TAKAISIN

Hyötypuutarhan parannus

Julkaistu: 7.3.2017

Piha kuntoon OSA 4/6

Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka neljännessä osassa kiinnitetään katse hyötypuutarhamme eri osiin.

Sarja sisältää seuraavat osat:
OSA 1/6: Katse puihin
OSA 2/6: Pensaat siisteiksi
OSA 3/6: Nurmimatto reheväksi
OSA 4/6: Hyötypuutarhan parannus
OSA 5/6: Kukkapenkit kauniiksi
OSA 6/6: Katse kokonaisuuteen

Miltä hyötypuutarhasi näyttää?

Vaikka varsinainen kotitarveviljelijä et olisikaan, niin puutarhassasi kasvaa melko varmasti myös hedelmäpuita (omena-, luumu-, päärynä-, kirsikka- tms. puita)n sekä marjapensaita (herukat, karviaiset). Myös vadelmaa saattaa pihastasi löytyä (villivadelmaa tai jalostettua?).
Monilla meistä on myös jonkinkokoinen kasvimaa tai peräti kasvihuone.

Vai rakentuuko Sinun hyötypuutarhasi keväisin parvekkeelle tai terassille? Oletko peräti saanut siellä talvetettua pienikasvuisen omenapuun tai vaikka marjapensaan? Parvekkeella pystyy viljelemään miltei mitä vain (vaikka uusia perunoita). Lue lisää marjojen ja hedelmien parvekeviljelystä.

Katsotaanpa ensin niitä kookkaampia hyötykasveja: oletko muistanut hedelmäpuiden ja marjapensaiden hoitoleikkauksen? Säännöllisesti leikkaamalla saat pidettyä ne satoisana ja terveinä. Paras leikkausajankohta on keväällä ennen kasvukauden käynnistymistä, mutta myös sadonkorjuun jälkeen voi hoitoleikkauksia tehdä. Kuolleita, kuivia, vahingoittuneita tai tautisia kasvinosia saa ja kannattaakin aina tarvittaessa poistaa.

Luumu- ja kirsikkapuu eivät juurikaan leikkaamista vaadi, mutta tarvittaessa se tulee tehdä hyvissä ajoin ennen kasvuunlähtöä (ettei lämmön käynnistämä nestevirtaus saa kasvia kuivumaan). Omena- ja päärynäpuiden leikkaamiseen pätevät samat ohjeet. Ohjeet omenapuun leikkaamiseen löydät täältä. Marjapensaille on olemassa myös omat leikkausohjeensa.

Lisää hedelmistä ja marjoista

Muista myös hedelmäpuiden kevätruiskutus sekä lannoitus ja kalkitus

Onko kasvimaa kunnossa?

Kunnostitko kasvimaasi jo syksyllä ennen lumen tuloa, vai onko työ vielä edessä? Käy käsiksi kasvimaahan heti, kun se on riittävästi sulanut; muokkaa, lannoita, kalkitse ja lisää uutta kasvualustaa tarpeen mukaan. Laihoille hiekka- ja hietamaille sekä savisille maille käytetään maanparannukseen luonnonmukaisesti lannoitettua ja kalkittua Kasvuturvetta. Kun kasvimaahan on levitetty sekä maanparannusaineet että lannoitteet, maa jyrsitään tai käännetään tarikolla, jotta maa-ainekset sekoittuvat kunnolla.

Lisää maanparannuksesta

Miltä muuten mansikkapenkkisi näyttää? Poista penkin ulkopuolelle levinneet rönsytaimet pois (istuta vaikka uusiksi tai vaihtotaimiksi penkkiin - tai amppeliin, ruukkuun, parvekelaatikkoon?), poista kuivat lehdet, mutta varo vahingoittamasta mansikan taimien kasvupistettä. lannoita ja laita penkin reunoille (muovin päälle)jotain katetta estämään rikkaruohojen kasvua. Lisää mansikasta.

Lisää luettavaa vihanneksista ja juureksista!

Istutuslaatikon mansikkapenkki siistitty ja porkkanakylvöt harson suojassa.Istutuslaatikon mansikkapenkki siistitty ja porkkanakylvöt harson suojassa.

...ja kasvihuone valmiina kevääseen?

Entä siisteitkö kasvihuoneen syksyllä sadonkorjuun jälkeen? Vai löytyykö sieltä vielä pakkasten kuivaamat ja kuihtuneet kasvit, puutarhakalusteet ja pihalla pyörineet romut ja roinat pikaisesti varastoituna?

Aloita kasvihuoneen tarkastelu kiertämällä se ulkoapäin. Onko talvi rikkonut laseja, repinyt muoveja - onko katto täynnä kariketta ja pinnat liasta harmaat? Korjaa tarvittaessa ja pese pinnat puhtaaksi.

Siirry sitten sisäpuolelle; tyhjennä kasvihuone ylimääräisestä tavarasta, heitä vanhat kasvit pois ja siisti pinnat. Mikäli kasvihuoneessasi on maapohjaiset kasvualustat, niin muokkaa, lannoita ja kalkitse ne kasvimaan tavoin. Pyyhi myös sisäpinnat. Kasvukauden käynnistyessä on mukava päästä sijoittelemaan taimia siistiin ja etukäteen valmisteltuun paikkaan. Mitä kivaa tänä vuonna kasvatat?

Kasvihuone - vaikka parvekkeelle

Enemmän kasveja, runsaammin satoa!

Kaipaisitko lisää satoa tuottavia kasveja? Hyötypuutarhan kasvit vaativat valoa ja lämpöä - sekä tilaa kasvaa. Hyötykasveja ei tarvitse sijoittaa yhdelle alueelle, vaan niitä voi vapaasti istuttaa ympäri tonttia ja osaksi isompia kokonaisuuksia. Kunhan niitä vain pääsee hoitamaan ja tarvittaessa keräämään satoakin.

Useimmat hedelmäpuut hyötyvät ristikkäispölytyksestä, mutta monet lajit selviytyvät myös yksin. Valitse uusi lajike makusi mukaan ja katso että sille jää tilaa kasvaa täyteen kokoonsa. Hedelmäpuita kannattaa istuttaa pihaan myös koristearvonsa takia. Esimerkiksi vapaasti kasvavassa aidanteessa kukkiva hedelmäpuu tulee varmasti huomatuksi.

Miten olisi uusi omenapuu?

Marjapensaita voit myös istuttaa riviin tai ryhmäksi. Ei niitä pakko ole sinne tänne istuttaa yksin, vaan esimerkiksi hedelmäpuun ympärille voi istuttaa vaikka 3 pensaan ryhmän. Kannattaa kuitenkin huolehtia siitä, että satoa pääsee hyvin keräämään.

Herukat ja karviaiset

Hyötykasveja voi istuttaa myös osaksi muita ryhmiä - etenkin, jos niitä kasvattaa lähinnä lintujen ruuaksi. (Rungollisen!) herukkapensaan, ballerinaomenapuun, koristeomenapuun tms. voi istuttaa tuomaan korkeutta isompaan kasviryhmään. Pensasmustikat viihtyvät alppiruusujen ja havujen happamassa kasvualustassa, kuukausimansikat viihtyvät maanpeitekasvina perennaryhmässä ja mesimarjat ihastuttavat kukkapenkin reunalla.

Pienemmän kasvimaan voi perustaa myös istutuslaatikkoon. Se lämpeää keväällä nopeammin ja on yleensä helpommin hoidettavissa. Voit rakentaa kasvimaan myös vaikka käyttämättömänä olevaan hiekkalaatikkoon!

Mikäli tila on todella vähissä, niin monet hyötykasvit menestyvät ihan ruukuissa ja kasvusäkeissäkin. Vihanneksia, juureksia, mausteita ja yrttejä kasvattaa kyllä pienemmälläkin parvekkeella - tai peräti ikkunalaudalla.

Lisää hedelmistä ja marjoista, yrteistä ja maustekasveista sekä vihanneksista ja juureksista!

Mietityttääkö vielä jokin?

Apua voit saada myös kanssasisarilta ja -veljiltä. Asiaa aiheesta ja aiheen viereltäkin löydät tuolta Keskustelupalstalta...

...ja tietenkin itse kasveista ja kasvilajikkeista löydät tietoa Kasvikortistosta!
Terassin lähelle, aurinkoiseen nurkkaan sijoitettu "hyötypuutarha". Tulee hoidettua ja satoa napsittua!Terassin lähelle, aurinkoiseen nurkkaan sijoitettu "hyötypuutarha". Tulee hoidettua ja satoa napsittua!