• Etusivu
  • Kasvillisuus

Vehreyttä ja viihtyisyyttä parvekkeelle

Rakentajan toimitus
Päivitetty 05.02.2024
20242_83422.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Kauniisti somistettu parveke tuo kesäistä lisätilaa asuntoon - melkein yhden huoneen verran. Pieneenkin tilaan voi luoda vehmaan ja kukoistavan puutarhan. Käytä amppeleita ja seiniä hyväksesi, ja laita vain muutama ruukku lattialle, jolloin parvekkeella mahtuu vielä kulkemaankin.

Käytä myös parvekelaatikoita, jotka kiinnitetään parvekkeen kaiteeseen. Laatikko kiinnitetään parvekkeen sisäpuolelle, sillä ulkopuolelle kiinnittäminen on yleensä turvallisuussyistä kiellettyä. Valitse kaikki astiat samaan tyyliin, ettei näkymästä tule kovin rauhatonta ja sekavaa.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Parvekkeen herkkuja

Aurinkoisella parvekkeella voi kasvattaa aivan samoja kasveja kuin missä tahansa puutarhassa, ainoastaan määrää pitää miettiä. Voit istuttaa amppelin täyteen yrttejä ja toiseen vaikka mansikkaa tai muuta pikkuherkkua. Koska voit kasvattaa parvekkeella vain pieniä suupaloja, kannattaa kasvattaa sellaisia harvinaisuuksia, joita ei lähikaupasta saa. Kokeile vaikkapa spagettikurpitsaa, punalehtistä basilikaa, punasuonista pinaattia tai sokerihernettä.

Lue lisää hyötykasveista ja parvekeviljelystä.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20206_65234.jpg
Kasvien selviytymisleiri loman yli
Tyly totuus on, että pihan ja parvekkeen ruukkuistutukset eivät selviydy hengissä pitkästä poissaolosta ilman huolenpitoa. Hellesäällä jo pari päivää ilman huolenpitoa saattaa olla ruukkuistutuksille kohtalokas. Maahan istutetut kasvit selviävät paremmin ennen lomaa tehdyn, syvälle ulottuvan kastelun avulla.
20176_49452.jpg
Hedelmäpuut sopivat jokaiseen pihaan
Hedelmäpuu on kotipuutarhassa niin hyötykasvi kuin koristepuukin. Kevään hehkeyttä korostavat upeat kukinnat; ensimmäisenä kukkaan ehtivät kirsikkapuut, heti perään kiirehtivät luumupuut ja niiden jälkeen pihat täyttyvät omenankukista. Jos pihan aurinkoisella puolella on tilaa usealle puulle, niin eri lajit myös täydentävät toisiaan!
20179_50236.jpg
Älä tapa syksyllä nurmikkoa!
Kun nurmikko jää talvehtimaan elinvoimaisena ja vihreänä, se kestää parhaiten tulevan talven koettelemukset. Oikea leikkauskorkeus ratkaisee missä kunnossa nurmikko paljastuu keväällä lumen alta. Nurmikon syyshuoltoon kuuluu säännöllinen leikkaus ja maltillinen haravointi.Monia kyllästyttää nurmikon leikkaaminen jo tässä vaiheessa syksyä ja siksi ruohon leikkuuväli saattaa pidentyä tai leikkaaminen unohtua kokonaan. Silti oikea leikkauskorkeus on syksyllä paljon oleellisempi seikka kuin kesäleikkauksissa.
20179_50145.jpg
Tarvitsetko syystyöapua?
Kesä on jo auttamattomasti ohi, mutta vielä on hyvin aikaa puuhata pihalla ja puutarhassa. Pihan syksyisten perustöiden lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös muihin pihan huoltotöihin haravoinnin lisäksi. Ennen talven tuloa on hyvä huolehtia piha sellaiseen kuntoon, jossa kasvit, istutukset ja pihan rakenteet selviävät tulevasta talvesta.
20236_82295.jpg
Kaksivärinen apila? Asiantuntija vastaa
Miksi apilan lehdet ovat vihreä-valkoiset eli kaksiväriset?
20198_59574.jpg
Lehdet pois puutarhasta kevyesti ja tehokkaasti
Puista tippuvat lehdet ovat pihamaalla joka syksyinen riesa, ainakin jos lehtipuita on useampia tontilla. Lehtikerroksen poistaminen haravoimalla käy liikuntasuorituksesta, mutta homman voi myös hoitaa nopeasti ja miellyttävästi tehokkaalla lehtipuhaltimella/-imurilla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton