TAKAISIN

Kasvata parvekkeella hyötykasvit ja yrtit

Julkaistu: 12.4.2021
Parvekkeella menestyvät mainiosti lukuisat hyötykasvit, kuten amppelimansikka, marjatomaatit, pienihedelmäinen kurkku, kurpitsa, meloni, paprika, salaatit sekä tietysti yrtit ja vihanneskrassi. Isompaan laatikkoon tai sankoon voi perustaa vaikka pienen peruna- tai porkkanamaan.
1920salad-2287843_1920

Amppelitomaatti

Amppelitomaatti vaatii sellaisen kasvupaikan, että versot pääsevät kasvamaan alaspäin.

Lannoitteeksi sopivat kasteluveteen täysin liukenevat moniravinteiset jauhemaiset lannoitteet. Voit sekoittaa lannoitetta kasteluveteen joka kastelukerralla (hyvin mieto liuos) tai kastella vahvemmalla kasteluliuoksella kerran viikossa.

Tomaatin lannoitus saa olla kaliumvoittoista eli kaliumia enemmän suhteessa typpeen. Ravinnesuhteet löytyvät lannoiteastian tai -säkin kyljestä. Kanankakkarakeet ja muut orgaaniset lannoitteet sopivat amppelitomaatin peruslannoitteiksi siinä vaiheessa, kun taimet istutetaan amppeleihin.
1920tomatoes-3580521_1920

Perunat

Miltä maistuisivat uudet perunat juhannukseksi omalta parvekkeelta? Onnistuu itse asiassa kohtuullisen helposti. Tilavaan sankoon tai laatikkoon tarvitaan vähintään 20 cm kuohkeaa turvemultaa pohjalle. Sisällä valossa huhti-toukokuussa 2‒3 viikkoa idätetty peruna laitetaan laatikkoon multaseoksen päälle ja peitetään hyvin sekä kastellaan kevyesti. Kahdessa kuukaudessa pienet perunat ovat valmiita, kolmessa kuukaudessa peruna pääsee lopulliseen sadonkorjuukokoonsa.

Pidä parvekeastia koko ajan lämpimässä. Jos haluat isomman sadon, voit laittaa useampia mukuloita itämään 30‒40 cm välein. Älä kastele multaa liikaa! Peittele varsia pari kertaa kasvukauden aikana mullalla. Muoviämpärin kokoinen (5 l‒10 l) astia mahdollistaa 1‒2 kilon perunasadon.

Varhaisperunoita astiassa
1920baked-potatoes-2157201_1920

Yrtit

Perinteisten maustekasvien eli mm. mäkimeiramin, maustekirvelin, kesäkyntelin ja päivittäiseen ruoanlaittoon suositeltavan persiljan siemenet voit kylvää ruukkuihin jo huhtikuussa. Parvekkeelle ne siirretään touko-kesäkuun vaihteessa.

Kannattaa tutustua myös erikoisuuksiin: intiansitrusheinä eli sitruunaruoho, punahierakka eli viinisuolaheinä sekä erilaiset basilikat ja timjamit ovat kokeilemisen arvoisia ja menestyvät mainiosti aurinkoisella parvekkeella.

Satoa yrteistä voit korjata muutaman viikon kuluttua taimettumisesta. Leikkaaminen kiihdyttää niiden kasvua ja tekee niihin uusia haaroja eli tuottaa vielä runsaamman sadon. Kun yrtit pääsevät kukkimisvaiheeseen, niiden paras aromiaika on ohi.

Lisää yrteistä ja maustekasveista
1920basil-bush-basil-5331633_1920