• Etusivu
  • Kasvillisuus

Minkälainen on hyvä maa?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.05.2020
20065_43.jpg

Hiekkamaa ei pidätä vettä eikä ravinteita, mutta on hyvin kantavaa. Sitä voidaan parantaa lisäämällä savea (1 cm kerros) ja maatunutta turvetta ja/tai kompostia (9 cm kerros).

Hietamaa on sellaisenaan hyvää viljelymaata.

Hiesumaa tiivistyy helposti ja eliötoiminta on yleensä heikkoa. Sitä voidaan parantaa hiekalla (1 cm kerros) ja maatuneella turpeella ja/tai kompostilla (9 cm kerros).

Savimaa sisältää paljon ravinteita, mutta kovettuu ja tiivistyy helposti sekä on kylmää. Sitä voidaan parantaa hiekalla (1 cm kerros) ja maatuneella turpeella ja/tai kompostilla (9 cm kerros).

Turvemaa pidättää hyvin ravinteita ja vettä ja pysyy ilmavana tallaamattomilla paikoilla. Raaka turve hajoaa nopeasti ja sitoo hajotessaan kasvualustan typpeä. Sitä voidaan parantaa lisäämällä saven ja hiekan sekoitusta (n. 100 l/m2).

Millainen on hyvä maa?

Kasvien kasvualustan laadussa ja syvyydessä tehdyt laiminlyönnit näkyvät melko nopeasti. Vaatimukset tietysti vaihtelevat käyttökohteen ja kasvilajien mukaan. Hyvän maan tunnusmerkkejä ovat mm. muruinen rakenne, runsas pieneliötoiminta, huokoisuus (huokostilavuus vähintään 40 %), hyvä veden läpäisy- ja varastointikyky sekä sopiva pH.

Sopiva kasvualustan pH on n. 6. Ravinteet vapautuvat hyvin maa-aineksesta ja ovat kasveille käyttökelpoisessa muodossa. Kasvualustan happamuutta lisäävät mm. pieneliötoiminta, juuriston toiminta ja kasvualustassa olevan rikin hapettuminen.

Lue lisää maanparannuksesta

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20226_268.jpg
Ajankohtaista
Mansikka on keskikesän herkku. Sadon kypsyminen on jo hyvässä vauhdissa. Mansikkaa nimitetään yleisessä kielenkäytössä marjaksi, vaikka se itse asiassa on turvonnut kukkapohjus. Varsinaisia hedelmiä ovat mansikan pinnalla olevat siemenen näköiset pähkylät.Mansikka kuuluu laajaan ruusukasvien (Rosaceae) heimoon. Luonnonvaraisia mansikkalajeja on löydetty eri puolilta maailmaa 11 lajia, näillä on kuitenkin runsas joukko alalajeja ja muunnoksia. Suomessa luonnonvaraisena kasvavat ahomansikka (Fragaria vesca), ukkomansikka(Fragaria moschata) ja harvinainen karvamansikka(Fragaria viridis).
20236_71336.jpg
Tiedätkö mitä kaikkea syötävää voi löytyä omasta pihasta?
Kun astut ovesta pihalle seuraavan kerran ja katsot pihaasi huokaillen, kuinka taas ovat rikkaruohot ja erilaiset luonnonkasvit villinneet kauniin pihasi, muista tämä: "Pihasta löytyy paljon syötävää." Monia luonnonkasveja voi syödä, käyttää mausteena ja muun muassa laittaa erilaisiin juomiin. Kuinka usein olet käyttänyt esimerkiksi voikukkaa erilaisissa salaateissa?
20148_40606.jpg
Poimi pöytään syötäviä kukkia
Moni tuttu kesäkukka sopii kahvi- ja ruokapöytään. Joissakin on erityisen hienostunut maku, toisissa miedompi, mutta kaikki kukat koristavat ruokia kauniisti!
202112_74133.jpg
Pian pamahtaa!
Ilotulitteita; raketteja, patoja, suihkuja ja vaikka mitä muita, ammutaan vuoden vaihtuessa miljoonia kappaleita meillä Suomessakin. Loistavat raketit takaavat vuoden vaihtumisen juhlavissa tunnelmissa – vaikka niitä ei itse lähettäisikään.
20235_81624.jpg
Mikä aitakasvi sopii perennoiden lähelle? Asiantuntija vastaa
Haluaisin pihallemme muotoonleikattavan pensasaidan, jonka eteen voisi perustaa perennapenkin. Onko olemassa sellaista aitakasvia, joka olisi sen verran syväjuurinen ettei häiritsisi perennoiden kasvua? Tarkoituksena olisi istuttaa kookkaita aurinkoisen paikan perennoja kuten punatähkää, sinipiikkiputkea ja talvetettuja dahlioita, ei siis pelkkiä maanpeiteperennoja.Paikka, johon aita tulisi, on aurinkoinen ja melko kuiva ja paahteinen, mutta kasvualustaa on yli 50 cm ja se on muokattavissa. Toiveena on, että pensasaidasta saisi 1,5–2 m korkean ja se olisi joku muu kuin orapihlaja. Piha on vyöhykkeellä 1b.
201910_60385.jpg
Sipulikukkien syysistutus
Kevään ensimmäiset sipulikukat tuovat kevään tunnun tullessaan- miten varmistan kevään kukkaloiston; mitä sipuleita, miten ja minne?Keväällä kukkivien sipulikukkien istutusaika on syksyllä. Syksyllä ovat myös kaikki puutarhamyymälät ja markettienkin viherpisteet tulvillaan sipuleita; isoja ja pieniä, joista tulee kukintoja sateenkaaren eri väreissä. Tehdäänpä siis pieni kukkasipulikertaus, niin tiedot ovat ostoksille lähdettäessä tuoreessa muistissa!Katso sipulikukat Kasvikortistossa!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton