Kotipihan kasveja valitessa kannattaa ensimmäiseksi huomioida kasvuolosuhteet – siis valon määrä sekä maaperän kosteus ja koostumus. Lisäksi kasvivalintoihin vaikuttaa pihan maantieteellinen sijainti. Suomi on pitkä maa ja mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä ankarammiksi kasvuolosuhteet muuttuvat.
Puuvartisten kasvien menestymisestä kertovat menestymisvyöhykkeet, jotka on merkitty roomalaisin numeroin I-VIII. Menestymisvyöhyke tarkoittaa maantieteellistä aluetta, jolla kasvi todennäköisesti menestyy oikeanlaisessa kasvuolosuhteissa. Menestymisvyöhykkeensä äärirajoilla ja sen ylittävillä alueilla on varauduttava talvimenetyksiin − ja pyrittävä ehkäisemään niitä, mikäli mahdollista.
Perennoilla ei ole menestymisvyöhykkeitä, mutta on hyvä tiedostaa, että syyskesällä kukkivat perennat eivät yleensä ehdi kukkia Pohjois-Suomessa.
Maantieteellisen alueen ja menestymisvyöhykkeen lisäksi kasvin menestymiseen vaikuttaa sen kasvupaikka eli pihan pienilmasto. Kasvi voi menestyä suojaisella, lämpimällä seinustalla, optimaalisissa kasvuolosuhteissa myös vyöhykesuositusten ulkopuolella. Vastaavasti kasvi voi olla menestymättä hallanarassa, märässä paikassa, vaikka vyöhykesuositus sanoisi muuta. Myös merenrannikolla ilmasto on hyvin erilainen kuin sisämaassa metsän keskellä ja sekin vaikuttaa kasvien viihtymiseen.