• Etusivu
  • Hoitotyöt

Köynnösten leikkaus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.06.2018
20066_210.jpg

Istutusleikkaus

Huonosti haaroittuneet versot leikataan n. 25 cm korkeudelta maan pinnasta. Syksyllä istutetut köynnökset leikataan aikaisin seuraavana keväänä.

Hoitoleikkaus

Huonosti haaroittuneet versot leikataan n. 25 cm korkeudelta maan pinnasta. Köynnöksen nuorentamiseksi vanhat versot (5 - 7 vuotta vanhemmat) poistetaan tyvestä asti.

Alasleikkausta sietävät mm. kelasköynnökset (Celastrus) ja piippuköynnös (Aristolochia).

Tutustu kasveihin Puutarha.netin Kasvikortistossa

Jalokärhöt

Isokukkaiset jalokärhöt kukkivat saman vuoden versoilla, joten keväinen leikkaaminen ei vie kukintaa. Versot leikataan istutuksen yhteydessä n. 30 cm korkeudelta maan pinnasta tai 2-3 silmuparin yläpuolelta. Keväällä paleltuneet versot leikataan ylimmän terveen silmun yläpuolelta. Muut versot leikataan 2-3 silmuparin yläpuolelta.

Lue lisää kärhöistä

Köynnösruusut

Edellisen vuoden versoilla kukkivat mm. Pohjantähti, Flammentanz ja Paul's Scarlet Climber, joten niitä leikataan mahdollisimman vähän keväällä. Vahvat versot leikataan istutuksen yhteydessä 6-9 silmuparin yläpuolelta ja heikot versot poistetaan kokonaan. Keväällä, ennen silmujen aukeamista, leikataan paleltuneet ja ohuet versot kokonaan. Vahvojen pääversojen sivuversot lyhennetään n. 10 cm mittaisiksi. Yli kolme vuotta vanhat versot positetaan kokonaan.

Saman vuoden versoilla kukkivat mm. Coral Dawn, Lawinia, New Dawn ja Sympathie. Ne kestävät voimakkaampaakin leikkausta kukinnan kärsimättä. Keväällä leikataan heikot ja vahingoittuneet versto kokonaan. Kolmen vuoden kuluttua istutuksesta aletaan vuosittain poistaa muutamia vanhimpia versoja.

Lue lisää köynnösruusujen istutuksesta ja hoidosta

Näin leikkaat pensaita ja puita

Tutustu kasveihin Putarha.netin Kasvikortistossa

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20181_51367.jpg
Verenpisara (Fuchsia)
Verenpisara (Fuchsia) on pensasmainen, tuuhea, monivuotinen kasvi, jota kasvatetaan Suomessa usein yksivuotisena kesäkukkana. Verenpisaroiden sukuun kuuluu yli sata eri lajiketta. Ne voivat olla pystykasvuisia tai riippuvia. Lajikkeesta riippuen myös kukkien koko, muoto ja värit vaihtelevat; usein ulompi verhiöosa on erivärinen kuin kukan keskeltä avautuva teriö.
202211_80218.jpg
Mansikan mukana outo kasvi? Asiantuntija vastaa
Mansikan taimien mukana tuli oheinen kasvi. Mikähän lienee?
20238_82722.jpg
MIlloin havupuut istutetaan? Asiantuntija vastaa
Milloin on hyvä aika istuttaa havupuun taimia? Paikkana Etelä-Lappi, en tiedä tarkkaa vyöhykettä.
20105_21844.jpg
Tomaatti kauden ykköskasvis
Ruokamaailman salsa ei ole tanssi eikä musiikkia, vaan se on kastike. Useimmiten salsa sisältää tomaattia, sipulia ja maustepaprikaa eli chiliä. Se on kuin hienoksi silputtua salaattia ja erittäin muuntautumiskykyinen.Salsakastike on tyypillinen latinalaisen Amerikan grillijuhlien kastike. Esimerkiksi argentiinalaisissa asado- eli grillilihajuhlissa salsaa tarjoillaan erilaisina versioina. Salsakastike maistuu niin grillatun kokolihan, makkaran, kalan kuin kasvistenkin kanssa.Salsan ainekset voi halutessaan ensin grillata tai savustaa, mutta raikkainta salsaa syntyy tuoreista aineista. Salsan seuraan kannattaa varata muhevaa leipää, jolla pyyhkimällä salsan saa lautaselta viimeiseen pisaraan. Hyvät salsaohjeet löytyvät tiedotteen reseptiosuudesta.
20079_6698.jpg
Japanilaistyylinen puutarha Helsingin Roihuvuoressa
Paikalle saapuessaan täytyy aivan hieraista silmiään: Kerrostalojen keskeltä löytyy upea viherrakentamisen taidonnäyte. Moniulotteiseen rinnemaastoon on rakennettu suomalaisvoimin japanilaishenkinen puutarha. Vanhasta louhoskentästä on muokattu rauhaa ja tasapainoa huokuvia tiloja, joihin on istutettu lukuisia perisuomalaisia kasveja, japanilaisen muotokielen hengessä. Keväisin rinteessä kukkii lumoavan kaunis kirsikkapuumetsikkö.Japanilaisessa puutarhassa korostetaan mm. rakkautta kaikkea elävää kohtaan, vuodenaikojen vaihtelun ja luonnon kiertokulun tuomaa kiinnostavuutta sekä pidättyväisyyttä ja harmoniaa. Puutarhaan luodaan erilaisia vastakohtaisuuksia, kuten vaakasuora ja pystysuora, vaalea ja tumma, karkea ja hieno, kova ja pehmeä sekä näkyvä ja kätketty. Silti tasapaino on tärkeää. Se saavutetaan kuitenkin nimenomaan eri elementtien epäsymmetrialla.
20235_78247.jpg
Keittiöpuutarha ruukussa
Ruukkuviljelyä voi harrastaa melko monenlaisissa astioissa. Ruukkujen lisäksi kauniita vaihtoehtoja ovat muovitetut korit ja puiset laatikot, jopa vanhat emalipotat. Myös ämpärit, saavit ja säilyketölkit sopivat astiaksi, kunhan koko on riittävän suuri. Juurille ja mahdolliselle salaojitukselle on oltava tarpeeksi tilaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton