TAKAISIN

Kasvata varhaisperunat astiassa

Päivitetty: 23.3.2022

Perunan kasvatukseen ei tarvita suurta pihaa, kasvimaata tai palstaa, vaan voit kasvattaa ns. "ruukkuperunaa" vaikka parvekkeella tai terassilla. Kasvatusastian olisi hyvä olla noin 10 litraa - ja tarkoitukseen sopii vaikka pohjasta rei’itetty ämpäri!

750 potatoes-1866415_1920
Jos mielii uutta perunaa juhannukseksi, niin huhtikuun alussa on oikea aika kääriä hihat. Varhaisperunan kasvuaika on lajikkeesta ja lämpötilasta riippuen 7–10 viikkoa. Eli viimeistään kymmenen viikon kuluttua mukulan multaan työntämisestä on lupa odottaa kullankeltaista satoa omasta maasta - tai ämpäristä!

Miten kasvatus onnistuu kerrostalossa?

Kerrostalossa asuva perhe havahtui lapsen esittämään kysymykseen: missä perunat kasvavat?
Perunan kasvutarina päätettiin toteuttaa kerrostaloasunnon parvekkeella.
Ensimmäisenä perunankasvatuskesänään Ville Riikonen oli 6-vuotias.

Lue täältä, miten Villen perunankasvatus onnistui ja mitä vinkkejä hän jakaa muille.


Toimi näin:


Voit aloittaa perunoiden kasvatuksen tavallisista, jääkaapissa jo itämisen alkuun päässeistä ruokaperunoista. Perunat voivat olla melko suuria ja vähän vihertyneitäkin. Vaikka vihertynyt peruna ei ole kelvollinen syötäväksi, niin tällaiseksi siemenperunaksi se sopii loistavasti! Varsinaiseen perunamaahan kannattaa ostaa tautivapaita siemenperunoita.

Kasvatusastian olisi hyvä olla pohjarei´itetty ja noin 10 litran vetoinen ämpäri, muoviruukku tai muu astia. Astiaan laitetaan valmiiksi kostutettua multaa hieman yli puoleenväliin. Hyvä multa perunan taimikasvatukseen on luonnonmukainen Istutusmulta.

Istuta siemenperunat (1 - 2 kpl) astiaan noin 20 cm:n syvyyteen ja peitä ne ohuella multakerroksella. Kun idut kasvavat mullan pinnalle, niin niiden päälle lisätään uutta multaa.

Hoidoksi riittää kastelu pari kertaa viikossa. Kastella voit kannulla, letkulla tai tippukastelusuuttimilla. Liikakastelua kannattaa kuitenkin varoa, etteivät naatit veny liikaa (naattien kasvattaminen kuluttaa perunan energiaa ja pienentää mukulasatoa). Tarkista silti säännöllisesti, että kasvualusta on kostea.

Lisälannoitukseen käytetään tarvittaessa sopivaa perunoille- ja juureksille tarkoitettua lannoitetta tai luonnonlannoitetta.

Itämisvaiheessa perunaruukku voi olla melkein missä tahansa, sopivan lämpimässä ja suojaisassa paikassa. Kun peruna alkaa kasvattamaan vartta, niin se on kuitenkin siirrettävä valoon. Peruna kasvaa ämpärissä ihan itsekseen, kunhan se saa riittävästi valoa - ja multa pysyy tasaisen kosteana.

Vinkki:


Jos käytössäsi ei ole kasvihuonetta tai lasitettua parveketta, niin voit aloittaa perunoiden taimikasvatuksen myös sisällä.
Esimerkiksi huuhdotut maito-, piimä- ja mehutölkit sopivat erinomaisesti ikkunalautakasvatukseen. Ne ovat riittävän korkeita, jotta perunan alle ja päälle mahtuu kerros multaa.

Perunat voivat kasvaa ikkunalla noin 3 viikkoa ennen ulos tai avoimelle parvekkeelle siirtämistä; keleistä riippuen. Esikasvatusta ei kuitenkaan tarvita, jos perunat istutetaan astioihinsa vasta toukokuun puolella.

Maitopurkit sopivat hyvin perunan esikasvatukseen. Idut nopeuttavat kasvua. Varsinaisen kasvatusastian olisi hyvä olla noin 10 litraa - ja tarkoitukseen sopii vaikka pohjasta rei’itetty ämpäri!Maitopurkit sopivat hyvin perunan esikasvatukseen. Idut nopeuttavat kasvua. Varsinaisen kasvatusastian olisi hyvä olla noin 10 litraa - ja tarkoitukseen sopii vaikka pohjasta rei’itetty ämpäri!

Hallanvaaraa?

Muistattehan, että varhaisperuna on erityisen herkkä hallalle. Mikäli hallan riski on olemassa, niin kasvatusastia kannattaa suojata esimerkiksi kaksinkertaisella kasvuharsolla - tai nostaa yöksi sisälle suojaan.


Nyt vesi kielellä odottamaan juhannusta - ja omaa perunasatoasi!
750 potatoes-448613_1920