• Etusivu
  • Kasvillisuus

Pihasuunnittelija mukaan jo alkumetreillä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.07.2011
202310_83274.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Pihasuunnitelman teettäminen maksaa, mutta kun hinnan suhteuttaa koko talonrakennusprojektin kustannuksiin, on hinta kohtuullinen. Kunnollinen suunnittelu "maksaa itsensä" pian takaisin. Kun olemassa oleva kasvillisuus kartoitetaan ja päätökset kasvien säästämisestä, suojaamisesta ja poistamisesta tehdään varhaisessa vaiheessa, maa-ainesten siirrot, pengerrykset, ojitukset ja kasvualustojen perustamiset suunnitellaan ajoissa, säästyy aikaa, vaivaa ja rahaa.

Pihasuunnittelija kannattaa siis ottaa mukaan jo siinä vaiheessa, kun rakennusten paikkoja vielä suunnitellaan. On järkevää lähteä liikkeelle siitä, mitä jo on olemassa. Keskeisellä paikalla oleva komea tammi tai "portinpielessä" valmiina kasvavat koivut voivat sanella rakennusten sijoittelua. Asemakaava yleensä asettaa vielä omat rajoitteensa rakennusten sijoittelulle. Kallio tai metsäinen tontinkulma halutaan ehkä tuoda esille, jopa näkymään suoraan olohuoneen ikkunasta, jolloin rakennuksen huonejärjestystä pohditaan uudella tavalla.

Maastonmuotoilua kannattaa tehdä jo rakentamisen yhteydessä, jolloin se on edullista ja vaivatonta; kun kaivuri muutenkin jyllää tontilla talon perustusten kimpussa, kannattaa sillä ainakin kuoria rikkaruohojen valtaama pintamaa, kaivaa kaadettujen puiden kannot pois ja pensasaidalle valmis ojanne sekä sijoitella suuret kivet valmiiksi paikoilleen. On turhaa kuljettaa arvokasta maa-ainesta kuormakaupalla kaatopaikalle, jos sitä voidaan hyödyntää omalla tontilla esimerkiksi melu-, pöly- ja näköesteinä.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Suomalaisessa pihassa autotalli on usein sijoitettu tontille liian keskeiselle paikalle. Se varastaa katseen ja luo ensivaikutelman koko miljööstä. Mieluummin korostetaan taloa ja pihaa. Toki joskus voi olla myös tarkoituksenmukaista suojata varsinaista oleskelupihaa autotallilla. Tällöinkin pitäisi autotallia pystyä pehmentämään ja katsetta johdattamaan kohti taloa ja kauniita istutuksia. Autotallin sijoittelussa kannattaa myös miettiä turvallisuutta: suoraan vilkkaasti liikennöidylle kadulle peruuttaminen voi olla suorastaan vaarallista.

Suunnittelija aukaisee lisäksi kulkuväyliin, oleskelualueisiin ja pihavalaistukseen liittyviä kysymyksiä. Näiden pohjatyöt voidaan tehdä jo talonrakentamisen alkuvaiheessa, jolloin kulkeminen takapihallekin onnistuu vielä helposti.

On tärkeää, että asukkaiden omien toiveiden ja mieltymysten lisäksi sekä paikan että rakennusten tyyli säilytetään suunnittelun lähtökohtana. Tavoitteena on myös toimintojen mukaan jäsennelty pihapiiri, jossa on niin lasten leikille, oleskelulle, tuuletustelineelle kuin jäteastiallekin järkevät paikat. Avainsanoja ovat muun muassa toiminnallisuus, esteettisyys ja turvallisuus.

Usein kuvitellaan, että pienen pihan suunnitteleminen on helpompaa ja nopeampaa. Totuus on päinvastainen: Tarvittavien toimintojen ja toivottujen yksityiskohtien suunnitteleminen pieneen pihaan on usein huomattavasti vaativampaa. On sommiteltava ja mietittävä tarkkaan, miten kaikki saadaan mahdutettua pieneen tilaan, ja pidettävä kokonaisuus kuitenkin tasapainoisena.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20216_71363.jpg
Mitä on bokashointi?
Japanin kielestä lainattu sana "bokashi" tarkoittaa fermentoitunutta orgaanista jätettä. Fermentointi taas tarkoittaa puolestaan hapettomassa tilassa tapahtuvaa maitohappokäymistä. Maitohappokäymisessä hyödynnetään maitohappobakteereita, hiivoja, entsyymisieniä ja muita pieneliöitä.Ilmatiiviissä bokashiastiassa biojäte fermentoidaan sekoittamalla biojätteen joukkoon EM-mikrobiseosta (effective micro-organism) eli bokashirouhetta. Bokashirouhe sisältää juuri edellä mainitut ja maaperälle hyväksi havaitut bakteerit, hiivat ja pieneliöt. Rouhe kehitettiin Japanissa 1970-luvulla kehitetty seos.
201911_61130.jpg
Kotimaisia kasviksia jo 30 vuotta
Kotimaiset Kasvikset ry perustettiin kasvattamaan kotimaisten hedelmien, marjojen, vihannesten, koristekasvien ja ruokaperunan imagoa ja parantamaan kilpailukykyä. 1990-luvun alussa tuli tutuksi sirkkalehtimerkit Puhtaasti, Kauniisti ja Kestävästi Kotimainen. Tunnettavuutta kasvatti näyttelijä Heikki Kinnusen "Ja eiku syömään..." -mainos.
20225_78138.jpg
Ympärivuotista vehreyttä ikivihreillä kasveilla
Ikivihreiden kasvien erikoismuodot tuovat tervetullutta vaihtelua puutarhaan. Erikoinen väritys tai kasvutapa tekevät näkymästä mielenkiintoisemman. Hyvin ryhmitellyillä ikivihreillä voi myös kätevästi kätkeä esim. rakennusten seinässä olevia vesihanoja, tuuletusluukkuja ja pehmentää rakennuksen kulmaa tai tyhjää seinää.Värien monotonisuutta ja yksitoikkoisuutta torjutaan yhdistelemällä eri vihreän värisiä, kokoisia ja muotoisia kasveja samaan ryhmään. Yhdistämisessä piilee kuitenkin aina vaaransa: jollei tunne kasvin luontaista kasvutapaa, saattaa käydä niin, että joku kasvi jättää vierustoverinsa täysin varjoonsa ja jopa tukahduttaa tämän kasvun. Kannattaa myös muistaa, että kasvien erikoismuodot ovat yleensä arempia kuin alkuperäinen laji tai lajike.
20231_80727.jpg
Perhosorkidean hoitaminen
Perhosorkidea (Phalaenopsis) on useimmiten se orkidea, josta innostus orkideoihin alkaa. Jopa niin, että kaupat mainostavat myyvänsä "orkideoita", aivan kuin perhosorkidea olisi se ainoa orkidea. Kuitenkin orkideasukuja on noin 800, luonnonlajeja yli 20 000 ja koska orkideat risteytyvät helposti keskenään, on ihminen innostunut tuottamaan niitä satoja tuhansia – perhosorkideoitakin tuhansittain.
20238_61376.jpg
Kärsimyspassio, monivuotinen köynnöskasvi
Tutummin kärsimyskukkana tunnettu kärsimyspassio (Passiflora caerulea) on monivuotinen köynnöskasvi. Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kärsimyskukka löydettiin 1500-luvulla Perusta, josta se kulkeutui vähitellen Eurooppaan.
20228_79235.jpg
Ruukku hakusessa?
Ruukku voi olla käytännöllinen, kaunis tai molempia. Perinteisen kartiomaisien punasaviruukkujen lisäksi löytyy hyvinkin moderneja kukka-asioita, jotka tyyliltään, materiaaliltaan ja muodoltaan soveltuvat eri tarpeisiin. Värinkin voi valita ympäristön mukaan. Ruukun valinnassa tulee ottaa huomioon kasvupaikka sekä istutettavan kasvin tarpeet.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton