• Etusivu
  • Kasvillisuus

Parveke vihreäksi: aloittelijan opas kaupunkiviljelyyn

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.01.2024
20173_48650.jpg
Tämä urbaani puutarhaopas antaa ohjeet vihannesten, yrttien ja kukkien kasvatukseen omalla parvekkeella tai terassilla. Opas on tarkoitettu aloittelijoille ja kaikille niille, joilla viherpeukalo on yleensä keskellä kämmentä. Inspiroidu myös oppaan tee se itse -ohjeista.

Miten käytät puutarhatyökaluja?

Istutuslapio on hyödyllinen mullan nopeaan muokkaamiseen ja käsien pitäämiseen puhtaana. Istutuspuikolla saat multaan koloja siementen kylvämistä varten ja kaikista koloista saman kokoisia.

Puutarhasaksien avulla voit siistiä kasveja ja korjata satoa. Kastelukannuista voit valita itsellesi sopivimman vaihtoehdon. Kannua voit käyttää kätevästi sekä kasvien kasteluun että parveketta koristamassa. Puutarhakäsineet puolestaan suojaavat käsiä lialta ja niiden kanssa kanssa on helpompi työskennellä. Käsineiden tulisi olla napakat, mutta ei kuitenkaan liian tiukat.

Istutuksen jälkeen kasvit tarvitsevat silloin tällöin ilmastamista. Tähän voit käyttää pikkuharavaa mullan pinnan rikkomiseen noin joka toinen viikko. Tämä toiminto käy myös kastelusta.

Kuinka paljon auringonvaloa kasvit tarvitsevat?

Kasvit tulee aina kasvattaa auringonvalossa. Paras suunta kasvattaa vihanneksia on etelään tai kaakkoon päin, mutta voit toki kasvattaa niitä sen mukaan miten auringonvalo osuu parvekkeellesi.

Suomen leveyspiireillä parvekepuutarhan tulisi olla mielellään etelään päin suunnattuna, mutta jos tämä ei ole mahdollista myös itä- ja länsipuoli kelpaavat.

20173_48651.jpg

Kuinka paljon kasveja tulisi kastella?

Kokeillaksesi on kasveilla tarpeeksi vettä, paina sormi multaan kiinni.

1 pisara: kun nostat sormen pois mullasta, sen tulisi olla lämmin ja kuiva lisätäksesi vettä.
2 pisaraa: pistäessäsi sormen multaan, sen tulisi olla aluksi kuivaa ja kylmempää mitä syvemmälle mennään.
3 pisaraa: Mullan tulisi olla märkää, mutta ei ylikasteltu.

Voit käyttää kasteluun kastelukannua tai vesipulloa.

20173_48652.jpg
http://www.shopalike.fi/parveke-vihreaksi

Milloin aloittaa istutus?

Kasvien istutus voidaan aloittaa heti kun hallakausi on ohi, sillä kasvit eivät viihdy kylmässä.

Voit aina aloittaa kasvien istutuksen sisätiloissa ja siirtää kasvit ulos, kun hallakausi on päättynyt.

Ota aina huomioon siementen pakkausseloste.

20173_48653.jpg
http://www.shopalike.fi/parveke-vihreaksi

Kuinka kylvää kasvit?

1) Liika kastelu saattaa pilata kasvien juuret, koska se estää ilman pääsyn istutusastiaan. Tämän vuoksi astiassa tulisi olla kuivatusjärjestelmä. Voit laittaa kiviä, soraa, vanhan keraamisen astian palasia, tai jopa hiekkaa (käytä keltaista tai punaista hiekkaa niiden suolapitoisuuden vuoksi) astian alaosaan. Valitse multatyypiksi aina kasvi-/kukka-/yrttimulta. Käytä lapiota peittääksesi astian alaosassa oleva kuivatusjärjestelmä mullalla (n. 2/3 astiasta).

2) Käytä istutuspuikkoa tehdäksesi multaan koloja. Suurin osa siemenistä voidaan kylvää noin 1 cm:n syvyyteen. Mikäli olet kylvämässä esikoiden sipuleita, kylvä ne 7 cm:n syvyyteen. Pavut taas kasvavat parhaiten, kun kylvät ne 2,50 cm:n syvyyteen. Jätä tarpeeksi isot välit eri kasvien välille, jotta säästyt tilaongelmilta. 5-10 cm on riittävä väli, 10 cm erityisesti kukkien siemenille.

3) Kylvön jälkeen peitä siemenet mullalla ja kostuta ne suihkupulloa käyttäen. Aseta kasvit aurinkoon yllä olevien ohjeiden mukaisesti.

20173_48654.jpg
http://www.shopalike.fi/parveke-vihreaksi

Luovuutta peliin - koristele myös parveke

Parvekepuutarhan koristelun ei tarvitse olla hankalaa tai kallista.

Voit käyttää somistamiseen esimerkiksi vanhoja viinilaatikoita tai kierrätettyjä juomatölkkejä. Erottaaksesi kasvit toisistaan, voit askarella vanhoista viinipullon korkeista ja luonnosta kerätyistä tikuista nimikyltit kasveille.

Parvekepuutarhaan saa eloa myös pimeällä lisäämällä sinne ledivaloja tai lyhtyjä. Lyhdyt voit tehdä toki myös itse vanhoista lasipurkeista. Voit piristää puutarhaa myös itse tehdyllä tuuliviirillä, sen saat tehtyä helposti papersta ja puutikusta.

20173_48655.jpg
Lähde: ShopAlike.fi
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202310_83273.jpg
Kylvö- vai siirtonurmi?
Talo on jo valmistumassa, joten katseet siirtyvät pihatöiden pariin. Mitkä ovat siirtonurmen edut kylvönurmeen verrattuna?
20234_81511.jpg
Grillaus kuuluu kesään: näillä vinkeillä saat grillikaudesta enemmän irti
Lähestyvä juhannus tarkoittaa monille meistä grillauskauden avausta. Grillien käyttötarkoitus ja ulkonäkö eivät enää rajoitu vanhanaikaisiin ja -mallisiin kaasu- tai pallogrilleihin. Markkinoille tulee joka vuosi uusia innovaatioita ja uutta designia. Myös grillauksen trendit muuttuvat. Jos et aio hankkia uutta, kurkista vinkit vanhan huoltamiseen ennen grillauskauden aloittamista.Näillä vinkeillä saat grillikaudesta enemmän irti ja kehität uusia grillausbravuureita!
20186_53560.jpg
Päärynä
(Pyrus communis)Päärynät ovat vanhimpia viljeltyjä hedelmäpuita. Villinä niitä kasvaa toisinaan jopa Etelä-Ruotsissa saakka! Hedelmänviljelyn alkuaikoina on myös Suomeen tuotu päärynäpuiden taimia, mutta monet pakkastalvet ovat kuitenkin olleet tuhoisia omenapuuta aremmalle päärynäpuulle. Kotipuutarhoissa päärynäpuita toki kasvatetaan etenkin Etelä-Suomessa, mutta kotipuutarhurit ovat saaneet kestävimmillä lajikkeilla hyviä tuloksia myös pohjoisempanakin. Päärynää muuten viljellään ja lisätään kuten omenapuuta (Malus), jolle ne ovatkin läheistä sukua.Vaikka keväthalla veisi kukinnan, sato ei ehtisikään kypsyä tai hedelmät olisivatkin hieman kitkerän makuisia niin päärynäpuu on kuitenkin aina yksi puutarhan kauneimmista hedelmäpuista. Sen kauniit kukat ja kiiltävät lehdet sekä kaunis syysväri tekevät siitä arvokkaan puun - vaikka sitten ihan vain koristepuuna. Eiköhän se kotitarhuri saa myös päärynäsatoaan nautiskella!
20096_17225.jpg
Nyt maistellaan varhaisperunoita ja kesän ensikasviksia
Tänä keväänä säät ovat suosineet varhaisperunoita. Varhaisperunat istutettiin huhtikuun aikana, minkä jälkeen kasvu on saanut jatkua ilman keskeytyksiä hyvissä kasvuoloissa. Rankkasateilta on vältytty, eikä hallaakaan ole tositoimin tarvinnut torjua. Odotukset laadun suhteen ovatkin korkealla. Aurinkoinen sää ja sopivat sadejaksot ovat toimineet hyvinä haltiakummeina varhaisperunoiden makua ajatellen.Tuttuun tapaan ensimmäiset varhaisperunat tulevat Turunmaan saaristosta. Varhaisperunoista viljellään 70 prosenttia Varsinais-Suomessa ja loput pääosin eteläisen Suomen ja ruotsinkielisen Pohjanmaan alueilla. Katteen alla kasvaneet varhaisperunat ovat 80-prosenttisesti Timoa ja 10 prosenttia on Siikliä. Muita, selvästi pienemmällä alalla kasvatettavia lajikkeita ovat Arielle, Rikea, Velox ja Amazone. Varhaisperunaksi määritellään keskenkasvuinen peruna, josta kuori irtoaa hankaamalla.
20237_82651.jpg
Kirsikkapuu ei tee satoa? Asiantuntija vastaa
Kirsikkapuu on istutettu 5 vuotta sitten. Se on hyvinvoivan näköinen, lehdet vihreät, pituus noin 4 metriä. Sijaitsee talon pohjoispäädyn läheisyydessä noin 5 metrin päässä. Istutimme viereen 2 vuotta sitten toisen kirsikkapuun, joka ei ole vielä kukkinut. Muita puita tai pensaita ei ole lähistöllä.Kahtena kesänä kirsikkapuu on kukkinut runsaasti, mutta pudottanut kaikki raakileet. Yhtään kirsikkaa ei ole kypsynyt valmiiksi. Mistä mahtaa johtua, mitä pitäisi tehdä?
202211_79986.jpg
Karviaismarjalajin tunnistus? Asiantuntija vastaa
Mikä karviaslajike mahtaa olla kyseessä? Karviainen on joku vanha perinnelaji. Marjat suuria, peukalonpään kokoisia, väri punertava, marjat karvaisia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton