• Etusivu
  • Hoitotyöt

Varastolannoitus helpottaa kesän hoitotöitä!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.02.2023
20232_38378.jpg

(Kuva: Biolan)

Varastolannoituksessa koko kasvukauden aikainen ravinnetarve voidaan antaa kasville kerralla. Esimerkiki puikkoina annosteltavat ravinteet sopivat tähän tarkoitukseen loistavasti.

Varastolannoitukseen soveltuvat muutkin hidasliukoiset lannoitteet, kuten kanankakkarakeet. Koska kerralla annettava ravinnemäärä on kuitenkin suuri, niin lannoitepanos jätetään yhtenäiseksi osioksi kasvualustaan. Jos sama määrä lannoitetta sekoitettaisiin koko multamäärään, kasvualustan ravinnepitoisuus nousisi liikaa. Kasvin juuret hakevat ravinteita varastolannoiteosasta ja vettä laimeammasta kasvualustaosasta.

Ryhmäkasvien varastolannoitus heti istutuksen yhteydessä

Kasvaakseen ja kukkiakseen koko kesän ryhmäkasvit tarvitsevat paljon ravinteita. Muista siis lainnoittaa purkeissa kasvavia kukkia ja kasveja säännöllisesti.

Kiinnostaako yrttien kasvatus? Lue lisää tästä

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Varastolannoitteesta ravinteita riittää koko taimikasvatusajaksi

Pitkän taimikasvatusajan vaativat lajit tarvitsevat lisäravinteita taimikasvatusaikana. Omissa ruukuissaan kasvaville taimille, kuten tomaateille ja chileille, varastolannoitus sopii erinomaisesti.

Kun taimiin ilmestyy sirkkalehtien jälkeen ensimmäiset kasvulehdet, taimet koulitaan omiin ruukkuihinsa. Taimien juurtuminen kestää noin kaksi viikkoa minkä jälkeen taimiruukkuihin lisätään varastolannoite. Lannospuikkoa varten ruukun reunaan tehdään niin syvä kolo, että puikko peittyy kokonaan multaan.

Tomaatin juuret ovat hakeutuneet varastolannoitteeseen. (Kuva: Biolan)
Tomaatin juuret ovat hakeutuneet varastolannoitteeseen. (Kuva: Biolan)
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20232_56866.jpg
Mitä puutarhaharrastajat kasvattavat - ja mistä haaveilevat?
Biolanin teettämän kuluttajakyselyn* mukaan 73 prosenttia suomalaisista on kiinnostunut puutarhanhoidosta.Puutarhaharrastajat kasvattavat eniten kesäkukkia, mutta haaveilevat syötävistä kasveista – erityisesti tomaatin kasvattamisesta unelmoidaan. Tutkimuksen mukaan keskimääräistä innostuneempia puutarhanhoidosta ovat mökkiläiset.
20236_82301.jpg
Viikon kysymys: Voiko jäniksen jyrsimän puun pelastaa?
Jänis on jyrsinyt kuoren noin 50 cm korkeudelta ympäri runkoa. Voiko millään keinoin puun pelastaa?
20227_60376.jpg
Tarpeellinen talvisuojaus
Talven aikana voivat puutarhassa tehdä tuhojaan niin eläimet, lumi kuin kylmä ilmakin. Pienillä keinoilla voit kuitenkin auttaa kasviesi selviytymistä taas uuteen kasvukauteen ja uuteen kukoistukseen. Erityisesti nuorten puiden ja pensaiden sekä arkojen lajien suojaaminen on kannattavaa.Talvisuojat laitetaan paikalleen, kun maan pinta alkaa jäätyä. Märkä tai liian aikaisin levitetty kate altistaa kasvuston home- ja talvituhosienille. Tukikepit (ja verkot) pitää tietenkin asettaa paikoilleen maan ollessa vielä sula. Katolta tulevalta lumelta voi pensaita suojata esimerkiksi kotamaisella kehikolla.
20148_40512.jpg
Avomaankurkkua tuoreena - tai säilöttynä
Avomaankurkkujen satokausi on heinäkuun puolivälistä syyskuun puoliväliin saakka, joten elo-syyskuussa niitä onkin yleensä runsaasti tarjolla! Paljon vettä sisältävä kurkku on vähäkalorista ja sisältää muun muassa C- ja K-vitamiinia ja kaliumia. Napakat, pinnaltaan rosoiset ja väriltään vihreät, 5-15 cm mittaiset kurkut ovat parhaimmillaan tuorekäyttöön sekä säilöntään. Ylikypsissä kurkuissa pinta sileytyy ja väri kellastuu; eivätkä ne enää ole parhaimmillaan (maku muuttuu puisevaksi).Kurkkuja poimitaan sitä mukaa, kun niitä avomaalla kypsyy. Ne irtoavat kevyesti kiertämällä. Sadonkorjuun jälkeen kurkut viilennetään ja suojataan auringolta sekä haihtumiselta. Säilytyspaikan tulisi olla viileä (+8 - +12 astetta), eikä lähellä kannata säilyttää etyleeniä tuottavia hedelmiä tai tomaatteja.
20174_48967.jpg
Puutarhassa ovat oikeat kasvit paikoillaan
Ollakseen viihtyisä piha tarvitsee lattian, seinät ja katon, aivan kuten sisätilatkin. Mittakaava ulkotiloissa vain on huomattavasti suurempi. Puut tuovat puutarhaan kaivattua korkeusvaihtelua ja katosmaista tunnelmaa.
Nainen juurruttaa pistokasta
Merilevä virkistää
Lepokaudella huonekasveja kastellaan niukemminYleisin hoitovirhe talvella on liikakastelu. Ennen kastelua tunnustellaan parin sentin syvyydestä mullan kosteus tai kokeillaan ruukun painoa kastelutarpeen arvioimiseksi. Talvella useimpien kasvien multa saa kuivahtaa kunnolla ennen uutta kastelua.Eri huonekasveilla on erilainen vedentarve. Yleensä kasvit, joilla on suuret ja ohuet lehdet, tarvitsevat enemmän vettä kuin pieni- ja paksulehtiset sekä vahapintaiset kasvit. Sisemmällä huoneessa tai pohjoisikkunalla kasvavat kasvit kuluttavat vähemmän vettä kuin aurinkoisella ikkunalla olevat kasvit.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton