• Etusivu
  • Rakentaminen

Kompostointi on arjen ekoteko

Rakentajan toimitus
Päivitetty 24.01.2024
20182_51807.jpg

Pienillä muutoksilla ekoasuminen onnistuu!

Suomalaiset tuottavat henkilöä kohden keskimäärin 480 kiloa jätettä vuodessa. Tästä alle puolet viedään kaatopaikalle ja vain neljäsosa päätyy kierrätykseen. Esimerkiksi maatuvaa talousjätettä viedään luvattoman paljon sekajätteen joukossa edelleen kaatopaikoille. Sekajäte on kalleinta jätettä. Se on kaatopaikoille myös ongelma, sillä biopohjaiset talousjätteet synnyttävät metaania, joka on haitallinen kasvihuonekaasu. Lisäksi biojäteperäiset suoto- ja valumavedet kuormittavat pohjavesiä ja ympäristön vesistöjä.

Lähikompostointi on päivän sana

Kompostoituminen on luonnon oma tapa hävittää kuollut materiaali ja palauttaa sen sisältämät ravinteet käyttökelpoiseen muotoon. Pohjoisen vaativissa oloissa kompostoituminen tapahtuu parhaiten lämpöeristetyn pikakompostorin avulla.

Pikakompostorissa talousjätteet muuttuvat hallituissa oloissa nopeasti maanparannusaineeksi ja jälkikompostoinnilla edelleen mullaksi. Biolan lanseerasi vuonna 1978 Suomen ensimmäisen kompostorin. Tuotekehitystä on tehty jatkuvasti. Biolanin kompostorit ovat muun muassa talvitestattuja.

Lue lisää kompostoreista - ja kompostoinnista!

Tarvitsetko tietoa ja apua...
biojätteen kierrätyksessä, jätevesiratkaisuissa
tai uusiutuvan energian ratkaisuissa?
--> Lue lisää EKOASUMISESTA

Tiedätkö, mitä kompostorilta vaaditaan?

Hyvin toimivassa kompostorissa on pitävä kansi, joka suojaa haittaeläimiltä, haihtumiselta, lämmön karkaamiselta ja sateilta. Aukko on iso, jotta kompostin täyttö ja sekoittaminen sujuvat vaivattomasti. Tyhjennysluukku on riittävän suuri, jotta katekompostin saa helposti erimerkiksi lapiolla ulos kompostorista.

Kunnollisessa kompostorissa on huolehdittu tehokkaasta ilmanvaihdosta, suotoveden poistosta ja jyrsijöiden loitolla pitämisestä. Kun kompostori on kauttaaltaan lämpöeristetty, se toimii ympäri vuoden. Läpi vuoden käytettävässä kompostorissa on hyvä olla erillinen lämmönseurantamittari.

Lue lisää:Tiedätkö, millainen on hyvä kompostori?

Pistä pieneliöt töihin - biojätteestä saat mehevää multaa!

Keittiön biojäte sopii erinomaisesti kompostorissa jätteitä hajottavien pieneliöiden ravinnoksi. Keittiöstä kompostiin kelpaavat muun muassa ruuantähteet, vihannesten ja hedelmien kuoret, kostutetut pehmopaperit ja kahvinkeittimen suodatinpussit. Jotta kompostin toiminta pysyy hyvin käynnissä, jätteiden sekaan pitää heittää säännöllisin väliajoin kuivikeainesta. Tarvittaessa voidaan käyttää myös luonnonmukaista kompostiherätettä.

Kompostointi on suositeltavaa biomassojen kierrätystä. Sen avulla käännetään ekologisesti kestämätön talousjätteiden käsittely luonnonmukaiseksi ravinteiden kierrätykseksi ja hyötykäytöksi. Kompostoimalla saatu, ravinteikas ja humuspitoinen multa on erinomaista maanparannusainetta puutarhaan - ja ennen kaikkea ilmaista!

Lue lisää:Kompostointi käytännössä - tästä vinkit ja ohjeet kompostointiin!!

20237_51951.jpg

Biolan kompostorit saat edullisesti Rakentaja.fi verkkokaupasta

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20201_62132.jpg
Osoita rakkauttasi oikeilla kukilla
Sitä luulisi lajikkeeseen, väriin tai määrään katsomatta kukkien viestivän rakkaudesta ja välittämisestä, mutta toisin on! Ajattelematon kukkien antaja saattaa ajautua riitaan tai joutua kosimaan kukkien vastaanottajaa.
3_P_75344.jpg
Miksi puu kaatuu?
Myräkkä kaatoi taas puita pihoissa ja teiden reunoilla. Mitkä syyt voivat altistaa puun kaatumiselle? Entä miten sitä voisi ehkäistä?VASTAUS: Mitä kookkaampi ja peittävämpi latvus on, niin sitä voimakkaampi on tuulen puuta kampeava vaikutus. Kesällä kaatumiselle ovat luonnollisesti alttiimpia lehtipuut, ja talvella taas havupuut ovat lehtensä tiputtaneita lehtipuita herkempiä koville tuulille. Puut kestävät myös paremmin jatkuvaa kovaa tuulta kuin puuskaista, vähän välillä repivää ja puuta eestaas taivuttelevaa kovaa tuulta. Ellei puun juuristo ole kyllin laaja ja ote maaperästä tiukka, niin riittävän kovissa puuskissa puhkuva tuuli saa kyllä kumoon komeammankin puun.Kovat tuulenpuuskat saattavat siis aiheuttaa sen, että puiden juuret irtoavat kasvualustastaan - ja puu alkaa kaatumaan. Usein syy puun kaatumiseen on juuri puun juuristossa ja kasvualustan laadussa. Juuriston kasvua ovat voineet haitata tiivis, kova maanlaatu tai ehkä liian lähellä olevat maanalaiset rakenteet. Juuriston pitokykyä ovat puolestaan voineet heikentää juurialueella tehdyt kaivaustyöt sekä syksyn sateissa pehmentynyt, märkä maa-aines. Maan routaantuminen auttaa puolestaan pitämään juuret tukevasti jäätyneessä maassa.Myös lajikohtaisia eroja on. Esimerkiksi kuusi on hyvin pintajuurinen; sen takia koko juurakko irtoaa helposti ja ottaa maan mukanaan. Mänty taas tekee pinnallisten juurien lisäksi myös syviä juuria, joten se harvoin kaatuu juurineen. Kalliolla tai kovin kivisessä maassa kasvaessaan tekee kyllä syväjuurisemmatkin puut kovin pinnanmyötäistä juuristoa - ja altistuvat muiden tavoin repivälle tuulelle.Myös puiden heikot kohdat saattavat kovissa tuulissa antaa periksi. Ontto kolopuu saattaa kolon kohdalta katketa tai käävän aiheuttama laho (esim. talousmetsissä ilmenevän "maannousemasienen" tai juurikäävän aiheuttama) saattaa heikentää puuta niin paljon että se katkeaa lahon kohdalla.Puut saavat myös tukea ja suojaa toisistaan. Tuuliolosuhteet muuttuvat merkittävästi harvennuksen tai avohakkuun seurauksena. Seuraavien myrskyjen aikana tulee mitä todennäköisemmin kaatumaan joku alueelle jätetyistä tai sen reunamilla kasvavista puista. Esimerkiksi tien reunaan näkösuojaksi jätettyjä tai sähkölinjojen reunoilla kasvavia puuyksilöitä kaatuu muita helpommin - ja usein sähkölinjojen päälle aiheuttaen katkoksia. Jos puuryhmästä tai metsiköstä on kaatunut puu tai puita, niin kannattaa varautua puiden kaatumiseen myös tulevissa myrskyissä.
20228_79373.jpg
Tuija-aita kokonaan vaihtoon vai ihmepelastus? Asiantuntija vastaa
Muutimme viime vuonna alkusyksystä omakotitaloon ja pihaa on kiitettävästi pari tuhatta neliötä. Edelliset asukkaat ovat todella rakastaneet kasveja ja kaikenlaista kasvaa siellä täällä. Aika reipasta siistimisleikkausta sai jo syksyllä harrastaa ja nyt kevään myötä homma jatkuu. Harmaita hiuksia aiheuttaa pihan melko keskellä sijaitseva "terassilaituri", jota ympäröi rehevä tuija-linnake. Tuijat on kasvatettu kahteen riviin neliön malliin ja neliön vastakkaisilla sivuilla on kulkuaukot. Tuijien oksat rehottavat tupsuina aidassa ja siellä täällä on myös pidempiä ulkonevia oksia. Kaiken kukkuraksi tuijien latvat on leikattu poikki niin, että kun aluetta katsoo ylemmältä terassilta, niin päällä näkyy kaksi riviä katkaistuja latvoja noin 7 cm varrella ja näiden tuijarivien välinen tyhjyys. Mitä tehdä?
20105_21686.jpg
Ovikatos suojaa
Fastlock Canopy-ovikatos kohentaa talon ilmettä ja suojaa sisäänkäyntiä sateelta ja lumelta, mutta päästää valon läpi. Katoksen kaarevan muodon ja luistavan katemateriaalin ansiosta lumi ei keräänny katoksen päälle.Fastlock Canopy-katosta on saatavana puurunkoisena ja alumiinirunkoisena versiona, molempia kahta eri kokoa: yksilehtiselle ja kaksilehtiselle ovelle. Asennusvalmiiseen ovikatospakkaukseen sisältyvät katoksen runkorakenne, mittaan leikatut Fastlock Uni-valokatepalat sekä kaikki tarvittavat kiinnikkeet. Canopy-katosten katemateriaalina on Icopalin polykarbonaatista valmistettu laadukas Fastlock Uni -valokate.
20136_35296.jpg
Viherlannoituksella maata parantamaan
Jotta maa muuttuisi ilmavaksi ja ravinteikkaaksi, siihen tulisi lisätä syksyllä paljon orgaanisia aineksia. Maatunut lanta ja komposti ovat hyviä vaihtoehtoja, mutta erinomainen vaihtoehto on parantaa maata kasvattamalla siinä maan rakennetta ja koostumusta parantavia kasveja!Vihanta- ja maanparannuskasvit jättävät maahan runsaasti eloperäistä jätettä, kuohkeuttavat kasvualustaa ja jopa lannoittavat. Hyvä maanparannuskasvi pystyy myös kilpailemaan rikkakasveja vastaan taimettumalla nopeasti ja kasvamalla niin tiheäksi, ettei rikoille jää elintilaa.Monilla maanparannuskasveilla on vahva ja voimakas juuristo, joka pystyy tunkeutumaan tiiviiseenkin alustaan. Apiloiden, herneiden ja papujen juuristossa elävät nystyräbakteerit keräävät ilmasta typpeä. Maahan muokattaessa ravinteet vapautuvat muidenkin kasvien käyttöön!Maanparannuskasvia kannattaa viljellä 3–5 vuoden välein samalla lohkolla. Pienessä puutarhassa, jossa ei ehkä ole tilaa vuorottelulle, voi kokeilla sekaviljelyä; esimerkiksi veriapilaa kaalien riviväleissä. Kasvusto muokataan maan pintakerrokseen myöhään syksyllä tai varhain keväällä.
20238_82816.jpg
Uusia viherkasveja Partolan Kukkatalosta
Huonekasvit antavat meille mahdollisuuden nauttia ympärivuotisesta vihreydestä. Vihreät kasvit lisäävät asunnon kodikkuutta ja luovat viihtyvyyttä. Viherkasvien ilmaa puhdistavat kyvyt ovat niin ikään yksi hyvä syy hankkia niitä kotiin.Ruukut valitaan niin, että ne sopivat yhteen kodin tyylin, huonekalujen ja tekstiilien kanssa. Valolla ja peileillä voi tehostaa ja monistaa kasvien vaikutelmaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton