• Etusivu
  • Kasvillisuus

Parveke vihreäksi: aloittelijan opas kaupunkiviljelyyn

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.01.2024
20173_48650.jpg
Tämä urbaani puutarhaopas antaa ohjeet vihannesten, yrttien ja kukkien kasvatukseen omalla parvekkeella tai terassilla. Opas on tarkoitettu aloittelijoille ja kaikille niille, joilla viherpeukalo on yleensä keskellä kämmentä. Inspiroidu myös oppaan tee se itse -ohjeista.

Miten käytät puutarhatyökaluja?

Istutuslapio on hyödyllinen mullan nopeaan muokkaamiseen ja käsien pitäämiseen puhtaana. Istutuspuikolla saat multaan koloja siementen kylvämistä varten ja kaikista koloista saman kokoisia.

Puutarhasaksien avulla voit siistiä kasveja ja korjata satoa. Kastelukannuista voit valita itsellesi sopivimman vaihtoehdon. Kannua voit käyttää kätevästi sekä kasvien kasteluun että parveketta koristamassa. Puutarhakäsineet puolestaan suojaavat käsiä lialta ja niiden kanssa kanssa on helpompi työskennellä. Käsineiden tulisi olla napakat, mutta ei kuitenkaan liian tiukat.

Istutuksen jälkeen kasvit tarvitsevat silloin tällöin ilmastamista. Tähän voit käyttää pikkuharavaa mullan pinnan rikkomiseen noin joka toinen viikko. Tämä toiminto käy myös kastelusta.

Kuinka paljon auringonvaloa kasvit tarvitsevat?

Kasvit tulee aina kasvattaa auringonvalossa. Paras suunta kasvattaa vihanneksia on etelään tai kaakkoon päin, mutta voit toki kasvattaa niitä sen mukaan miten auringonvalo osuu parvekkeellesi.

Suomen leveyspiireillä parvekepuutarhan tulisi olla mielellään etelään päin suunnattuna, mutta jos tämä ei ole mahdollista myös itä- ja länsipuoli kelpaavat.

20173_48651.jpg

Kuinka paljon kasveja tulisi kastella?

Kokeillaksesi on kasveilla tarpeeksi vettä, paina sormi multaan kiinni.

1 pisara: kun nostat sormen pois mullasta, sen tulisi olla lämmin ja kuiva lisätäksesi vettä.
2 pisaraa: pistäessäsi sormen multaan, sen tulisi olla aluksi kuivaa ja kylmempää mitä syvemmälle mennään.
3 pisaraa: Mullan tulisi olla märkää, mutta ei ylikasteltu.

Voit käyttää kasteluun kastelukannua tai vesipulloa.

20173_48652.jpg
http://www.shopalike.fi/parveke-vihreaksi

Milloin aloittaa istutus?

Kasvien istutus voidaan aloittaa heti kun hallakausi on ohi, sillä kasvit eivät viihdy kylmässä.

Voit aina aloittaa kasvien istutuksen sisätiloissa ja siirtää kasvit ulos, kun hallakausi on päättynyt.

Ota aina huomioon siementen pakkausseloste.

20173_48653.jpg
http://www.shopalike.fi/parveke-vihreaksi

Kuinka kylvää kasvit?

1) Liika kastelu saattaa pilata kasvien juuret, koska se estää ilman pääsyn istutusastiaan. Tämän vuoksi astiassa tulisi olla kuivatusjärjestelmä. Voit laittaa kiviä, soraa, vanhan keraamisen astian palasia, tai jopa hiekkaa (käytä keltaista tai punaista hiekkaa niiden suolapitoisuuden vuoksi) astian alaosaan. Valitse multatyypiksi aina kasvi-/kukka-/yrttimulta. Käytä lapiota peittääksesi astian alaosassa oleva kuivatusjärjestelmä mullalla (n. 2/3 astiasta).

2) Käytä istutuspuikkoa tehdäksesi multaan koloja. Suurin osa siemenistä voidaan kylvää noin 1 cm:n syvyyteen. Mikäli olet kylvämässä esikoiden sipuleita, kylvä ne 7 cm:n syvyyteen. Pavut taas kasvavat parhaiten, kun kylvät ne 2,50 cm:n syvyyteen. Jätä tarpeeksi isot välit eri kasvien välille, jotta säästyt tilaongelmilta. 5-10 cm on riittävä väli, 10 cm erityisesti kukkien siemenille.

3) Kylvön jälkeen peitä siemenet mullalla ja kostuta ne suihkupulloa käyttäen. Aseta kasvit aurinkoon yllä olevien ohjeiden mukaisesti.

20173_48654.jpg
http://www.shopalike.fi/parveke-vihreaksi

Luovuutta peliin - koristele myös parveke

Parvekepuutarhan koristelun ei tarvitse olla hankalaa tai kallista.

Voit käyttää somistamiseen esimerkiksi vanhoja viinilaatikoita tai kierrätettyjä juomatölkkejä. Erottaaksesi kasvit toisistaan, voit askarella vanhoista viinipullon korkeista ja luonnosta kerätyistä tikuista nimikyltit kasveille.

Parvekepuutarhaan saa eloa myös pimeällä lisäämällä sinne ledivaloja tai lyhtyjä. Lyhdyt voit tehdä toki myös itse vanhoista lasipurkeista. Voit piristää puutarhaa myös itse tehdyllä tuuliviirillä, sen saat tehtyä helposti papersta ja puutikusta.

20173_48655.jpg
Lähde: ShopAlike.fi
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

200712_7759.jpg
Huonekasvien kasvinsuojelu
Huonekasvit viettävät lepokauttaan nyt vuoden pimeimpänä aikana. Terveet ja elinvoimaiset kasvit eivät ole kovin alttiita ötököiden ja tautien valloitukselle. Oikean kasvupaikan valinnalla ja oikeilla hoitotoimilla voidaan siis pelastaa paljon, mutta mitä tehdä, jos kasviin kuitenkin tulee laikkua, pilkkua tai ötökkää?
201110_28314.jpg
Sitruunamelissa (Melissa officinalis)
Mikä on tämä vihreä jääteöannokseni päällä?Se näyttää ihan nokkoselta...Usein ensimmäinen tapaaminen sitruunamelissan kanssa on nimenomaan tällainen. Jäätelön tai piirakan koristeena on vihreä kasvikunnan edustaja. Tarkemmin tutustuessa huomaa, että koristeelliset lehdet ovat sydämen muotoisia ja ne tuoksuvat voimakkaasti sitruunalle; etenkin, jos niitä hieroo sormien välissä. Vaikka monille meistä sitruunamelissa onkin ehkä uusi tuttavuus, niin sitruunamelissalla on kuitenkin pitkä historia etenkin rohdoskasvina. Sitruunamelissa on herkän kaunis ja mehiläisten suosima ruohokasvi, joka sopii myös koristeeksi ja ruuanlaittoon.Sitruunamelissa (Melissa officinalis) kasvaa villinä Aasiassa, viljeltynä lähes koko Euroopassa. Se on monivuotinen, mutta Suomessa se talvehtii ulkona vain maan eteläisimmissä osissa (sielläkin sen versot kuolevat pakkasten tullen, mutta maanalaisista osista nousee uusia keväällä). Lisäksi kasvi siementää itse ja leviää siten sekä kasvullisesti että siemenistä.
20089_12770.jpg
Paprikassa on runsaasti flavonoideja
(Capsicum annuum)Paprikat ovat kotoisin Etelä-Amerikasta. Niitä on viljelty jo 3000-5000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Kolumbus toi paprikat Eurooppaan. Euroopassa espanjalaiset ja unkarilaiset alkoivat yleisesti viljellä paprikoita. Sitä kutsuttiin Espanjan pippuriksi. Paprika ei ole vihannes, vaan yksivuotinen marjahedelmä. Se viihtyy hyvin samankaltaisissa oloissa kuin tomaatti. Ne eroavat vain lämpötilan suhteen: paprika tarvitsee hieman enemmän lämpöä eli viljelylämpötila on n. 20 astetta, yölläkin lämpötilan on oltava yli 8 astetta. Ne ovat hieman helpompia kuin tomaatit: Paprika kasvaa helpommin tanakaksi, se on terveempi eikä siitä tarvitse poistaa varkaita.
20224_77943.jpg
Onko ilmansuunnilla merkitystä kasveille? Asiantuntija vastaa
Tämä kysymys koskee ilmansuuntia, kun kasvattaa kukkia parvekkeella tai sisällä. Asun siis kerrostalossa ja ylimmässä kerroksessa (6. kerros kulmassa). Ilmansuunnat ovat: olohuone luoteeseen ja parveke luoteis- ja länsisuuntaan. Huoneessani voi hyvin vain traakki- eli lohikäärmepuu ja anopinkieli. Parvekkeella, joka on lasitettu, kasvaa kyllä tomaatit hyvin. Sisällä voin saada chilit hyvin kasvamaan. Tiedän lannoituksesta kyllä paljonkin. Onko ilmansuunnilla siis isokin merkitys? Tietääkseni on, mutta en tiennyt, että näin iso merkitys. Tiedosta kiitollinen.
20242_83397.jpg
Kesäkuun kasvit kukkivat valkoisin kukin
Upean kirjava, puna-vihreä-valkoinen laikkuköynnös kiipeilee ylöspäin ja sen vahvasti kielolta tuoksuvat kukat tuottavat loppukesästä maukkaita, kiivin kaltaisia hedelmiä. Karun ja kuivan maan hopeahärkki puolestaan verhoaa maat ja kivimuurit sielläkin, missä vain harva muu kasvi viihtyy.
20227_78923.jpg
Valitse oikea multa huonekasveille
Suomalaisten kodeissa on tänä päivänä kaukomailta kotoisin olevia huonekasveja. Kasvit saattavat olla peräisin äärimmäisen kuivasta maaperästä tai vaihtoehtoisesti erittäin kosteista olosuhteista. Virheellinen multavalinta voi johtaa kasvin kuihtumiseen, kukkimattomuuteen tai jopa kuolemiseen. Esimerkiksi Biolanin tuotevalikoimassa on erilaisia multia, joilla varmistetaan huonekasvien menestyminen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton