• Etusivu
  • Hoitotyöt

Mitä pihan toteutus ja kalustaminen maksaa?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.10.2023
202310_83286.jpg

(Kuva: Puutarha.net)

On kyseessä sitten uudisrakennuksen tontti tai valmis puutarha, pieni rivitalon piha tai suurempi tontti, niin työtä, aikaa ja rahaa sen rakentaminen ja kunnossapito varmasti vaatii. Uudistontilla ja valmiissa puutarhassa lähtökohdat ovat tietenkin erilaiset, mutta tavoite on aina sama: pihan tulee olla toimiva sekä turvallinen ja tietenkin käyttäjiensä tarpeita vastaava. Tontin koolla ei näihin tavoitteisiin ole vaikutusta, vaan ne ovat samanlaiset niin isolla kuin pienelläkin tontilla; vain kustannusten määrä muuttuu. Hyvin suunniteltu ja huolella toteutettu piha kestää aikaa ja on helppohoitoinen sekä viihtyisä. Kaunis pihapiiri nostaa myös koko kiinteistön arvoa.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Hyvän pihasuunnitelman avulla pihasta saadaan kerralla toimiva ja viihtyisä. Pihasuunnitelma säästää aikaa, vaivaa ja rahaa karsimalla esimerkiksi vääriä kasvi- tai materiaalihankintoja ja epäonnistuneita kokeiluja. Suunniteltua pihaa on helppo hoitaa, kun eri toiminnoilleon varattu riittävästi tilaa ja kasvitkin viihtyvät, kun ne on istutettu oikeille paikoille niille sopiviin olosuhteisiin.

Pihasuunnitelmien hinnat vaihtelevat suuresti. Hintaan vaikuttaa paitsi pihan koko ja laajuus, myös suunnitelman yksityiskohtaisuus ja suunnitteluun käytettävä aika, suunnittelijan koulutus ja kokemus. Suuntaa antava hinta esimerkiksi luonnossuunnitelmalle, jossa on esitetty pihan tilat ja toiminnot sekä istutukset alueittain, on tontin koosta riippuen 800–1 500 €.

Maaston muotoilu (1 000–10 000 €)

Maaston muotoilulla rakennetaan pihaan tasoeroja tai tasoitetaan niitä, pengertämällä saadaan jopa lisää käyttökelpoisia neliöitä. Muotoiluilla voidaan häivyttää ikäviä näkymiä tai nostaa joidenkin tärkeiden kohteiden huomioarvoa. Kallistuksilla tyypillisesti myös ohjataan sadevesien valumista haluttuihin suuntiin ja kohtiin, pois rakennuksen läheltä ja oleskelualueilta. Myös tontin kulkuväylät sanelevat maaston muotoilutarpeita ja -mahdollisuuksia.

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)

Maaston uudelleenmuotoilun suunnittelua varten olemassa olevan maaston korot kannattaa mitata ja piirtää korkeuskäyrästöksi asemakaavaan. Kuivatusta tai pintavesien keräämistä varten on tunnettava erilaiset maalajit sekä niiden läpäisevyys.

Jotta nurmialueesta saadaan kaunis ja kestävä, tulee pohjatyöt tehdä huolella. Nurmialueen koosta riippuen siirtonurmen hinta on noin 3–9 €/m2, ilman rahtikuluja. Valmisnurmikon hinta vaihtelee alueittain.

Erilaiset rakenteet ja rakennukset (500–20 000 €)

Pihan kulkuväylät pinnoitetaan usein betonikivillä, mutta mainioita vaihtoehtoja ovat myös kestävä ja muodoiltaan mielenkiintoinen luonnonkivi tai perinteinen sorakäytävä. Asfaltti on myös paikassaan toimiva ja helppohoitoinen pohja.

Erilaiset muuriratkaisut tai verhoillut istutusaltaat, köynnöstuet ja pergolat luovat pihaan ryhtiä ja näyttävyyttä. Pihalle tarvitaan myös päärakennuksen tyyliin sopivan autotallin lisäksi kenties pyörä- ja jätekatos, kesäkeittiö ja säilytysvaja. Postilaatikollekin voi suunnitella kauniin katoksen. Pieni vesiaihesolisevan äänen kera luo mukavaa tunnelmaa. Kasvihuoneen sijoitukselle on omat vaatimuksensa.

Pihan tilanjaossa on syytä ottaa huomioon myös mahdolliset runsaslumiset talvet; kulkuväyliltä pois kolattu lumi pitää saada mahtumaan omalle pihalle paikkaan, missä se ei aiheuta harmia kasveille eikä vaikeuta pihassa liikkumista. Myös katoilta putoava lumi kannattaa ottaa huomioon.

Tontin rajat voidaan osoittaa erilaisilla aidoilla tai kasvillisuusvyöhykkeillä. Ennen aidan pystytystä pitää selvittää, mitä määräyksiä kaavoitetulla alueella on.

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)

Pihapiirin valaistus (600–2 000 €)

Suomen kesä ei juuri keinovaloa tarvitse, mutta aikainen kevät ja etenkin myöhäinen syksy ja sysipimeä talvi kaipaavat valaistusta. Se on tärkeää turvallisen kulkemisen ja viihtyisyyden kannalta. Pihapiiri kaipaa valoa niin kulkureittien varsille kuin rakennuksiinkin.

Vinkki: Uuden talon suunnitelmiin kannattaa sisällyttää myös pihan valaistussuunnitelma, joka voi kuulua osana pihasuunnitelmaan. Näin jo rakennusvaiheessa – eli muiden sähkötöiden yhteydessä – voidaan tehdä tarvittavat putkitukset ja kaapeloinnit, ja säästytään myöhemmin turhalta nurmikon auki repimiseltä.

Oleskelualue ja leikkipaikka (400–10 000 €)

Oleskelualueen viihtyvyyteen ja toimivuuteen kannattaa panostaa. Terassinkoko kannattaa pohtia: liian pieni ei toimi ja liian suuri vie tilaa muulta pihalta. Eri kalusteiden, kuten pöytäryhmän ja grillin, pitää mahtua terassille ongelmitta. Valokate terassin yllä antaa suojaa niin paahtavalta auringolta kuin sadekuuroiltakin. Lasitettu terassi on lähes ylellisyyttä: siellä voi vilvoitella saunan jälkeen, ihastella syysmyrskyn riehumista ja vaikka talvettaa kasveja.

Terassin hinnaksi voi arvioida:

  • Ilman kaiteita 72 e/m2
  • Puukaiteet 92 euroa/jm

Esimerkiksi 15 m² terassi ilman kaiteita maksaa noin 1 100 €, kaiteiden kanssa 1 400 €.

Kalusteet

  • Grillin hinta on riippuvainen siitä, teetkö sen itse vai ostatko kaupasta. Hinta on muutamista sadoista euroista tuhanteen euroon.
  • Ruokailuryhmän hinta voi sopivassa tarjouksessa olla alle 100 € ja parhaassa tapauksessa 500–700 €.
  • Aurinkotuolin ja aurinkovarjon saa halvimmillaan muutamalla kympillä.
  • Lasten leikkipaikan hinta riippuu kalustuksesta. Hiekkalaatikon saa alle satasella, keinun ja kiipeilytelineen hinnaksi 150–2000 € laadusta riippuen.
(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)

Palkkaatko alan ammattilaisen?

Mikäli omat taidot, voimat tai aika eivät riitä, puutarhan saa tilattua myös valmiiksi asti tehtynä. Hintahaarukka on kuitenkin laaja, sillä kustannukset riippuvat lähtökohdista sekä materiaaleista, joita pihaan halutaan. Jotkut pihasuunnittelijat toimivat yhteistyössä viherrakentajien kanssa ja saat halutessasi tilattua osan pihan rakentamisesta tai koko pihan rakennustyön avaimet käteen -periaatteella. Vanhemman pihan kunnostaminen maksaa noin 5 000–15 000 euroa ja pihan rakentaminen täysin valmiiksi 20 000–40 000 euroa.

Pihasuunnittelija mukaan jo alkumetreillä

Mitä viherrakentaminen on?

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20237_82639.jpg
Mitä rikkaruohoja nämä ovat? Asiantuntija vastaa
Tunnistatteko noista kuvista, mitä ne ovat ja voiko niitä mitenkään saada pois?Kuva 1 on kotipihalta ja sitä oli alkukesästä koko piha-alueella todella paljon, nyt ehkä vähemmän. On aika ruman näköinen, kun on ruskeavartinen ja peittää koko pihan. Lyhyt, myöhemmin tulee sinisiä/violetteja kukkia varteen.Kuva 2 on mökin pihalta, leviää joka puolelle, tietenkin myös kukkapenkkeihin ja syö altaan esim. matalan punakukkaisen belliksen eli kaunokaisen.
202112_74232.jpg
Kala on terveellinen pikaruoka hektiseen arkeen
Kala on pikaruokaa, sillä se valmistuu todella nopeasti. Kalaruoka valmistuu lähes aina alle puolessa tunnissa. Monesti aloitteleva ruoanlaittaja kypsentää kalaa todennäköisemmin liikaa kuin liian vähän. Kalassa on vain vähän sidekudosta, ja siksi sitä ei tarvitse paistaa tai haudutella kauaa. Liika kypsentäminen tekee kalasta kuivaa.
20192_56429.jpg
Korista lasiterassi kukkasin
Terassilasitus tuo arkeen uudenlaista mukavuutta ja pidentää terassin käyttöaikaa usealla kuukaudella. Lasitettu terassi toimii olohuoneen jatkeena ja tuo lisätilaa ruokailuhetkiin sekä illanviettoihin. Lasitus pitää lumen, vesisateen sekä siite- ja katupölyn loitolla ja suojaa myös terassin rakenteita ja kalusteita. Terassi toimii talvella hyvänä säilytyspaikkana, eikä lasituksen myötä tuuli pääse viilentämään sisätiloja. Lasiterassi vaikuttaa positiivisesti myös asunnon arvoon.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Nurmikon kastelu
Kastelu aloitetaan 2 viikon poudan jälkeen. Jos sen aloittaa vasta kun heinä alkaa kellastua, kestää viikon pari ennenkuin kastelun tulokset näkyvät.Aurinkoisena päivänä kastellessa vedestä haihtuu yli puolet taivaan tuuliin eli kastele illalla tai yöllä siten, että maa kastuu ainakin 35 cm:n syvyyteen. Nurmikko kuluttaa vettä 2-4 litraa neliömetrillä, joten 20-30 mm:n kastelu riittää noin kymmeneksi päiväksi. Paras kastelutapa: harvoin mutta paljon kerralla. Usein annettava pieni vesimäärä houkuttelee heinänjuuret maan pintaosiin veden luo, mikä tekee nurmikosta entistä aremman poudalle. Nuutunut nurmikko ei kestä kulutusta niin hyvin kuin tuore.Maan pintakerrosten on ehdittävä kuivua kastelukertojen välillä. Näin ruohonjuuret saa pysymään syvällä ja siten poudankestävinä.Liikakastelu liettää maata ja huuhtoo siitä ravinteita nurmikon ulottumattomiin.Lue lisää nurmikon hoidosta
202211_80121.jpg
Sirotuomipihlaja ei kasva? Asiantuntija vastaa
Meillä on 3 vuotta sitten istutettu sirotuomipihlaja. Sille kaivettiin iso kuoppa ja lisättiin pussimultaa koska maa on erittäin savista. Se kukkii joka vuosi kauniisti ja viime vuonna teki myös muutaman marjan. Tänä vuonna lehdet ovat ruskistuneet ja edelleen varsi pysyy heikkona ja se ei juuri tee uutta kasvua. Mikä avuksi?
20237_82670.jpg
Kompostoi jätteet kiertoon
Kompostointi on luonnollinen osa omakotitalouden jätehuoltoa. Omassa kompostorissa eloperäisen jätteen voi kierrättää lähellä syntypaikkaansa. Kompostin lopputuotteena syntyy arvokasta humuspitoista maanparannusainetta puutarhaan. Talousjätteen lisäksi kompostiin kelpaavat puutarhajäte ja kuivakäymäläjäte.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton