• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kukkapenkin maaperän parannus? Asiantuntija vastaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 20.05.2024
20239_83122.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Miten parantaa kukkapenkkiä, kun se on kovasti ns. "turpeentunut"? Purkaako kokonaan ja vaihtaa koko maaperä? Onko mitään muuta konstia?

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Meille ei nyt aivan aukene termi "turpeentunut" kukkapenkki, joten täsmäneuvoja on vaikea antaa. Jos kyseessä on yksivuotisia, taimina istutettavia kausikasveja kasvava penkki, on vuosittainen mullan lisäys joka tapauksessa tarpeen, jotta kasvualustassa on voimaa kukinnan ylläpitämiseen. Samalla kitketään rikat pois, jotta kukkivat kasvit pääsevät oikeuksiinsa.

Monivuotisia kukkia kasvava penkki eli perennapenkki vaatii aika ajoin uudistamista:

  • Kun perennat ovat kasvaneet niin tiheiksi, että kasvu ja kukinta taantuu, on aika jakaa yksittäiset taimet ja istuttaa ne uudelleen. Samalla poistetaan rikkakasvit, erityisesti monivuotiset, juurineen ja parannetaan maata uudella, ravinteikkaalla mullalla. Jakotaimet istutetaan muualle tai annetaan ystäville.
  • Kun maa on tiivistynyt, voi olla hankalaa pöyhiä multaa ilmavammaksi nostamatta kasveja ensin ylös, sillä perennoiden juuret saattavat vaurioitua maan möyhentämisestä.
  • Kun rikkakasvit ovat vallanneet perennapenkin tai se on heinittynyt, eikä niitä enää saa kuriin kitkemällä, on aika nostaa perennat ylös, puhdistaa juurakot ja muu kasvualusta rikoista. Samalla parannetaan maata multalisäyksin.

Vuosittaisiin hoitotöihin kuuluu ainakin kevät- ja syksykitkentä. Mieluusti keskellä kesääkin kannattaa käydä penkki läpi, jotta rikkakasvit pysyvät kurissa. Keväisin maan parannus lannoittamalla ja humuslisäys esimerkiksi kompostimullalla ylläpitävät penkin kasvukuntoa. Jos penkissä kasvaa kalkinsuosijoita eli neutraalissa maassa viihtyviä kasveja, kalkitus viikko tai pari ennen lannoitusta saattaa myös olla tarpeen. Kalkituksella autetaan kasvien ravinteiden saantia, sillä liian happamassa ne eivät saa siinä olevia ravinteita otettua käyttöönsä. Kalkituksessa ei kuitenkaan saa liioitella, sillä liika kalkki on pahasta.

Lisää tietoa maanparannuksesta ja kalkituksesta löytyy täältä: https://muhevainen.fi/oppaat/ostajan-oppaat/maalajit-ja-maanparannus/

Puutarhamyymälä Muhevaisen banneri
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje

Ohje

Ohje

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

20238_82910.jpg
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20238_82731.jpg
Mikä pensasruusu? Asiantuntija vastaa
Mikähän pensasruusulaji on sellainen, jolla on tummanvihreät, hopeansävyiset lehdet ja jonka kukat ovat yksinkertaiset sekä aniliininpunaiset? Pensas kasvaa noin 2 metrin korkuiseksi. Luulen, että kyseessä on joku vanha lajike. Hankkisin sen pihaani, kun saisin selvitettyä lajin.
20238_82722.jpg
MIlloin havupuut istutetaan? Asiantuntija vastaa
Milloin on hyvä aika istuttaa havupuun taimia? Paikkana Etelä-Lappi, en tiedä tarkkaa vyöhykettä.
Hiekkainen rinne
Viikon kysymys: Ketunmultarinteeseen sopivat kasvit?
Ketunmultarinteemme on aamu auringossa ja sen yläpuolella kasvaa pähkinäpensaita ja mustikkaa, katajaa ja sieniä. Koivun taimet häiritsevät rinteessä ja saniaiset yrittävät vallata alaa. Peurat käyvät syömässä vuorenkilpien kukat. Haluaisin sitoa rinteen niin, että ketunmulta ei talvella lumen kanssa valuisi alas, koska se saa ylhäällä olevat kivet, jotka tukevat reunaa, valumaan pihalle.En välitä kovasti leviävistä kasveista, jotka voisivat levitä metsän puolelle. En kuitenkaan halua myöskään saniaisten valtaavan alaa, vaikka ne kuihtuvatkin talveksi, mutta estävät muiden kasvien valon ja kehityksen. Olen tulppaaneja istuttanut rinteeseen, mutta haluaisin syksyllä kukkivia ja eriaikaisesti kukkivia kukkia.
20234_81543.jpg
Kaktuksen kasvatus? Asiantuntija vastaa
Löytyisikö kuvan kaktukselle virallinen nimi? Se lienee opuntia-sukua.Tuhosin kasvin ja kaduin. Minkäköhän arvoinen se oli? Otin talteen oksat, joita olen nyt istuttamassa. Onko toivoa, että istokkaista voisi syntyä kuvan mukainen runko?
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton