• Etusivu
  • Hoitotyöt

Pistokkaiden juurrutus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 12.03.2007Päivitetty 12.02.2024
Pistokas AdobeStock_505202591

© Adobe Stock

Useita huonekasveja saa helposti lisättyä pistokkaista. Jotkut kasvit juurtuvat paremmin pehmeistä versoista, toiset taas puutuneista. Periaatteessa kasvin kaikki osat sopivat pistokkaiksi: lehdet ja lehtiruodot, versot, varret ja jopa vahvat juuretkin. Paras aika pistokkaiden juurrutukseen on varhaiskevät ja -kesä, vaikka monia voikin juurruttaa miltei koko vuoden.

Latvapistokas

Tyypillisin pistokas on latvapistokas, joka otetaan pää- tai sivuverson latvaosasta. Puutuvavartisen lajin puutuneesta versosta otettu pistokas juurtuu hitaasti ja siihen vaikuttaa vuodenaikakin, kun taas pehmeä oksankärkipistokas juurtuu helpommin. Tällaisia ovat muun muassa araliat (Aralia), juorut (Tradescantia), kiinanruusu (Hibiscus rosa-sinensis), limoviikuna (Ficus benjamina) ja pelargoni (Pelargonium).

Välipistokas otetaan kasvista, joka ei kehitä voimakasta latvaversoa, kuten kissukset (Cissus), kultaköynnös (Epipremnum pinnatum), muratti (Hedera helix), posliinikukat (Hoya) ja tuliköynnös (Columnea).

Pistokkaaksi otetaan noin 7 cm mittainen pala, elinvoimaisen, terveen kasvin kukkimattomasta versosta, lehden tai lehtiparin alapuolelta. Pistokkaaseen pitää jäädä vähintään pari lehteä. Pistokas viilletään terävällä veitsellä viistosti poikki. Alin lehti poistetaan.

<p data-block-key="eaofv">Pilea libanensis</p>
Pilea libanensis
© Adobe Stock

Joiden kasvien, kuten liisukan, paavalinkukan ja ahkeraliisan, pistokkaat kasvattavat helposti juuria vedessä. Kun juuret ovat kasvaneet, pistokkaat istutetaan ravinneköyhään, hiekkapitoiseen kylvömultaan. Joidenkin kasvien pistokkaat voi istuttaa suoraan multaan ilman juurikasvatusta. Tähän sopivat muun muassa juorut, etelänkissus, rahapuu, kirjopiilea, pelargonit, verenpisarat ja seepramaija.

Lehtipistokas

Useita kasveja saa lisättyä lehtipistokkaista, esimerkiksi isogloksinia (Sinningia speciosa), paavalinkukka (Saintpaulia Ionantha-ryhmä), isolehtiset begoniat (Begonia), rahapuu (Crassula ovata), muorinkukat (Peperomia), maksaruohot (Sedum), isoanopinkieli (Sansevieria trifasciata) ja soilikit (Streptocarpus).

Kasvin nuori lehti työnnetään tyviosastaan kylvömultaan. Joitain kasveja voi lisätä myös lehden paloista. Lehti leikataan noin 3 cm leveiksi paloiksi siten, että jokaisessa palassa on mukana pätkä isoa lehtisuonta. Palat painetaan multaan lehtisuonen kohdalta siten, että alempi leikkauspinta jää mullan sisään. Samaan ruukkuun kannattaa istuttaa useampia pistokkaita, jotta kasvustosta tulee tuuheampi.

<p data-block-key="2rpid">Paavalinkukan lehtipistokkaat.</p>
Paavalinkukan lehtipistokkaat.
© Adobe Stock

Mehevät lehtipistokkaat mätänevät helposti. Tätä voi ehkäistä antamalla leikkauspinnan hieman kuivahtaa ennen multaa työntämistä ja peittämällä mullan pinnan hiekalla. Multa kastellaan ja ruukku pidetään lämpimässä. Uusi taimi kasvaa lehden tyveltä.

Juurtumista voi auttaa myös laittamalla istutusruukku rei’itettyyn muovipussiin tai pienoiskasvihuoneeseen, jolloin multa ei kuivu liian nopeasti ja ilmankosteuskin pysyy korkeana. Huonokuntoiset pistokkaat poistetaan nopeasti. Kun pistokkaassa näkyy uutta kasvua, se on jo kasvattanut juuria. Tällöin ne voi istuttaa ravinteikkaampaan multaan. Lannoitus aloitetaan vasta kuuden viikon kuluttua.

Puutarha.netin Kasvikortistossa voit tutustua huonekasveihinkin tarkemmin.

Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton