• Etusivu
 • Hoitotyöt

Millainen on hyvä kompostori?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.07.2023
20237_44401.jpg

Mikä kompostori olisi teille paras? (Kuva: Biolan)

Kompostoimalla saa hyvää, ravinteikasta ja ilmaista maanparannusainetta puutarhan kasveille - ja samalla säästämme ympäristöä kierrättämällä maatuvan jätteen sen syntypaikassa.

Markkinoilla on myynnissä monenlaista kompostoria ja kehikkoa, mutta millainen on hyvä kompostori? Siihen meille vastaa Riikka Kerttula Biolanilta.

Ensimmäiseksi täytyy miettiä mitä kompostoidaan ja missä. Silloin, kun kompostoidaan ympäri vuoden, kompostorin on oltava kauttaaltaan lämpöeristetty. Talousjätettä syntyy ympäri vuoden ja siksi talousjätekompostorin täytyy olla eristetty ns. lämpökompostori.

Hyvä kompostori talousjätteille

 • Hyvä talousjätekompostori on eristetty seinistä, pohjasta ja kannesta eikä rakenteessa saa olla lämpövuotoja. Näin se toimii myös pakkasilla.
 • Kun kompostorin koko on mitoitettu oikein, se pysyy jatkuvasti toiminnassa. Yhden perheen käyttöön sopiva talousjätekompostorin koko on noin 200-300 litraa.
 • Kompostori, jossa on sisällä ilmanjakokanava, helpottaa oleellisesti käyttöä, koska kompostimassa sisään kulkeutuu happea ilman sekoittamista.
 • Alaluukullinen kompostori on helppo tyhjentää, koska päältä täytetään uutta jätettä, se kompostoituu matkalla ja alhaalta tyhjennetään valmista kompostia.
Puutarhajätteelle riittää eristämätön kompostori, koska uutta jätettä ei synny talvella ja kompostointiprosessi saa hidastua talveksi.

Hyvä puutarhakompostori

 • Puutarhajätettä voi kompostoida eristämättömässä kompostorissa tai jopa lautakehikossa. Lautakehikon haittana on, että rankkasateet pääsevät huuhtelemaan ravinteita, tuulen mukana leviävät rikkakasvin siemenet pääsevät lentämään syntyvään kompostimultaan ja tuuli kuivattaa kompostimassaa. Kun kompostoidaan muovisessa puutarhakompostorissa, kompostoituminen on myös nopeampaa kuin pelkässä kehikossa.
 • Hyvässä puutarhakompostorissa on suuri kansi, jotta kompostorin sisältöä pääsee sekoittamaan esimerkiksi talikolla.
 • Jos puutarhakompostorissa kompostoidaan ruuantähteitä, esimerkiksi mökillä, niin kompostorissa täytyy olla pohja. Pohja estää jyrsijöiden pääsyn kompostoriin.
 • Puutarhakompostin pohjan on hyvä olla erillinen, jotta kompostikehikko voidaan nostaa kompostin päältä pois tyhjennysvaiheessa. Jos pohja on kiinteä, pitää komposti tyhjentää kannen kautta ja se on työlästä.
 • Puutarhakompostorin tulee olla hivenen kartion muotoinen, jotta se nousee helposti tyhjennysvaiheessa kompostikasan päältä.
Kompostori valitaan siis käytön mukaan. Ympärivuotiseen talousjätteen kompostointiin sopii parhaiten laite, joka on lämpöeristetty myös pohjastaan, kun taas kesäisin käytettävä puutarhakompostori saa olla hyvinkin yksinkertainen.

Käymäläjätteiden kompostointi

Kuivakäymäläjäte on aina kompostoitava ennen käyttöä. Kompostoinnin aikana maahan ei saa valua ravinnepitoisia nesteitä. Siksi kompostorissa pitää olla kansi ja pohja.

Kuivakäymälöitä on kolmenlaisia:
Kompostikäymälä

– säiliö on lämpöeristetty ja jäte kuumenee ja kompostoituu jo käymälälaitteessa.

 • Kompostikäymälästä kompostia voi levittää koristekasvien juuristoalueelle katteeksi suoraan käymälälaitteesta.
 • Kun käymäläkompostia annetaan ravintokasveille, suositellaan vähintään vuoden jälkikompostointia.
 • Jälkikompostoinniksi riittää yksinkertaisimmillaan seisotus kasalla, joka on suojattu sadevesiltä.
 • Turvallisinta jälkikompostointi on Puutarhakompostorissa puutarhajätteen joukossa tai pohjallisessa Maisemakompostori Kivessä.

Kuivakäymälä, johon lisätään kuiviketta

, mutta jäte ei ehdi kompostoitua.

 • Kuivakäymälöissä, joissa jätteen joukkoon sekoitetaan kuiviketta, mutta jäte ei varsinaisesti kompostoidu, jäte on aina jälkikompostoitava.
 • Käymäläjätettä voi kompostoida yksinään Mökkikompostorissa tai Maisemakompostori Kivessä.
 • Käymäläjätettä voi kompostoida myös puutarhajätteeseen sekoitettuna Puutarhakompostorissa tai Maisemakompostori Kivessä.
 • Kompostoitumisaika on vähintään vuosi.

Kuivakäymälä, johon ei lisätä kuiviketta

vaan jäte esimerkiksi pakastetaan.

 • Kuivakäymälöiden, joissa jätteen joukkoon ei sekoiteta kuiviketta, jätteiden kompostointi vaatii eniten vaivannäköä. Tällaisia käymälöitä ovat esimerkiksi pakastavat käymälät.
 • Niistä tyhjennettävä jäte on aina kompostoitava ja kompostointivaiheessa jätteen joukkoon lisätään kuiviketta.
 • Mökkikompostorion paras vaihtoehto pakastavan käymälän jätösten kompostointiin.
 • Mökkikompostorista on mahdollista kerätä ylimääräiset nesteet kanisteriin.

Olisiko sinun kompostorisi...

Biolan Pikakompostori 220eco?

Biolan Pikakompostori 220ecoon kompostori keittiöjätteen ympärivuotiseen kompostointiin. Lämpöeristetty rakenne ja tehokas ilmanvaihtojärjestelmä tuottavat kompostia nopeasti.

Kompostoitumisen ihmettä voi seurata lämpömittarista ja tyhjennysluukun kautta. Pikakompostori 220eco on mitoitettu yhden perheen (1–6 henkeä) biojätteille. Biolan Pikakompostori 220eco on valmistettu tuulivoimalla toimivassa tehtaassa.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Biolan Pikakompostori 550?

Biolan Pikakompostori 550 on tehokas lämpöeristetty kompostori keittiön biojätteen ympärivuotiseen kompostointiin. Reilumman kokoinen Pikakompostori 550 soveltuu erityisesti laitoksille, taloyhtiöille tai useamman perheen yhteiskäyttöön.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Maisemakompostori Kivi?

Biolan Maisemakompostori Kivi on tarkoitettu puutarha- ja keittiöjätteen kompostointiin omakotitaloissa ja vapaa-ajanasunnoilla. Reilun kokonsa ansiosta se soveltuu hyvin puutarhajätteen sekä kesämökin käymäläjätteen kompostointiin. Luonnonkiven värinen maisemakompostorisulautuu osaksi ympäristöään ja sopii näin pieneenkin pihaan.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

...vai kenties perinteinen Puutarhakompostori?

Biolan Puutarhakompostori on tarkoitettu puutarha- ja keittiöjätteen kompostointiin omakotitaloissa ja vapaa-ajanasunnoilla. Tilavalla noin 900 litran vetoisella Biolan Puutarhakompostorilla jalostat kasvimaa- ja puutarhajätteet tehokkaasti muhevaksi kompostiksi. Suuri saranoitu kansi helpottaa kompostorin täyttöä. Tiivis rakenne ja säädettävä ilmanvaihto ehkäisevät kompostimassan kuivumista ja vähentävät siten kompostin hoitotarvetta.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Jätelaki uudistui ja sen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee heinäkuuhun 2024 mennessä yli 10 000 asukkaan taajamissa joka kiinteistöön – myös omakoti- ja vapaa-ajan asuntoihin. Vaihtoehtoina on hankkia kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa.

Biojäte on maatuvaa elintarvike- ja keittiöjätettä, jota syntyy päivittäin ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä.

Ohje

Ohje

Biojätteen keräysvelvoite

Jätelaki uudistui ja sen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee heinäkuuhun 2024 mennessä yli 10 000 asukkaan taajamissa joka kiinteistöön – myös omakoti- ja vapaa-ajan asuntoihin. Vaihtoehtoina on hankkia kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa.

Biojäte on maatuvaa elintarvike- ja keittiöjätettä, jota syntyy päivittäin ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä.

Hoitotyöt
tuotteet
ulkotilat
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20239_83155.jpg
Huonekasvien lepokausi alkaa
Lauhkean ilmaston asukkaille luonnon ja puutarhan kasvien vuotuiset elintavat ovat tuttuja: ne kasvavat keväästä syksyyn ja lepäävät talvella. Varsinkin lehtipuilla kasvu- ja lepokauden ero on erityisen selkeä. Vastaavaa kasvun ja levon vuorottelua on myös huonekasveilla.
20226_70777.jpg
Puutarhan tuholaiset tihutöissä
Tuholaiset saattavat aiheuttaa suurta harmia puutarhassa. Niinpä kaikkia öttiäisiä kannattaa tarkkailla muiden hoitotöiden tai kasvien ihastelun lomassa. Mitä nopeammin tuholaiset huomataan ja saadaan torjuttua, sitä pienemmin tuhoin päästään. Pienet määrät toukkia tai etanoita on helppo kerätä jopa käsin. Vuoroviljely auttaa mm. kaali-, sipuli- ja porkkanakärpäsen torjunnassa.
20154_43243.jpg
Robottiruohonleikkuri tekee työt puolestasi
Boschin innovatiivinen robottiruohonleikkuri Indego pitää huolen nurmikostasi leikaten sen automaattisesti sinun nauttiessa vapaa-ajastasi. Indegon "Logicut" -järjestelmä on älykäs navigointijärjestelmä, joka kartoittaa ensin leikkuualueen ja laskee tehokkaimman reitin. Lopputuloksena on kaunis ja elinvoimainen nurmikko.
20207_65890.jpg
Etanadynamiitilla eroon kivistä ja kallioista
Jos tarvitset helpon ja edullisen tavan päästä eroon pihallasi olevasta kivestä tai kalliosta, niin silloin tarvitset Ter-Mite -murtolaastia. Se toimii hitaasti, joten se mahdollistaa purkutyön turvallisesti ja yksinkertaisesti ilman perinteistä räjäyttämistä. Eikä tarvitse pelätä räjähteen aiheuttavan lähellä oleville rakennuksille vaurioita ja sitä voidaan käyttää jopa sisätiloissa.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20232_80909.jpg
Muhevassa mullassa sipulitkin viihtyvät
Istuttamalla kukkasipuleita syksyllä varmistetaan seuraavan kevään ja alkukesän kukkaloisto. Tulppaanit, narsissit, sinililjat ja krookukset ovat kotipihojen rakastetuimpia sipulikukkia. Ehkä tänä vuonna voisi kokeilla jotain vähän erikoisempaakin! Joulukukkana yleinen hyasinttiviihtyy myös puutarhassa ja huumaa keväällä tuoksullaan. Balkaninvuokko, koiranhammas ja kevättähti kukkivat aikaisin ja muodostavat kasvaessaan näyttäviä kukkamättäitä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton