• Etusivu
  • Hoitotyöt

Herukoiden ja karviaisten leikkaaminen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.09.2023
20239_83029.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Tarkista uusien taimien leikkaustarve ja tee istutusleikkaus tarvittaessa. Istutusleikkaus tehdään aina keväällä, jolloin se edistää mainiosti pensaan juurtumista ja haaroittumista. Karviais- ja herukkapensaissa pitäisi olla ainakin viisi vahvaa oksaa, jotka leikataan ennen istutusta 15 sentin pituisiksi, terveen silmun yläpuolelta. Vioittuneet ja erittäin ohuet versot leikataan kokonaan pois. Jos taimi on jo hyvin haaroittunut, sitä ei tarvitse leikata.

Hoitoleikkaus

Pensaat leikataan keväällä ennen silmujen puhkeamista tai syksyllä sadonkorjuun jälkeen. Syysleikkausta ei saa jättää liian pitkälle syksyyn, jotta leikkuuhaavat ehtivät parantua ennen talvea. Leikkaaminen kannattaa aloittaa poistamalla kuivuneet, repeilleet, maahan painuneet sekä liian kauas nousseet versot. Seuraavaksi poistetaan vanhimpia versoja. Ne tunnistaa tummemmasta väristä ja mahdollisesta kuoren hilseilystä ja lohkeilusta.

Poistettavat versot leikataan maan tasalta saakka – ei siis jätetä lahoavia oksatappeja, jotka voivat myöhemmin levittää sienitauteja. Uudempia, heikompia versoja voi myös lyhentää ensimmäisen silmun yläpuolelta. Pensasta leikataan kerralla vain noin 1/6 sen koosta, jotta se säilyttäisi elinkelpoisuutensa ja satoisuutensa. Leikkauksen jälkeen pensaaseen pitää jäädä n. 7 vahvinta, uutta versoa ja n. 20 eri-ikäistä vahvaa versoa. Raivaus- eli voimasakset ovat kätevä työväline vanhoja, paksuja versoja pensaan keskeltä poistettaessa.

Viher- ja mustaherukka tuottavat parhaan sadon 4-vuotiailla tai sitä nuoremmilla versoilla. Tätä vanhemmat versot kannattaa leikata pois, jotta uutta satoa tuottavaa versostoa pääsee kasvamaan. Puna- ja valkoherukka muodostavat kukka-aiheet kolmannen vuoden versoihin eli se tuottaa vanhemmilla versoilla satoa, ja näin ollen sen hoitoleikkaukset voidaan aloittaa pensaiden ollessa 6-7 vuotta vanhoja. Karviaiset leikataan kuten puna- ja valkoherukat.

Punaherukka (Kuva: Pixabay)
Punaherukka (Kuva: Pixabay)
Ohje

Ohje

VINKKI: Leikattuja versoja ei kannata heittää heti pois, vaan niitä voi lyhentää ja viedä sisälle maljakkoon. Ne puhkeavat sisällä lämpimässä pian lehteen ja kukkaan.

Esimerkki: vanhojen pensaiden harvennus

Esimerkkikohteessa oli kaksi punaherukkaa ja kaksi karviaispensasta, jotka olivat saaneet kasvaa vapaasti useamman kymmenen vuoden ajan. Satoa etenkin herukkapensaat tuottivat yhä kiitettävästi, mutta kooltaan pensaat olivat valtavia. Sadon kerääminen sekä nurmikonleikkuu olivat jo hankalia suorittaa ja karviaset olivat voimakkaasti jäkälöityneet ja kaljuuntuneet.

Sadonkorjuun jälkeen ja lehtien jo hieman tuleennuttua olikin oiva hetki päästää puutarhuri työkaluineen kasvustojen kimppuun.

Vuosikymmenet vapaasti kasvaneet pensaat. (Kuva: Puutarha.net)
Vuosikymmenet vapaasti kasvaneet pensaat. (Kuva: Puutarha.net)

Puutarhurimme joutui kirjaimellisesti uppoutumaan työhön, sillä pensaat olivat todella kookkaita. Herukkapensaita tulisi harventaa säännöllisesti, joten näiden pensaiden harventaminen kävi kyllä työstä. Maaperä on kuitenkin selvästi hyvänlaatuista ja lämpimän sekä kuivan kesänkin jälkeen kaikki kasvoi tontilla rehevänä ja vihreänä. Hyvässä maassa hoitamattomat herukkapensaatkin olivat säilyneet satoisina ja hyvässä voinnissa.

Puutarhuri työssä. (Kuva:Puutarha.net)
Puutarhuri työssä. (Kuva:Puutarha.net)

Esimerkkikohteen kasvustoja harvennettiin voimakkaasti, jotta saataisiin pensaille lisää uutta, voimakasta kasvua. Herukkapensaiden paksuja oksanhaaroja poistettiin mahdollisimman läheltä maanpintaa. Karviaispensaat olivat jo hyvin jäkälöityneitä ja vähälehtisiä, joten niitäkin harvennettiin reilusti. Jäljelle jätettiin nuorempia ja hyvävointisen näköisiä versoja. Ravinteikkaan kasvualustan ja voimakkaan leikkauksen takia ensi syksynä/seuraavana keväänä voikin olla tarvetta harventaa uutta kasvustoa.

Pensaat voimakkaan harventamisen jälkeen. Nyt pääsee ruohonleikkurillakin kiertämään. (Kuva: Puutarha.net)
Pensaat voimakkaan harventamisen jälkeen. Nyt pääsee ruohonleikkurillakin kiertämään. (Kuva: Puutarha.net)

Lisää pihan kasvien leikkaamisesta:
Pensasaidan leikkaaminen
Omenapuun leikkaaminen

Lisää tietoa hyötypuutarhan kasveista löydät Kasvikortistosta

Hedelmä- ja marjakasveista on viestiketjunsa myös Keskustelupalstalla.

Ohje

Ohje

Lisää mielenkiintoista luettavaa

Lisää pihan kasvien leikkaamisesta:
Pensasaidan leikkaaminen
Omenapuun leikkaaminen

Lisää tietoa hyötypuutarhan kasveista löydät Kasvikortistosta

Hedelmä- ja marjakasveista on viestiketjunsa myös Keskustelupalstalla.

Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20214_70185.jpg
Puutarhan varhaiset kukkijat turvaavat pölyttäjähyönteisten ravinnon
Perhosia, kimalaisia, auringonpaistetta. Kesäinen puutarhaunelma vaatii lentävien ystävien osalta pientä suunnittelua jo tässä vaiheessa, kun työt ulkona alkavat.
20226_78818.jpg
Amppelikukkia moneen makuun
Amppelikukkia voit siirrellä tarpeen mukaan paikasta toiseen, nostaa hallaöiksi sisälle ja niillä voit tuoda kukkaloistoa sinne, minne muita kasveja ei voi laittaa. Amppelikukilla saat kesäistä hehkua myös ylemmäs, katseen korkeudelle – ne näkyvät myös pitemmälle.
20232_80857.jpg
Kuusi ekovinkkiä syyspuutarhaan
Päivien lyhenemisestä kasvit tietävät talven lähestyvän. Ennen talven pakkasten tulemista on osa syystöistä tehtävä, mutta niissä kiirehtiminen voi olla kohtalokasta; etenkin lämpimänä syksynä. Kun vuosi on ollut lämmin ja kuiva, se on muuttanut monen kasvin kasvurytmiä.
20202_62802.jpg
Pihasta omannäköinen puutarha
Miten saisi toiveista totta ja pihasta puutarhan? Mistä pitäisi aloittaa? Kasvit ovat toki tärkeässä osassa, mutta tarvitaan näkemystä pihan eri toimintojen yhdistelyyn ja sijoitteluun aina sisääntulosta oleskeluun, leikkiin, pysäköintiin tai pyykinkuivatukseenkin. Ammattilainen suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.
20206_5458.jpg
Monivuotiset köynnökset
Monivuotiset köynnökset sopivat vehreyttämään ja pehmentämään rakennuksia tai aitoja ja puutarhan vähemmän kauniita kolkkia. Ne voivat peittää ja kiipeillä suuren kiven tai kallion päällä, puun rungolla, rinteessä, säleiköissä, pergolassa ja rustiikeissa porttikaarissa.Osa köynnöskasveista tarvitsee tuen, osa kiipeää omin voimin. Lajeja löytyy niin varjoon kuin aurinkoonkin. Köynnökset ovat pääosin helppohoitoisia; vain kärhöt ja ruusut vaativat hieman suurempaa huolenpitoa.Katso kaikki monivuotiset köynnöskasvit Kasvikortistossa
20235_81647.jpg
Sinivaleunikon saatavuus? Asiantuntija vastaa
Mistä voisin ostaa sinivaleunikon taimia? Tai edes siemeniä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton