• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kurkkua kasvimaalta ja kasvihuoneesta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 09.06.2006Päivitetty 20.03.2023
20233_81139.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Kurkkukasvit ovat kotoisin tropiikista, joten Suomen oloissa ne vaativat hieman erityishoitoa menestyäkseen. Kurkkukasveilla on karhea, kulmikas varsi ja karheat lehdet. Kukat ovat yksineuvoisia, joten hyönteispölytys on kurkulle tärkeä. Jos kukka ei pölyty, hedelmäaihe kuivuu ja irtoaa pois. Kurkku (Cucumis sativus) on nopeakasvuinen ja helppohoitoinen kasvi.

Kasvualusta ja lannoitus

Kasvuolot määrittävät lajikevalinnan. Lämmittämättömässä kasvihuoneessa menestyvät avomaankurkut sekä alhaista lämpötilaa kestävät kasvihuonelajikkeet.

Kurkkukasvit vaativat runsaasti tilaa. Lämmin, tuulensuojainen ja voimakas maa ovat tarpeen, eivätkä ne siedä hallaa. Läpäisevä ja multava kasvualusta (myös kohopenkki) ja runsas lannoitus takaavat voimakkaan kasvun. Typpeä ei kuitenkaan saa olla liikaa, jottei lehdistö rehevöidy liikaa hedelmien kustannuksella ja altista kasvia sienitaudeille. Kurkku on myös arka kloorille. Lämpöä vaativan kurkun viljelyaikaa voi pidentää taimikasvatuksen avulla.

Kasvualustan tasainen kosteus varmistaa hedelmien kehittymistä. Kurkun viljelyalue lannoitetaan syksyllä karjanlannalla tai keväällä seoslannoitteella. Jos kasvusto kellertää, kastellaan lannoitevedellä. Kurkku kärsii helposti erilaisista juuristotaudeista, joten kasvualusta kannattaa vaihtaa kokonaan parin vuoden välein.

Avomaankurkku

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Rentokasvuisen avomaankurkun pitkät versot suikertavat maata pitkin. Hedelmät ovat pulleita ja lyhyitä, pinta on rosoinen. Nimensä mukaisesti avomaankurkku menestyy avomaalla. Avomaankurkkua kasvatetaan yleensä säilöttäväksi, mutta ne sopivat mainiosti syötäväksi tuoreeltaankin, kunhan ne vain kuoritaan.

Avomaankurkusta on myös jalostettu partenokarppisia lajikkeita, jotka eivät vaadi pölytystä. Kokeile myös eri lajikkeita, esimerkiksi sitruunakurkkua, joka on erikoisempi pyöreä ja keltainen kurkku.

Esikasvatus:

Kylvä siemenet 10 cm turveruukkuihin 3–4 viikkoa ennen istutusaikaa; yksi siemen kuhunkin ruukkuun. Sopiva itämislämpötila noin 25 astetta. Nosta ruukut valoon, kun sirkkalehdet pistävät esiin pinnasta. Sopivan kokoisissa istutettavissa taimissa on 4–5 kasvulehteä. Ulos istutettaessa mullan pitäisi olla lämmintä, yli 18 astetta.

Kylvö ja istutus avomaalle:

Etelä-Suomessa voi kokeilla avomaankurkun suorakylvöä. Siemenet kylvetään maan lämmettyä yli 10 asteeseen. Rivien välissä oleva multa nostetaan 10 cm leveäksi tasaiseksi harjuksi, jonka keskelle tehdään loivareunainen kylvövako. Kylvö 2–3 cm:n syvyyteen, 20 cm:n välein. Siemenet peitetään; kuitenkin niin, että vako jää näkyviin (kastelun helpottamiseksi). Itämisaika 6 vrk, kasvu vie noin 6 viikkoa.

Avomaankurkun taimet istutetaan tasamaalle; taimiväli on 15–20 cm ja riviväli 100–150 cm. Yhden perheen tarpeisiin riittää yleensä 4–5 taimea.

Sitruunakurkku (Kuva: Adobe Stock)
Sitruunakurkku (Kuva: Adobe Stock)

Käytä avomaalla muovitunnelia tai kasviharsoa. Katemuovi pitää maan lämpimänä ja samalla estää rikkakasvien kasvua ja vähentää maasta haihtuvaa vettä ja kasteluntarvetta. Taimien päälle levitetty kasvuharso tai muovisuojus nopeuttavat taimien kehitystä. Ne on kuitenkin muistettava poistaa kukinnan alkaessa, jotta hyönteiset pääsevät pölyttämään. Partenokarppisten lajikkeiden päällä voidaan pitää harsoa peitteenä kasvukauden ajan, mutta kasvuston on saatava kuivahtaa esimerkiksi sateen jälkeen.

Taimista voi katkaista latvan 5–6 lehden takaa. Näin ne haaroittuvat ja tuottavat satoa runsaammin. Lavassa kasvatettaessa pääverso latvotaan, kun se ulottuu lavan päätyyn, ja sivuversot latvotaan hedelmänalun jälkeen.

Huolehdi riittävästä kastelusta ja rikkaruohojen kitkemisestä. Pilvisellä säällä kurkku käyttää vettä 1,5–2 litraa ja helteellä 4–5 litraa vuorokaudessa. Helteellä kurkkua kastellaan kolme kertaa vuorokaudessa, kuumimmilla ilmoilla avomaankurkkuja voi auttaa suihkuttamalla niitä haalealla vedellä. Kastelun puute ja viileä sää saattavat tehdä avomaankurkusta kitkeriä. Liian kylmä kasteluvesi saattaa pysäyttää kehityksen.

Sadonkorjuu:

Korjaa sato riittävän usein, pari kertaa viikossa, muuten saat liian suuria kurkkuja, jotka ovat siementen kehittymisen vuoksi mauttomia ja onttoja. Sopivassa vaiheessa kurkun kuori on hieman röpelöinen ja se on noin 5–15 cm mittainen. Hedelmät irrotetaan varovasti kiertäen, ettei matalajuurinen taimi irtoa maasta.

Lämmittämättömässä muovihuoneessa avomaankurkut tuottavat satoa syyskuun loppupuolelle asti. Naruja pitkin kiipeävät kurkut saattavat tuottaa 15 kg satoa vartta kohden. Kasvualustaksi käy 30 cm turvekerros. Kurkut voi sijoittaa riviin 0,5 metrin välein, molemmin puolin voi sijoittaa matalampia kasveja, jotka eivät vaadi tukea, esimerkiksi matalaa paprikaa.

Kasvihuonekurkku

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Kasvihuonekurkku vaatii kasvihuoneen sekä tuennan (naru, verkko, säleikkö) ja latvonnan, kun tuen yläosa on saavutettu. Kasvihuonekurkut ovat itsepölyttäviä (vain emikukkia) eli partenokarppisia, eikä pölytystä tarvita. Niihin ei yleensä kehity siemeniä. Lajikkeissa on sekä sileitä että piikkisiä kurkkuja. Jotkut lajikkeet menestyvät lavakasvatuksessakin.

Kasvihuonekurkku käytetään tuoreena.

Esikasvatus:

Kylvä siemenet 10 cm turveruukkuihin 4–6 viikkoa ennen istutusaikaa. Liota siemeniä yön yli ennen kylvöä. Sopiva itämislämpötila on 22 astetta. Istuta taimet kasvihuoneeseen samaan syvyyteen kuin taimi on taimiruukussa. Kasvihuoneeseen istutettaessa yölämpötilan pitäisi olla n. 12–15 astetta.

Kasvatus kasvihuoneessa:

Kurkku on rehevä ja vaatii runsaan kasvutilan; kasvihuoneessa neliömetrille istutetaan 3 tainta. Maan tulee olla kuohkeaa ja ravinteikasta, pH 6,5–7,5. Lannoitteeksi hyvin maatunutta lantaa 50 kg / 10 m2. Ihanteellinen kasvihuoneen lämpötila on 23–25 astetta. Jos samassa kasvihuoneessa viljellään myös tomaattia, kannattaa lämmön säätelyssä ottaa ensisijaisesti huomioon tomaatin tarpeet.

Taimi tuetaan kattorakenteeseen narulla; narua kiedotaan kurkun ympäri sen kasvaessa. Kasvihuonekurkusta on hyvä poistaa kaikki sivuversot, kunnes taimi on kasvanut riittävän korkeaksi (tuen yläosaan). Latva katkaistaan ja muutaman ylimmän sivuverson annetaan kehittyä sateenvarjomaisesti alaspäin tuottamaan lisää satoa.

Kurkku mätänee helposti, jos sitä kastelee suoraan juurelle. Kurkun juurenniska pysyy kuivana, kun istutuskuopan täyttää osaksi mullalla ja pintakerroksen muutaman sentin vahvuudelta puhtaalla hiekalla. Lämpöä rakastavana kurkku hyötyy katteesta, mutta mätänemisherkkyyden takia kate levitetään noin puolen metrin päähän taimesta. Kasteltaessa on myös parempi antaa kerralla reilusti vettä. Kurkku pitää korkeasta ilmankosteudesta ja taimia kannattaakin suihkutella aamupäivisin. Suora auringonvalo voi polttaa kurkun, joten suojaa ikkunat tarvittaessa varjostamalla kankaalla tai esimerkiksi kalkitsemalla ne.

Lisää kasvihuoneen tuuletusta syksyllä, sillä kasteen kertyminen lehdille edistää muun muassa härmän leviämistä.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Mahdollisia kasvitauteja ja tuholaisia: taimipolte, punkit, ansarijauhiainen, härmä, kurkun laikkutauti, harmaahome.

Sadonkorjuu:

Kerää kurkut viimeistään 30 sentin mittaisina, jolloin uurteet ja nystyt ovat juuri siloittuneet. Liian suureksi kasvanut kurkku menettää makunsa. Säilytä sato 10–14 asteessa ja käytä kasvihuonekurkut tuoreena.

Keskustelua kurkuista

Puutarha.netin Keskustelupalstalla käydään jatkuvasti keskustelua niin puutarha-asioista kuin muistakin aiheista. Esimerkiksi vihanneksista ja juureksista on monta ketjua lajeittain ja kurkulla tietenkin oma viestiketjunsa. Lue viestejä ja osallistu.

Lisätietoa:
Kurkku - suosikkiherkku
Kurkun taudit ja tuholaiset
Kurkut Kasvikortistossa

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20205_64578.jpg
Valokatteella luot suojaisan ja rentouttavan paikan puutarhaan - osallistu myös kilpailuun
Valokatteella teet itsellesi tunnelmallisen paikan nauttia kevään ja alkukesän ensimmäisistä lämpimistä illoista. Valokatteen alla olet suojassa sateelta, tuulelta ja puista tippuvilta lehdiltä. Valokate mahdollistaa suojaisat illanistujaiset, tähdenlentojen katselut ja vaikkapa retkeilyn kuivana omalla terassilla. Samalla suojaat kukkaset ja terassin sateilta sekä välillä jopa paahtavalta auringolta. Kirkas valokate päästää valon lävitseen, joten se sopii niin terassille kuin pergolaankin. Valokatteesta voidaan rakentaa myös suoja autolle ja muille menopeleille.
20144_38931.jpg
Selkäystävällisiä vinkkejä puutarhatöihin
Puutarhatyöt ovat hyvää arkiliikuntaaPuutarhatyöt antavat hyvää kuormitusta keholle ja saavat yleensä myös hien pintaan. Miltei kaikissa puutarhatöissä kyykistytään, kumarrellaan ja nostellaan. On tärkeää tehdä työt oikealla tavalla, ettei selkää rasiteta turhaan.Selkään kohdistuvaa kuormitusta voi pienentää työskentelemällä mahdollisimman pystysuorassa ja tekemällä nostot ergonomisesti. Selkämme pitää myös vaihtelevasta tekemisestä ja työn tauottamisesta; silloin jaksaa tehdä isompiakin urakoita pihalla!Suomen Selkäliitto listasi ergonomiavinkkejä, joiden avulla saa selkäystävällistä liikuntaa pihatöiden lomassa.
20084_10013.jpg
Fastlock Canopy - näyttävä ovikatos helposti
Ovikatos kohentaa talon ilmettä ja suojaa sisäänkäyntiä sään rasituksilta. Katoksen kaarevan muodon ja luistavan katemateriaalin ansiosta lumi ei keräänny katoksen päälle.Icopalin Fastlock Uni –valokatteesta on saatavana asennusvalmis ovikatospakkaus tarvikkeineen. Kokonaisuuteen kuuluu katokseen tarvittava määrä valokatetta, katoksen rakenteet sekä kiinnikkeet.
20242_83422.jpg
Vehreyttä ja viihtyisyyttä parvekkeelle
Kauniisti somistettu parveke tuo kesäistä lisätilaa asuntoon - melkein yhden huoneen verran. Pieneenkin tilaan voi luoda vehmaan ja kukoistavan puutarhan. Käytä amppeleita ja seiniä hyväksesi, ja laita vain muutama ruukku lattialle, jolloin parvekkeella mahtuu vielä kulkemaankin.
20226_78650.jpg
Mansikan taudit ja tuholaiset
Jo mansikan taimivaiheessa esiintyvät tuholaiset ja taudit vaikuttavat kasvin kasvuun ja kehitykseen. Taudit ja tuholaiset pääsevät leviämään taimien mukana ja ympristöstä. Alla on esitelty muutama mansikoita kiusaava tauti ja tuholainen.
202111_73709.jpg
Kansalliset kaupunkipuistot haluavat tunnetuiksi
Suomen ensimmäinen kansallinen kaupunkipuisto perustettiin 20 vuotta sitten Hämeenlinnaan. Tänä päivänä kaupunkipuistoja on jo yhdessätoista suomalaiskaupungissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton