• Etusivu
  • Hoitotyöt

Istutusvinkkejä puutarhaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 24.02.2023
20227_69156.jpg

(Kuva: Pixabay)

Tärkein edellytys kasvien viihtymiselle on valita omalla kasvuvyöhykkeellä menestyvä ja istutuspaikan olosuhteissa viihtyvä kasvilaji. Paahteiseen paikkaan istutetaan auringossa viihtyviä lajeja ja tontin varjoisiin istutusryhmiin valitaan varjon kasveja. Kun valoisuus on huomioitu, kasvualustaa parantamalla voidaan jokaiselle lajille luoda hyvä kasvupaikka.

Vanha kasvualusta kalkitaan sekä lannoitetaan ja paikalta hävitetään rikkakasvit. Jos rikkakasveja on paljon, kannattaa vanha maa-aines kuoria pois ja tuoda tilalle uutta multaa. Istutusalue muokataan koko syvyydeltään ja muotoillaan ympäröivää maata korkeammaksi, koska kasvualusta tiivistyy sateiden ja talven vaikutuksesta jonkin verran. Lämpöä vaativat tai talvimärkyydestä kärsivät lajit istutetaan aina kohopenkkiin.

Istutusmulta kannattaa valita kasvin mukaan. Lähes kaikki puutarhakasvit viihtyvät pH-alueella 6–7 ja niille sopii tavallinen istutus- ja puutarhamulta. Havu- ja rodomultaa kannattaa käyttää happaman maan kasveille, kuten alppiruusuille, havuille ja pensasmustikoille. Muun muassa luonnonmukainen Biolan Istutusmultaon kehitetty puutarhakasvien istutukseen ja se sisältää biohiiltä ja mykorritsaa. Biohiili pystyy sitomaan vettä itseensä ja luovuttamaan sitä hitaasti kasvien käyttöön, kun taas mykorritsa tehostaa kasvien ravinteiden- ja vedenottoa.

Paras aika istuttaa?

Astia- ja paakkutaimia voi istuttaa koko kasvukauden ajan. Paljasjuurisia taimia istutetaan lepotilassa eli keväällä ennen kasvun alkamista ja syksyllä kasvin tuleennuttua.

Loppukesällä ja syksyllä istutettavia taimia ei tarvitse kastella yhtä paljon kuin keväällä. Syysistutuksiin sopivat niin perennat, pensaat kuin puutkin.

Istutuksen oikeaa ajankohtaa säätelee maan jäätyminen. Mitä aremmasta lajista on kysymys, sitä enemmän sille on varattava aikaa juurtua ennen maan jäätymistä.

Kestäviä maatiaisperennoja voi siirtää maan routaantumiseen saakka. Sen sijaan kärhöt, köynnöshortensiat, ryhmäruusut, alppiruusut, atsaleat, hedelmäpuut ja muut talvenarat kasvit istutetaan keväällä. Myös myöhään syksyllä kukkivien perennojen, kuten nauhuksienja astereiden, ja arkojen havukasvien talvehtiminen on varminta kevätistutuksissa.

Oikea istutussyvyys

Useimmat astiataimet istutetaan liki entiseen syvyyteen niin, että paakun yläreuna peittyy mullan alle. Poikkeuksen muodostavat vartetut pensas- ja ryhmäruusut sekä isokukkaiset jalokärhöt, jotka istutetaan aina selvästi syvemmälle.

Ruusuilla vartekohta, josta oksat haaroittuvat, tulee jopa 20–30 cm maanpinnan alapuolelle. Jalokärhöt istutetaan Etelä-Suomessa 20–30 cm syvyyteen ja Pohjois-Suomessa jopa 40 cm syvyyteen. Paksu maakerros suojaa juuristoa pakkaselta sekä maanpinnan jäätymisen ja sulamisen vaihteluilta.

Kaikki puutistutetaan niin, että juurenniska eli tyven levein kohta jää maanpinnan yläpuolelle. Muutamat perennat, kuten pioni ja kääpiökurjenmiekka, ovat tarkkoja istutussyvyydestä eikä niitä saa haudata liian syvälle, jottei kukinta kärsi.

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

Kivikkokasvit 10–20 cm
Keskikokoiset perennat 30–40 cm
Suurikokoiset perennat 50 cm
Ryhmäruusut 40–60 cm
Pensaat 50 cm
Köynnökset 40–60 cm
Pienet puut 60–80 cm
Suuret puut 80–100 cm

Tutustu eri kasvualustavaihtoehtoihin

Ohje

Ohje

Kasvualustan paksuus

Kivikkokasvit 10–20 cm
Keskikokoiset perennat 30–40 cm
Suurikokoiset perennat 50 cm
Ryhmäruusut 40–60 cm
Pensaat 50 cm
Köynnökset 40–60 cm
Pienet puut 60–80 cm
Suuret puut 80–100 cm

Tutustu eri kasvualustavaihtoehtoihin

Muista riittävä kastelu!

Paljasjuuriset taimet liotetaan ämpärissä ja astia- sekä paakkutaimet kastellaan hyvin ennen istutusta. Kasvi ei saa olla nuutunut istutushetkellä. Tarvittaessa taimia varjostetaan ennen istutusta.

Istutuksen jälkeen jokaiselle taimelle annetaan riittävästi vettä, köynnöksille 10 litraa, pensaille 20 litraa ja puille 30–40 litraa. Kastelua jatketaan istutuksen jälkeen kerran viikossa.

Lannoitus istutuksen yhteydessä

Istutuksen yhteydessä tärkeintä on kasvien juurtuminen. Istutuslannoitukseen soveltuvat hidasliukoiset ja vähän tai ei lainkaan typpeä sisältävät lannoitteet.

Ohjeet:

1. Laita taimi istutuskuoppaan.
2. Täytä istutuskuoppa löyhästi uudella mullalla.
3. Tee kuopan reunaan taimipaakun syvyinen kolo.
4. Annostele Syksyn PK-lannoite koloon.
5. Peitä lannoite noin 5 cm kerroksella multaa.
6. Kastele.

Lähde: Biolan

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80315.jpg
Kierrätäthän paristotkin?
Monet kodin pienet laitteet, kuten kaukosäätimet, viihde-elektroniikka ja taskulamput toimivat paristoilla. Unohtaa ei tietenkään voida myöskään useita lasten leluja, jotka toimiakseen saattavat tarvita isommankin kasan paristoja. – Jopa autonavaimet pitävät sisällään niin kutsutun nappipariston. Laitteissa tavallisimmin käytettyjä ovat AA- sekä AAA-alkaliparistot, joita tarvitaan useimmin yhdestä kuuteen kappaletta. Nykyisin löytyy myös litiumakkuja esimerkiksi lapsille suunnatuista tableteista. Paristoja sekä akkuja kuuluu arkeemme siis yllättävän paljon!Pariston kuluessa tyhjäksi, miten toimit?Pyöriikö laatikon pohjalla kasa paristoja, joista ei oikein tiedä, onko niissä virtaa jäljellä vai ei?Tyhjäksi tulleet paristot sekä virtaa vastaanottamattomat akut kannattaa ehdottomasti kierrättää, tässä neuvoja miten.
20238_82947.jpg
Viikon kysymys: Mikä ötökkä jyrsii perunan varret?
Mikähän ötökkä jyrsii perunan varret kokonaan? Samoin salaatin lehdet, rucolat, lehtikaalitkin saava kyytiä. Basilika menee yleensä keltaiseksi, josta näkee, että sekin on jonkun tuholaisen hallinnassa eikä niitä enää voi käyttää.
Kaksi sientä sammalmättäällä
Haaparouskua hakemaan
Arvostettu sienikaunotarHaaparouskua löytyy koko maasta; esiintymät harvenevat kuitenkin pohjoiseen mennessä. Heinäkuusta lokakuulle voi tämän kaunottaren bongata seka-, mänty- ja kuusimetsistä sekä nevoilta, joilla kasvaa joko koivuja tai kuusia.Haaparouskuja löytyy kohtalaisen helposti, ilman suurempaa etsimistä. Esiintymät voivat olla joko yksittäisiä sieniä siellä täällä tai isompi rypäs. Haaparouskukin on kauppasieni ja näin ollen arvostettu sieni, joten se kannattaa napata metsästä mukaan, jo sellaisen löytää.
20084_10477.jpg
Viherkallion asukaspuisto
Vihervuoteen liittyvässä Viikon Puistot -hankkeessa on tällä viikolla (21.4. alkaen) esittelyvuorossa Viherkallion asukaspuisto. Viherkallion puiston tarinan voi kuulla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi soittamalla puhelinnumeroon 020 690 090. Tarinat löytyvät myös kaupunkien (Espoo, Helsinki ja Vantaa) verkkosivuilta.
Punainen isohapero metsässä
Isohapero
EsiintyminenKaikkialla maassamme voi törmätä isohaperoon. Sieni viihtyy soisessa ja havupuisessa maastossa. Hapero kasvaa äkäiseen tahtiin. Senpä vuoksi siitä saadaan vuosittain runsas sato. Isohapero on maastossa yksinään, mutta voi kasvaa myös useamman sienen ryppäässä. Isohaperon ohi ei juuri voi kulkea, sillä on se verran huomiota herättävä väritys lakissaan. Isohaperolla ja tulipunahaperolla on molemmilla punaiset lakit. Isohaperolla lakki on kellertävän punainen ja tulipunahaperon lakki on sinertävänpunainen. Jos sienet sekoittaa toisiinsa, ei hätää, sillä kumpikaan ei ole myrkyllinen.
tihkuruukku palmun juuressa
Helpota joka kesäistä kastelurumbaa Tihkuruukulla
Puutarhakasvien kastelu on ongelmallista ja aikaa vievää puuhaa lähes kaikille kotipuutarhureille, joko veden tai ajanpuutteen vuoksi. Kotipuutarhuri saa usein kasvien kastelusta harmaita hiuksia – liikaa vettä tai liian vähän. Avuksi saapuu historia.Muinaiset roomalaiset ja Perun intiaanit keksivät oivan kastelumenetelmän, jossa hyödynnettiin maahan upotettuja lasittamattomia saviruukkuja helpottamaan kasvien kastelua. Jo Kiinan vanhimmassa maatalousoppaassa, Fan Shengzhin-kirjassa, kuvattiin menetelmää. Tätä nerokasta altakastelumenetelmää voimme hyödyntää myös kotipuutarhassa kasvien riittävän vedensaannin ja hyvinvoinnin turvaamiseksi tänäkin päivänä.Syntyi BioProffa Tihkuruukku.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton