• Etusivu
  • Materiaalit

Osallistu haitallisten vieraslajien pysäyttämiseen

Soolotalkoot-kesäkampanja on käynnissä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 06.07.2021
20216_71292.jpg

Jättiputkea on vaikea hävittää.

Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus ja Suomen luonnosuojeluliitto tiedottavat

Soolotalkoot-kampanja kannustaa vahvistamaan suomalaisen luonnon monimuotoisuutta torjumalla haitallisia vieraskasvilajeja – missä ja milloin se parhaiten itselle sopii. 17.5.–22.8.2021 sosiaalisessa mediassa toteutettava kampanja kannustaa suomalaisia ilmoittamaan vieraslajihavaintonsa ja kitkemään ne pois kotipihalta ja lähiluonnosta tai yhteistyökaupunkien osoittamilta talkookohteilta.

Haitalliset vieraslajit ovat merkittävä uhka luonnon monimuotoisuudelle sekä Suomessa että maailmalla. Ihmistoiminnan mukana leviävät vieraslajit ovat karanneet pihoista ja puutarhoista luontoon ja levinneet siellä haitaksi asti. Yhdistykset, yksittäiset suomalaiset, kaveriporukat ja vieraslajihankkeet ovat jo vuosia järjestäneet omia tai kaikille avoimia vieraskasvilajien kitkentätapahtumia.

Kaikki vieraslajitoiminnasta innostuneet eivät pysty osallistumaan yhteistalkoisiin kaukaisen sijainnin tai huonon ajankohdan vuoksi, harmittelee vieraslajiasiantuntija Markus Seppälä Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Soolotalkoot-kampanja mahdollistaa aktiivisen osallistumisen vieraslajityöhön omaehtoisesti ja samanaikaisesti osana yhteisöä muiden soolotalkoilijoiden kanssa.

Vapaan talkoilun, havaintojen ilmoittamisen ja talkoilijoiden välisen yhteydenpidon mahdollistaa iNaturalist-havaintosovellus, joka on osoittautunut tärkeäksi työkaluksi vieraslajityössä, iloitsee tutkija Anne Holma Suomen ympäristökeskuksesta.

Osallistujat voivat perustaa oman talkookohteen tai talkoilla yhteistyökaupunkien ennalta määrittämillä vieraslajikohteilla. Talkoopaikkoja löytyy jo yli 30 kunnan alueelta Länsi-, Itä- ja Etelä-Suomesta. "Vieraslajit.fi -sivustolta löytyvältä kampanjasivulta voi tarkistaa, onko oma kunta mukana ja missä talkoopaikka sijaitsee", kannustaa tutkija Sannakajsa Velmala Luonnonvarakeskuksesta.

Ahkerimmat talkoilijat palkitaan Suomen luonnon päivänä

Soolotalkoot-kampanja palkitsee ahkerimman talkoilijan tai talkooporukan Suomen luonnon päivänä 28.8.21, jolloin myös julkistetaan kaikkien kampanjaan osallistuneiden kesken arvottujen palkintojen voittajat.

Soolotalkoot-kampanjan järjestäjinä toimivat DIAS- (Luonnonvarakeskus, Suomen ympäristökeskus) ja VieKas LIFE (Suomen luonnonsuojeluliitto) -vieraslajihankkeet.

Lisätietoja

Vieraslajit:

  • Sannakajsa Velmala, tutkija, DIAS -hanke, Luonnonvarakeskus, puh. 029 5322 580, email. etunimi.sukunimi@luke.fi
  • Markus Seppälä, vieraslajiasiantuntija, VieKas LIFE -hanke, Suomen luonnonsuojeluliitto, puh. 044 3069 546, email. etunimi.sukunimi@sll.fi

DIAS -hanke:

  • koordinaattori Anne Holma, tutkija, Suomen ympäristökeskus, puh. 029 5251 180, email. etunimi.sukunimi@syke.fi

Lisätietoa DIAS-hankkeesta (careliacbc.fi)

Lisätietoa VieKas LIFE -hankkeesta (sll.fi)

Lähde: Suomen ympäristökeskuksen tiedote 27.05.2021

Materiaalit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20232_68741.jpg
Yrttimaan voi perustaa ikkunalaudalle
Yrttitarhan perustaminen on helppoa, jos ostat kaupan vihannesosastolta tai taimimyymälästä valmiita yrttiruukkuja, jotka voi istuttaa kotipuutarhaan tai isompaan astiaan.
20223_77395.jpg
Perennat puutarhassa - perennaryhmien suunnittelu ei ole vaikeaa
Monivuotiset ruohovartiset kasvit eli perennat muodostavat puutarhan perustan. Perennoiden suosio perustuu loisteliaaseen, usein pitkään jatkuvaan kukintaan. Useimmiten niillä lisätäänkin pihaan kauneutta, värikkyyttä ja viihtyisyyttä, mutta ne voivat toimia myös tilanjakajina, rajapintojen häivyttäjinä, maanpinnan peitteinä sekä kasvualustan sitojina.
20143_38326.jpg
Kevätmessuilla kerrotaan mm. Mehiläistarhauksesta
Moni kotipuutarhurikin on viime vuosina huomannut pölyttäjien määrän vähentyneen. Koska pölyttäjät lisäävät monien kasvien siemeniä ja satoa, niin yhä useampi puutarhanhoidosta innostunut onkin alkanut haaveilla sivutoimisesta mehiläistarhan pidosta!
20236_18999.jpg
Huussin takana tikittää ravinnepommi
Kuivakäymälän pohjalta eroteltua, käymäläjätteeseen imeytymätöntä nestettä kutsutaan suotonesteeksi. Suotoneste on hyvin ravinteikasta ja siitä saa oivaa ravinneliuosta koristekasveille ja kompostin herätteeksi. Liian usein kuitenkin hyötykäyttöä ei ole ja nesteet lasketaan sellaisenaan maahan huussin taakse. Niinpä voidaan sanoa, että usean mökkikäymälän takana tikittää todellinen ravinnepommi.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Puutarha lapsen silmin
Jotkut lapset ovat luonnostaan kiinnostuneita kasveista ja puutarhan hoidosta. Silloin ei tarvitse juurikaan nähdä vaivaa innostaakseen lasta kotipuutarhurin rikkaan maailman löytämiseen. Mutta myös vastahakoisemman lapsen voi saada huomaamaan puutarhan monipuoliset luomisen ja touhuamisen mahdollisuudet.Ota lapsi mukaan puutarhan puuhiin ja järjestä hänelle ikiomaa tilaa, jossa voi harjoitella sekä siementen kylvämistä että taimien istutusta. Tila ei saa olla pihan perimmäisessä nurkassa ja vaatimattomissa olosuhteissa, jolloin onnistumisen mahdollisuudet ovat minimissä, vaan valitse paikka, josta lapsi voi olla ylpeä. Kerro kasvien janon ja ruokahalun tyydyttämisen tärkeydestä, ja näytä lapselle konkreettisesti kasvun, kehityksen ja kiertokulun ihmeitä: siemenen itäminen, lehtien muodostuminen, versojen pituuskasvu, kukkanupun aukeaminen, kukan värien hehkua, huumaavia ja tyrmääviä tuoksuja, marjojen muodostuminen, erilaiset lehtimuodot, rönsyjen avulla leviäminen, syysvärien kehittyminen… – kaikki ne asiat, jotka saavat aikuisenkin haltioitumaan. Ihastelkaa yhdessä kasvien kauniita yksityiskohtia.
20238_65622.jpg
Sipulikukilla varmistat kevään kukkaloiston
Nyt on aika valita ja istuttaa kukkasipulit kevättä ajatellen. Pitkän talven jälkeen kaipaamme värejä ja niitä sipuli- ja mukulakasveissa onneksi riittää. Valkoiset lumikellotavautuvat jo lumihangelle. Keltaista tuovat narsissit, sinistä saat sinililjoilla, helmililjoilla, krookuksillaja kevätkurjenmiekoilla. Tulppaaneissa on miltei kaikki mahdolliset värit.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton