• Etusivu
  • Kasvillisuus

Pihakivillä toiminnallisuutta ja kauneutta pihaan

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Betonituote Oy
Julkaistu 14.04.2009
20094_16195.jpg

Romanttisen keitaan tekijät alhaalta ylöspäin: Suorakaide Klassikko, reunalista, mukula- ja liuskekivet.


Hyvällä suunnittelulla pihasta saa lisää viihtyisää asuintilaa. Pihakivet ovat ihanteellinen pintamateriaali patioille ja terasseille. Keväällä lumi sulaa kivetykseltä nopeasti ja syksylläkin kivipinta tuntuu jalan alla lämpimältä. Sateen jälkeen pihakiveys kuivuu nopeasti. Pihakivi on oikea ratkaisu silloin kun haluaa pihasta näyttävän ja helppohoitoisen kymmeniksi vuosiksi.

Pihakivet


Reunamuotoillut kivet kuten Apila-kivi, H-kivi, Unidecor-kivi ja Uni-kivi ovat parhaimmillaan rakennettaessa yksilöllistä pihaa. Kivien monimuotoisuus edistää niiden paikallaan pysymistä ja ladonta on yhtä helppoa kuin yksinkertaisimmilla suorareunaisilla kivillä. Kivien kaunis muotoilu tulee parhaiten esiin ladottuna paikoilleen ja sovittamalla pihaan ympäristöön sopivat värit. Kartanosarjan suosituin kivi on Kartanokivi, mitat 280x140x60 mm. Sitä täydentämään valmistetaan Linna-kiveä, 140x140x60 mm ja Kartano-laattaa, 280x280x60 mm. Näitä kolmea kiveä yhdistelemällä saadaan lukematon määrä erilaisia ladontakuvioita, vain mielikuvitus asettaa rajoja vaihteluille.


Kestosuosikki on Luostari-kivi, 210x70x60 mm. Kapeana kivenä se tekee miellyttävän vaikutuksen käytävillä kulkusuuntaan asennettuna. Lisäedun antaa Karelia-värisävy, joka murrettuna värinä parantaa pihan yksilöllisyyttä. Samaan sarjaan ja ladontoihin sopivat Ruoho-kivi, 140x140x80 ja Nurmi-kivi 280x140x80. Ruohokivessä on kahdella sivulla 15 mm avosauma ja Nurmikivessä avosaumat joka puolella ja keskellä kiveä. Tällaisten kivien käyttö edellyttää normaalia nurmikon hoitoa kuten lannoitusta ja kastelua kuivana kautena.

Kivet oikealta vasemmalle: Kartano-kivi, graniitti Noppakivi ja Pengerkivi.
Kivet oikealta vasemmalle: Kartano-kivi, graniitti Noppakivi ja Pengerkivi.

Klassikko-kivi-sarja on markkinoiden ainoa pihakivi, jolla voi tehdä viuhka-, kaari- tai ympyräladontaa. Sarjassa on viisi erilaista yhteiseen ladontaan sopivaa kiveä. Kivien kulmat ovat pyöristetty ja näin saadaan joustoa asennukseen. Uusiin, siinä kun vanhoihin pihoihin sopii Patina-kivi, joka myllyttämällä esivanhennettuna tuo vaikutuksen pitkästä iästä ja arvokkuudesta. Patina-kivi on kaunis ja se on kiveyksenä helppohoitoinen ja moni-ilmeinen. Patinakivessä on antiikkikiven tyylikkyyttä ja arvokkuutta tuova vaikutus. Patina-kivi on erinomainen niille, jotka haluavat erottua naapureista. Patinakiveä on saatavilla harmaana mustana, punamustana sekä punaisena ja kiehtovin ladonta saadaan sekoittamalla kaikkia värejä.

Ruduksen muurikivillä onnistuu monet kätevät ratkaisut.
Ruduksen muurikivillä onnistuu monet kätevät ratkaisut.

Laatat


Pinnaltaan sileät betonilaatat sopivat parhaiten rauhallisten polkujen ja laajojen pintojen päällysteiksi, joihin kohdistuu vain kevyt kuormitus. Räystään alla sokkelin vieressä käytettynä laatoitus ohjaa sadevedet kauemmaksi, jotta ne eivät imeytyisi maahan salaojia rasittamaan. Pesubetoni- ja rouhepintaisten laattojen hyvä kitka ja vaihteleva pinnan struktuuri antavat mielenkiintoisen ilmeen ladonnalle. Viileällä ilmalla pinta tuntuu jalkaterän alla lämpöiseltä väliin jäävän ilmakerroksen vuoksi.

Muurikivet


Muurikivet tekevät pihasta moni-ilmeisen ja lisäävät pihan arvokkuutta. Muurikivien käytöllä saa rinnetontilla lisää tasaista pintaa ja pihan käyttötilaa. Muurikivi 70 mm eli Penger-kivi on matalien pengerratkaisujen ykkönen! Kestosuosikki vuodesta toiseen, helppo asentaa näyttäväksi muuriksi rinteeseen tai tehdä istutusallas tai kukkalaatikko nurmikon keskelle. Myös suorakaiteen muotoisen, kasvijätteille sopivan kompostin voi tehdä näistä kivistä latomalla alimmaisen kerroksen harvempaa ja käyttämällä kulmakiviä. Halkaistava Rinne-kivi on jykevä, tukeva rinteen tuki, jolla kaiken korkuiset ladottavat muurit syntyvät. Kivet ladotaan helposti päällekkäin puolen kiven limityksellä ilman saumausaineita. Näyttävä muuri syntyy nopeasti ja vaivattomasti. Muurikivi 100 mm eli Aita-kivi on ominaisuuksiltaan teknisin ja monipuolisin. Aitakivet ladotaan puolen kiven limityksellä ja, jos tuettava seinä on korkea, voidaan kivissä olevat reiät raudoittaa ja valaa betonilla täyteen. Kaikille muurikiville on yhteistä kunnollisen pohjatyön tekeminen. Muurit perustetaan tiivistetyn murskepohjan päälle ja, jos pohjamaan kantavuus on huono, voidaan muurin alle valaa betoniantura.

Klassikko-kivet harmaa ja musta viuhkaladontana. Käytävää reunustaa Aitakivi.
Klassikko-kivet harmaa ja musta viuhkaladontana. Käytävää reunustaa Aitakivi.

Porraskivet


Rinnetonteilla saatetaan tarvita portaita ja silloin yksinkertaisin, varmin ja helpoin tapa rakentaa portaat Porras-kivellä. Porras-kiviä on kaksi eri kokoa 300x750x70 mm ja 150x750x70 mm. Porras-kiviä asennetaan kaksi päällekkäin, jolloin askelmakorkeudeksi saadaan 140 mm. Kapeampaa kiveä käytetään alakerroksessa siirtämään sauma eri paikkaan yläkerroksen kanssa. Porraskivellä rakennat edullisimmin, nopeimmin ja helpoimmin mitkä tahansa ulkoportaat pihaasi.

Porraskiveä voidaan käyttää myös portaiden reunalistoina. Porraskiven värit ovat harmaa, ruskea, punainen ja musta.
Porraskiveä voidaan käyttää myös portaiden reunalistoina. Porraskiven värit ovat harmaa, ruskea, punainen ja musta.

Rudus Betonituote Oy
Tuusulan tehdas

Puh. 020 447 4300

Fax 020 447 4333

www.rudusbetonituote.fi

Rudus Betonituote Oy
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20093_15374.jpg
Pihakivillä helppohoitoiset terassit, polut, kulku- ja oleskelualueet
Monipuolinen tuotevalikoimaKartano, Linna, Klassikko, Uni, Apila, Uni-Decor, Luostari, Patina, Roomalaiset sekä hienopestyt kivet… Rudus-pihakivien ja niitä täydentävien pihanrakennustuotteiden valikoima on monipuolinen, ja siinä on huomioitu asiakkaiden toiveet ja muuttuneet tarpeet. Reunamuotoiltujen kivien ilme on monipuolinen, niiden kuormituksen kestäminen on ylivoimaisen varmaa. Reunamuotoillut kivet kuten Apila-kivi, H-kivi, Unidecor-kivi ja Uni-kivi ovat parhaimmillaan yksilöllisessä pihassa. Kivien monimuotoisuus edistää niiden pysymistä paikallaan, silti ladontatyö on yhtä helppoa kuin suorareunaisilla kivillä. Kivien kaunis muotoilu tulee yleensä parhaiten esiin vasta paikoilleen ladottuna ja runsas värivalikoima auttaa löytämään ympäristöön sopivat värikokonaisuudet.Suosituin Kartano-sarjatuote on edelleenkin Kartano-kivi. Sitä täydentävät erinomaisesti Linna-kivi ja Kartano-laatta. Yhdistelemällä em. kolmea kiveä saadaan lukematon määrä ladontakuvioita.Omakotipihojen kestosuosikki on Luostari-kivi. Kapea kivi toimii hyvin erityisesti käytävillä, pitkittäin kulkusuuntaan asennettuna. Samaan sarjaan ja ladontoihin edellisten kanssa sopivat Ruohokivi ja Nurmikivi. Ruohokivessä on kahdella sivulla 15 mm avosauma, ja Nurmikivessä avosaumat kaikilla puolilla ja keskellä kiveä. Tällaisten kivien käyttö on vaivatonta ja edellyttää ainoastaan normaalia nurmikon hoitoa, kuten lannoitusta ja kastelua kuivana kautena.Lisätietoa Rudus-pihakivistä...
20179_50236.jpg
Älä tapa syksyllä nurmikkoa!
Kun nurmikko jää talvehtimaan elinvoimaisena ja vihreänä, se kestää parhaiten tulevan talven koettelemukset. Oikea leikkauskorkeus ratkaisee missä kunnossa nurmikko paljastuu keväällä lumen alta. Nurmikon syyshuoltoon kuuluu säännöllinen leikkaus ja maltillinen haravointi.Monia kyllästyttää nurmikon leikkaaminen jo tässä vaiheessa syksyä ja siksi ruohon leikkuuväli saattaa pidentyä tai leikkaaminen unohtua kokonaan. Silti oikea leikkauskorkeus on syksyllä paljon oleellisempi seikka kuin kesäleikkauksissa.
20225_78177.jpg
Orvokit kestävät huonoakin säätä
Toukokuun alku on erinomaista orvokkien istutusaikaa. Orvokit eivät hätkähdä huonoakaan säätä. Räntäsade tai pikkupakkanen saa orvokit painamaan päänsä vain hetkeksi – lämpötilan noustessa ne jatkavat taas kukintaansa.
202012_67799.jpg
Puuroja moneen makuun
Uusi vuosi ja uudet kujeet! Moni teki varmasti taas jokavuotisen lupauksensa uudesta arjesta, kevyemmästä ruokavaliosta ja tavoitteesta nauttia elämästä pienin lisämaustein. Mitäpä jos aloittaisimmekin pienellä muutoksella ja kokeilisimme uudenlaisia puuroja?
20236_82347.jpg
Sisusta huussi viihtyisäksi
Esimerkiksi loma-asunnoilla kuivakäymälä on oikein asennettuna ja tarpeita vastaavana mukava, hajuton, taloudellinen, ympäristöystävällinen ja helppo vaihtoehto vesivessan tilalle. Kuivakäymälän voi asentaa myös ympärivuotisesti käytettävälle asunnolle. Markkinoilla on paljon erilaisia käymälämalleja, joten jo laitetta valittaessa kannattaa miettiä, mitkä ovat oman käymälän käyttövaatimukset ja tärkeimmät ominaisuudet.Kuivakäymälä on viisaan valinta.
20236_82369.jpg
Pikakompostorilla voit aloittaa kompostoinnin milloin tahansa!
Jätemaksut nousevat – kompostoimalla saat säästöä kotitalouksien jätemaksuihin. Biolan Pikakompostorin hyvä lämpöeristys ja patentoitu ilmanvaihtojärjestelmä pitää kompostoitumisen käynnissä myös talvella. Tämä tarkoittaa, että voit aloittaa kompostoinnin vaikka joulun välipäivinä. Säädettävän tuloilmaventtiilin ja lämpömittarin avulla voit helposti hallita kompostorin toimintaa jätemäärän ja olosuhteiden mukaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton