• Etusivu
  • Kasvillisuus

Herukat ja karviaiset

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.05.2022
20115_25672.jpg

Punaherukan runsas sato

Meillä Suomessa viljeltyjä Ribes-suvun marjapensaita ovat:

mustaherukka (Ribes nigrum),
viherherukka (Ribes nigrum 'Vertti'),
punaherukka (Ribes Rubrum-ryhmä),
valkoherukka (Ribes Rubrum-ryhmä),
karviainen (Ribes Uva-crispa-ryhmä)
sekä herukkakarviainen (Ribes x culverwellii).

Mustaherukan (mm. 'Öjebyn', 'Mortti') voimakas tuoksu ja maku, punaherukka (mm. 'Punainen Hollantilainen', 'Jonkheer Van Tets') sekä niitä miedompi valkoherukka (mm. 'Valkoinen Hollantilainen') lienevät useimmille tuttuja, mutta muut herukat saattavat monille olla outoja.

Esimerkiksi viherherukan maku on mustaherukan tyyppinen, mutta miedompi ja makeampi. Marjat ovat kypsinä kellertävänvihreitä. Väri muistuttaa siis raakaa marjaa, mutta kypsän viherherukan tunnistaa kyllä kypsän pehmeästä marjasta sekä hienoaromisesta mausta.

Karviainen oli maamme viljellyin marjalaji 1800-luvun loppuun asti. Nykyisin karviaisen suosio on jälleen kasvussa. Se mielletään lähinnä tuoremarjaksi, mutta sopii hyvin myös hilloksi, hyytelöksi, mehuksi tai nektariksi sekä pakastettavaksi. Karviainen on myös varsin helppo pakastajan kannalta. Karviaisia on sekä punaisia (mm. 'Lepaan Punainen') että keltaisia (mm. 'Hinnonmäen Keltainen').

Keltaista, kypsää karviaista
Keltaista, kypsää karviaista

Herukkakarviainen kehitettiin alun perin piikittömmäski karviaiseksi. Leveäkasvuisen herukkakarviaisen suuret tummanpunaiset, hienoaromiset marjat muistuttavat lähinnä mustaherukkaa. Menestyy vyöhykkeillä I-II. Aurinkoinen kasvupaikka.

Meillä Suomessa on myös Ribes-suvun kasveja, joita käytetään koristeina. Tunnetuin lienee pensasmainen, aita- ja suojakasvina käytetty taikinamarja (Ribes alpinum). Taikinamarja kasvaa Rovaniemen korkeudellakin (vyöhyke VI) ja sitä kasvaa Etelä-Suomen lehtometsissä.

Kultaherukka (Ribes aureum) kasvaa vyöhykkeillä I–V. Pystykasvuisella kultaherukalla on touko-kesäkuussa kukkivat keltaiset kukat ja kiiltävänmustat, syöntikelpoiset marjat. Harvinaisempi ja arka Ribes-suvun koristekasvi on ruusuherukka (Ribes sanguineum), jolla on koristeellinen lehdistö ja voimakkaan punaiset kukat.

Herukat ja karviaiset ovat normaalioloissa hyvin terveitä ja kestäviä, mutta joskus niitäkin voi kiusata jokin tauti tai tuholainen. Esimerkiksi keväisiä silmuja pallomaisiksi turvottava äkämäpunkki on monille tuttu.

Lue lisää:Herukoiden ja karviaisten taudit ja tuholaiset

Keväällä lannoitetaan moniravinteisella yleislannoitteella. Ravinnepuutosten syynä voi olla myös liian vähäinen kalkitus tai liian runsas kalkitus. Herukoille sopiva ph on 6-6.5. Liian korkeassa tai alhaisessa pH:ssa vaikeutuu joidenkin ravinteiden saanti.

Uusia marjapensaita pitää miltei poikkeuksetta leikata keväällä haaroittumisen lisäämiseksi ja vanhemmista pensaista poistetaan huonokuntoiset, vahingoittuneet sekä vanhimpia versoja sadon ylläpitämiseksi.

Lue lisää:Marjapensaiden leikkaaminen

Katso kasvikortiston hedelmä- ja marjakasvit

Herukat ja karviaiset ovat vitamiinirikkaita ja monikäyttöisiä marjoja, joiden hyödyntäminen on helppoa ja kannattavaa. Vaikka nauttisit vain tuoreena, suoraan pensaasta!
Napostele ja nauti, keitä ja mehusta - punaherukka on kypsä kerättäväksi!
Napostele ja nauti, keitä ja mehusta - punaherukka on kypsä kerättäväksi!
Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
Omenapuun kukka
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
20235_81687.jpg
Vadelma (Rubus idaeus) on luonnonvarainen herkku
Vadelma kasvaa maassamme luonnonvaraisena kaikkialla ja vadelmaa voidaan viljellä vielä VI-vyöhykkeelläkin. Vadelma on kaksivuotinen puolipensas ja kasvin maanalaisista osista tulee vuosittain uusia versoja, jotka talvehtivat. Seuraavana vuonna niihin kasvaa sivuversoja, jotka kukkivat ja muodostavat marjoja.
chian siemeniä purkissa ja leikkuulaudalla
Tutustu chia-siemeniin: kuitua, proteiinia ja terveyttä yhdellä lusikallisella
Chian siemenet ovat nousseet suureen suosioon terveystietoisten ruokailijoiden keskuudessa ja syitä on monia. Nämä pienet siemenet sisältävät huomattavan määrän ravintoaineita, jotka tukevat muun muassa sydämen, suoliston ja luuston terveyttä. Lisäksi ne sopivat hyvin monipuoliseen käyttöön niin vanukkaissa kuin leivonnassakin.
20239_83119.jpg
Miksei tullut luumuja? Asiantuntija vastaa
Tänä vuonna kahteen luumupuuhun ei tullut yhtään luumua. Eivät kyllä kukkineetkaan keväällä. Viime kesänä luumuja tuli todella paljon. Edelliskevään kukkimisesta en tiedä, koska ostimme 100 vuotta vanhan torpan viime kesänä. Lehtiä on puissa ja näyttävät ihan terveiltä. Puilla korkeutta n. 2,5 metriä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton