• Etusivu
  • Kasvillisuus

Avomaakurkkua tuoreeltaan - tai säilöttyinä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.09.2015
20148_40512.jpg

Avomaankurkku Kuva: Ruokala.net

Avomaankurkkujen

satokausi on heinäkuun puolivälistä syyskuun puoliväliin saakka, joten elo-syyskuussa niitä onkin yleensä runsaasti tarjolla! Paljon vettä sisältävä kurkku on vähäkalorista ja sisältää muun muassa C- ja K-vitamiinia ja kaliumia. Napakat, pinnaltaan rosoiset ja väriltään vihreät, 5-15 cm mittaiset kurkut ovat parhaimmillaan tuorekäyttöön sekä säilöntään. Ylikypsissä kurkuissa pinta sileytyy ja väri kellastuu; eivätkä ne enää ole parhaimmillaan (maku muuttuu puisevaksi).

Kurkkuja poimitaan sitä mukaa, kun niitä avomaalla kypsyy. Ne irtoavat kevyesti kiertämällä. Sadonkorjuun jälkeen kurkut viilennetään ja suojataan auringolta sekä haihtumiselta. Säilytyspaikan tulisi olla viileä (+8 - +12 astetta), eikä lähellä kannata säilyttää etyleeniä tuottavia hedelmiä tai tomaatteja.

Avomaankurkku on aromikas, rakenteeltaan melko kiinteä ja hivenen makea (vanhat lajikkeet olivat maultaan hieman karvaampia) - ja se sopii yllättävän monenlaisiin ruokiin! Se on rapsakkaa rouskuteltavaa ihan sellaisenaan ja maistuu makoisalta leivän päällä ja salaateissa. Tuore avomaankurkku on siis hyvää ihan tavallisen kurkun tapaan käytettynä. Kokeilemisen arvoisia ovat myös vaikkapa kylmä peruna-kurkkukeitto ja jugurtti-kurkkusalaatti. Myös kuumennettavissa ruuissa, kuten keitoissa, täytettyinä tai gratinoituna avomaankurkusta saa maittavia makuelämyksiä. Netistä löytyy runsaasti erilaisia ohjeita kokeiltavaksi ja testattavaksi!
Tiesitkö? Avomaankurkkujen tuoksu ja maku tulevat hyvin esiin pilkottaessa, sillä kurkkujen sisältämä aldehydit voimistuvat hapen vaikutuksesta.

Muistoja mummolasta saattaa tarjota myös avomaankurkkujen nauttiminen hölskytyskurkkuina (käytetään myös hyrskytyskurkut -nimeä). Ne valmistetaan perinteisesti ravistelemalla kurkkusiivuja kahden lautasen välissä, mutta toki ravistelu onnistuu kannellisessa astiassa tai lasipurkissakin.

Huomio

Huomio

Hölskytyskurkut

4 avomaankurkkua
2 rkl viinietikkaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
3 rkl hienonnettua, tuoretta tilliä

- Kuori kurkut ohuelti. Tämä on perinteinen tapa, mutta nykyään kuoriminen ei ole välttämätöntä, koska kurkut eivät ole karvaita. Leikkaa kurkut ohuiksi viipaleiksi esimerkiksi terävän juustohöylän avulla.
- Siirrä kurkkuviipaleet ja muut aineet syvälle lautaselle ja sulje toisella lautasella. Voit myös käyttää kannellista lasitölkkiä. Hölskyttele kunnolla, jotta kurkku maustuu.
- Valuta irronnut neste pois ja siirrä kurkut tarjolle. Voit halutessasi pirskottaa vielä hieman viinietikkaa ja lisätä tuoretta tilliä päälle.
- Tarjoa kala- tai muun ruoan lisäkkeenä.

Vinkki: Perinteisesti kurkkuihin on käytetty väkiviinaetikkaa, useimmiten vedellä laimennettuna. Nykyään on valittavana toinen toistaan hienompia viinietikoita, kuten esimerkiksi sherryviinietikkaa.

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

Avomaakurkkujen säilöntä

Tuore kurkku sopii salaatteihin ja erilaisiin kasvisruokiin, mutta kenties enemmän niitä käytetään säilöttyinä: suolakurkkuina ja erilaisina pikkelseinä. Avomaankurkkuja säilötään hapattamalla ja suola- tai etikkaliemeen. Säilöntäohjeita erilaisine variaatioineen löytyy runsaasti esimerkiksi Ruokala.netistä. Tässä herkkukurkkujen ohje Marttojen mallia mukaillen::

Huomio

Huomio

Herkkukurkut

noin 5 kg avomaankurkkuja
mustaherukan lehtiä
(kruunun)tillin varsia ja kukintoja
(pieni pala piparjuurta)
1 - 2 rkl sinapinsiemeniä
(valkosipulin kynsiä)
liemi:
6 dl väkiviinaetikkaa
2 1/2 l vettä
400 g sokeria
2 dl suolaa
1 rkl valkopippuria
(1 rkl neilikoita)

- Pese kurkut ja valuta ne. Lado kurkut kuumennettuihin lasipurkkeihin kokonaisina tai viipaloituina ja pane niiden väliin huuhdottuja mustaherukan lehtiä, piparjuurilastuja, sinapinsiemeniä, runsaasti tillin varsia ja kukintoja sekä halutessasi valkosipulin kynsiä (viipaloituna tai murskattuna).
- Kiehauta liemen ainekset kattilassa noin 5 min ajan. Kaada liemi kurkuille ja katso, että kurkut ovat kokonaan etikkaliemen peitossa. Sulje kiehuvassa vedessä steriloidulla kansilla. Anna purkkien jäähtyä rauhassa huoneenlämmössä. Metallisista korkeista kuuluu napsahdus ja se painuu hieman sisään päin, kun korkin ja purkin sauma on tiiviisti sulkeutunut. Tällöin säilöntä on onnistunut ja kurkut säilyvät viileässä ja pimeässä paikassa monen monta kuukautta.

Lähde: Martat

Vinkki: Muokkaa reseptejä makusi ja tarpeidesi mukaan. Jos mustaviinimarjan lehtiä ei ole saatavilla, niin käytä mustaherukan makuista väkiviinaetikkaa. Myös keltasipulin tai pari voi sekaan kuutioida - ja liemeen laittaa valkopippurin sijasta maustepippureita.

Avomaankurkusta on olemassa myös sileäkuorinen, valkoinen muunnos. Valkean kurkun hedelmäliha on vihreää miedomman ja makeamman makuista. Valkoista kurkkua näkyy myynnissä vain harvoin, mutta kotipuutarhoissa sitä tietenkin voi kasvattaa!

Lisää avomaankurkuista

Puutarha.netin Keskustelupalstalla on omat, rehevästi rönsyävät viestiketjunsa avomaankurkulle sekä sadon säilönnälle. Lue ja kommentoi!

Lue myös kurkkujen kasvattamisesta, niin saat tulevana satokautena herkutella omalla kurkkusadolla...

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20238_82718.jpg
Tulilatva on kaunis kukkivana - ja kukinnan jälkeenkin!
Tulilatva (Kalanchoë blossfeldiana) on luontaisesti Madagaskarilla ja Itä-Afrikassa kasvava mehikasvi, joka on saanut suosiota myös huonekasvina. Tulilatvaa myydään usein kukkivana kausikasvina, jonka monet heittävät pois kukinnan jälkeen. Tulilatva on kuitenkin viehättävä ja helppo huonekasvi ilman kukintojakin, joten sitä voi kasvattaa ympäri vuoden.
20067_337.jpg
Elokuun lajit valkopajuangervo ja mirrinminttu
Valkopajuangervo 'Allikko'(Spiraea alba 'Allikko') kukkii heinä-elokuussa. FinE-kasviksi valittu pensas soveltuu parhaiten suuriin istutuksiin, joissa se saa levitä vapaasti juurivesoilla. Lajikenimi viittaa pensaan kosteaan, jopa märkään kasvupaikkaan. Näiden FinE-pensaiden lisäyslähteenä käytetään Keskas-kantaa 761 Helsingin yliopiston kasvitieteellisestä puutarhasta Kaisaniemestä. Valkopajuangervo on vaatimaton kasvupaikan suhteen ja menestyy jopa paikoissa, joissa on seisovaa vettä. Pensas sietää erinomaisesti alasleikkausta ja menestyy vyöhykkeillä I-VII.
20221_74383.jpg
Kalan sesonki on sen liikkeistä kiinni
Pro Kala ry kertoo tiedotteessaan (Pro Kala ry:n tiedote 11.01.2022), että kasvisten sesonkeja määrittelevät luonnollisesti kasvu- ja satokaudet. Pyydetyn kalan sesongit puolestaan eivät ole aivan yhtä päivänselviä. Vaikka elämme vuotta 2025, ei tuo tieto ole niinkään muuttunut. Kenenkään ei tarvitse olla viljelyekspertti ymmärtääkseen, että näin tammikuussa ei esimerkiksi kotimaista avomaalla kasvanutta mansikkaa ole saatavilla. Ennen sesonkien mukaan syöminen oli itsestään selvää sekä usein ainoa vaihtoehto.
20079_6698.jpg
Japanilaistyylinen puutarha Helsingin Roihuvuoressa
Paikalle saapuessaan täytyy aivan hieraista silmiään: Kerrostalojen keskeltä löytyy upea viherrakentamisen taidonnäyte. Moniulotteiseen rinnemaastoon on rakennettu suomalaisvoimin japanilaishenkinen puutarha. Vanhasta louhoskentästä on muokattu rauhaa ja tasapainoa huokuvia tiloja, joihin on istutettu lukuisia perisuomalaisia kasveja, japanilaisen muotokielen hengessä. Keväisin rinteessä kukkii lumoavan kaunis kirsikkapuumetsikkö.Japanilaisessa puutarhassa korostetaan mm. rakkautta kaikkea elävää kohtaan, vuodenaikojen vaihtelun ja luonnon kiertokulun tuomaa kiinnostavuutta sekä pidättyväisyyttä ja harmoniaa. Puutarhaan luodaan erilaisia vastakohtaisuuksia, kuten vaakasuora ja pystysuora, vaalea ja tumma, karkea ja hieno, kova ja pehmeä sekä näkyvä ja kätketty. Silti tasapaino on tärkeää. Se saavutetaan kuitenkin nimenomaan eri elementtien epäsymmetrialla.
20125_30660.jpg
Kevätruiskutus?
VarhaiskevätruiskutusVarhaiskevätruiskutus tehdään ennen silmujen puhkeamista tai niiden puhkeamisen aikaan maalis-huhtikuussa.Ruiskutus hävittää lehtikirvojen, omenakempin ja hedelmäpuupunkin talvehtimisasteita hedelmäpuista, marjapensaista sekä koristepuista ja -pensaista.Lue laimennusohjeet huolella; laimennusohjeet poikkeavat silmujen ollessa turpoamisvaiheessa / hiirenkorvilla.Ruiskuta suojasäällä; ei pakkasellaRuiskuta tyvestä latvaan asti tarkasti ja niin paljon, että neste valuu puusta.Esimerkkituotteet: Rapsiöljypohjainen Cooper Bio Kevätruiskute tai parafiiniöljypohjainen Kevätruiskute Neko
verkkolehtiautomaatti_P_9688.jpg
Kalkitus maanparannuksen kulmakivenä
Kalkitus on yksi maanparannuksen kulmakivistä. Liian happamassa maassa ravinteet eivät ole kasville käyttökelpoisessa muodossa. Suomen maaperä on luonnostaan melko hapanta, ja lisäksi kalkkia kuluu kasvien käyttöön maasta vuosittain hurja määrä: n. 100 g/m2. Ei siis turhaan puhuta säännöllisen kalkituksen tärkeydestä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton