja karviaisella esiintyy lehdenreunatautia, jolloin lehvästön reunat ovat kiertyneet alaspäin ja putoavat ennen kuin pitäisi.

Typen ja kaliumin puutos herukassa (Kuva: Adobe Stock)
Typen ja kaliumin puutos herukassa (Kuva: Adobe Stock)

Rikki (S) on erityisesti sipulikasveille tärkeä ravinneaine, sillä se on osa kasvien aromiaineista. Puutosoireet ovat saman oloisia kuin typen puutoksessa. Ensin puutos ilmenee nuorissa kasvin osissa. Lehtien suonet voivat olla kalpean vihreitä ja yleinen kasvuston väri on vaaleanvihreä.

Kalsium (Ca) on kasvupisteissä tarvittava ravinne. Sen puutoksen huomaa kasvuston nuorissa lehtien osissa. Niiden kärjet käpristyvät, reunat kiertyvät ja lehtien muoto on epämääräinen. Myös kloroottisia pilkkuja voi esiintyä. Juuriston kehitys on huonoa, kasvien latvat sekä nuoret lehdet kuolevat. Kalsiumin puute aiheuttaa tomaatille latvamätää ja salaatille reunapoltetta. Omenalla kalsiumin puutos saa aikaiseksi hedelmien pilkkutaudin, joka aiheuttaa omenoihin sisälle uponneita laikkuja sekä maun puuttumista.

Jos kasvilla on magnesiumin(Mg) puutosta, koko kasvin aineenvaihdunta heikkenee. Sen puutoksen huomaa ensin vanhoista lehdistä, jotka ovat kalpeahkoja reunoilta ja lehtisuonten välistä lehtivihreän (klorofylli) puuttumisen vuoksi. Toisilla omenalajikkeilla, mansikalla, vadelmalla, viinimarjoilla ja karviaisella on lehtien reunoissa punerrusta.

Mansikan lehdet käpristyvät ravinteiden puutteesta (Kuva: Adobe Stock)
Mansikan lehdet käpristyvät ravinteiden puutteesta (Kuva: Adobe Stock)

Boori (B) saa aikaan sen, että siemen itää. Myös solukko kaipaa kasvaessaan booria sekä juuret. Sen puutteen oireina on kasvupisteiden kasvun hidastuminen tai pilaantumien, juurten huono kehitys, kukat sekä lehdet eivät pääse muodostumaan. Lehdet voivat myös olla paksuhkoja, rypistyneitä ja lehdissä voi olla värimuunnoksia. Boorin puute aiheuttaa lantulla ja nauriilla ruskotautia, hedelmäpuilla kuoppatautia. Toisaalta liika boori saa aikaan myrkytyksen kasveissa, jolloin lehdessä ruskettuu lehtisuonien ja lehden reunojen väli.

Rauta (Fe) on klorofyllin muodostukseen osallistuva aines. Vaaleat nuoret kasvinosat kielivät sen puutteesta. Lehtisuonet kuitenkin ovat vihreät. Jos hedelmäpuut ovat alueella, jossa pohjavedenpinta on korkealla tai maa on huonosti ojitettu, puutosta todennäköisesti ilmenee.

Kuparia (Cu) tarvitaan fotosynteesiin. Sen puutos (lievänä) vähentää kasvua. Perunaa kuparin puutos harvoin vaivaa eikä juurikkaatkaan ole sille herkkiä. Hedelmäpuut sen sijaan kärsivät herkästi sen puutteesta. Lehtien putoaminen, vaalea väri ja lakastuminen ovat oireita puutoksesta.

Mangaani (Mn) auttaa nitraatin imeytymisessä. Lehtivihreän vähäisyys on oireena mangaanin puutoksessa. Perunalla ja juurikkailla lehtisuonten suuntaiset tummat pisterivit ovat mangaanin puutosoireita. Varsinkin kirsikka on altis tälle ravinnepuutokselle. Se ilmenee rungon ja oksaston kuoriin tulevista kuoliolaikuista. Muilla hedelmillä ja marjoilla alalehdet jäävät vaaleiksi. Mansikan lehtiin ilmestyy punaruskeita täpliä. Liiallista mangaanin saantia on silti vältettävä, omenapuiden oksat halkeilevat sen liiallisesta saannista.

Oikeanlaisessa kasvuympäristössä marjasadosta voi tulla valtava. (Kuva: Adobe Stock)
Oikeanlaisessa kasvuympäristössä marjasadosta voi tulla valtava. (Kuva: Adobe Stock)

Sinkki (Zn) auttaa typen kuljettamisessa. Sen puutos on melko harvinaista Suomessa. Joillakin savimailla tai hiekka- ja turvemailla puutosta esiintyy. Kuivina kesinä puutos on myös mahdollinen. Oireina on lehtien pienuus sekä versojen hentous.

Molybdeeni (Mo) on typen kuljettamisessa tärkeä. Puutosoireina ovat kuoliolaikut lehden reunassa ja kärjessä.

Kloori (Cl), natrium (Na), pii (Si), seleeni (Se) ja koboltti(Co) ovat muita ravinteita, joita kasvit tarvitsevat kasvaakseen. Kloorista on harvoin puutetta, mutta myrkytykseen asti sitä saattaa olla. Tällöin lehdet palavat kärjistä tai reunoilta, ne kellastuvat ja varisevat liian aikaisin. Natriumia tarvitsevat erityisesti tietyt ammattiviljelykasvit. Pii on riisinkasvattajille tärkeä. Seleeniä on lisänä lannoitteissa, sen merkitys on vähäinen. Kobolttia tarvitsee lähinnä herne- ja palkokasvit. Kalkitus on hyvä tehdä ennen puutarhan istutusta, se saattaa osan ravinteista helpommin kasvien saataville. Se myös tervehdyttää maan pieneliöstötoimintaa. Yleislannoitteet ovat hyviä puutarhanhoidossa, viljavuusanalyysin perusteella pystyy valitsemaan oikean yleislannoksen. Lannoitteet eroavat toisistaan typen, kaliumin ja fosforin määrässä. Kun tämä suhde on paikallaan, kasvit voivat todennäköisesti hyvin.

Huolehditaan viljelymaista, niin maa huolehtii meistä. (Kuva: Adobe Stock)
Huolehditaan viljelymaista, niin maa huolehtii meistä. (Kuva: Adobe Stock)

Lue lisää:

Hoitotyöt
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
20137_35626.jpg
Joko pihassasi on pökkelö?
Jos jäärästä tulee mieleen vain tapoihinsa kangistunut ihminen, kannattaa kurkistaa puunkuoren alle. Jäärien toukat näet elävät kirjaimellisesti puun ja kuoren välissä ja syövät puuta. Aikuisena jäärät ovat värikkäitä ja kauniita niittyjen kukissa ruokailevia kovakuoriaisia. Nämä niittyjen kaunokaiset tarvitsevat toukkavaiheessa mieluiten ison lahoavan lehtipuun tai rungonpätkän lähelle kukkaniittyä. Samaa runkoa asuttavat myös mesipistiäisten toukat. Ne ovat aikuisena tärkeitä pölyttäjiä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton