• Etusivu
  • Kasvillisuus

Olisiko tuijasta aidaksi?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.06.2022
20226_46018.jpg

Vapaasti kasvava aidanne tuijasta ja norjanangervosta. (Kuva: Puutarha.net)

Haluaisimme havuaidan, mutta perinteisen kuusiaidan sijasta olemme mieltyneet tuijiin. Mitä meidän tulisi tietää tuijista?


Tuijista saat mainiosti kasvatettua joko leikattavan tai vapaasti kasvavan aidan.

Tuijat pitävät tuoreesta maasta ja viihtyvät parhaiten hieman varjoisammassa paikassa. Aurinkoisemmallakin paikalla ne menestyvät, mikäli maan kosteusolot ovat otolliset ja taimet on ensimmäisten keväiden ajan suojattu paahteelta.

Istutusetäisyys riippuu siitä haluatteko tiiviin, leikatun aidan vai selkeästi eri yksilöistä rakentuvan tuija-aidanteen. Yleensä leikattava aita kasvatetaan pienemmistä taimista, jolloin saadaan tiheä ja tiivis kasvusto säännöllisin leikkauksin. Taimien koosta riippuen leikattavien aitataimien istutusetäisyys vaihtelee (1–3 kpl metrille). Isoja taimia on sääli lyhentää (ja se olisi rahan haaskaamistakin), joten sellaisia kannattaa hankkia vain yksilöpuiksi tai vapaasti kasvavaan aidanteeseen.

Lannoittaa voidaan keväällä havukasveille sopivalla lannoitteella.

Tuijan leikkaaminen

Tuijaa leikataan kuin kuusiaitaa, keväisin ylöspäin kapenevaksi. Tuijien voidaan antaa kasvaa myös vapaasti leikkaamatta luonnolliseen muotoonsa; tällöin on otettava huomioon niiden korkeus täysikasvuisena. Tuija kestää leikkaamista kuusta paremmin; se kasvattaa versoja myös vanhemmasta osastaan ja tuuheutuu säännöllisillä leikkauksilla. Niin aidaksi kasvatettava kuin yksittäispuukin on aina siistittynä kauniimpi, joten sivuilla ja latvassa kasvavat ylipitkät haarat voi aina leikata pois. Etenkin jätti- ja kanadantuijasta kasvaa leikkaamattomana melko harva ja "höröttävä".

Kartiotuija 'Holmstrup'. (Kuva: M.W.)
Kartiotuija 'Holmstrup'. (Kuva: M.W.)

Erilaisia tuija-lajikkeita

Yleisemmin myynnissä on rehevän rentoa kanadantuijaa, kartiotuijaa 'Brabant', 'Holmstrup', 'Pyramidalis', 'Pyramidalis Compacta'), kapeaa pilarituijaa ('Columna', 'Fastigiata') sekä timanttituijaa ('Smaragd'). Etelä-Suomessa on joskus myynnissä myös jättituijaa ('Martin'), joka menestyy yksilökohtaisesti vyöhykkeillä I-III. Kanadantuijan ja jättituijan kasvutapa on ilmava – kartiotuijan ja timanttituijan kasvu taas huomattavasti tiiviimpää ja niiden kasvukorkeus jää myös matalammaksi. Kapeasta pilarituijasta saa kapeaa aitaa leikkaamatta. Pallotuija ('Danica', 'Globosa', 'Hoveyi', 'Little Champion', 'Little Giant', 'Recurva Nana', 'Tiny Tim', 'Woodwardii') on nimensä mukaisesti pallon mallinen ja jää noin metrin korkuiseksi.

Lue lisää:

Tuija – tutustu lajikkeisiin

Tuijat Kasvikortistosta

Kuusiaidan leikkaaminen
Samat ohjeet pätevät myös tuija-aidan leikkaamisessa.

Pallotuija 'Danica'. (Kuva: M. W.)
Pallotuija 'Danica'. (Kuva: M. W.)

Monet tuijalajikkeet menestyvät Oulun tienoille saakka, ehkä pohjoisempanakin, koska siellä on kasvien talvehtimisen kannalta tärkeää lunta.

Lue lisää: 10 faktaa, jotka sinun pitää tietää tuijien istuttamisesta ja hoidosta

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20221_74377.jpg
Loppiaisena upotettiin taas joulukuusia - Helppo tapa parantaa kalakantaa
Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö kertoi tiedotteessaan 30.12.21, että veteen upotettu joulukuusi tarjoaa keväällä kuteville kaloille erinomaisen kutupaikan. Erityisesti ahvenet laskevat mätinauhansa mielellään kuusen oksille. Mädistä kehittyville poikasille kuusi tarjoaa suojaa ja ravintoa. Vaasassa turotapahtumia on järjestetty vuodesta 2016 lähtien.
201011_23629.jpg
Ruduksen pihakivivaihtoehdot
Ruduksen betonikiveys ja -laatoitus ovat kestävä, helppohoitoinen ja tyylikäs päällysteratkaisu pihan oleskelualueille ja kulkuväylille. Rudus osaa myös muut piharakentamisen tuotteet betoniportaista tukimuureihin, istutusastioista kalusteisiin.
20235_81926.jpg
Mikä sieni tämä on? Asiantuntija vastaa
Kuivan puunoksan pinnalla on musta hyllyvä sieni. Mikä se on?
202312_62210.jpg
Luonnossa elää monia hassun nimisiä kasveja
Kasvien kansanomaiset nimitykset ovat syntyneet eri tavoin. Ne kertovat paitsi kasvien ulkonäöstä ja kasvupaikasta myös uskomuksista ja käyttötavoista.
202110_73151.jpg
Aina ei tee mieli päivällistä: Vinkit kalatapaksiin ja muihin pikkusuolaisiin
Kun lähdet kokoamaan kokonaista ateriaa eri alkupaloista, kiinnitä huomiota siihen, että eri suupaloissa on erilaisia makumaailmoja. Lajitelmasta tulla melko yksitoikkoinen, jos samat mausteet toistuvat kaikissa. Voit joko syventyä yhteen tiettyyn keittiöön, tai yhdistellä rohkeasti eri maiden makuja.
20228_79373.jpg
Tuija-aita kokonaan vaihtoon vai ihmepelastus? Asiantuntija vastaa
Muutimme viime vuonna alkusyksystä omakotitaloon ja pihaa on kiitettävästi pari tuhatta neliötä. Edelliset asukkaat ovat todella rakastaneet kasveja ja kaikenlaista kasvaa siellä täällä. Aika reipasta siistimisleikkausta sai jo syksyllä harrastaa ja nyt kevään myötä homma jatkuu. Harmaita hiuksia aiheuttaa pihan melko keskellä sijaitseva "terassilaituri", jota ympäröi rehevä tuija-linnake. Tuijat on kasvatettu kahteen riviin neliön malliin ja neliön vastakkaisilla sivuilla on kulkuaukot. Tuijien oksat rehottavat tupsuina aidassa ja siellä täällä on myös pidempiä ulkonevia oksia. Kaiken kukkuraksi tuijien latvat on leikattu poikki niin, että kun aluetta katsoo ylemmältä terassilta, niin päällä näkyy kaksi riviä katkaistuja latvoja noin 7 cm varrella ja näiden tuijarivien välinen tyhjyys. Mitä tehdä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton