• Etusivu
  • Kasvillisuus

Karhunvatukka

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.09.2015
20159_44326.jpg

Karhunvatukka Kuva: PirjoA

Karhunvatukka (Rubus fruticosus)

on vatukoihin kuuluva kasvi, joka tuottaa mustia, marjan tapaisia hedelmystöjä (koostuvat monesta pienestä yhteen kasvaneesta luumarjasta). Karhunvatukoita on monia eri lajikkeita ja useita, toisiaan muistuttavia eri lajeja. Useimmat lajikkeet menestyvät vain eteläisessä Suomessa ja niitä kasvatetaan usein kasvihuoneissa. Nykyään on kehitetty myös kestäviä lajikkeita, jotka menestyvät meillä ulkonakin; mm. Siperialainen karhunvatukka sekä karhunvatukka `Sonja`. Siperialainen karhunvadelma

(Rubus allegiensis)

menestyy taimistojen mukaan jopa V-vyöhykkeellä.

Ps. Varsinkin Yhdysvalloissa on kehitetty erilaisia vatukkalajien risteymiä; esimerkiksi ulkomailla paljon viljelty boysenmarja on samaa alkuperää.

Karhunvatukkaa voidaan kasvattaa sekä aurinkoisella, että osittain varjoisella paikalla, mutta paikan tulee kuitenkin olla lämmin ja suojassa kovilta tuulilta. Marjojen kypsyminen vaatii aurinkoisen paikan, sillä varjoisammassa paikassa karhunvatukat jäävät helposti raaoiksi.

Karhunvadelma kasvaa lähes minkälaisessa maassa tahansa. Parhaiten se kuitenkin viihtyy multavassa, vettä läpäisevässä ja ravinteikkaassa maassa, joka on luontaisesti tuore. Se viihtyy myös paahteessa, kunhan kasvualusta ei ole liian kuiva. Istutuskuoppa 0,5 m syvä ja leveä - ja taimi istutetaan entiseen syvyyteensä. Lisälannoitusta ei anneta istutuksen yhteydessä. Taimien istutusväli on reilu metri.

Karhunvatukan kukat pölyttyvät omalla siitepölyllään, joten sitä voidaan istuttaa vaikkapa vain yksi taimi. Karhunvadelma kukkii näyttävästi valkein kukin toisen vuoden versoilla kesäkuussa ja marjat alkavat kypsyä lajikkeen mukaan elo-/syyskuussa. Marjat ovat mustia ja suuria, halkaisijaltaan jopa 2,5 cm. Marjat poimitaan vasta täysin kypsinä, jolloin niiden makeus ja aromikin on parhaimmillaan. Marja on umpinainen, eikä siitä siis irtoa kantaa kuten vadelmasta.

Karhunvatukat ovat erittäin arvostettuja, sillä niiden suuret ja makeat marjat sopivat useisiin käyttötarkoituksiin; esimerkiksi karhunvatukkahilloa pidetään erittäin maukkaana. Karhunvatukan lehdistä tehdään usein myös teetä, jota arvostetaan sen aromaattisuuden ansiosta. Karhunvatukan makea marja ei muistuta mitään tunnettua marjaa tai hedelmää. Sitä käytetään kuten tavallistakin vadelmaa mm. jälkiruokiin, pirtelöihin, smoothieihin ja kakkujen sekä leivonnaisten koristeluun. Siitä voi tosiaan valmistaa myös erinomaista hilloa ja mehua, likööriä ja viiniä. Harvinaisen värinsä ansiosta se on hyvin huomiota herättävä. Jäinen marja kestää kovankin käsittelyn. Sulatettuna se säilyttää muotonsa monia muita marjoja paremmin.

Karhunvatukka kasvaa siis korkeammaksi kuin tavallinen vadelma. Se on rentovartinen ja muistuttaa olemukseltaan köynnöstä. Siksi se tuetaankin usein esimerkiksi säleikköön sitomalla versot paaluihin ja lankoihin niin, että kasvavat uusiutumisversot tulevat erilleen marjovista varsista. Tämä menettely estää tautien leviämistä ja helpottaa hoitoa. Tukemiseen voidaan käyttää myös pensaskehikoita tai köynnössäleikköjä.

Varsinkin taimivaiheessa rikkakasvit kannattaa pitää kurissa esim. katteen avulla. Lannoitteita käytetään hyvin kohtuullisesti, sillä voimakas lannoitus saa helposti aikaan liian rehevää kasvua - ja tuleentuminen syksyllä voi kärsiä. Kukkineista versoista voi heinäkuun puolivälin kiihkeän kasvun aikaan leikata pois noin puolet. Tämä edistää marjojen kehittymistä. Kukkimattomat versot voi puolestaan poistaa kokonaan, jotta marjovat versot saavat riittävästi kasvutilaa ja valoa. Sadonkorjuun päätyttyä kaikki marjoja kantaneet varret leikataan pois maata myöten kuten muiltakin vadelmilta. Keväällä poistetaan paleltuneet ja heikot versot. Jänissuoja kannattaa pitää kasvin ympärillä koko vuoden.

P.s Karhunvatukka kasvaa Keski-Euroopassa villinä ja leviää siellä voimakkaasti. Meilläkin se tekee runsaasti juurivesoja, joten kasvutilan rajoittaminen voi olla tarpeen.Vattumadot eivät ole kiinnostuneita karhunvadelmasta.

Lue lisää karhunvatukasta Puutarha.netin keskustelupalstalta!

Karhunvatukka Kuva: PirjoA
Karhunvatukka Kuva: PirjoA
Huomio

Huomio

Siperialainen karhunvatukka

Siperialainen karhunvadelma on makeamarjainen ja runsassatoinen - ja se marjoo viileinäkin kesinä. Karhunvadelma kukkii kesäkuussa ja marjat alkavat kypsyä elokuun lopulla. Lähes mustat marjat poimitaan vasta täysin kypsinä.

Korkeus: 1,5-3 m
Menestymisvyöhyke: I–IV

Huomio

Huomio

Karhunvatukka ’Sonja’

Kestävä ’Sonja’ karhunvatukka kukkii keskikesällä näyttävästi valkoisin kukin ja sen marjat kypsyvät aikaisin. Useimmat karhunvatut ehtivät kypsyä vain Etelä-Suomen lämpimillä kasvupaikoilla, mutta ’Sonjan’ marjat alkavat kypsyä jo elokuun alussa ja koko sato valmistuu ennen syyspakkasia! ’Sonja’ on kestävä ja itsepölytteinen lajike. Se on Savitaipaleelta peräisin oleva maatiaiskanta, mutta lienee tullut alun perin Venäjältä. Marjat ovat noin 2 cm kokoisia, kiiltävän mustia, mietoja ja makeita. Ne sopivat erinomaisesti hilloihin.

Korkeus: 1-2,5 m
Menestymisvyöhyke: I–III (IV)

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20066_261.jpg
Häiden koristelussa kukilla tärkeä rooli
Kesä on häiden aikaa, ja kesäinen luonto tarjoaakin komeat puitteet juhlille. Morsiusparin ja kirkon ja hääjuhlapaikan koristelulla saadaan vielä korostettua juhlan arvokasta luonnetta. Häiden keskipisteenä on morsiuspari.
Ituja kulhossa
Itujen kasvatus
Syötävien itujen kasvattaminen on hyvä keino saada tuoretta vihreää, kun pimeimpänä aikana haluaa vaihtelua ulkomaisiin vihanneksiin. Idut sisältävät B-, E-, A- ja C-vitamiineja ja niissä on lisäksi hyvälaatuista proteiinia, entsyymejä, runsaasti kuitua ja kivennäisaineita, kuten rautaa ja sinkkiä.
20187_54025.jpg
Laikkuköynnös on puutarhan kameleontti
Laikkuköynnökset pukeutuvat moneen asuun - Ja huumaavat tuoksullaan. Laikkuköynnöksen kevätasu on sammalenvihreä - pian kuitenkin eksoottisen näköiset, valkoiset laikut täplittävät lehtien kärkiä valloittaen yhä suuremman osan lehden pinnasta.
20072_3585.jpg
Yrttien kertomaa
Yrtit ovat nykyään erittäin käytettyjä kasveja sekä mausteina että rohtoina. Vahvat tuoksut ovat kiehtoneet jo pitkään, ja yrtit ovatkin saaneet menneinä aikoina symbolisia merkityksiä. Niiden välityksellä on kerrottu mielialoista ja tunteista sekä viestitetty erilaisia toivotuksia. Eri maiden ja eri aikakausien tulkinnat eroavat hieman toisistaan.Tässä muutamia tärkeimpiä yrttejä ja niiden viestit:
20242_83408.jpg
Huonekasvien kastelu loman aikana
Lyhyt loma ei vielä juuri koettele huonekasvien vesitaloutta, mutta jo parin viikon kastelemattomuus saattaa olla joillekin kasveille aivan liikaa etenkin kasvukaudella. Lyhyet poissaolot hoituvat, kun kasvit kastellaan kunnolla ennen lähtöä ja siirretään pois suorasta auringon paisteesta tai lämpöpatterin päältä, jotta haihtuminen on mahdollisimman pientä. Verhoja voi vetää pienemmälle ja myös huoneiston lämpötilaa voi laskea. Kasvit on myös syytä tarkastaa tuholaisten ja tautien varalta ennen lomalle lähtöä. Miten kastelu hoituisi poissaollessa?
202211_80303.jpg
Omenapuun istutus syksyllä? Asiantuntija vastaa
Voiko vielä istuttaa omenapuun taimen, onko tälle syksylle liian myöhäistä (Jyväskylän alueelle)? Entä miten on koristepensaiden laita, esim. syyshortensia?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton