• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kukkapenkin maaperän parannus? Asiantuntija vastaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Julkaistu 21.09.2023Päivitetty 22.01.2024
20239_83122.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Miten parantaa kukkapenkkiä, kun se on kovasti ns. "turpeentunut"? Purkaako kokonaan ja vaihtaa koko maaperä? Onko mitään muuta konstia?

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Meille ei nyt aivan aukene termi "turpeentunut" kukkapenkki, joten täsmäneuvoja on vaikea antaa. Jos kyseessä on yksivuotisia, taimina istutettavia kausikasveja kasvava penkki, on vuosittainen mullan lisäys joka tapauksessa tarpeen, jotta kasvualustassa on voimaa kukinnan ylläpitämiseen. Samalla kitketään rikat pois, jotta kukkivat kasvit pääsevät oikeuksiinsa.

Monivuotisia kukkia kasvava penkki eli perennapenkki vaatii aika ajoin uudistamista:

  • Kun perennat ovat kasvaneet niin tiheiksi, että kasvu ja kukinta taantuu, on aika jakaa yksittäiset taimet ja istuttaa ne uudelleen. Samalla poistetaan rikkakasvit, erityisesti monivuotiset, juurineen ja parannetaan maata uudella, ravinteikkaalla mullalla. Jakotaimet istutetaan muualle tai annetaan ystäville.
  • Kun maa on tiivistynyt, voi olla hankalaa pöyhiä multaa ilmavammaksi nostamatta kasveja ensin ylös, sillä perennoiden juuret saattavat vaurioitua maan möyhentämisestä.
  • Kun rikkakasvit ovat vallanneet perennapenkin tai se on heinittynyt, eikä niitä enää saa kuriin kitkemällä, on aika nostaa perennat ylös, puhdistaa juurakot ja muu kasvualusta rikoista. Samalla parannetaan maata multalisäyksin.

Vuosittaisiin hoitotöihin kuuluu ainakin kevät- ja syksykitkentä. Mieluusti keskellä kesääkin kannattaa käydä penkki läpi, jotta rikkakasvit pysyvät kurissa. Keväisin maan parannus lannoittamalla ja humuslisäys esimerkiksi kompostimullalla ylläpitävät penkin kasvukuntoa. Jos penkissä kasvaa kalkinsuosijoita eli neutraalissa maassa viihtyviä kasveja, kalkitus viikko tai pari ennen lannoitusta saattaa myös olla tarpeen. Kalkituksella autetaan kasvien ravinteiden saantia, sillä liian happamassa ne eivät saa siinä olevia ravinteita otettua käyttöönsä. Kalkituksessa ei kuitenkaan saa liioitella, sillä liika kalkki on pahasta.

Lisää tietoa maanparannuksesta ja kalkituksesta löytyy täältä: https://muhevainen.fi/oppaat/ostajan-oppaat/maalajit-ja-maanparannus/

20238_82909.jpg
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje

Ohje

Ohje

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

20238_82910.jpg
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20224_77963.jpg
Minkä kokoisen istutuskuopan tuija tarvitsee? Asiantuntija vastaa
Tarkoitukseni on istuttaa 25 kpl 2 m korkeita timanttituijan paakkutaimia. Istutusväli on 0,75 m. Minkäkokoiset istutuskuopat tarvitsen ja paljonko havumultaa kuluu istutukseen?
20228_79406.jpg
Vinkkejä isojen timanttituijien istuttamiseen? Asiantuntija vastaa
Tarkoitukseni on istuttaa 25 kappaletta kaksi metriä korkeita timanttituijan paakkutaimia. Istutusväli on 0,75 cm. Minkäkokoiset istutuskuopat tarvitsen ja paljonko havumultaa kuluu istutukseen?
20238_82722.jpg
MIlloin havupuut istutetaan? Asiantuntija vastaa
Milloin on hyvä aika istuttaa havupuun taimia? Paikkana Etelä-Lappi, en tiedä tarkkaa vyöhykettä.
202211_80108.jpg
Pajuruoste? Asiantuntija vastaa
Olemme asuneet jokivarressa useita kymmeniä vuosia ja tänäkesänä kaikki rannan pajukot ovat ruskettuneet jo kesäkuun lopulla syksyn väreihin. Lähes kaikki lehdet ovat "ruosteessa". Mistä voisi johtua?
20239_83116.jpg
Viikon kysymys: Mikä päärynäpuuta vaivaa?
Mikä mahtaa vaivata päärynäpuuta, jossa lehdet ovat tummanpunaisia? Sellasia hieman purppuran värisiä. Tänä kesänä alkanut värjääntyä sellaiseksi ja vaikuttaa aika kuivuneelta, vaikka on saanut normaalisti vettä.
19_P_130580_1.jpg
Näin saat luumu- tai kriikunapuun leviämisen kuriin
Tämmöiset puut, jotka tekevät valtavasti juurivesoja, ovat tietysti tosi ongelmallisia. Niin kauan kun juurivesat ovat nurmikolla, tekee nurmikon leikkuri työnsä ja ne eivät pääse kasvamaan. Juurivesat ovat kyllä aika hanakoita kasvamaan ja niiden kanssa saa olla tarkkana, mutta nurmikon leikkaaminen pitää ne kyllä aisoissa.Entäs sitten, jos ne pääsevät sinne kukkapenkkiin? Sepä onkin ongelmallisempaa. Siihen ei ole oikeastaan mitään muuta apua kuin sitkeä leikkaaminen. Eli aina kun uusi juurivesa lähtee puskemaan päätänsä, niin naps poikki.Näihin ei voi käyttää esimerkiksi glyfosaattia, eli Roundupia tai tämän tyyppistä ainetta. Jos sitä laittaa juurivesoihin, se kulkeutuu myös emopuuhun, joka saattaa kokonaan sitten menehtyä.Ainoastaan leikkaaminen auttaa näihin. Toki siinä vaiheessa kun istutetaan puuta, voi siihen ympäröivään maastoon laittaa juuriestemattoa, jonka läpi nämä juurivesat eivät pääse. Ja sen täytyy olla nimenomaan juuriestemattoa. Mikään suodatinkangas ei pidättele juurivesoja. Ne puskevat sieltä kyllä läpi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton