• Etusivu
  • Rakentaminen

Millä säällä voin öljytä terassin tai terassikalusteet?

Milloin terassi kannattaa öljytä?

Sari NieminenKaupallinen yhteistyö Rakennuskemia Oy
Päivitetty 06.05.2024
20224_77984.jpg

Terassin ja terassikalusteiden öljyämiskausi alkaa olla käsillä, mutta millaisella säällä ja missä olosuhteissa saat parhaimman lopputuloksen? Sää vaikuttaa varmasti ja hyvä lopputulos on ilmoista kiinni.

Vaikuttaako sää terassin pesemiseen?

Kevätauringon paisteessa on mukava pestä terassi, mutta liiallinen lämpö terassinpesussa ei ole hyväksi. Suorassa auringonpaisteessa terassin pinta lämpenee nopeasti ja imee pinnalle levittämäsi pesuaineet. Tähän ongelmaan saattaa löytyä apua kostuttamalla ensin terassi ja levittämällä terassinpesuaine vasta sen jälkeen.

Parempi konsti terassinpesuun on kuitenkin tehdä se pilvisellä säällä, eikä viileäkään keli haittaa. Pesun jälkeen terassin on annettava kuivua kunnolla. Puun kosteusprosentin tulisi olla alle 20 % ennen terassin pintakäsittelyä. Jos käytit terassinpesuun painepesuria, voi kuivumiseen mennä jopa viikko.

Älä aloita pintakäsittelyä heti sateen tai lumien sulamisen jälkeen.

Missä lämpötilassa terassin voi öljytä?

Auringonpaiste houkuttelee ulos ja hakemaan pensselit esille. Älä hötkyile! Paras lämpötila terassin öljyämiseen on +15–20 C°, myös yöllä lämpötilan olisi hyvä olla vähintään +10 C. Lämmin pilvipoutainen sää on paras terassin käsittelyyn. Liian kylmällä tai kuumalla ilmalla suoritettu pintakäsittely puuöljyllä ei tartu puun pintaan kunnolla ja pinta jää laikukkaaksi.

Vältä myös pahimpia siitepölykausia tai terassin pintasi saa kauniin ja pysyvän siitepölyhunnun.

Mitä eroa on vesiohenteisella ja liuotinohenteisella puuöljyllä?

puuöljyllä käsiteltyjä vanhoja puisia pihalaattoja

Puuöljyt voivat olla joko liuotin- tai vesipohjaisia, ja niillä on erilaisia etuja ja haittoja. Liuotinpohjainen puuöljy sisältää öljyä, liuotinta ja mahdollisesti pigmenttejä ja tervaa. Vesipohjainen puuöljy sisältää kasvipohjaista öljyä, vettä, saippuamaisia lisäaineita ja vesiohenteisia pigmenttejä. Molemmat puuöljyt muodostavat puulle vettä ja likaa hylkivän pinnan, joka ehkäisee halkeilua ja tikkuuntumista.

Liuotinpohjaisen puuöljyn etuna on, että se tunkeutuu syvälle puuhun ja tappaa sieniä ja muita eliöitä. Liuotinpohjainen puuöljyyn voidaan lisätä esimerkiksi tervaa tai pigmenttejä. Liuotinpohjaisen puuöljyn haittana on liuotinaineen haihtuminen ilmakehään. Liuotinpohjainen puuöljy myös vaatii mineraalitärpättiä ohennukseen ja työvälineiden puhdistukseen. Liuotinpohjaisella puuöljyllä on pidempi käsittelyaika kuin vesipohjaisella puuöljyllä.

Vesipohjainen puuöljy on parempi ympäristölle ja turvallisempi käyttäjälle. Vesipohjainen puuöljy myös vähentää ympäristökuormitusta ja hiilijalanjälkeä. Vesipohjainen puuöljy kuivuu nopeammin kuin liuotinpohjainen puuöljy, ja sen säilyvyys on pidempi. Vesipohjaisen puuöljyn haittana on tarve biosideille*, jotka estävät homesieniä ja lahottajia. Biosidit ovat kemikaaleja, joiden käyttöä säännellään EU:ssa. Vesipohjainen puuöljy rajoittaa värien valintaa, koska siinä voidaan käyttää ainoastaan vesiohenteisia pigmenttejä.

Jos et tiedä, mitä puuöljyä olet aiemmin käyttänyt, voit vaihtaa liuotin- ja vesipohjaisen puuöljyn välillä. Ne ovat yhteensopivia keskenään, joten voit valita sen, joka sopii sinulle parhaiten.

*Biosidi on aine, joka on tarkoitettu tuhoamaan, torjumaan tai tekemään haitattomaksi haitallisia eliöitä, kuten bakteereja, homeita tai sieniä. Biosideja ovat esimerkiksi desinfiointiaineet, tuholaistorjunta-aineet, puunsuoja-aineet ja veneenpohjamaalit.

Biosideihin liittyy joitain terveys- ja ympäristöriskejä. Biosideja saa myydä ja käyttää vain, jos ne täyttävät biosidiasetuksen vaatimukset. Biosidiasetuksen tavoitteena on parantaa biosidivalmistemarkkinoiden toimintaa EU:ssa ja varmistaa korkeatasoinen ihmisten terveyden ja ympäristön suojelu.

Milloin terassi kannattaa öljytä?

Jos terassi on aivan uusi, sen kannattaa antaa kuivua hyvin ennen ensimmäistä käsittelykertaa. Painekyllästetyn terassin käsittelyn voit jättää hyvin seuraavaan kevääseen. Vanhan terassin huoltokäsittely tehdään 1–2 vuoden välein. Käsittelyväli riippuu paljon siitä, minkälaisissa olosuhteissa terassi ympärivuoden on.

  • Jos terassin paikka on varjoinen, jokavuotista käsittelyä ei välttämättä tarvita.
  • Jos paikka on hyvin aurinkoinen, terassi kannattaa öljytä vuosittain.
  • Tummat sävyt haalistuvat luonnollisesti nopeammin kuin vaaleat.
  • Jos värjätty pinta on väriltään tasainen, voit käsitellä pinnan myös värittömällä puuöljyllä.

Lue lisää
Osaatko käyttää home-, terassi- ja huoltopesuja oikein? >>

Wood Oil Original -puuöljy

Wood Oil Original -puuöljy on kuultava, vesiliukoinen ja luonnonöljypohjainen puukäsittelyaine, joka soveltuu kyllästetylle puulle ulkotiloissa, kuten terasseille ja laitureille.

Varmista, että ennen käsittelyä puun pinta on kuiva. Uuden kyllästetyn puun tulee kuivua minimissään 26 viikkoa ennen hoitoa. Hio tarvittaessa vanha ja aiemmin käsitelty puu tai puhdista sen pinta terassipesulla. Muista, että kovapuulla heikko imeytyminen voi heikentää käsittelyn kestävyyttä.

WOODCARE.GUIDE Wood Oil Original Puuöljyä on saatavana ruskeana, harmaana ja värittömänä.

20235_81585.jpg
Ohje

Ohje

Käyttöohje

Levitä 1–2 kerrosta tarpeen mukaan. käsittelyjälkien välttämiseksi käsittele 1–2 lankkua päästä päähän kerrallaan. Ylimääräinen öljy on pyyhittävä pois pituussuunnassa pehmeällä liinalla. Ylimääräinen öljy muodostaa kalvon, joka voi aiheuttaa hilseilevän pinnan.

Rakennuskemia Oy
Rakentaminen
maalaus
terassi
kunnossapito
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20176_49449.jpg
Ihailetko vanhaa, harmaata pintaa?
Vesiohenteinen ja ympäristöystävällinen SIOO:X-tuote on kehitetty puupintojen suojaukseen sekä hoitoon. Sioo:x vaikuttaa mekaanisesti ilman myrkkylä. Pinta pysyy tuulettuvana ja Sioo:x ehkäisee sekä halkeilua että tikkuuntumista. Puupinta on käsittelyn jälkeen tiivis, pehmeä ja miellyttävä jalkapohjalle. Ulospäin pinta on kaunis ja tasaisen harmaasävyinen, peittämättä kuitenkaan puun syitä.Tehokas käsittely suojaa käsiteltyä pintaa sieniltä, tummumista, levää, sammalta, hometta, lahoamista ja tuhoelämiä vastaan.
20226_78591.jpg
Miten lautapinta saadaan harmaaksi?
Ihailetko vanhan tyylistä harmaata pintaa, jota löytyy ajan patinoimista rakennuksista? Enää ei tarvitse käyttää rautavihtrilliä harmaan pinnan saamiseksi. Pinnat saa harmaaksi luontoystävällisellä Sioo:x-käsittelyllä. Vesiohenteinen ja ympäristöystävällinen tuote on kehitetty puupintojen suojaukseen sekä hoitoon.
20194_57160.jpg
Kasvilava vanhaan malliin
Ympäristöystävällinen puunhoitomenetelmä, joka tekee puun pinnasta myös kestävän hopeanharmaan sävyn lisäksi. Ilman biosidejä (myrkkyjä) kehitetty Sioo:x kestää sekä suojaa jopa 10 vuotta. Käsittelyllä ehkäistään lisäksi tikkuuntumista ja halkeilua.Jalan alla käsitelty pinta tuntuu miellyttävältä, pehmeältä ja tiiviiltä. Tasaisen harmaa värisävy miellyttää myös silmää. Vanha ja harmaa pinta on nostalginen ja kaunis.
20223_77206.jpg
Valmistaudu kesän maalausprojekteihin: vinkit ulkomaalaukseen sekä terassin käsittelyyn
Pitkän talven jälkeen ajatukset siirtyvät vähitellen kohti kevättä ja ennen kaikkea kesää. Viherpeukaloiden kämmenet ovat syyhynneet jo pitkään kukkaluetteloja silmäiltäessä. Kesään kuuluu auttamattomasti viihtyisä oleskelu pihalla auringosta ja lempeästä kesäsäästä nauttien. Muistathan, että kevät ja kesä ovat myös huoltotöiden aikaa.
202111_73849.jpg
Kuntoarvio auttaa selvittämään korjaustarpeet
Pitkän tähtäimen suunnitelma (PTS) yhdessä kuntoarvion kanssa auttaa hallitusta pitämään taloyhtiön kunnossa.
20225_78045.jpg
Viisi kysymystä ja vastausta ulkomaaleista sekä ulkomaalauksesta
Ulkomaalauksen sesonkiaika on käsillä. Kohta julkisivu hohtaa uuden maalipinnan ansiosta kilpaa auringonvalon kanssa. Mieleen voi kuitenkin nousta muutamia kysymyksiä siitä, mitä maalia voi käyttää ja tarvitseeko mahdollisesti tehdä jotain huoltotöitä jo ennakkoon. Keräsimme yhteen viisi seikkaa, jotka kannattaa huomioida ennen maalaustyön aloittamista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton