• Etusivu
  • Kasvillisuus

Hyvä kasvualusta: Näin tunnistat ja parannat maan laatua puutarhassa

Tiina Painokallio
Päivitetty 21.04.2025
Puutarha istutus

Hyvä kasvualusta on muruinen, ilmava ja täynnä elämää – se on puutarhan perusta. (Kuva: Shutterstock)

Kasvien kasvuun vaikuttaa ennen kaikkea kasvualustan laatu. Hyvä maa on rakenteeltaan muruinen, ravinteikas ja sopivasti vettä pidättävä. Jokainen maalaji vaatii erilaisia toimenpiteitä ollakseen ihanteellinen viljelyyn.

Mikä tekee maasta hyvän?

Hyvä kasvualusta on tärkeä lähtökohta kaikille puutarhakasveille – olipa kyseessä koristekasvit, hyötykasvit tai nurmikko. Maan laadussa tehtävät virheet, kuten liian tiivis rakenne tai väärä pH, voivat estää kasvien kasvun tai jopa tappaa ne. Siksi maaperän ominaisuuksien tunteminen ja sen parantaminen tarpeen mukaan on puutarhurin tärkeimpiä tehtäviä.

Hyvän viljelymaan ominaisuuksia ovat:

  • Muruinen rakenne
  • Runsas pieneliötoiminta
  • Huokoisuus (vähintään 40 % huokostilavuutta)
  • Hyvä veden läpäisy- ja varastointikyky
  • Sopiva pH (n. 6)

Tällainen maa mahdollistaa kasvien juuriston toiminnan, veden ja ravinteiden sitoutumisen sekä kestää sääolosuhteita paremmin.

Lue lisää maanparannuksesta

Ohje

Ohje

Erilaisten maalajien ominaisuudet ja parantaminen

Hiekkamaa on karkearakenteista ja läpäisee veden nopeasti, mutta ei pidätä kosteutta tai ravinteita riittävästi. Se on kuitenkin hyvin kantavaa ja keväisin nopeasti lämpenevää. Parantaminen onnistuu lisäämällä ohut kerros savea (1 cm) sekä maatunutta turvetta tai kompostia (noin 9 cm).

Hietamaa on viljelyyn soveltuvaa sellaisenaan, sillä se pidättää vettä ja ravinteita paremmin kuin hiekkamaa, mutta ei tiivisty yhtä helposti kuin savimaa. Ylläpitävä lannoitus ja orgaanisen aineksen lisäys ylläpitävät sen hyvää rakennetta.

Hiesumaa tiivistyy helposti ja sen pieneliötoiminta voi olla vähäistä. Se tarvitsee rakennetta keventävää ainesta, kuten hiekkaa (1 cm) sekä eloperäistä ainesta, kuten maatunutta turvetta tai kompostia (9 cm), jotta rakenne paranee ja juuristo saa happea.

Savimaa on ravinteikas mutta raskas ja tiivis. Se lämpiää hitaasti keväällä ja kuivuu epätasaisesti. Parantaminen edellyttää hiekkaa (1 cm) ja eloperäistä ainesta (9 cm), jotka keventävät rakennetta ja parantavat vedenläpäisevyyttä.

Turvemaa pidättää vettä ja ravinteita hyvin, mutta raaka turve sitoo hajotessaan typpeä, mikä voi haitata kasvien kasvua. Turvemaan parantamiseksi siihen lisätään hiekan ja saven seosta (noin 100 litraa per neliömetri), mikä vakauttaa rakennetta ja vähentää typen sidontaa.

Maan pH ja biologinen aktiivisuus

Sopiva kasvualustan pH on noin 6, mikä mahdollistaa ravinteiden hyvän liukenemisen ja imeytymisen kasvien käyttöön. Liian hapan tai emäksinen maa estää monien tärkeiden ravinteiden saatavuuden. Happamuutta lisäävät muun muassa pieneliötoiminta, kasvien juuret ja maaperän rikin hapettuminen. Kalkitus on yleinen tapa pH:n nostamiseen, jos maaperä on liian hapan.

Biologisesti aktiivisessa maassa esiintyy matoja, hyönteisiä ja mikrobeja, jotka hajottavat orgaanista ainesta ja tekevät ravinteet kasveille käyttökelpoisiksi. Eloperäisen aineksen lisääminen (komposti, lanta, biohiili) aktivoi pieneliötoimintaa ja parantaa maan rakennetta.

Kasvillisuus
hiekat
kasvualusta
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20157_43976.jpg
Sekaisin pionista
Istuta puutarhaan pioneja, jos haaveilet hurmaavasta kukinnasta ja valloittavasta tuoksustaTeksti Johanna Vireaho - Kuvat Sari TammikariArtikkeli julkaistu aiemmin Kodin kuvalehti 1 puutarhassa -erikoisnumerossa 13.3.2014.
20232_80868.jpg
Rahkasammal – tulevaisuuden kasvualusta
Soiden pinnalla kasvavasta rahkasammalesta voidaan valmistaa puutarhaviljelyyn nykyaikaisia kasvualustoja. Nämä kasvualustat ovat ominaisuuksiltaan samoja tai parempia kuin muut tunnetut kasvualustat. Sammalen vedenpidätys- ja kasvien juurille välttämätön ilmatila on paras mahdollinen niin ammatti- kuin harrastekäytössä. Sammalesta tehdyt kasvualustat eivät homehdu muiden kasvualustojen tavoin. Sammalen nostoon soveltuvat kitusuot, joilla ei ole taloudellista tai luonnonsuojelullista arvoa. Nostettu suoalue uudistuu entiselleen 25–30 vuodessa. Sammalen nostosta ei aiheudu haitallisia ilmasto- ja vesistöpäästöjä.
20231_80715.jpg
Uutta Orkideoille!
Orkideat kasvavat luonnossa useimmiten kiinnittyneinä puiden oksistoihin. Osa niistä kasvaa sammaleisten kivien päällä tai maanpinnan kevyessä humuksessa. Hyvin harva trooppinen laji on selkeästi maaorkidea. Siksi niiden kasvualustaksi ei sovellu tavanomainen multa.Erilaiset orkideat tarvitsevat erilaiset kasvualustat. Joidenkin orkidealajien juuret viihtyvät nopeasti kuivahtavassa alustassa, toisten tasaisessa kosteudessa. Paksujuurisille lajeille tarvitaan karkeampaa kasvualustaa kuin ohutjuurisille.
20159_44326.jpg
Musta, makea ja aromikas karhunvatukka
Karhunvatukka (Rubus fruticosus)on vatukoihin kuuluva kasvi, joka tuottaa mustia, marjan tapaisia hedelmystöjä (koostuvat monesta pienestä yhteen kasvaneesta luumarjasta). Karhunvatukoita on monia eri lajikkeita ja useita, toisiaan muistuttavia eri lajeja. Useimmat lajikkeet menestyvät vain eteläisessä Suomessa ja niitä kasvatetaan usein kasvihuoneissa. Nykyään on kehitetty myös kestäviä lajikkeita, jotka menestyvät meillä ulkonakin; mm. Siperialainen karhunvatukka sekä karhunvatukka `Sonja`. Siperialainen karhunvadelma(Rubus allegiensis)menestyy taimistojen mukaan jopa V-vyöhykkeellä.Ps. Varsinkin Yhdysvalloissa on kehitetty erilaisia vatukkalajien risteymiä; esimerkiksi ulkomailla paljon viljelty boysenmarja on samaa alkuperää.
Pikkukrookukset nupullaan
Kuun vaiheet ja puutarhanhoito
Puutarhanhoito on kautta historian ollut täynnä perinteitä, uskomuksia ja luonnon tarkkailua. Vaikka moderni teknologia ja tieteellinen tutkimus ovat tuoneet puutarhurin arkeen uusia menetelmiä ja välineitä, osa perinteisistä menetelmistä on säilynyt sukupolvien ajan. Yksi tällaisista vanhoista perinteistä on kuun vaiheiden seuraaminen puutarhatöissä. Vaikka aihetta ei ole laajasti tieteellisesti tutkittu, monet kotipuutarhurit ja osa ammattilaisistakin vannovat kuun vaikutusten nimeen.
20225_78009.jpg
Vinkit makoisaan satoon omasta mullasta patiolla ja parvekkeella
Ruokaa voi mainiosti tuottaa ruukuissa eikä erillistä kasvimaata tarvita. Parveke- tai patioviljelyssä ei tarvitse tinkiä istutusten kauneudesta, sillä monet satoa tuottavat lajit ovat jo itsessään kauniita. Koristearvoa lisää, jos hyöty- ja koristekasveja yhdistellään ennakkoluulottomasti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton