• Etusivu
  • Rakentaminen

Kompostointi on arjen ekoteko

Rakentajan toimitus
Päivitetty 24.01.2024
20182_51807.jpg

Pienillä muutoksilla ekoasuminen onnistuu!

Suomalaiset tuottavat henkilöä kohden keskimäärin 480 kiloa jätettä vuodessa. Tästä alle puolet viedään kaatopaikalle ja vain neljäsosa päätyy kierrätykseen. Esimerkiksi maatuvaa talousjätettä viedään luvattoman paljon sekajätteen joukossa edelleen kaatopaikoille. Sekajäte on kalleinta jätettä. Se on kaatopaikoille myös ongelma, sillä biopohjaiset talousjätteet synnyttävät metaania, joka on haitallinen kasvihuonekaasu. Lisäksi biojäteperäiset suoto- ja valumavedet kuormittavat pohjavesiä ja ympäristön vesistöjä.

Lähikompostointi on päivän sana

Kompostoituminen on luonnon oma tapa hävittää kuollut materiaali ja palauttaa sen sisältämät ravinteet käyttökelpoiseen muotoon. Pohjoisen vaativissa oloissa kompostoituminen tapahtuu parhaiten lämpöeristetyn pikakompostorin avulla.

Pikakompostorissa talousjätteet muuttuvat hallituissa oloissa nopeasti maanparannusaineeksi ja jälkikompostoinnilla edelleen mullaksi. Biolan lanseerasi vuonna 1978 Suomen ensimmäisen kompostorin. Tuotekehitystä on tehty jatkuvasti. Biolanin kompostorit ovat muun muassa talvitestattuja.

Lue lisää kompostoreista - ja kompostoinnista!

Tarvitsetko tietoa ja apua...
biojätteen kierrätyksessä, jätevesiratkaisuissa
tai uusiutuvan energian ratkaisuissa?
--> Lue lisää EKOASUMISESTA

Tiedätkö, mitä kompostorilta vaaditaan?

Hyvin toimivassa kompostorissa on pitävä kansi, joka suojaa haittaeläimiltä, haihtumiselta, lämmön karkaamiselta ja sateilta. Aukko on iso, jotta kompostin täyttö ja sekoittaminen sujuvat vaivattomasti. Tyhjennysluukku on riittävän suuri, jotta katekompostin saa helposti erimerkiksi lapiolla ulos kompostorista.

Kunnollisessa kompostorissa on huolehdittu tehokkaasta ilmanvaihdosta, suotoveden poistosta ja jyrsijöiden loitolla pitämisestä. Kun kompostori on kauttaaltaan lämpöeristetty, se toimii ympäri vuoden. Läpi vuoden käytettävässä kompostorissa on hyvä olla erillinen lämmönseurantamittari.

Lue lisää:Tiedätkö, millainen on hyvä kompostori?

Pistä pieneliöt töihin - biojätteestä saat mehevää multaa!

Keittiön biojäte sopii erinomaisesti kompostorissa jätteitä hajottavien pieneliöiden ravinnoksi. Keittiöstä kompostiin kelpaavat muun muassa ruuantähteet, vihannesten ja hedelmien kuoret, kostutetut pehmopaperit ja kahvinkeittimen suodatinpussit. Jotta kompostin toiminta pysyy hyvin käynnissä, jätteiden sekaan pitää heittää säännöllisin väliajoin kuivikeainesta. Tarvittaessa voidaan käyttää myös luonnonmukaista kompostiherätettä.

Kompostointi on suositeltavaa biomassojen kierrätystä. Sen avulla käännetään ekologisesti kestämätön talousjätteiden käsittely luonnonmukaiseksi ravinteiden kierrätykseksi ja hyötykäytöksi. Kompostoimalla saatu, ravinteikas ja humuspitoinen multa on erinomaista maanparannusainetta puutarhaan - ja ennen kaikkea ilmaista!

Lue lisää:Kompostointi käytännössä - tästä vinkit ja ohjeet kompostointiin!!

20237_51951.jpg

Biolan kompostorit saat edullisesti Rakentaja.fi verkkokaupasta

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_79939.jpg
Korallikanukan alasleikkaus? Asiantuntija vastaa
Kasvukausi alkoi ja korallikanukkapensaat ovatkin lähes pystyynkuolleita. Muutamassa oksassa on lehtiä, muuten oksat ovat paljaat. Voiko pensaille tehdä enää tämän kesän nimissä mitään? Alasleikkaus olisi pitänyt tehdä ilmeisesti jo ennen kasvukauden alkua. Viime kesänä pensaat olivat aivan hyvinvoivia. Annanko niiden olla ja leikkaan ensi keväänä kaikki oksat pois vai voiko sen tehdä vielä tämän kesän aikana? Vai onko pensaat nyt menetetty? Ne ovat olleet paikallaan noin 8 vuotta ja aiemmin on poistettu vain kuolleita oksia.
20232_68819.jpg
Milloin leikataan?
Valon lisääntyessä ja ensimmäisten pisaroiden tipahdellessa auringon lämmittämistä jääpuikoista ampaisevat innokkaimmat kotipuutarhurit jo hakemaan sekatöörejään, oksasahojaan ja voimasaksiaan pihavarastosta. Mutta joko on oikeasti hyvä aika leikata? Mistä kannattaisi aloittaa?
202310_387.jpg
Siirtonurmella helposti valmista
Pitäisikö uudistontille saada vihreää pintaa? Kaipaako vanha nurmikkosi uusimista tai rinne ruohottamista? Joskus aiemmin ajateltiin, että siirtonurmea käytetään vain urheilukenttien ja firmojen edustusnurmia perustettaessa, mutta siirtonurmea on asennettu pitkään myös omakotitalojen ja taloyhtiöiden pihoille. Siirtonurmi onkin helppo ja nopea tapa saada aikaan kaunis ja laadukas nurmikko.
202112_74228.jpg
Eläinpsykologin vinkit huolettomaan lemmikkijouluun
Yli puolet lemmikkieläinten omistajista kokisi syyllisyyttä, jos he eivät ostaisi lemmikille joululahjaa tai muuten jättäisivät ne huomiotta joulusuunnitelmissaan, käy ilmi lemmikinruokavalmistaja Edgard & Cooperin kyselytutkimuksesta. Kaksi kolmasosaa lemmikinomistajista kertoo, että muuttaisi tarvittaessa joulusuunnitelmiaan lemmikkinsä vuoksi.
20225_78177.jpg
Orvokit kestävät huonoakin säätä
Toukokuun alku on erinomaista orvokkien istutusaikaa. Orvokit eivät hätkähdä huonoakaan säätä. Räntäsade tai pikkupakkanen saa orvokit painamaan päänsä vain hetkeksi – lämpötilan noustessa ne jatkavat taas kukintaansa.
20239_83128.jpg
Viikon kysymys: Miten chili kannattaa säilöä?
Yritin selvittää, miten chili-kasvi kannattaa säilöä ja ajattelin kysyä, voiko sen tilan säästämiseksi vakumoida ennen pakastusta vai tuleeko se/ne säilöä pakastusrasiassa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton