• Etusivu
  • Hoitotyöt

Köynnösten leikkaus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.06.2018
20066_210.jpg

Istutusleikkaus

Huonosti haaroittuneet versot leikataan n. 25 cm korkeudelta maan pinnasta. Syksyllä istutetut köynnökset leikataan aikaisin seuraavana keväänä.

Hoitoleikkaus

Huonosti haaroittuneet versot leikataan n. 25 cm korkeudelta maan pinnasta. Köynnöksen nuorentamiseksi vanhat versot (5 - 7 vuotta vanhemmat) poistetaan tyvestä asti.

Alasleikkausta sietävät mm. kelasköynnökset (Celastrus) ja piippuköynnös (Aristolochia).

Tutustu kasveihin Puutarha.netin Kasvikortistossa

Jalokärhöt

Isokukkaiset jalokärhöt kukkivat saman vuoden versoilla, joten keväinen leikkaaminen ei vie kukintaa. Versot leikataan istutuksen yhteydessä n. 30 cm korkeudelta maan pinnasta tai 2-3 silmuparin yläpuolelta. Keväällä paleltuneet versot leikataan ylimmän terveen silmun yläpuolelta. Muut versot leikataan 2-3 silmuparin yläpuolelta.

Lue lisää kärhöistä

Köynnösruusut

Edellisen vuoden versoilla kukkivat mm. Pohjantähti, Flammentanz ja Paul's Scarlet Climber, joten niitä leikataan mahdollisimman vähän keväällä. Vahvat versot leikataan istutuksen yhteydessä 6-9 silmuparin yläpuolelta ja heikot versot poistetaan kokonaan. Keväällä, ennen silmujen aukeamista, leikataan paleltuneet ja ohuet versot kokonaan. Vahvojen pääversojen sivuversot lyhennetään n. 10 cm mittaisiksi. Yli kolme vuotta vanhat versot positetaan kokonaan.

Saman vuoden versoilla kukkivat mm. Coral Dawn, Lawinia, New Dawn ja Sympathie. Ne kestävät voimakkaampaakin leikkausta kukinnan kärsimättä. Keväällä leikataan heikot ja vahingoittuneet versto kokonaan. Kolmen vuoden kuluttua istutuksesta aletaan vuosittain poistaa muutamia vanhimpia versoja.

Lue lisää köynnösruusujen istutuksesta ja hoidosta

Näin leikkaat pensaita ja puita

Tutustu kasveihin Putarha.netin Kasvikortistossa

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20084_10002.jpg
Fastlock Uni valokate
Valitsemalla katokseesi valokatteen, voit nauttia kesäillasta ulkona grillaten vaikka sadekuuro yllättäisi! Valokate suojaa sateelta, mutta päästää valonsäteet sisään aurinkoisella säällä. Fastlock Uni on täysin tiivis ja kaunis katevaihtoehto kaikenlaisiin piharakennuksiin kuten autokatokseen, huvimajaan tai grillikatokseen - kotipihaan tai mökille.
202211_80303.jpg
Omenapuun istutus syksyllä? Asiantuntija vastaa
Voiko vielä istuttaa omenapuun taimen, onko tälle syksylle liian myöhäistä (Jyväskylän alueelle)? Entä miten on koristepensaiden laita, esim. syyshortensia?
202310_83277.jpg
Pihasuunnitelman hinta
Pihasuunnitelman voi tehdä itse, mutta useat valitsevat pihasuunnittelun ammattilaisen auttamaan mieleisen pihan suunnittelussa. Suunnitelmaa tarvitaan riippumatta siitä, rakennetaanko piha omin voimin vai teetetäänkö työt viherrakentajalla.
20132_33872.jpg
Syö hyvin - voi hyvin
Ruokavalio, joka sisältää paljon vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä, helpottaa useiden tutkimusten mukaan terveyden ylläpitämistä ja pienentää riskiä sairastua moniin kroonisiin sairauksiin.
20215_70869.jpg
Kun mieli halajaa vesille: tärkeää muistaa myös tänä juhannuksena
Kesän lämpö hellii ja houkuttaa nauttimaan myös viilentävästä vedestä. Veneily sekä uiminen nousevat jälleen aktiviteettien joukkoon. Mutta tiesitkö, että joka vuosi Suomessa hukkuu 100–150 ihmistä? Heistä jopa kolmannes erilaisten vesiliikenneonnettomuuksien seurauksena.Toukokuun viimeisenä lauantaina vietettiin Pelastusliivipäivää, jonka tarkoituksena oli muistuttaa pelastusliivien tärkeydestä. Pelastusliivipäivää on vietetty jo vuodesta 2013 lähtien aina alkukesällä. Teemapäivän taustalla on kansainvälinen Ready, Set, Wear it -tapahtuma.
20232_70500.jpg
Valitse haudalle helppohoitoisia kasveja
Harvalla on mahdollisuutta käydä haudalla päivittäin hoitamassa kasveja tai poiketa edes kerran viikossa. Haudan kasvien hoito voi siis olla haastavaa, joten kasvien, oikean kasvualustan ja sopivan lannoituksen valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton