• Etusivu
  • Hoitotyöt

10 faktaa, jotka sinun pitää tietää tuijien istuttamisesta ja hoidosta

Tiina Painokallio
Päivitetty 27.09.2024
20223_77184.jpg

Mitä tuijien hoidossa on hyvä ottaa huomioon?

Tuijat ovat suosittuja ja monikäyttöisiä, ikivihreitä havukasveja. Kartio- ja timanttituija ovat mainioita aitakasveja, mutta soveltuvat hyvin myös ruukkuistutuksiin. Tuijat kannattaa istuttaa syksyn alussa.

1. Tuijat tarvitsevat Tuijamultaa

Tuijat ovat alun perin metsäkasveja ja tarvitsevat Tuijamultaa. Ne tarvitsevat runsaasti vettä lähteäkseen kasvuun. Älä kalkitse tuijien kasvualustaa. Tuijat ovat puutarhan väliinputoajia, koska ne viihtyvät parhaiten muita puutarhakasveja metsäisemmässä mullassa. Käytä istutukseen mieluiten Tuijamultaa. Erikoiskasvualusta on hiukan hapan ja sisältää kastelukiteitä, jotka auttavat multaa pysymään tasaisen kosteana. Se auttaa taimiasi vahvistumaan ja pysymään terveinä.

2. Muista kastella tuijia runsaasti

Taimi tarvitsee PALJON vettä. Ryhdy valmistelemaan taimien istutusta heti kotiin tultuasi, etteivät juuret pääse kuivumaan. Anna taimien vetäytyä saavissa vähintään vartti, jopa yön yli ennen istutusta. Istutuksen jälkeen tarkista vesitilanne päivittäin. Juuristo voi tarvita kastelua useamman kerran viikossa. Ensimmäisen kesän ajan anna 5–10 litraa vettä/taimi/kastelukerta. Älä tee taimelle kohopenkkiä, koska silloin kasteluvesi valuu pois. Lisää mieluummin Tuijamultaa juurelle tarpeen mukaan.

<p data-block-key="i8tl9">Hyvin perustettu ja hoidettu tuija-aidanne.</p>
Hyvin perustettu ja hoidettu tuija-aidanne.

3. Istutuskuopan koko

Istutuskuoppa on noin 50 cm syvä ja leveä. Katso, että paakku mahtuu hyvin kuoppaan ja ympärille jää 30 cm vapaata kasvutilaa. Aidaketaimien istutusväli on 80 cm, jos taimien korkeus on 80 cm. Istutusväli on 1 metri, jos taimet ovat 150 cm korkeita. Taimen ympärille lisätään joka puolelle istutusvaiheessa GreenCaren Tuijamultaa. Se on sopivan hapanta, älä lisää kalkkia! Oikeanlainen taimia ympäröivä multa on tärkeä sijoitus.

4. Lannoitus

Lannoita tuijan taimia 1–2 kk istutuksen jälkeen uudella Tuijalannoitteella, koska jos nurmikkoa on kalkittu tai lannoitettu tuijien vieressä niin se nostaa helposti valuma-alueella tuijienkin kasvualustan pH:ta liian korkeaksi. Korjaa kasvualusta metsäiseksi Tuijalannoksella. Jatka lannoittamista vuosittain.

<p data-block-key="47j0u">GreenCare Tuijamulta sopii kaikille tuijalajikkeille.</p>
GreenCare Tuijamulta sopii kaikille tuijalajikkeille.

5. Puutarhakatetta tuijien ympärille

Taimen ympärille kannattaa lisätä katekerros. Katteella suojaat kasvualustaa ja taimen juuristoa kuivumiselta ja rajaat helposti tuijien alueen nurmikosta tai muista istutuksista. GreenCaren Puunkuorikate on värjäämätöntä männynkuorta ja se antaa luonnollisen huolitellun vaikutelman. Jos puutarhassa on väriteema, kuusen ydinpuusta tehty tasakokoinen Puutarhakate tekee penkistä hyvin viimeistellyn. GreenCaren Puutarhakate on värjätty luonnon väriaineilla tiilenpunaiseksi, suklaanruskeaksi tai mullanmustaksi.

<p data-block-key="xixhi">GreenCare Puutarhakate suklaanruskea.</p>
GreenCare Puutarhakate suklaanruskea.

6. Tuijan leikkaaminen

Leikkaa tarpeen mukaan keväällä ennen kasvukautta.Tuijantaimen leikkaamisella rajoitetaan kasvin kasvua leveys -ja korkeussuunnassa – leikkaus suositellaan tehtäväksi samaan aikaan omenapuiden kanssa. 'Brabant' eli kartiotuija(aidaketuijat) kestävät hyvin leikkaamista kesälläkin, 'Smaragd' eli timanttituija on pidemmälle jalostettu lajike, jossa leikkauksen jäljet näkyvät pidempään. Tutustu myös kanadantuijaan Puutarha.netin kasvikortistossa.

7. Tuijan taimien suojaus

Suojaa taimet kevätauringolta.Kastelu on erityisen tärkeätä istutuksen jälkeisenä keväänä. Taimen suojaaminen kuitukankaalla tai muulla hengittävällä materiaalilla, kuten juuttikankaalla, helpottaa tuijan oloa kevätauringossa. Oksisto haihduttaa vettä auringossa, mutta roudassa oleva maa ei vielä luovuta sitä, joten taimi kuivuu helposti. Ensimmäisinä elinvuosina suojaaminen on erityisen tärkeää. Koko aidan voi suojata peittämällä.

8. Tuijien keväthuolto

Tee keväthuolto joka vuosi. Lisää Tuijamultaa sekä Tuijalannosta. Haravoi ensin kate sivuun, hoidon jälkeen takaisin ja siisti uudella katteella.

9. Älä unohda hoitaa tuijia

Vanhempi tuija-aita tarvitsee myös hoitoa. Lannoita tuijat samalla kun hoidat ikivihreät, havut ja rodot.

10. Tuijat tarvitsevat vettä

Muista tuijat, kun puutarhassa tehdään muutoksia.

Jos pihalla tehdään muutostöitä, esimerkiksi salaojia, suurikin tuija tai aidake saattaa kuivua, ellet huolehdi veden saannista. Sama pätee pihan muihinkin, kookkaampiin kasveihin kuten alppiruusut.

<p data-block-key="0lkbv">GreenCaren Tuijalannos on tasapainoinen lannoite, joka antaa vihreää voimaa tuijillesi.</p>
GreenCaren Tuijalannos on tasapainoinen lannoite, joka antaa vihreää voimaa tuijillesi.
<p data-block-key="8f50f">Alppiruusut kaipaavat hyvää hoitoa yhtä paljon kuin tuijat.</p>
Alppiruusut kaipaavat hyvää hoitoa yhtä paljon kuin tuijat.

Onko naapurin kanssa eri toiveet tulevasta aidasta?

Lue miten muut ovat hoitaneet tilanteen. Onko tuija-aita paras vaihtoehto? Onko tuijasta aidaksi?

Hoitotyöt
kasvit
tuotteet
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20239_83155.jpg
Huonekasvien lepokausi alkaa
Lauhkean ilmaston asukkaille luonnon ja puutarhan kasvien vuotuiset elintavat ovat tuttuja: ne kasvavat keväästä syksyyn ja lepäävät talvella. Varsinkin lehtipuilla kasvu- ja lepokauden ero on erityisen selkeä. Vastaavaa kasvun ja levon vuorottelua on myös huonekasveilla.
202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
202011_67675.jpg
Maukas herkku: Lanttu
Keskiajasta lähtien lanttu on kuulunut Pohjolan ruokakulttuuriin. Pohjoismaiden lisäksi myös Saksassa, Englannissa ja Kanadassa syödään lanttua. Paikallisen ruokakulttuurin arvostuksen myötä on myös lantun suosio ollut kasvussa. Keski-Norjassa on otettu uudelleen viljelyyn vanhoja 1800-luvun lopulla suosittuja paikallisia lanttukantoja.Hyvin säilyvien, sokeri- ja C-vitamiinipitoisten lanttujen tiedetään pelastaneen ihmishenkiä 1. maailmansodan aikana Saksassa samoin kuin pula-ajan Suomessakin. Näiden kokemusten jälkeen ihmiset ovat mieluusti valinneet ruokapöytäänsä muuta kuin lanttua aivan näihin päiviin asti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton