TAKAISIN

Parvekkeen hedelmät ja marjat

Päivitetty: 28.6.2021

Omenapuu

Pilariomenapuu sopii kapeakasvuisena pienellekin parvekkeelle ruukussa kasvatettavaksi. Se ei tee oksia, joten omenat kasvavat aivan rungon lähellä. Lehdet kasvavat tiheinä ruusukkeina. Pilariomenapuu ei tarvitse leikkausta ollenkaan. Pölyttäjäksi sopii lähiympäristöstä löytyvä, tavallinen omenapuu. Satoa saadaan jo nuoresta puusta.

Kääpiöivä omenapuu voidaan ostaa valmiina säleikköpuuna tai ohjata kasvamaan säleikköön. Uusia oksia taivutetaan säleikköön ja osin myös karsitaan vuosittain.

hummel-5066741_1920

Marjoja

Parvekkeen marjapensaaksi kannattaa valita rungollinen muoto. Siinä yhdistyvät usein rungon kultaherukka ja runkoon vartettu herukkalajike.

Pensaan voi myös kasvattaa itse rungolliseksi: pensaan taimesta valitaan kaikkein pysty- ja voimakaskasvuisin verso, joka säästetään ja tuetaan huolellisesti. Muut versot poistetaan. Kun runkoon tai tyvelle ilmaantuu versoja tai lehtiä, ne poistetaan heti. Latvuksen annetaan kasvaa ja haarautua kauniin pensasmaiseksi.

Rungollista marjapensasta leikataan kuten normaalia pensasta: huonokuntoiset ja 5 vuotta vanhemmat versot leikataan pois; liian pitkiä versoja typistetään ja liian tiheää kasvustoa tarvittaessa harvennetaan.

Amppelimansikka on kaunis ja satoisa hyvin hoidettuna. Jos ruukku alkaa tuntua ahtaalta, se kannattaa vaihtaa suurempaan. Mansikan kasvupisteen on oltava näkyvissä, mutta juurenniska on peitettävä multaan. Kastelua ja vähätyppistä lannoitusta ei sovi unohtaa missään vaiheessa. Lajikkeet ovat yleensä ns. jatkuvasatoisia eli marjovat pitkälle syksyyn asti. Amppelin voi talvettaa kellarissa tai taimet voi istuttaa maahan. Rönsyt kannattaa käyttää seuraavan vuoden taimina.
Mansikoita popsittavaksi amppelistaMansikoita popsittavaksi amppelista

Parvekkeella voit kokeilla oikeastaan minkä tahansa marjakasvin kasvattamista; laita ruukkuun tai laatikkoon mansikoita, mustikoita ja - mikäli tilaa riittää - vaikka marjapensaita. Lämpimällä parvekkeella voit kasvattaa myös viiniköynnöstä!

Myös useimpien muiden hyötykasvien viljely onnistuu pienessäkin mittakaavassa. Maistuisiko vaikka itse kasvatettu, herkullisen punainen tomaatti?

Syötävän hyvät amppelit

Oi mitä herkkua, itse kasvatetut tomaatit.Oi mitä herkkua, itse kasvatetut tomaatit.

Hyötykasvien ja kesäkukkien lisäksi parvekkeella voit kasvattaa kaikkia muitakin pienessä tilassa ja astiassa viihtyviä kasveja. Esimerkiksi pienet puut, kuten esimerkiksi rungollinen riippahernepensas, ovat kauniita. Lisäksi voit kokeilla erilaisia monivuotisia perennoja tai köynnöksiä.