• Etusivu
  • Ajankohtaista

Selkäystävällisiä vinkkejä puutarhatöihin

Rakentajan toimitus
Julkaistu 15.04.2014
20144_38931.jpg

Puutarhatöissä voi polvistua vaikka toisen polven varaan. Myös polvisuojia voi käyttää!

Puutarhatyöt ovat hyvää arkiliikuntaa

Puutarhatyöt antavat hyvää kuormitusta keholle ja saavat yleensä myös hien pintaan. Miltei kaikissa puutarhatöissä kyykistytään, kumarrellaan ja nostellaan. On tärkeää tehdä työt oikealla tavalla, ettei selkää rasiteta turhaan.

Selkään kohdistuvaa kuormitusta voi pienentää työskentelemällä mahdollisimman pystysuorassa ja tekemällä nostot ergonomisesti. Selkämme pitää myös vaihtelevasta tekemisestä ja työn tauottamisesta; silloin jaksaa tehdä isompiakin urakoita pihalla!

Suomen Selkäliitto listasi ergonomiavinkkejä, joiden avulla saa selkäystävällistä liikuntaa pihatöiden lomassa.

Näin säästät selkääsi pihan töissä:

Rikkaruohoja kitkiessä ja kasveja istuttaessa polvistu pehmeälle alustalle tai istu matalalla jakkaralla. Joskus myös toispolviseisonta ja tukeutuminen kyynärvarrella reiteen helpottaa asentoa. Joskus on helpompaa istuttaa kasvit korotettuihin kukkapenkkeihin tai hankkia kasvihuone.

Nostaessa ja kantaessasi käytä jalkalihaksia. On parempi kantaa kahta pienempää ämpäriä tai multasäkkiä. Multareissuja voi tehdä useampia.

Ruohonleikkaamisessa seiso ruohonleikkurin kulkusuuntaan, käytä vatsalihaksia, pidä selkä suorana ja pää pystyssä.

Leikatessasi puita ja muissa kurottelua vaativissa töissä kannattaa käyttää tikkaita ja pitkävartisia apuvälineitä. Ota jaloilla tukeva asento työntekoa helpottamaan.

Kuopankaivuu. Lapioidessa pidä selkä suorana ja työnnä lapio maahan pikemminkin vartalon painolla kuin lihasvoimalla. Koukista polvi- ja lonkkanivelistä. Sirota lapiosta pois ylimääräinen maa-aines jo ennen kuin nostat lapiota.

Kun kaivat maata ylös, tartu toisella kädellä lapion kahvaan ja käytä lapiota ikään kuin vipuna. Nosta maata pitämällä toisella kädellä kiinni lapion varren alaosasta. Siirrä jalkojasi siten, että pystyt laskemaan kuorman siihen paikkaan, jonne haluat. Raskailla lapiollisilla vartalon kiertäminen voi tuntua pahalta selässä.

Mullan lapioiminen. Kyykisty alas koukistamalla polvi- ja lonkkaniveliä ja pidä selkä mahdollisimman suorana. Nojaa eteenpäin, mutta pidä painopiste mahdollisimman matalalla. Liu´uta lapiota maan pintaa pitkin ja tukeudu samalla ylemmälle kädellä reittä vasten käyttääksesi kättä vipuna. Kyykisty maahan ja työnnä sen jälkeen lapiota mahdollisimman tasaisesti eteenpäin. Kun lapio on täynnä, heitä multa jommallekummalle sivulle mieluummin sivuttaisliikkeellä kuin nostamalla.

Puiden ja oksien pilkkominen. Muista sopivan korkuinen teline sahatessa. Puita hakatessasi ota korkeampi puupölkky. Pienien puiden hakkaaminen ja pilkkominen voi sujua myös istuen.

Muista venyttely!

Huolehdi pihatöiden lomassa myös venyttelystä: venyttely auttaa kehoa palautumaan ja edistää aineenvaihduntaa!

Lähde: selkäliitto.fi
Ajankohtaista
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Alppiasteri
Perennat kukkivat keväästä syksyyn
Kun valitset perennapenkkiin sekä keväällä, keskikesällä että syksyllä kukkivia lajeja, saat nauttia kukkaloistosta pitkään. Sopivien lajien valinnassa voit hyödyntää kokoamaamme ryhmittelyä eri aikaan kukkivista perennoista.
20186_53560.jpg
Päärynä
(Pyrus communis)Päärynät ovat vanhimpia viljeltyjä hedelmäpuita. Villinä niitä kasvaa toisinaan jopa Etelä-Ruotsissa saakka! Hedelmänviljelyn alkuaikoina on myös Suomeen tuotu päärynäpuiden taimia, mutta monet pakkastalvet ovat kuitenkin olleet tuhoisia omenapuuta aremmalle päärynäpuulle. Kotipuutarhoissa päärynäpuita toki kasvatetaan etenkin Etelä-Suomessa, mutta kotipuutarhurit ovat saaneet kestävimmillä lajikkeilla hyviä tuloksia myös pohjoisempanakin. Päärynää muuten viljellään ja lisätään kuten omenapuuta (Malus), jolle ne ovatkin läheistä sukua.Vaikka keväthalla veisi kukinnan, sato ei ehtisikään kypsyä tai hedelmät olisivatkin hieman kitkerän makuisia niin päärynäpuu on kuitenkin aina yksi puutarhan kauneimmista hedelmäpuista. Sen kauniit kukat ja kiiltävät lehdet sekä kaunis syysväri tekevät siitä arvokkaan puun - vaikka sitten ihan vain koristepuuna. Eiköhän se kotitarhuri saa myös päärynäsatoaan nautiskella!
20223_77440.jpg
Vanhan nurmikon hoito
Vanha nurmikko kaipaa muutakin hoitoa ja huolenpitoa kuin satunnaisen ruohonleikkauksen.Keräsimme listan huoltotoimenpiteistä, joita toistamalla pihanurmikon saa voimaan ja näyttämään hyvältä. Myös retuperälle jääneen pihanurmen pelastaminen on mahdollista.
20127_31708.jpg
Heinäkuun kaunein kukka
Kuvasimme heinäkuun alussa kesän kauneimpia, kukkivia kasveja ja kokosimme niistä finalistit äänestystä varten. Viime viikkojen ajan heinäkuun finalistien kesken oli käynnissä äänestys, jossa ääniä sateli kesäkuiseen tapaan kaikille kuvatuille kasveille. Kuitenkin huiman äänisaaliin (53 % annetuista äänistä) kerännyt voittaja erottui heti äänestyksen alusta alkaen.Kaikkien heinäkuun kauneinta äänestäneiden kesken arvotaan 50 euron arvoinen taimilahjakortti Rengon Taimitarhalle. Heidän runsaista valikoimistaan löytyy varmasti mieluisia lajeja voittajan puutarhaan!Voittajaan otetaan yhteyttä tämän viikon aikana - oletkohan se juuri Sinä? Kiitos kaikille äänestäjille.
20163_45896.jpg
Katse puihin - miltä pihasi puut näyttävät?
Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka ensimmäisessä osassa pidämme nenännipukan ylpeästi ylöspäin ja kiinnitämme katseemme puihin.
Lähikuva tomaateista
Maistuisiko itsekasvatettu tomaatti?
Tomaatti (Solanum lycopersicum) on kotoisin Etelä-Amerikasta, ja niinpä niitä kasvatetaan yleisimmin kasvihuoneessa. Tomaattilajikkeita on useita, ja eräät sopivat mainiosti myös parvekkeella kasvatettaviksi (marjatomaatti eli minitomaatti ja amppelitomaatti). Osa soveltuu hyvin myös avomaalle ja seinustoille (pensastomaatti). Kasvihuoneessa kasvatetaan usean metrin korkuista runkotomaattia. Muutama taimi riittää yhdelle perheelle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton