• Etusivu
  • Kasvillisuus

Parveke vihreäksi: aloittelijan opas kaupunkiviljelyyn

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.01.2024
20173_48650.jpg
Tämä urbaani puutarhaopas antaa ohjeet vihannesten, yrttien ja kukkien kasvatukseen omalla parvekkeella tai terassilla. Opas on tarkoitettu aloittelijoille ja kaikille niille, joilla viherpeukalo on yleensä keskellä kämmentä. Inspiroidu myös oppaan tee se itse -ohjeista.

Miten käytät puutarhatyökaluja?

Istutuslapio on hyödyllinen mullan nopeaan muokkaamiseen ja käsien pitäämiseen puhtaana. Istutuspuikolla saat multaan koloja siementen kylvämistä varten ja kaikista koloista saman kokoisia.

Puutarhasaksien avulla voit siistiä kasveja ja korjata satoa. Kastelukannuista voit valita itsellesi sopivimman vaihtoehdon. Kannua voit käyttää kätevästi sekä kasvien kasteluun että parveketta koristamassa. Puutarhakäsineet puolestaan suojaavat käsiä lialta ja niiden kanssa kanssa on helpompi työskennellä. Käsineiden tulisi olla napakat, mutta ei kuitenkaan liian tiukat.

Istutuksen jälkeen kasvit tarvitsevat silloin tällöin ilmastamista. Tähän voit käyttää pikkuharavaa mullan pinnan rikkomiseen noin joka toinen viikko. Tämä toiminto käy myös kastelusta.

Kuinka paljon auringonvaloa kasvit tarvitsevat?

Kasvit tulee aina kasvattaa auringonvalossa. Paras suunta kasvattaa vihanneksia on etelään tai kaakkoon päin, mutta voit toki kasvattaa niitä sen mukaan miten auringonvalo osuu parvekkeellesi.

Suomen leveyspiireillä parvekepuutarhan tulisi olla mielellään etelään päin suunnattuna, mutta jos tämä ei ole mahdollista myös itä- ja länsipuoli kelpaavat.

20173_48651.jpg

Kuinka paljon kasveja tulisi kastella?

Kokeillaksesi on kasveilla tarpeeksi vettä, paina sormi multaan kiinni.

1 pisara: kun nostat sormen pois mullasta, sen tulisi olla lämmin ja kuiva lisätäksesi vettä.
2 pisaraa: pistäessäsi sormen multaan, sen tulisi olla aluksi kuivaa ja kylmempää mitä syvemmälle mennään.
3 pisaraa: Mullan tulisi olla märkää, mutta ei ylikasteltu.

Voit käyttää kasteluun kastelukannua tai vesipulloa.

20173_48652.jpg
http://www.shopalike.fi/parveke-vihreaksi

Milloin aloittaa istutus?

Kasvien istutus voidaan aloittaa heti kun hallakausi on ohi, sillä kasvit eivät viihdy kylmässä.

Voit aina aloittaa kasvien istutuksen sisätiloissa ja siirtää kasvit ulos, kun hallakausi on päättynyt.

Ota aina huomioon siementen pakkausseloste.

20173_48653.jpg
http://www.shopalike.fi/parveke-vihreaksi

Kuinka kylvää kasvit?

1) Liika kastelu saattaa pilata kasvien juuret, koska se estää ilman pääsyn istutusastiaan. Tämän vuoksi astiassa tulisi olla kuivatusjärjestelmä. Voit laittaa kiviä, soraa, vanhan keraamisen astian palasia, tai jopa hiekkaa (käytä keltaista tai punaista hiekkaa niiden suolapitoisuuden vuoksi) astian alaosaan. Valitse multatyypiksi aina kasvi-/kukka-/yrttimulta. Käytä lapiota peittääksesi astian alaosassa oleva kuivatusjärjestelmä mullalla (n. 2/3 astiasta).

2) Käytä istutuspuikkoa tehdäksesi multaan koloja. Suurin osa siemenistä voidaan kylvää noin 1 cm:n syvyyteen. Mikäli olet kylvämässä esikoiden sipuleita, kylvä ne 7 cm:n syvyyteen. Pavut taas kasvavat parhaiten, kun kylvät ne 2,50 cm:n syvyyteen. Jätä tarpeeksi isot välit eri kasvien välille, jotta säästyt tilaongelmilta. 5-10 cm on riittävä väli, 10 cm erityisesti kukkien siemenille.

3) Kylvön jälkeen peitä siemenet mullalla ja kostuta ne suihkupulloa käyttäen. Aseta kasvit aurinkoon yllä olevien ohjeiden mukaisesti.

20173_48654.jpg
http://www.shopalike.fi/parveke-vihreaksi

Luovuutta peliin - koristele myös parveke

Parvekepuutarhan koristelun ei tarvitse olla hankalaa tai kallista.

Voit käyttää somistamiseen esimerkiksi vanhoja viinilaatikoita tai kierrätettyjä juomatölkkejä. Erottaaksesi kasvit toisistaan, voit askarella vanhoista viinipullon korkeista ja luonnosta kerätyistä tikuista nimikyltit kasveille.

Parvekepuutarhaan saa eloa myös pimeällä lisäämällä sinne ledivaloja tai lyhtyjä. Lyhdyt voit tehdä toki myös itse vanhoista lasipurkeista. Voit piristää puutarhaa myös itse tehdyllä tuuliviirillä, sen saat tehtyä helposti papersta ja puutikusta.

20173_48655.jpg
Lähde: ShopAlike.fi
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20232_58396.jpg
Oman ruokalautasen kasvikset halutaan kasvattaa itse
Biolanin teettämän kuluttajakyselyn mukaan kiinnostus itse kasvattamiseen ja syötäviin kasveihin on nousussa. Liki kolme neljästä suomalaisesta innostuu puutarhanhoidosta ainakin jonkin verran. Syyt kasvattaa itse syötäviä kasveja ovat tuoreus, alkuperä ja luonnonmukaisuus. Kotipuutarhuri haluaa nähdä konkreettisen kasvun ihmeen. Multien ja lannoitteiden hankinnoissa kiinnitetään entistä enemmän huomiota ympäristöystävällisyyteen ja kierrätysraaka-aineiden hyödyntämiseen. Ekologisia raaka-aineita puutarhassa ovat rahkasammal ja biohiili.
20207_65887.jpg
Etanadynamiitti murtaa vahvemmankin kiven tai kallion
Onko pihallasi kivi tai kallio "väärässä paikassa"? Tai vanhat betoniportaat, joista pitäisi päästä eroon? Etanadynamiitillä se onnistuu helposti ja nopeasti.
20118_27577.jpg
Näyttävät nauhukset <i>(Ligularia)</i>
Keltakukkaiset nauhukset ovat loppukesän näyttävimpiä perennoja – kuin pieniä aurinkoja syksyisessä puutarhassa. Ne houkuttelevat kukkiinsa runsaasti päiväperhosia sekä kaikenlaisia pörriäisiä ja kurottautuvat jopa yli kahden metrin korkeudelle.Vaikka nauhukset ovat erityisesti kukinta-aikaan upeita, niin suuri ja rehevä lehdistö on monelle multasormelle se tärkein syy niiden kasvattamiseen. Lehtien väri voi nimittäin olla muusta puutarhasta poikkeavasti hyvin tumma vihreä tai jopa punainen. Lehtiruoti ja kukkavarret voivat olla vaikkapa violetit. Nauhukset ovat helppohoitoisia ja voimakaskasvuisia perennoja, jotka piristävät puutarhaa kukinnallaan heinäkuusta syyskuuhun.Nauhukset Kasvikortistossa
20231_23283.jpg
Huonekasvien lannoitusta jatketaan vielä
Voidakseen hyvin, huonekasvit tarvitsevat säännöllistä hoitolannoitusta kasvukaudella, helmikuusta marraskuulle. Talven pimeys ja kuiva sisäilma tulevat jälleen koettelemaan kasveja, joten huolellista hoitoa ja ravinteita kannattaa tosiaan tarjota vielä koko lokakuunkin ajan. Näin kasvit pääsevät lepokaudelle hyväkuntoisina ja virkeinä.Hoitolannoitukseen soveltuvat esimerkiksi Biolanin luonnonmukaiset kasviravinteet: multaan sijoitettavat pitkävaikutteiset Luonnonravinnepuikot, kasteluveden mukana annettava Luonnonravinneneste tai rakeinen Biolan Kanankakka. Luonnonlannoitteet lisäävät kasvualustan multavuutta ja kuohkeutta.Kaikki nämä ravinteet soveltuvat myös yrttien ja muiden syötävien kasvien lannoitukseen.
20232_69133.jpg
Taimikasvatuksella aikaistamaan kasvukautta
Taimikasvatus on keino, jolla aikaistetaan ja pidennetään kasvukautta. Suomen kesä on niin lyhyt, etteivät kaikki meillä viljeltävät vihannekset ehtisi tuottaa satoa tai kukat kukkia ennen pakkasia, ellei taimia esikasvatettaisi sisällä. Onneksi valoisa ikkunalauta sopii hyvin taimikasvatuspaikaksi. Liian aikaisin ei kuitenkaan kannata siemeniä kylvää, sillä liian vähäisessä valossa taimista kasvaa pitkiä ja honteloita.Maalis–huhtikuussa on aika kylvää pitkää taimikasvatusaikaa vaativat kasvit, kuten tomaatti. Nopeakasvuisten vihannesten kylvö jätetään toukokuunalkuun, etteivät taimet ehtisi venyä sisällä liikaa. Tarvittaessa lisävaloa voi antaa erityisellä kasvilampulla.
Puutarha.net Kasvikortistosta löytyy yli 1 400 kasvikorttia
Niksit kauniiseen ja helppoon puutarhaan
Vaikka omaisimmekin viherpeukalon ja nauttisimme puutarhanhoidosta, niin usein pihan hoitoon käytettävissä oleva aika on rajallinen. Olisi siis mukavaa, jos puutarhamme pysyisi suhteellisen vähällä vaivalla aina hyvinvoivana ja rehevän runsaana.Miten se onnistuu?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton