• Etusivu
  • Kasvillisuus

Piha kuntoon - Kukkapenkit kauniiksi!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.06.2018
20125_30647.jpg

Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka viidennessä osassa laitetaan kukkapenkit ja istutusryhmät kuntoon.

Sarja sisältää seuraavat osat:
OSA 1/6: Katse puihin
OSA 2/6: Pensaat siisteiksi
OSA 3/6: Nurmimatto reheväksi
OSA 4/6: Hyötypuutarhan parannus
OSA 5/6: Kukkapenkit kauniiksi
OSA 6/6: Katse kokonaisuuteen

Rehottaako? Laitetaanpa kukkapenkit kuntoon

Kukkapenkkien kuohkea ja ravinteikas kasvualusta houkuttelee helposti rikkaruohoja, jotka nopeasti valtaavat alaa. Jotkut istutetuista perennoistakin saattavat muiden kustannuksella levitä. Istutusryhmä on elävä ja hoidon tasosta riippuen saattaa ajan kanssa tulla hyvinkin reheväksi - ja rehottavaksi.
Miltä sinun kukkapenkkisi näyttävät?

Vanhan kukkaistutuksen kunnostus
Vanha kukkaryhmä kunnostetaan niin, että kasvillisuus nostetaan ylös ja istutus perustetaan uudelleen. Moni laji kaipaakin uudelleenjakamista 5-7 vuoden välein pysyäkseen kauniina. Jos perennaistutuksen haluaa kunnostaa kerralla, niin kaikkien kasvien kukinta-aikoja ei valitettavasti pysty kunnolla huomioimaan. Periaatteessa ne lajit, jotka kukkivat keväällä pitäisi jakaa ja istuttaa uudelleen vasta kukinnan jälkeen loppukesällä tai syksyllä. Nyt keväällä, heti roudan sulamisen jälkeen on puolestaan syksyllä kukkivien lajien nosto ja uudelleenistutusaika.

Otetaanpa siis talikko ja puutarhalapio käyttöön ja nostetaan varovasti säästettävät juurakot sivuun. Poista niistä rikkakasvien juuret ja jaa tarpeen mukaan terävälllä lapiolla sopivan kokoisiksi paloiksi. Paakut kannattaa sijoittaa varjoiseen paikkaan tai suojata muuten auringolta, mikäli et ehdi tekemään koko kunnostustyötä kerralla loppuun saakka. Tämän jälkeen on aika kunnostaa kasvualusta.

Käännä kasvualusta möyheäksi ja puhdista se kaikista ylimääräisistä juurista. Siisti samalla kukkapenkin reunat. Istutusryhmä kannattaa erottaa selkeästi muusta alueesta, jotta esimerkiksi nurmikasvit eivät pääsisi niin helposti leviämään kukkapenkkiin. Istutusryhmän voit rajata vaikka reunakivillä, jolloin sen siistinä pitäminen on helpompaa.

Kasvualustaa parannetaan lisäämällä uutta multaa tai turvetta sekä lannoittamalla ja kalkitsemalla tarpeen mukaan. Eloperäiset maanparannusaineet, tuore multa ja maatunut kompostiaines herättelevät maaperän pieneliöt kuohkeuttamaan ja ilmastoimaan maata. Hyvä kasvualusta on koostumukseltaan pehmeää ja muruista, sen multa-aines on tummaa ja tuoksuvaa. Tavallisimmat perennat, eli monivuotiset kukkakasvit viihtyvät kuohkeassa ja ravinteikkaassa kasvualustassa.

Maaperän rakenne vaikuttaa siihen, millaisia hoitotoimenpiteitä tarvitaan. Jos maa on savista, sen rakennetta parannetaan lisäämällä kasvualustaan turvetta, hiekkaa ja tuoretta multaa. Hiekkapitoisen kasvualustan koostumus paranee, kun siihen sekoitetaan turvetta ja multaa.

Kasvualustaa parannetaan myös peruslannoittamalla ja -kalkitsemalla sitä lajeille sopivalla lannoitteella. Yleislannoitteet ja erityiset perennaravinteet sopivat tavallisimmille kukkakasveille. Valmis maatunut kompostimulta on myös erittäin hyvää maanparannusainetta ja se sisältää myös kasveille välttämättömiä ravinteita. Vaikka parantaisit kasvualustaa valmiiksi lannoitetulla ja kalkitulla mullalla/turpeella, niin lisälannoitus ja -kalkitus on kuitenkin tarpeen. Ota kuitenkin aina kasvien toiveet huomioon.

Kasvualustan kunnostamisen jälkeen sivuun siirretyt juurakot ja jakotaimet istutetaan uudelleen entiseen syvyyteensä, lajikohtaiset taimivälit huomioiden. Valmis ryhmä kastellaan huolellisesti. Tyhjiin väleihin voi istuttaa vaikka kesäkukkia tai vaihtoehtoisesti kattaa maan pinta vaikkapa kuorikatteella. Pinnan peittäminen auttaa estämään rikkakasvien leviämistä.

PS. Perennaryhmää kunnostettaessa kannattaa muistaa, että kaikki perennat eivät pidä siirtämisestä. Esimerkiksi pioni, ukonhattu ja särkynytsydän ovat herkkiä muutoksille. Kukkapenkkiä kunnostettaessa on siis sen herkimpiä kasvia kohdeltava varoen. Taimia ei aina välttämättä tarvitse siirtää, jos niiden juuristoalueelle tuodaan uutta multaa.

Huomio

Huomio

Kaipaatko "vertaistukea"?

Apua ja vinkkejä niin kukkapenkkeihin kuin muihinkin puutarha-asioihin voit saada myös kanssasisarilta ja -veljiltä. Asiaa aiheesta ja aiheen viereltäkin löydät tuolta Keskustelupalstalta...

...ja tietenkin itse kasveista ja kasvilajikkeista löydät tietoa Kasvikortistosta!

useamman yksilön ryhmät ja selkeät kasvialueet synnyttävät rauhallisemman ja hyvin hoidetun vaikutelman kuin villinä rehottava ja sekaisin oleva kasvusto.
useamman yksilön ryhmät ja selkeät kasvialueet synnyttävät rauhallisemman ja hyvin hoidetun vaikutelman kuin villinä rehottava ja sekaisin oleva kasvusto.
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20227_60376.jpg
Tarpeellinen talvisuojaus
Talven aikana voivat puutarhassa tehdä tuhojaan niin eläimet, lumi kuin kylmä ilmakin. Pienillä keinoilla voit kuitenkin auttaa kasviesi selviytymistä taas uuteen kasvukauteen ja uuteen kukoistukseen. Erityisesti nuorten puiden ja pensaiden sekä arkojen lajien suojaaminen on kannattavaa.Talvisuojat laitetaan paikalleen, kun maan pinta alkaa jäätyä. Märkä tai liian aikaisin levitetty kate altistaa kasvuston home- ja talvituhosienille. Tukikepit (ja verkot) pitää tietenkin asettaa paikoilleen maan ollessa vielä sula. Katolta tulevalta lumelta voi pensaita suojata esimerkiksi kotamaisella kehikolla.
202211_80276.jpg
Mansikantaimet autotallissa talven yli? Asiantuntija vastaa
Minulla olisi tänä keväänä istutetut mansikat tehneet paljonkin rönsyjä (on jäänyt leikkaamatta, osin tarkoituksellakin). Tarkoitus olisi ensi keväänä rakentaa uusi mansikkapenkki, jonne siirrän nuo taimet nykypenkistä. Sinne mahtuu paljon enemmän mansikoita, joten ajattelin josko noista rönsyistä kasvattaisi uusia mansikantaimia.Talvi kuitenkin tulee, joten mietin, että onko mahdollista kasvattaa ja säilyttää noita mansikanrönsytaimia talven yli lämpimässä autotallissa? Siellä on ylläpitolämmityksellä noin +10 °C koko talven yli, välillä enemmän, jos sinne menen työskentelemään jotain. Ajatus siis on, että leikkaisin nyt syyskuun aikana nuo rönsyt pois, istuttaisin ne taimipurkkeihin ja pitäisin jossain autotallin hyllyllä talven yli, kastelisin välillä tarpeen mukaan. Keväällä sitten istuttaisin nämä uuteen mansikkapenkkiin.Onko tuhoontuomittu ajatus vai onnistuuko "autotallikasvatus" ?
20115_26026.jpg
Miten eroon sammaleesta?
Pihanurmikossa kasvaa ruohoa tupsu siellä, toinen täällä – mutta sammal kyllä viihtyy mainiosti. Miten sammalesta pääsisi eroon?Sammal valtaa nopeasti paikan, jossa nurmikko ei syystä tai toisesta oikein menesty. Sammal viihtyy varjoisessa paikassa, tiivistyneessä sekä happamassa maassa. Usein maa on myös liian kosteaa ja ravinneköyhää. Valo-olosuhteita harvemmin voi parantaa, mutta muulla tavoin nurmikon kasvuolosuhteita voidaan pyrkiä parantamaan. Kun nurmikko voi hyvin, niin sammal ei sille elintilakilpailussa pärjää.
20227_63824.jpg
Kevätsahramit eli krookukset valloittavat
Sahramit ovat puutarhan A ja O – kevään ensimmäisiä ja syksyn viimeisiä kukkijoita. Sahramit kannattaakin istuttaa paikkoihin, joista kuljetaan ohi tai jotka näkyvät ikkunaan. Ne ilahduttavat kukinnallaan yleensä aikaan, jolloin puutarhassa ei paljon oleskella.
20238_82734.jpg
Mansikan ongelma? Asiantuntija vastaa
Mikä vaivaa kaksi vuotta sitten istuttamiani mansikoita? Jokin syö mansikan kypsyessä sen pinnan kuopalle kannan vierestä ja marja mätänee. Raakileet ovat ruskehtavia eivätkä kauniin hennon vihreitä. Myös alimmat lehdet ovat ihan kuivuneet ruskeiksi.Onko asialle tehtävissä mitään?
202211_79999.jpg
Maanpeittokasvi nurmikolla? Asiantuntija vastaa
Olen tekemässä rivitalon pihan muutostöitä ja meillä on jostain tullut nurmikolle matala kasvi, joka leviää versoilla maata pitkin. Pitäisikö poistaa koko nurmialue, sitä on n. 2 neliötä, vai annetaanko sen vain levitä? Kasvi tuli 2 vuotta sitten kukkien sekaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton