• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kasvupaikka vaikuttaa kasvien valintaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 28.12.2021
200611_1884.jpg

Puutarhaan istutettavat kasvit kannattaa valita kasvupaikan maaperän mukaan. On tärkeää ottaa huomioon mitkä kasveista ovat talvenkestäviä kyseisen paikan olosuhteissa. Esimerkiksi perennat kannattaa valita paikalla hyvin menestyvistä lajeista. Valinnassa on huomioitava myös kasville sopiva valon määrä.

Perennoja voidaan lisätä jakamalla tai siemenistä ja ne istutetaan kukkatarhan eri puolille. Istuttamalla eri aikoina kukkivia perennoja omiksi ryhmiksi alueen eri puolille saadaan kukintaa koko kesäksi. Kukintaa saadaan runsaammaksi yksivuotisten kasvien avulla, sillä ne kukkivat koko kesän.

Kasvatettaessa paljon hoitoa vaativia kasveja, kuten pitkälle jalostettuja ryhmäperennoja, ryhmäkasveja ja ryhmäruusuja, niille varataan oma paikkansa ja niitä hoidetaan asianmukaisesti. Puiden ja pensaiden alla sekä kukkatarhassa on hyvä käyttää katteita tai peittokasveja maata peittämässä, jolloin rikkakasveilla ei ole kasvutilaa.

200611_1885.jpg

Muheva kasvupohja


Puutarhan ei tarvitse olla "tasainen pelto", vaan siellä voi olla suuriakin korkeuseroja. Arat pensaat ja perennat viihtyvät paremmin viettävillä tai loivilla epätasaisilla maanpinnoilla, koska se on luonnonmukaisempaa. Syys- ja talvikosteus aiheuttavat enemmän vahinkoja kuin talven kylmyys.

Jos puutarhan pohja on jäykkää savimaata tai kevyttä hiekkamaata, sekoitetaan kevätmuokkauksessa siihen runsaasti peruslannoitettua ja kalkittua turvemultaa tai kasvuturvetta. Jos käytetään raakaa maanparannusturvetta, se lannoitetaan ja kalkitaan levityksen yhteydessä. Myös hyvin maatunutta puutarha- tai talousjätekompostia kannattaa vuosittain käyttää parantamaan huonolaatuista perusmaata.

Osa kompostista on hyvä säästää rivivälien katteeksi. Savimaahan kannattaa kevätmuokkauksessa lisätä hiekkaa 2–3 cm kerros parantamaan ilmavuutta. Kun maa keväällä kuivahtaa sen verran, että multakokkareet hajoavat, muokataan maanparannusaineet kasvukerrokseen. Jos kasvimaata on edellisenä syksynä edes hiukan käännetty, työ helpottuu huomattavasti.

Kasvit tarvitsevat kasvuun ja sadon tuottamiseen useita ravinteita.

Maa on ensin kalkittava huolellisesti, jotta kasvit pystyisivät käyttämään hyödykseen kaikki kasvulle tärkeät ravinteet. Kasvit eivät kasva kunnolla liian emäksisessä tai happamassa maassa. Kalkki muuttaa ravinteiden liukoisuutta siten, että kasvit voivat niitä paremmin hyödyntää. Samalla kun maan happamuus vähenee, pieneliötoiminta vilkastuu ja siten juurten kasvulle tärkeän kalsiumin saanti varmistuu. Kalkitus ja lannoitus eivät korvaa toisiaan vaikka luonnonlannoiteilla voikin vähentää tarvetta kalkitukseen.

Useimmat puutarhakasvit viihtyvät lievästi happamassa maassa (pH 6–6,5). Happamassa maassa viihtyvät mm. alppiruusut, pensasmustikka, ja useat havupuut. Kalkitus kannattaa tehdä alkukeväästä, joka on paras aika maankosteuden kannalta. Nopeasti liukeneva rakeinen puutarhakalkki on kätevä ja siisti levittää.

200611_1886.jpg
200611_1887.jpg

Kompostia maanparannukseen

Useimmat puutarhakasvit tarvitsevat heti kasvukauden alussa nopeavaikutteista lannoitusta hyötyäkseen kevätkosteudesta, ehtiäkseen tuottaa kunnon satoa ja pystyäkseen kilpailemaan rikkakasvien kanssa.

Maanparannusaineena voidaan käyttää myös kompostia. Tarvittaessa käytetään lisälannoitetta. Kanankakkarakeet sopivat typpipitoisena hyvin tähän tarkoitukseen. Kompostin lannoitusvaikutus riippuu siihen kerättyjen aineiden ravinnepitoisuuksista ja kompostin kypsyydestä. Hyväkään omatekoinen talous- tai puutarhajätteistä koostuva komposti ei välttämättä ole hyvä lannoite.

200611_1888.jpg
Lue lisää:Valitse kotipihan kasvit oikein

- sieltä näet mm. menestymisvyöhykkeet!

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20224_77984.jpg
Millä säällä voin öljytä terassin tai terassikalusteet?
Terassin ja terassikalusteiden öljyämiskausi alkaa olla käsillä, mutta millaisella säällä ja missä olosuhteissa saat parhaimman lopputuloksen? Sää vaikuttaa varmasti ja hyvä lopputulos on ilmoista kiinni.
20231_80725.jpg
Orkideoista kysyttyä - lue vastaukset!
Mitä orkideoja Suomessa yleisimmin kasvatetaan?Yleisimmin Suomessa myydään perhosorkideoita eli kotikasvatukseen jalostettuja, helppoja perhoskämmeköitä. Myös puikkokämmeköitä, venuksenkenkiä, ludisioita ja katleijoita löytyy kaupoista. Myös ulkomailta voivat orkideaharrastajat tilata kasveja. Kaikki kukkakaupoista ostettavat lajit on mahdollista saada viihtymään kotioloissa – osa harvinaisemmista lajeista vaativat puolestaan aivan erityiset kosteus- ja valo-olosuhteet.
202112_73916.jpg
Nuuksion kansallispuisto on uhanalaisten sammalten keidas
Nuuksion kansallispuistossa kasvaa poikkeuksellisen paljon uhanalaisia sammallajeja, kuten haapariippusammalta, korpikaltiosammalta ja kalliokaulussammalta. Kansallispuiston varjoisat jyrkänteet ja lahopuut tarjoavat hyviä kasvupaikkoja sammalille, joiden elintila on vuosien saatossa kaventunut.
20_P_130642_1.jpg
Miten villivadelmasta pääsee eroon?
Villivadelmaan pätee vähän sama kuin kriikunaan. Se tekee juurivesaa todella paljon, helposti ja aika pitkiäkin matkoja. Eli aikaisemmin sanoin, että kriikunan juurivesaa ei saa myrkyttää glyfosaatilla. Villivadelman juurivesoja kyllä sitten voi, jos siitä halutaan kokonaan eroon. Ja se vaatii kyllä useampia myrkytyskertoja tai torjuntakertoja, niinkuin kauniisti sanotaan.Glyfosaatti -valmisteita ovat esimerkiksi Roundup tai Glyfonova Bio. Glyfosaatin käytöstä ollaan tänä päivänä tietenkin montaa mieltä. Tällä hetkellä sen käyttö on Suomessa sallittu vielä 2022 vuoteen asti. Mutta jos sitä käyttää, niin kaikki käyttö- ja turvallisuusohjeet pitää sitten todella tarkkaan lukea. Esimerkiksi vesistöjen äärellä sen käyttö on todellakin kielletty! Eli täytyy olla tarkkana.Glyfosaatti puree villivadelmaan, mutta vaatii useamman käsittelykerran. Eli sanotaan näin: 2-3 viikon välein. Ehkä kaksi, jopa neljä kertaa ennenkuin se tosiaan taantuu ja kuolee pois.
20065_43.jpg
Minkälainen on hyvä maa?
Hiekkamaa ei pidätä vettä eikä ravinteita, mutta on hyvin kantavaa. Sitä voidaan parantaa lisäämällä savea (1 cm kerros) ja maatunutta turvetta ja/tai kompostia (9 cm kerros).Hietamaa on sellaisenaan hyvää viljelymaata.Hiesumaa tiivistyy helposti ja eliötoiminta on yleensä heikkoa. Sitä voidaan parantaa hiekalla (1 cm kerros) ja maatuneella turpeella ja/tai kompostilla (9 cm kerros).Savimaa sisältää paljon ravinteita, mutta kovettuu ja tiivistyy helposti sekä on kylmää. Sitä voidaan parantaa hiekalla (1 cm kerros) ja maatuneella turpeella ja/tai kompostilla (9 cm kerros).Turvemaa pidättää hyvin ravinteita ja vettä ja pysyy ilmavana tallaamattomilla paikoilla. Raaka turve hajoaa nopeasti ja sitoo hajotessaan kasvualustan typpeä. Sitä voidaan parantaa lisäämällä saven ja hiekan sekoitusta (n. 100 l/m2).
202211_80006.jpg
Kestävä nurmikkoseos? Asiantuntija vastaa
Mikä on se kestävin nurmikkoseos, jossa apilaakin seassa ja jota on aikoinaankin käytetty menestyksekkäästi kestävien pihanurmien perustamiseen? Olen kokeillut joitain siemenmerkkejä, mutta niistä tuntuu tulevan vain hentoa (rairuohomaista) nurmea, joka kuolee yhden kesä jälkeen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton