• Etusivu
  • Kasvillisuus

Teettäisinkö pihasuunnitelman?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.10.2023
202310_61646.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Siinä missä itse helposti sortuu miettimään jonkin tietyn kukan väriä tai pihalaatan mallia, osaa pihasuunnittelija nähdä pihan kokonaisuutena. Hyvä suunnitelma luo perustan toimivalle pihalle.

Pihasuunnitelmaan vaikuttaa merkittävästi pihan rakentamiseen varattu budjetti sekä pihan myöhempi hoidon taso. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että suunnittelija ei suunnittele luksuspihaa, jos asiakas haluaa rakentaa peruspihan. Samoin jos asiakas toivoo helppohoitoista pihaa, suunnittelija tietää ettei voi valita jatkuvaa hoitoa vaativia kasveja ja materiaaleja.

Ohje

Ohje

Ammattitaitoinen pihasuunnittelija:

  • Kuuntelee asiakasta ja osaa ottaa asiakkaan toiveet ja tarpeet huomioon.
  • Tietää miten pihan eri toiminnot on paras sijoittaa tontille.
  • Osaa sanoa minkälaiset materiaalit ja kasvit sopivat rakennukseen ja sen ympäristöön.
  • Tuntee piharakentamisen materiaalit, niiden elinkaaren ja kustannukset.
  • Tuntee kasvit ja suunnittelee ne sellaisiin paikkoihin missä ne viihtyvät.

Milloin pihasuunnitelma kannattaa tilata?

Pihasuunnitelman ajoitus riippuu siitä, onko kyseessä niin sanottu vanha piha, jota lähdetään uudistamaan vai kokonaan uusi piha.

Vanhan pihan uudistus
Vanhassa pihassa muutoksen tarve lähtee yleensä siitä, että piha ei vastaa asukkaiden toiveita, kasvit ja pihan pinnat ovat ränsistyneitä tai kaivataan ammattilaisen neuvoja pihan hoitamiseen. Ajankohdallisesti loppusyksy ja talvi ovat pihasuunnittelijoiden kalentereissa yleensä hiljaisinta aikaa. Pihasuunnittelija olisikin hyvä pyytää arviokäynnille syksyllä, jolloin hän näkee pihan vielä ilman lumivaippaa. Näin pihasuunnitelma valmistuu näppärästi talven aikana ja pihan rakentaminen voidaan aloittaa keväällä heti kun routa on sulanut.

Uuden pihan rakennus
Uudisrakennuskohteissa pihasuunnittelijaan olisi hyvä ottaa yhteyttä heti, kun tontti on ostettu. Näin suunnittelija voi yhdessä arkkitehdin kanssa miettiä rakennuksille parhaan sijainnin. Pihasuunnittelija näkee myös pihan säilyttämisen arvoiset alueet ja puut. Jos tontilla on esimerkiksi luonnonmaastoa, joka halutaan säilyttää, suunnittelija voi ohjeistaa työmaan aikaisen suoja-aidan rakentamisen, ettei koko tontti muutu rakennustyömaaksi. Samalla suunnittelija voi määritellä, mihin kohtaan tonttia kaivumassoja voidaan kasata rakennustyön ajaksi ja kuinka niitä myöhemmin voidaan hyödyntää pihan rakentamisessa.

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)

Mistä löytää ammattitaitoisen pihasuunnittelijan?

Pihasuunnittelua tekevät ammattikorkeakouluista maisemasuunnittelun koulutusohjelmasta valmistuneet hortonomit (AMK), puutarhaopistoista valmistuneet suunnitteluhortonomit sekä teknillisestä korkeakoulusta valmistuneet maisema-arkkitehdit.

Lue myös:

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20218_71949.jpg
Raikas, maidoton, munaton ja vegaaninen tuorekakku maistuu kaikille
Onko sinulle tulossa ruokarajoitteisia vieraita tai onko perheessäsi tarvetta maidottomalle, munattomalle tai esim. vegaanille ruualle ja leivonnaisille? Tämä kakku pelastaa monessa tilanteessa. Raikas tuorekakku sopii nimittäin kaikille. Kokeile, ylläty ja ihastu!
20238_82947.jpg
Viikon kysymys: Mikä ötökkä jyrsii perunan varret?
Mikähän ötökkä jyrsii perunan varret kokonaan? Samoin salaatin lehdet, rucolat, lehtikaalitkin saava kyytiä. Basilika menee yleensä keltaiseksi, josta näkee, että sekin on jonkun tuholaisen hallinnassa eikä niitä enää voi käyttää.
Hiekkainen rinne
Viikon kysymys: Ketunmultarinteeseen sopivat kasvit?
Ketunmultarinteemme on aamu auringossa ja sen yläpuolella kasvaa pähkinäpensaita ja mustikkaa, katajaa ja sieniä. Koivun taimet häiritsevät rinteessä ja saniaiset yrittävät vallata alaa. Peurat käyvät syömässä vuorenkilpien kukat. Haluaisin sitoa rinteen niin, että ketunmulta ei talvella lumen kanssa valuisi alas, koska se saa ylhäällä olevat kivet, jotka tukevat reunaa, valumaan pihalle.En välitä kovasti leviävistä kasveista, jotka voisivat levitä metsän puolelle. En kuitenkaan halua myöskään saniaisten valtaavan alaa, vaikka ne kuihtuvatkin talveksi, mutta estävät muiden kasvien valon ja kehityksen. Olen tulppaaneja istuttanut rinteeseen, mutta haluaisin syksyllä kukkivia ja eriaikaisesti kukkivia kukkia.
202211_80077.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kasvi on?
Ulko-oveni vieressä olevasta pensaasta on alkanut viime kesänä ja nyt jälleen kasvamaan putkimaista kasvia. En ole varma, onko kyseessä vaaraton koiranputki vai mahdollisesti jopa myrkkykeiso (lehdet näyttävät jotenkin samanlaisilta).
20125_30813.jpg
Pihakivet viihtyisään pihaan
Pihatyöt alkavat jo maanrakennusvaiheessaPihatyöt ovat aina osa rakennushanketta. Istutuksien ja päällystystöiden takia ne mielletään usein viimeiseksi työvaiheeksi. Todellisuudessa pihatyöt alkavat heti, kun tontille tullaan. Maanrakennus- ja perustustöillä luodaan olosuhteet, jolle halutut istutukset, leikkialueet ja kulkuväylät viimeisessä vaiheessa rakennetaan.Onnistuneen tie- ja piharakentamisen ainekset löytyvät Rudukselta. Tärkeä osa ovat oikeat valvotut kiviainekset salaojitukseen, viemäröintiin, routasuojaukseen, täyttöihin, päällysteiden alusrakenteisiin. Vaikeissa pohjaolosuhteissa betonipaaluilla turvataan vakaat olosuhteet. Vaihtelevissa maasto-olosuhteissa muottiharkoista rakennetut tukimuurit ovat luotettava tekninen ratkaisu, jonka muotoilu- ja rappausvaihtoehdot tuovat samalla tontille yksilöllistä ilmettä.Ruduksen betonikiveys ja -laatoitus ovat kestävä, helppohoitoinen ja tyylikäs päällysteratkaisu pihan oleskelualueille ja kulkuväylille.
202111_73615.jpg
Pajun ja pihlajan leikkaaminen syksyllä
Lukija kysyy: "Ostin talon maalta. Siinä on metsikköä vieressä ja pajuja on myös levinnyt paljon talon viereisille alueille. Yritin eilen katkoa pajuja maasta puutarhasaksilla, kunnes luin, että olisi hyvä tehdä se vasta keväällä (noin maaliskuussa). Tällöin tulisi leikata oksat pois alhaalta ja antaa niiden versoa. Versojen ollessa vihreitä tulisi ne käsitellä Roundupilla? Onko tämä hyvä taktiikka?Voinko nyt syksyllä katkoa puutarhasaksilla tai sahalla edes niitä pieni vesoja, joita kasvaa siellä täällä?Samaa kysyn pihlajasta, koska niitäkin siellä on paljon, pieniä ja keskikokoisia. Voiko niistä leikata syksyllä oksia maata myöten mistä haluaa vai onko syksy huono ajankohta?"

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton