TAKAISIN

Kurkkua kasvimaalta ja kasvihuoneesta

Julkaistu: 3.2.2018

Kurkku (Cucumis sativus)

Kurkkukasvit ovat kotoisin tropiikista, joten Suomen oloissa ne vaativat hieman erityishoitoa menestyäkseen. Avomaankurkku, nimensä mukaisesti, menestyy avomaalla. Kasvihuonekurkku puolestaan vaatii lavan tai mieluiten kasvihuoneen - sekä tuennan (naru, verkko, säleikkö) ja latvonnan, kun tuen yläosa on saavutettu. Lämmin, tuulensuojainen ja voimakas maa ovat tarpeen, eivätkä ne siedä hallaa.

Läpäisevä ja multava kasvualusta (myös kohopenkki) ja runsas lannoitus takaavat voimakkaan kasvun. Typpeä ei kuitenkaan saa olla liikaa, jottei lehdistö rehevöidy liikaa hedelmien kustannuksella ja altista kasvia sienitaudeille. Kurkku on myös arka kloorille.

Hyönteispölytys on kurkulle tärkeä. Jos kukka ei pölyty, hedelmäaihe kuivuu ja irtoaa pois. Uudet lajikkeet ovat itsepölyttäviä (vain emikukkia) eli partenokarppisia, eikä pölytystä tarvita. Kotipuutarhuri voi epävarmassa tilanteessa auttaa pölyttämisessä pienen sudin kanssa.

Avomaankurkkua kasvatetaan yleensä säilöttäväksi. Ne sopivat kyllä mainiosti syötäväksi tuoreeltaan, kunhan ne vain kuoritaan. Kurkut ovat pulleita ja lyhyitä, pinta on rosoinen. Kasvihuonekurkku käytetään yleensä heti tuoreena. Lajikkeissa on sekä sileitä että piikkisiä kurkkuja. Jotkut lajikkeet menestyvät avomaallakin. Omenakurkku (esim. Lemon–lajike) on erikoisempi pyöreä ja keltainen kurkku. Yhden perheen tarpeisiin riittää yleensä 4 – 5 taimea.

Lisätietoa:
Kurkku - suosikkiherkku
Kurkun taudit ja tuholaiset
kurkut Kasvikortistossa!

Avomaankurkku

Esikasvatus:
Kylvä siemenet 10 cm turveruukkuihin 3 - 4 viikkoa ennen istutusaikaa; yksi siemen kuhunkin ruukkuun. Sopiva itämislämpötila noin 25 astetta. Nosta ruukut valoon, kun sirkkalehdet pistävät esiin pinnasta. Ulos istutettaessa mullan pitäisi olla lämmintä; yli 18 astetta.
Avomaankurkku Kuva: Kotimaiset kasviksetAvomaankurkku Kuva: Kotimaiset kasvikset
Avomaalle:
Etelä-Suomessa voi kokeilla avomaankurkun suorakylvöä. Avomaankurkun taimiväli on 15 - 20 cm ja riviväli 100 - 150 cm. Rivien välissä oleva multa nostetaan 10 cm leveäksi tasaiseksi harjuksi, jonka keskelle siemenet kylvetään maan lämmettyä yli 10 asteeseen. Kylvö 2 - 3 cm:n syvyyteen, 20 cm:n välein. Siemenet peitetään; kuitenkin niin, että vako jää näkyviin (kastelun helpottamiseksi). Itämisaika 6 vrk, kasvu vie noin 6 viikkoa. Käytä avomaalla muovitunnelia tai kasviharsoa. Katemuovi pitää maan lämpimänä ja samalla estää rikkakasvien kasvua ja vähentää maasta haihtuvaa vettä ja kasteluntarvetta. Taimien päälle levitetty kasvuharso tai muovisuojus nopeuttavat taimien kehitystä. Ne on kuitenkin muistettava poistaa kukinnan alkaessa, jotta hyönteiset pääsevät pölyttämään.

Taimista voi katkaista latvan 5-6 lehden takaa. Näin ne haaroittuvat ja tuottavat satoa runsaammin. Lavassa kasvatettaessa pääverso latvotaan, kun se ulottuu lavan päätyyn, ja sivuversot latvotaan hedelmänalun jälkeen.

Huolehdi riittävästä kastelusta ja rikkaruohojen kitkemisestä. Pilvisellä säällä kurkku käyttää vettä 1,5 - 2 litraa ja helteellä 4 - 5 litraa vuorokaudessa. Helteellä kurkkua kastellaan kolme kertaa vuorokaudessa, kuumimmilla ilmoilla avomaankurkkuja voi auttaa suihkuttamalla niitä haalealla vedellä. Kastelun puute ja viileä sää saattavat tehdä avomaankurkusta kitkeriä. Liian kylmä kasteluvesi saattaa pysäyttää kehityksen. Korjaa sato riittävän usein, pari kertaa viikossa, muuten saat liian suuria kurkkuja, jotka ovat siementen kehittymisen vuoksi mauttomia ja onttoja. Hedelmät irrotetaan varovasti kiertäen, ettei matalajuurinen taimi irtoa maasta.

Lämmittämättömässä muovihuoneessa avomaankurkut tuottavat satoa syyskuun loppupuolelle asti. Naruja pitkin kiipeävät kurkut saattavat tuottaa 15 kg satoa vartta kohden. Kasvualustaksi käy 30 cm turvekerros. Kurkut voi sijoittaa riviin 0,5 metrin välein, molemmin puolin voi sijoittaa matalampia kasveja, jotka eivät vaadi tukea, esim. matalaa paprikaa.
 

Kasvihuonekurkku

Esikasvatus:
Kylvä siemenet 10 cm turveruukkuihin 4 - 6 viikkoa ennen istutusaikaa. Kasvihuoneeseen istutettaessa yölämpötilan pitäisi olla n. 10 astetta.

Kasvihuoneessa neliömetrille istutetaan 3 tainta. Maan pH 6,5 - 7,5. Ihanteellinen kasvihuoneen lämpötila on 23 - 25 astetta. Lannoitteeksi hyvin maatunutta lantaa 500 kg/100 m2.

Kasvihuonekurkku Kuva: Kotimaiset kasviksetKasvihuonekurkku Kuva: Kotimaiset kasvikset

Taimi tuetaan kattorakenteeseen narulla; narua kiedotaan kurkun ympäri sen kasvaessa. Kurkun latva katkaistaan sen kasvettua riittävän korkeaksi ja muutaman sivuverson annetaan kehittyä sateenvarjomaisesti alaspäin tuottamaan lisää satoa.

Kurkku mätänee helposti, jos sitä kastelee suoraan juurelle. Kurkun juurenniska pysyy kuivana, kun istutuskuopan täyttää osaksi mullalla ja pintakerroksen muutaman sentin vahvuudelta puhtaalla hiekalla. Lämpöä rakastavana kurkku hyötyy katteesta, mutta mätänemisherkkyyden takia kate levitetään noin puolen metrin päähän taimesta. Kasteltaessa on myös parempi antaa kerralla reilusti vettä. Kurkku pitää korkeasta ilmankosteudesta ja taimia kannattaakin suihkutella aamupäivisin. Suora auringonvalo voi polttaa kurkun, joten suojaa ikkunat tarvittaessa varjostamalla kankaalla tai esim. kalkitsemalla ne.

Kasvihuonekurkusta on hyvä poistaa kaikki sivuversot, kunnes taimi on kasvanut tuen yläosaan.

Mahdollisia kasvitauteja ja tuholaisia: taimipolte, punkit, ansarijauhiainen, härmä, kurkun laikkutauti, harmaahome.

Keskustelua kurkuista

Puutarha.netin Keskustelupalstalla käydään jatkuvasti keskustelua niin puutarha-asioista kuin muistakin aiheista. Esimerkiksi vihanneksista ja juureksista on monta ketjua lajeittain - ja kurkulla tietenkin oma viestiketjunsa. Lue viestejä ja osallistu!