• Etusivu
  • Hoitotyöt

Tarpeellinen talvisuojaus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 10.10.2023
20227_60376.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Talven aikana voivat puutarhassa tehdä tuhojaan niin eläimet, lumi kuin kylmä ilmakin. Pienillä keinoilla voit kuitenkin auttaa kasviesi selviytymistä taas uuteen kasvukauteen ja uuteen kukoistukseen. Erityisesti nuorten puiden ja pensaiden sekä arkojen lajien suojaaminen on kannattavaa.

Talvisuojat laitetaan paikalleen, kun maan pinta alkaa jäätyä. Märkä tai liian aikaisin levitetty kate altistaa kasvuston home- ja talvituhosienille. Tukikepit (ja verkot) pitää tietenkin asettaa paikoilleen maan ollessa vielä sula. Katolta tulevalta lumelta voi pensaita suojata esimerkiksi kotamaisella kehikolla.

Puut ja pensaat

Puiden ja pensaiden maanpääliset osat on melko helppoa suojata. Nuoret taimet ja esimerkiksi hedelmäpuut, terijoensalavat, pylväshaavat ja orapihlaja-aidan tyviosat suojataan kanaverkolla, tiheäsilmäisellä muoviverkolla tai erikseen myytävillä runkosuojilla (esimerkiksi spiraaleilla). Rungot on hyvä suojata kohtuullisen korkealle, sillä lumen päältä ylettyy hyvin syömään. Lumipeitettä kannattaa muistaa myös madaltaa ja tiivistää tallomalla tai lapioimalla lunta pois – samalla estetään lumen alla käytäviään tekevien myyrien ja hiirien tihutöitä.

Runkojen ympärille voi myös sitoa tuomen, mustaherukan tai kuusen oksia, jotka hajullaan sekoittavat tuhoeläinten hajuaistia. Joskus on menestyksellisesti käytetty pieniin verkkopusseihin pakattuja hiuksiakin.

Etenkin nuorille havukasveille ja ikivihreille lajeille myös kevätahava saattaa olla tuhoisa; lehdet ja neulaset alkavat haihduttaa heti, kun kevätaurinko ryhtyy lämmittämään. Kasvit eivät kuitenkaan saa vettä ja altistuvat kuivumiselle, koska maa on vielä roudassa. Tästä syystä ikivihreät kasvit kannattaa peitellä syystalvella ennen pysyvän lumen tuloa – eikä peittely ole myöhäistä keväälläkään. Pakkaspeite tai varjostus- tai säkkikangas suojaavat ikivihreitä kasveja sekä kylmältä että ahavalta. Ne estävät neulasia haihduttamasta vettä kevätauringon paahteessa ja suojaavat myös kukkanuppuja paleltumasta. Hallaharso ei kuitenkaan sovellu talvisuojaksi, sillä se läpäisee valoa ja kerää alleen ylimääräistä lämpöä.

Lumi suojaa ja ilma kiertää – nämä havut ovat hyvin turvassa kevätauringolta. (Kuva: Puutarha.net)
Lumi suojaa ja ilma kiertää – nämä havut ovat hyvin turvassa kevätauringolta. (Kuva: Puutarha.net)
Suojaamalla kasvit hyvin, varmistat, että ne ovat parhaimmillaan myös kevään tullen. (Kuva: Shutterstock)
Suojaamalla kasvit hyvin, varmistat, että ne ovat parhaimmillaan myös kevään tullen. (Kuva: Shutterstock)

Perennat

Tavallisimmat perennat eivät talvisuojausta tarvitse. Se on tarpeellista lähinnä vain kivikkokasveille ja nuorille taimille. Lumi on perennojen paras talvisuoja ja sen kertymistä voi auttaa myös havuilla.

Ilmavan turpeen, talvisuojaturpeen, hiekkapitoisen mullan tai kuorikatteen lisääminen aran kasvin tyvelle antaa hyvän suojan aremmille perennoille. Sitä laitetaan noin 20 cm:n kerros, jonka voi vielä peittää havuilla (jotta tuuli ei lennätä kevyttä ainesta pois). Vielä varmemman talvisuojan saa, kun havujen päälle laitetaan lisäksi pakkaspeitto. Peite ja talvisuojaturve pitää muistaa poistaa keväällä.

Ainakin syysleimut, punatähkä, keijunkukka ja kevätakaihonkukka saavat helposti talvivaurioita. Kevätkylmiltä suojaa voivat tarvita myös särkynytsydän, marskinlilja, kuningaslilja ja valeangervo.

Köynnökset

Köynnösruusut peitellään joko tukikehikkoa vasten tai lasketaan alas talvehtimaan. Kärhöjen juurelle kasataan talvisuojaturvetta tai muuta vastaavaa.

Pakkaspeitto on tehokas lämpöeriste. Se kiinnitetään kaksinkertaisena sidontalangalla tukikehikkoon. Riittävän pitkä peite ulottuu myös kasvin juuristoalueen suojaksi.

Jos köynnös taivutellaan talvehtimaan maata vasten, niin sen oksat kiedotaan nipuksi pakkaspeitteen sisään. Talvehtiminen varmistuu, kun peitteen päälle levitetään vielä noin 10 sentin kerros kuohkeaa multaa tai talvisuojaturvetta. Myös lumi suojaa alaslaskettua köynnöstä. Muistakaa kuitenkin olla talven aikana tallomatta köynnöstä!

Ainakin seuraavat kasvit kaipaavat talvisuojaa:

  • Ryhmäruusut: Laita kasvin tyvelle suojaava multa- tai hiekkakerros. Peitä ilmavasti havuilla.
  • Köynnösruusut: Suojaa pakkaspeitteellä tai havuilla. Poista suojat vasta, kun kevätahava ei enää uhkaa. ’Pohjantähti’-köynnösruusun talvenkestävyys on muita köynnösruusulajikkeita selvästi parempi, joten sitä ei välttämättä tarvitse suojata.
  • Nuorten puiden rungot: Suojaa verkoilla ja runkosuojalla.
  • Havut: Varjosta etenkin nuoret yksilöt keväällä auringon kuivattavien säteiden varalta.
  • Alppiruusut: Syksyllä kehittyneet kukannuput ovat arkoja kevät­ahavalle, joten peitteellä tai havuilla suojaaminen on tarpeellista. Levitä alppiruusujen juurelle myös lehtiä, havuja tai kompostia. Kate estää maata routaantumasta ja suojaa alppiruusun pinnassa kasvavia juuria.
  • Jalohortensiat, pasuunakukat ja muut talvenarat kasvit: Siirrä viileään kellariin tai varastoon talvehtimaan.
  • Jäniksille mieleisiä ovat esimerkiksi japaninvaahtera, japaninruusukvitteni, punavihma ja pensasmustikka. (suojataan verkolla.)
Alppiruusun nuput ovat arkoja kevätahavalle. (Kuva: Shutterstock)
Alppiruusun nuput ovat arkoja kevätahavalle. (Kuva: Shutterstock)
Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton