• Etusivu
  • Kasvillisuus

Mitä kasveja puutarhaharrastajat kasvattavat – ja mistä haaveilevat?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.02.2023
20232_56866.jpg

Kesäkukkia kasvatus on suosittua. (Kuva: Biolan)

Biolanin teettämän kuluttajakyselyn* mukaan 73 prosenttia suomalaisista on kiinnostunut puutarhanhoidosta.

Puutarhaharrastajat kasvattavat eniten kesäkukkia, mutta haaveilevat syötävistä kasveista – erityisesti tomaatin kasvattamisesta unelmoidaan. Tutkimuksen mukaan keskimääräistä innostuneempia puutarhanhoidosta ovat mökkiläiset.

Erilaisten kasvien kasvattamisesta haaveilevat 20–30-vuotiaat ja kaikkein innokkaimpia puutarhanhoitajia ovat 61–70-vuotiaat. Kaiken kaikkiaan useampi kuin joka kolmas suomalainen siis nauttii puutarhanhoidosta ja joka kymmenes kertoo puutarhanhoidon olevan erittäin tärkeä harrastus.

Kesäkukat ovat koti- ja mökkipuutarhojen suosituimpia kasveja

Kesäkukat ovat puutarhaharrastajien suosikkikasveja. Niitä kasvattaakin lähes joka toinen suomalainen ja kaksi kolmesta mökin omistajasta. Innokkaampia kesäkukkien istuttajia ovat naiset.

Kesäkukkien kasvatus ei ole riippuvainen asumismuodosta, sillä ne viihtyvät hyvin myös ruukuissa parvekkeella ja terassilla; osa lajeista jopa valoisalla ikkunalaudalla. Istutus biohiiltä sisältävään Kesäkukkamultaan auttaa kesäkukkia myös kestämään pidemmät kasteluvälit. Oikealla hoidolla kesäkukat kukkivat keväästä syksyyn, joten ei ole vaikea ymmärtää, miksi ne ovat kasvisuosikkien kärjessä.

Toiseksi eniten kasvatetaan nurmikkoa. Koko vastaajajoukosta nurmikkoa on 45 prosentilla; omakotipihoista jopa 81 prosentilla ja mökkipihoistakin 65 prosentilla kasvaa nurmikko. Koti- ja mökkipuutarhoissa kasvatetaan kesäkukkien ja nurmikon lisäksi marjapensaita, koristepensaita sekä monivuotisia kukkia eli perennoja.

Biolan Kesäkukkalannoite on lannoitetiiviste, joka soveltuu parvekelaatikoiden, amppeleiden ja piharuukkujen lannoitukseen sekä lisälannoitukseen kaikkialla puutarhassa. (Kuva: Biolan)
Biolan Kesäkukkalannoite on lannoitetiiviste, joka soveltuu parvekelaatikoiden, amppeleiden ja piharuukkujen lannoitukseen sekä lisälannoitukseen kaikkialla puutarhassa. (Kuva: Biolan)

Onko tomaatti seuraava hittikasvi?

Ne kasvit, joita haluttaisiin kasvattaa, ovat syötäviä. Naiset, 20–30-vuotiaat ja kaupunkilaiset haaveilevat keskimääräistä enemmän syötävien kasvien kasvattamisesta. Tomaatti ja muut vihannekset nousevat listan kärkeen. Naisista peräti joka toinen haluaisi kasvattaa tomaattia. Niistäkin henkilöistä, jotka kokevat puutarhanhoidon olevan pakkopullaa, niin 46 prosenttia haaveilee omista tomaattikasvustoista. Samaan aikaan heistä vain 7 prosenttia haaveilee nurmikosta.

Tomaatin jälkeen toiseksi eniten haaveillaan mansikoiden kasvattamisesta. Kolmannella sijalla ovat juurekset ja neljäntenä yrtit.

Vaikka yrttien kasvatus on lisääntynyt viime vuosina valtavasti, niin edelleen yrteistä haaveilevia on enemmän kuin niitä kasvattavia. Tämä tarkoittaa sitä, että yrttibuumi ei ole katoamassa minnekään.

Näitä haluttaisiin kasvattaa:

  1. Tomaatti ja muut vihannekset
  2. Mansikka
  3. Juurekset
  4. Yrtit
  5. Salaatti
Haluaisitko sinäkin kasvattaa itse tomaatteja? (Kuva: Biolan)
Haluaisitko sinäkin kasvattaa itse tomaatteja? (Kuva: Biolan)

Mökillä voi kasvattaa hyötykasveja

Kiinnostus syötävien kasvien kasvattamiseen on kova ja siksi kysyimmekin onko olemassa syitä, jotka estävät niiden kasvattamisen. Vanhemmat ikäluokat kokevat, että fyysinen kunto ei riitä kasvattamiseen, kun taas nuoremmat ikäluokat kaipaavat ohjeita ja vinkkejä kuinka kasveja kasvatetaan. Oman pihan puuttuminen on luonnollisesti yksi esteistä ja myös ajanpuute voi estää hyötykasvien kasvattamisen. Mökeillä viljelyä voi haitata se, jos mökillä ollaan vain viikonloppuisin. Silloin kastelu aiheuttaa päänvaivaa. Etenkin tomaatti ja muut isokokoiset vihannekset kuluttavat vettä jopa useita litroja päivässä.

Kasvusäkin tai Yrttimaan yhdistäminen Kastelualtaan kanssa mahdollistaa helpon vihannesviljelyn myös mökillä. Kasteluallas mahdollistaa vaivattoman viljelyn niin parvekkeella, terassilla, kasvihuoneessa kuin mökilläkin. Kastelualtaasta riittää kasveille vettä jopa viikoiksi, joten kasvien kastelu ei sido kotipuutarhuria lomalla päivittäin. Säkkiviljelyssä säästyy myös kitkemisen vaivalta. Kasteluallasta kannattaa hyödyntää niin kukkien, tomaattien, yrttien kuin salaatitkin kasvatuksessa.

  • Suomalaisista keskimäärin 47 % kasvattaa kesäkukkia, mutta mökkiläisistä peräti 68 %.
  • 65 % mökeillä kasvaa nurmikkoa.
  • Suomalaisista keskimäärin 31 % kasvattaa yrttejä, mökkiläisistä 43 %.
  • 32 % mökkiläisistä haaveilee yrttien kasvatuksesta.
  • 41 % mökkiläisistä haaveilee tomaattien kasvatuksesta (kasteluallas mahdollistaa nämä haaveet).
Ohje

Ohje

Biolanin teettämän kuluttajakyselyn mukaan:

  • Suomalaisista keskimäärin 47 % kasvattaa kesäkukkia, mutta mökkiläisistä peräti 68 %.
  • 65 % mökeillä kasvaa nurmikkoa.
  • Suomalaisista keskimäärin 31 % kasvattaa yrttejä, mökkiläisistä 43 %.
  • 32 % mökkiläisistä haaveilee yrttien kasvatuksesta.
  • 41 % mökkiläisistä haaveilee tomaattien kasvatuksesta (kasteluallas mahdollistaa nämä haaveet).

*Biolanin teettämä kuluttajakysely puutarhanhoidosta toteutettiin sähköisesti marraskuussa 2018 ja siihen vastasi 1 000 suomalaista, joista 50 prosenttia oli naisia ja 50 prosenttia miehiä.

Kastelualtaan avulla kasvatus onnistuu mökilläkin. (Kuva: Biolan)
Kastelualtaan avulla kasvatus onnistuu mökilläkin. (Kuva: Biolan)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Nainen hoitaa puutarhan kasveja.
Maaperä on puutarhan perusta – pidetään siitä huolta
Puutarhuri ihailee usein kasvien maanpäällistä kauneutta ja runsasta satoa. Kuitenkin se, mitä tapahtuu juuriston alla, on yhtä merkityksellistä kuin näkyvä kasvu. Itse asiassa jopa puolet kasvin kokonaismassasta toimii maan alla. Maaperän kasvukunnon säilyttäminen ja parantaminen ovat kotipuutarhurille keskeisiä tehtäviä.
201912_61882.jpg
Lumi on jo peittänyt
Ajatuksena nykyisin on, ettei lumi kovasti peittele. Ettei nykyään enää saada kunnon lumipeitettä, niin kuin vanhaan hyvään aikaan. Totta varmasti onkin, että runsaslumiset talvet ovat harventuneet, mutta totta myös on, etteivät ne ole kokonaan vielä kadonneet. Onhan vanhaan hyvään aikaankin ollut niitä vähälumisia talvia.
20216_71443.jpg
Vieraslajeja nyt kukassa
Vieraslajit leviävät erityisen tehokkaasti ja ovat vaikeita hävittää. Ne aiheuttavat harmia luonnolle ja joissakin tapauksissa ne voivat jopa laskea kiinteistöjen arvoa. Suomen luonnonsuojeluliitto kannustaa kansalaisia ilmoittamaan luonnossa havaitsemansa jättiputket ja muut haitalliset vieraskasvilajit. Suomen vieraskasvilajeista ovat tällä hetkellä komeimmassa kukintovaiheessaan, helpoimmin tunnistettavissa olevat, jättiputket, jättipalsami ja kurtturuusu.
202210_79872.jpg
Siperianhernepensas juurrutus? Asiantuntija vastaa
Leikattiin alas rajalla oleva pensasaita, mahtaiskohan nuo leikatut pätkät juurruttua, jos laittaisi veteen ämpäriin. Tarvitsimme pensasaitaa myös muualle, ja pihinä ajattelin, jos näin säästäisi, eikä tarvitsi ostaa uusia taimia.
20233_76763.jpg
Aloe vera - huone- ja lääkekasvi
Aloe veraa on käytetty läpi historian lääkinnällisiin tarkoituksiin. Eniten käytetään sen geelimäistä lehtimehua, joka sisältää runsaasti terveellisiä ainesosia. Lehtien ravinteikkaassa mehussa on A-, B-, C- ja E-vitamiinia, musiineja, tulehdusta lievittäviä enstsyymejä, supistavia parkitusaineita sekä muita vitamiineja, entsyymejä, mineraaleja ja aminohappoja.
202310_83274.jpg
Pihasuunnittelija mukaan jo alkumetreillä
Pihasuunnitelman teettäminen maksaa, mutta kun hinnan suhteuttaa koko talonrakennusprojektin kustannuksiin, on hinta kohtuullinen. Kunnollinen suunnittelu "maksaa itsensä" pian takaisin. Kun olemassa oleva kasvillisuus kartoitetaan ja päätökset kasvien säästämisestä, suojaamisesta ja poistamisesta tehdään varhaisessa vaiheessa, maa-ainesten siirrot, pengerrykset, ojitukset ja kasvualustojen perustamiset suunnitellaan ajoissa, säästyy aikaa, vaivaa ja rahaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton