TAKAISIN

Parveke vehreäksi

Päivitetty: 9.3.2021

Kivoja kevään pilkahduksia tuovat pienet parvekepalstat, jotka sisältävät punotun korin ja luonnonmukaisen kasvualustan. Kasvit voidaan istuttaa taimina tai kylvää suoraan Biolan Parvekepalstan multaan.


Nopeita ja käteviä parvekeviljelijän kasvatusalustoja omille, luonnonmukaisille tomaateille, kurkuille ja vaikka meloneille ovat valmiit kasvusäkit, joiden muutamalla viillolla tehtyihin aukkoihin istutetaan taimet tai kylvetään siemenet. Kasvusäkissä on luonnonmukainen multa ja ravinteet valmiiksi koko kesän kasvulle. Kasteluun riittää pelkkä vesi. Kasvusäkkiin voidaan istuttaa kolme tainta.

Kun Kasvusäkkiin hankitaan lisävarusteeksi Kasteluallas, on viljely vieläkin helpompaa. Kasteluallas on vesivarasto, josta kasteluvesi imeytyy kasvualustaan kapillaarisesti kasvin tarpeiden mukaan. Se mahdollistaakin punaposkisten tomaattien ja raikkaiden kurkkujen viljelyn esimerkiksi mökillä. Myös parvekeviljely on siistiä, kun kastelu hoituu Kastelualtaasta eikä ylimääräinen vesi valu lattialle.

Kasvusakki_70L_paprikalla
Kasteluallas
Tomaatti, kurkku ja meloni ovat kaikki kylmänarkoja. Lasitetulle parvekkeelle ja lämmittämättömään kasvihuoneeseen taimet istutetaan touko-kesäkuun vaihteessa. Istutuksen jälkeen kasvupaikan ilman lämpötila ei mielellään saisi laskea alle 10 asteen. Vihannestaimet paleltuvat lämpötilan laskiessa lähelle nollaa, mutta jo alhaisissa lämpötiloissa saattaa esiintyä vioituksia. Esimerkiksi tomaatintaimet voivat kärsiä fosforinpuutteesta ja kasvusto saattaa värjäytyä violetinvivahteiseksi.

Tomaatti ei tuota hedelmiä ilman onnistunutta tuuli- tai hyönteispölytystä. Avomaalla pölytys onnistuu yleensä hyvin, mutta kasvihuoneessa ja lasitetulla parvekkeella pölytys varmistetaan täristämällä. Jos tomaatit on tuettu narulla, kannattaa tukilankoja täristää pari kertaa viikossa. Tomaatti vaatii vain pienen liikkeen, että kukan heteiden siitepöly varisee emin luotille. Kukinnasta sadon kypsymiseen kuluu pari kuukautta. Kurkuntaimista satoa voidaan odottaa jo noin kuukauden kuluttua istutuksesta.