• Etusivu
  • Piha

Näin käsittelet terassin tai laiturin harmaaksi

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rakennuskemia Oy
Päivitetty 24.05.2023
20226_78591.jpg

Ihailetko vanhan tyylistä harmaata pintaa, jota löytyy ajan patinoimista rakennuksista? Enää ei tarvitse käyttää rautavihtrilliä harmaan pinnan saamiseksi. Pinnat saa harmaaksi luontoystävällisellä Sioo:x-käsittelyllä. Vesiohenteinen ja ympäristöystävällinen tuote on kehitetty puupintojen suojaukseen sekä hoitoon.

Pese ensin terassi

Alkajaiseksi on suojattava ympäröivät pinnat (lasi, alumiini) lentäviltä roiskeilta. Myös työn suorittajan on suojattava kädet käsineillä sekä silmät suojalaseilla. Sioo:xlla käsiteltävä pinta pitää puhdistaa hyvin ennen käsittelyn aloittamista. Varsinkin vanhat ja aikaisemmin öljytyt pinnat on saatava puhtaiksi.

Pinta kostutetaan ja puhdistukseen suositellaan käytettävän Sioo:x Esipesua. Esipesun annetaan vaikuttaa ohjeissa olevan ajan. Terassin puhdistukseen käytetään harjaa tai korkeapainepesuria. Mahdolliset tahrat ja mustat pilkut hiotaan pois.

Jos kyseessä on uusi painekyllästetty puu, suosittelemme sen käsittelyä ylivuotisena.

Työvaihe 1: Pohjakäsittely terassille

Alustan ollessa kuiva SIOO:X Puunsuoja levitetään pintaan kahteen kertaan vähintään kahden tunnin välein. Käsittelyainetta levitetään runsaasti käyttäen sivellintä, telaa tai ruiskua. Levitetty pohjustusaine tulee imeytyä puuhun, imeytymätön aine pyyhitään pois.

20184_52793.jpg

Työvaihe 2: Terassin pintakäsittely

Pinnan käsittelyä jatketaan SIOO:x Pintasuojauksella, kun SIOO Puunsuoja on kuivunut vähintään 4 tuntia. Suojaus on tärkeää tehdä ennen seuraavaa sadetta. Kuten Puunsuojauksella, Pintasuojausta levitetään runsaasti telalla, siveltimellä tai ruiskulla. Nesteen annetaan kuivua muutaman minuutin. Jos pintasuoja imeytyy pintaan nopeasti, voidaan sitä levittää pieni määrä lisää.

Työskentelyolosuhteissa lämpötilan on oltava yli +5°C, ei kuitenkaan suorassa auringonpaisteessa. Ensin pinta muuttuu ruskeankellertäväksi, koska tuote on emäksinen.

Vaalentumisprosessi käynnistyy 4–8 viikon sisällä SIOO:x käsittelystä. SIOO:x toimii vaikuttamalla puun sisällä syvällä oleviin eliöihin.

Vaiheittainen vaaleneminen

Käsitelty puu on 6 viikon jälkeen vaalentunut huomattavasti ja muuttunut vaaleanharmaaksi. Pinta saavuttaa harmaan värin nopeammin, jos pintaa huudellaan vedellä. Noin 5 kuukauden kuluttua puun käsittelystä harmaammaksi tullut pinta on tasainen, sileä ja kirkas.

Talven jälkeen, 10 kuukautta käsittelystä, pinnan väri on luonnonmukaisen harmaa. Lopullinen sävy on saavutettu, eikä värieroja tai kasvustoja ole terassin pinnassa. Puulla on kaunis hopeisen harmaa sävy.

Jos pintaan nousee valkoista nukkaa, kyseessä on ensimmäisen käsittelyn ylimääräistä nestettä. Ei syytä huoleen - nukan voi harjata pois, kun pinta on kuiva.

Tärkeintä pinnan kunnossapidossa on pinnalle kertyvän lian poistaminen. Mietoa puhdistusainetta voi käyttää, jos puun pinta likaantuu rasvasta, kahvista tai viinistä. Talven jälkeen, kun pinta on kuivunut kunnolla, se harjataan. Tarvittaessa voidaan käyttää SIOO:x huoltopesua ja tehdä kevyt märkäharjaus. Puhdistusaine huuhdellaan pois.

Vasemmalla kuva 6 viikon kuluttua sivelystä, sitten 5 kk, 10 kk ja 3 vuotta
Vasemmalla kuva 6 viikon kuluttua sivelystä, sitten 5 kk, 10 kk ja 3 vuotta

Pinnan vahingoittuessa

Naarmuuntunut pinta käsitellään uudelleen suojausaineella. Vaalea pinta palautuu muutaman kuukauden kuluttua. Jos pinta on kärsinyt suuremmilta aloilta, voi olla parasta käsitellä pinta uudelleen myös Puunsuojalla. Suojausaine, joka toimii kulutuspintana, kuluu varsinkin sille alttiina olevilta alueilta.

Pintasuojausainetta saattaa olla tarpeen lisätä SIOO-käsittelyn kestoiän aikana. Aine käy myös paikalliseen pinnan korjaamiseen.

Sioo:x-tuotteet ulkopuupintojen käsittelyyn

Sioo:xia voi käyttää aidoille, seinäpaneeleille, ikkunanpuitteille, puutarhakalusteille ja muille ulkotilojen puupinnoille.

Näin valitset oikean tuotteen:

Käsittely on kaksivaiheinen ja tarvitset molemmat tuotteet:

  1. vaihe pohjustus: puunsuoja (1/2)
  2. vaihe suojaus: pintasuoja (2/2)

Ennen käsittelyä pinta puhdistetaan huolellisesti.

Oletko käsitellyt terassin tai laiturin vanhaksi harmaaksi jo aiemmin? Sioo:x-huoltopesu on tarkoitettu Sioo:x -käsitellyn pinnan vuosittaiseen huoltoon ja puhdistukseen. Levitä seos pinnalle pehmeällä harjalla ja anna vaikuttaa 20 min. Harjaa pinta ensin varovasti pehmeällä harjalla ja huuhtele sen jälkeen hyvin. Anna pinnan kuivua, ennen kuin siirrät kalusteet ym. paikoilleen.

Ohje

Ohje

Sioo:x-käsitellyn pinnan huolto:

Oletko käsitellyt terassin tai laiturin vanhaksi harmaaksi jo aiemmin? Sioo:x-huoltopesu on tarkoitettu Sioo:x -käsitellyn pinnan vuosittaiseen huoltoon ja puhdistukseen. Levitä seos pinnalle pehmeällä harjalla ja anna vaikuttaa 20 min. Harjaa pinta ensin varovasti pehmeällä harjalla ja huuhtele sen jälkeen hyvin. Anna pinnan kuivua, ennen kuin siirrät kalusteet ym. paikoilleen.

Rakennuskemia Oy
Piha
maalaus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20176_49449.jpg
Ihailetko vanhaa, harmaata pintaa?
Vesiohenteinen ja ympäristöystävällinen SIOO:X-tuote on kehitetty puupintojen suojaukseen sekä hoitoon. Sioo:x vaikuttaa mekaanisesti ilman myrkkylä. Pinta pysyy tuulettuvana ja Sioo:x ehkäisee sekä halkeilua että tikkuuntumista. Puupinta on käsittelyn jälkeen tiivis, pehmeä ja miellyttävä jalkapohjalle. Ulospäin pinta on kaunis ja tasaisen harmaasävyinen, peittämättä kuitenkaan puun syitä.Tehokas käsittely suojaa käsiteltyä pintaa sieniltä, tummumista, levää, sammalta, hometta, lahoamista ja tuhoelämiä vastaan.
20194_57160.jpg
Kasvilava vanhaan malliin
Ympäristöystävällinen puunhoitomenetelmä, joka tekee puun pinnasta myös kestävän hopeanharmaan sävyn lisäksi. Ilman biosidejä (myrkkyjä) kehitetty Sioo:x kestää sekä suojaa jopa 10 vuotta. Käsittelyllä ehkäistään lisäksi tikkuuntumista ja halkeilua.Jalan alla käsitelty pinta tuntuu miellyttävältä, pehmeältä ja tiiviiltä. Tasaisen harmaa värisävy miellyttää myös silmää. Vanha ja harmaa pinta on nostalginen ja kaunis.
20223_77589.jpg
Osaatko käyttää home-, terassi- ja huoltopesuja oikein?
Puisia terassipintoja tulisi puhdistaa säännöllisesti. Home ja muut itiöt nauttivat likaisesta terassinpinnasta ja saattavat jäädä ikuisesti terassinpintaa, jos niitä ei poista esimerkiksi ennen puisen terassin öljyämistä. Homeet ja levät kasvavat mielellään myös kivi- ja betonipintaisilla terasseilla.Hyvä puhdistus takaa parhaan mahdollisen suojaavan pinnan puisen terassin öljyämiselle ja suojaa myös kivi- ja betoniterasseja ikävän näköiseltä sammaleelta.
20225_78045.jpg
Viisi kysymystä ja vastausta ulkomaaleista sekä ulkomaalauksesta
Ulkomaalauksen sesonkiaika on käsillä. Kohta julkisivu hohtaa uuden maalipinnan ansiosta kilpaa auringonvalon kanssa. Mieleen voi kuitenkin nousta muutamia kysymyksiä siitä, mitä maalia voi käyttää ja tarvitseeko mahdollisesti tehdä jotain huoltotöitä jo ennakkoon. Keräsimme yhteen viisi seikkaa, jotka kannattaa huomioida ennen maalaustyön aloittamista.
202112_74281.jpg
Miten valita sopiva maalausväline?
Kun edessä on maalausurakka, pohjatöihin ja maalin valitsemiseen kannattaa varata aikaa. Myös maalausvälineillä on väliä. Tarvitsetko telan vai siveltimen? Miten maalin laatu ja maalattava pinta vaikuttavat valintaan? Myös sillä on merkitystä, maalaatko sisällä vai ulkona.
20205_64462.jpg
Ihailetko vanhaa, harmaata pintaa?
Ihailetko vanhan tyylistä harmaata pintaa, jota löytyy ajan patinoimista rakennuksista? Enää ei tarvitse käyttää suolahappoa ja myrkkyjä pinnan saamiseksi. Harmaiden pintojen käsittelyyn on kehitetty uusi tuote, SIOO:X. Vesiohenteinen ja myrkytön tuote on kehitetty puupintojen suojaukseen sekä hoitoon.Patentoitu SIOO:X vaikuttaa mekaanisesti, fossilisoivan menetelmän kautta puupintaan. Pinta pysyy tuulettuvana, SIOO:X ehkäisee halkeilua sekä tikkuuntumista. Puupinta on käsittelyn jälkeen tiivis, pehmeä ja miellyttävä jalkapohjalle. Ulospäin pinta on kaunis ja tasaisen harmaasävyinen peittämättä kuitenkaan puun syitä.Tehokas käsittely suojaa käsiteltyä pintaa sieniltä, tummumista, levää, sammalta, hometta, lahoamista ja tuhoelämiä vastaan (EN 46 ja EN 113 mukaisesti).

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton