• Etusivu
  • Kasvillisuus

Koulitaan!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.03.2015
20122_29810.jpg

Sirkkalehdet ja "oikea lehti" -Tunnistatko mikä kasvi?

...síis tehdään mitä?

...taimet koulitaan heti, kun sirkkalehdet ovat kasvaneet...

Pitkääkö ohjeita ymmärtääkseen olla koulutettu puutarhuri vai selittäisikö joku aloittelevalle kotipuutarhurille, mitä ihmettä tämä tarkoittaa?

VASTAUS:
Yllä olevan lauseen lukee moni auringonvalon innoittama siemenpussien ostaja kenties ymmärtämättä, mitä sillä tarkoitetaan. Koulinnalla tarkoitetaan kuitenkin yksinkertaisesti vain taimien siirtämistä omiin ruukkuihinsa - tai vaihtoehtoisesti harvempaan istututukseen. Kasvista riippuen pieniä taimia siirretään varovasti 1-3-5 kpl omaan ruukkuunsa tai ainakin kylvöstä harvennetaan poistamalla heikot yksilöt pois (harvennuksessa ylijääneitä yksilöitä voi myös jakaa ystävilleen!).

Sirkkalehdiksi kutsutaan puolestaan niitä ensimmäisiä, siemenestä kasvavia lehtiä. Useimmiten sirkkalehtien jälkeen kasvavat lehdet ovat enemmän kasville ominaisia lehtiä.

Taimien koulinta

  • Taimet koulitaan heti, kun sirkkalehtien jälkeen ensimmäinen varsinainen lehtipari on kasvanut.
  • Kastele koulittavat taimet hyvin päivää ennen koulintaa.
  • Täytä istutusruukut hyvälaatuisella, luonnonmukaisella mullalla. Se saa olla vahvempaa kuin ensimmäinen kylvömulta. Tee taimea varten multaan kolo kynällä, sormella tai istutuspuikon paksummalla päällä.
  • Irrota taimet haarukan tai istutuspuikon avulla, tartu vasemman käden sormilla varovasti kiinni yhdestä lehdestä, ei varresta.
  • Aseta kukin taimi omaan koloonsa hieman aikaisempaa syvemmälle. Tiivistä multa kevyesti (kehittyvien juurien tulee saada ilmaa).
  • Huom.! Taimien juuria ei saa taittaa kaksinkerroin. Juurista on parempi leikata pala pois kuin taittaa niitä.
  • Sijoita taimet valoisaan paikkaan; ei kuitenkaan suoraan aurinkoon. Ideaali kasvatuslämpötila on + 15-18 astetta.
  • Pidä taimet tasaisen kosteina. Kasteluveden tulee olla puhdasta ja haaleaa (ei suoraan kylmävesihanasta). Noin 3-4 viikon kuluttua koulinnasta voit varovasti aloittaa lannoituksen (kerran viikossa - aluksi laimeampana kuin ohjeissa sanotaan).

Lue lisää siemenlisäyksestä ja taimien kasvattamisesta!
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20116_26734.jpg
Valokate
Fastlock Uni taipuu vaikka kaarelleFastlock Uni on tiivis ja kestävä valokate, joka suojaa sateelta, mutta päästää luonnonvalon läpi. Valokate sopii esimerkiksi terasseihin, parvekkeisiin, autokatoksiin sekä piha- ja varastorakennuksiin, joihin halutaan valoa ja tilan tuntua. Fastlock Uni soveltuu erinomaisesti suurtenkin alojen kattamiseen mm. julkisissa rakennuksissa. Kate taipuu myös kaareviin kattoihin ja laajan tarvikevalikoiman ansiosta vaihtoehtoja on rajattomasti.Fastlock Uni valmistetaan ympäristöystävällisestä, pitkäikäisestä ja kestävästä polykarbonaatista. Valokatetta on saatavana puhtaan kirkkaana sekä tilauksesta valkoisena. Materiaalin pinnalla on vahva UV-suoja, joten kate ei haurastu, harmaannu eikä tummu ajan myötä. Valokate kestää suuret lämpötilojen vaihtelut ja läpireiättömyys takaa katteen vesitiiviyden. Fastlock Unille myönnetäänkin kymmenen vuoden takuu. Ylösnostettujen saumojen ansiosta kate pysyy myös siistin näköisenä vuodesta toiseen.Valokateasennus tv-esityksenä
20129_32047.jpg
Elokuun kaunein kukka
Elokuun äänestys sai galluplaskurin suorastaan kilisemään! Lienevätkö kaikki kotipuutarhurit nyt paremmin kotikoneen äärellä, kun ulkona sataa ja vihmoo syksyinen tuuli. Vai löytyisikös kenties useammalta tilaa parille uudelle omenapuulle? Elokuun kauneimman kukan äänestyksessähän arvotaan kaikkien vastanneiden kesken via Gardenin Keittiöpuutarha -valikoimaan kuuluva omenapuu-paketti. Itse asiassa onnetar on jo ojentanut auttavan kätensä ja poiminut voittajan joukoistanne...
20219_72769.jpg
Asiantuntija vastaa: Onko perheomenapuu pelastettavissa?
Minulla on perheomenapuu ollut n. 20 vuotta. Aluksi se teki hyvin omenia, mutta jo vuosia sitten joku tuholainen söi omenat. Olen yrittänyt suihkutella esim. mäntysuopalioksella, mutta ei ole ollut hyötyä.Nyt yksi oksa (1 lajike) on kuollut ja kaarna irtoaa. Muurahaiset kiipeävät pitkin runkoa ja oksia. Onko puu enää pelastettavissa?
20234_81543.jpg
Kaktuksen kasvatus? Asiantuntija vastaa
Löytyisikö kuvan kaktukselle virallinen nimi? Se lienee opuntia-sukua.Tuhosin kasvin ja kaduin. Minkäköhän arvoinen se oli? Otin talteen oksat, joita olen nyt istuttamassa. Onko toivoa, että istokkaista voisi syntyä kuvan mukainen runko?
20218_72086.jpg
Mikä kuusiaitaa vaivaa?
Vuosia sitten huomasin, että kuusiaidan alaosassa oli kolme runkoa, jotka pysyivät samanlaisina aivan kuin homeisina pitkään. Pensas ei näyttänyt kärsivän. Viime kesänä samanlaisia runkoja alkoi näkyä enemmän. Mikähän niitä vaivaa ja olisiko jokin asia, millä leviämisen saisi loppumaan ja rungot tervehtymään?
Kukkia ja yrttejä ruukuissa
Ryhdy ruukkupuutarhuriksi
Hyötykasviharrastus on edelleen megatrendi niin meillä kuin muualla. Eikä ihme. Silmänilon lisäksi kasvit tarjoavat myös makunautintoja. Parvekepuutarhan sadot eivät ole suuria, mutta sitäkin tuoreempia ja maukkaampia. Parvekkeelle voi loihtia vihreän keitaan pelkistä hyötykasveista tai vehreyden sekaan voi lisätä väri-ilottelua käyttämällä kesäkukkia.Ahkerimmat parvekepuutarhurit pääsevät nauttimaan kasveista jo keväällä. Esimerkiksi orvokit, esikot, kaunokaiset, lemmikit, jaloleinikit ja muratit kestävät muutaman asteen yöpakkasia. Yksittäiset ruukut ja amppelit on helppo nostaa sisälle, jos ilma yllättäen kylmenee.Syötävän hyvää nopeastiParvekekasvatukseen sopivia hyötykasveja on paljon, eikä mikään estä tekemästä mielenkiintoisia kokeiluja. Aina ei edes tarvitse aloittaa ihan alusta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton